Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Gröndals IK - Aspuddens IP


Klubb: Gröndals IK
Dräkt: Vita tröjor, blå byxor
Bildad: 1937
Meriter: 11 säsonger i tredjedivisionen. 4:e plats -08 (= 39:e lag i Sverige).
Matcher: Gröndal – Sirius 3-4 ons 8/4 -09 (Svenska cupen, på Essinge IP)
Gröndal-Sirius 1-0 sön 13/6 -10
Avstånd: 75 km
Hemsida:http://www.grondalsik.se


Hur är det att vara på arenan?
Precis som en lagom inrökt kvarterskrog så kan den här sortens kvartersplan kännas ganska så mysig. Utan att bjuda på någonting direkt särskilt så kan Aspuddens IP vara en ganska trivsam upplevelse, även om det är uppenbart att det inte länge handlar om elitfotboll när man har bortamatch här. Planen ligger stadsnära, mitt ibland bostadshusen och mindre än en kilometer från den dånande E4:an, men man kan ändå förledas att tro att man befinner sig ute på vischan. Här kan nämligen matcherna ackompanjeras av både bäääähn och kuckelikun, då Aspuddsparkens mini-zoo ligger alldeles bredvid planen. Dessutom finns det faktiskt en scoutgård inne på fotbollsanläggningen, det är Örnsbergs Scoutkår som håller till i den gula rotundan vid planens sydöstra hörn. Anläggningen i sig är liten, även för division 1, ”huvudläktaren” på den bortre långsidan är taklös, fyra bänkrader hög och kanske 50 m lång, de övriga sidorna saknar läktare. Aspuddens IP kallas ofta ”Linnéa” efter den anrika klubben IF Linnea som hade sin verksamhet här. Och trots sin litenhet har Aspuddens IP en ansenlig historisk tyngd; planen användes redan under de Olympiska spelen 1912, och här lär dessutom den allra första damfotbollsmatchen i Sverige ha spelats (mellan vilka lag förtäljer dock inte historien).


Litet men intimt mitt bland husen i Aspudden.


Stämning/klack
Inte det minsta. Och så länge man tar en hutlös hundring i inträde för en sketen cupmatch i början av april så lär man inte locka nya supportrar i första taget.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Aspuddens IP tar man sig lämpligast med tunnelbanan, röda linjen mot Norsborg. Närmast blir det om man åker förbi Aspudden och stiger av vid Örnsberg, då har man mindre än 5 minuter att gå. Gör helt om efter spärrarna och gå ut på Stenkilsgatan. Ta till höger, och ta sedan andra till höger på Hövdingagatan, idrottsplatsen ligger då till vänster efter 200 m.
E4 från Uppsala/E18 från Västerås/E18 från Norrtälje: Följ E4:an söderut genom Stockholm längs med Essingeleden, och sväng av vid Hägerstensavfarten mot Aspudden. Ta höger på Hägerstensvägen och följ denna 1 km. Ta sedan höger på Manhemsgatan, kör rakt fram i första korsningen, och håll sedan vänster på Hövdingagatan, idrottsplatsen ligger till höger efter 400 m.
E4 från Södertälje: Följ E4:an fram till avfarten mot Västberga, och ta vänster i rondellen nedanför motorvägen till Mikrofonvägen. Ta sedan första till höger på Tellusborgsvägen och följ denna 1 km. Ta sedan höger i T-korsningen, och håll sedan vänster på Kilabergsvägen. Ta sedan direkt vänster på Hägerstensvägen, och ta sedan höger på Manhemsgatan efter 700 m. Kör rakt fram i första korsningen, och håll sedan vänster på Hövdingagatan, idrottsplatsen ligger till höger efter 400 m.
Rv 73 från Nynäshamn: Håll till höger ned mot Södra Länken vid Globen, och håll sedan vänster mot Årsta. Håll höger och ta av mot Årsta efter 2,5 km, ta direkt av till höger i rondellen och följ Årstabergsvägen i drygt 1 km. Ta vänster på Södertäljevägen, och sedan direkt till höger på Tellusborgsvägen. Följ denna i en halv km, ta höger på Kilabergsvägen i T-korsningen, och sedan direkt vänster på Hägerstensvägen i nästa T-korsning. Ta sedan höger på Manhemsgatan efter 700 m. Kör rakt fram i första korsningen, och håll sedan vänster på Hövdingagatan, idrottsplatsen ligger till höger efter 400 m.


Var kan man ta en öl?
Här har man chansen att besöka ett av huvudstadens mer legendariska sunkhak: Pub Diset precis vid tunnelbanan i Örnsberg, med frekventa knivlagsmål på toaletterna. Ta med knogjärnet.


Lite om Gröndals IK
År 2007 var den ganska anonyma kvartersklubben Gröndal uppe i smöret, man hade då på fyra år gått från division 4 till toppstriden i norrettan. Mycket hade man en klase gamla Hammarbyspelare att tacka för detta, den spelande tränaren Roger Sandberg fanns med, liksom veteranbacken Johan Andersson och de ratade talangerna Nadir Benchenaa och Erik Pilfalk. Vid sidan om detta så är klubbens största merit att guldtränare från de två andra stora stockholmsklubbarna varit verksamma i klubben, Djurgårdens Sören Åkeby tränade Gröndal i mitten av 80-talet, och AIK’s Mikael Stahre är fostrad i klubben. Gröndals IK bildades 1937 genom en sammanslagning mellan två lokala förmågor, Gröndals IF och Gröndals AIS. Man nådde ganska snart vissa resultat, i både fotboll och bandy. Fotbollslaget spelade redan 1944-46 i tredjedivisionen ”Centralserien Norra, Uppland”, där man bl.a. stötte på IK Sirius. I bandy var man i slutet av 40-talet nära att nå kval till högsta serien. Annars har man genom historien mestadels skvalpat runt någonstans runt fjärdenivån i seriesystemet tillsammans med diverse lokalkonkurrenter i Söderort, innan man 2003 började klättra uppåt i rask fart och så småningom nådde toppen av norrettan. Idag kämpar Gröndal med röda siffror i budgeten, och för att hålla sig kvar på samma nivå har man börjat diskutera allt fler desperata utvägar, som att bli Sveriges första dokusåpalag, styrt av TV-tittarna, eller att flytta till Grimsta och omvandlas till farmarklubb åt Brommapojkarna. Då inget av detta blev verklighet degraderade man istället sig själva till division VI inför säsongen 2011.


Gröndal klär sig inte i grönt som man kan tro, utan i blå-vitt.


Lite om Gröndal-Aspudden
Gröndal (där klubben bildades) och Aspudden (där man spelar) är två grannstadsdelar i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning, strax sydväst om Södermalm. I Gröndal, som ligger vid Mälarstranden mitt emot Stora Essingen, bor 7000 personer, medan Aspudden som ligger ett stycke söderut har 8000 invånare. De båda stadsdelarna har mycket gemensamt; Båda byggdes som fattiga och smutsiga fabriksförstäder, Gröndal i slutet av 1800-talet, och Aspudden i början av 1900-talet. Och båda har på senare år i takt med den tilltagande yuppiefieringen av Söder blivit allt populärare som bostadsområden för bohemiska, trendkänsliga stockholmare. Gröndal präglas mycket av Tvärbanan, spårvägen som genomkorsar stadsdelen, samt av de många gamla fabriksbyggnaderna som numera fyllts med annan verksamhet, t.ex. konsthallen Färgfabriken. Mellan Aspudden och Gröndal ligger Vinterviken, där Alfred Nobel startade sin dynamitfabrik i mitten av 1800-talet, varifrån det med jämna mellanrum hördes explosioner som skakade om hela Stockholm. Vinterviken är idag ett betydligt lugnare rekreationsområde, med koloniträdgårdar och café. I Aspudden låg tidigare ett av Stockholms äldsta badhus, Aspuddsbadet, som trots stora och vilda protester från boende i området revs år 2009. Kända personer med anknytning till Aspudden är skådespelaren Gabriel ”Håkan Bråkan” Odenhammar, rapduon Fattaru och konstnären Peter Dahl som länge haft ataljé i Aspudden. Några välbekanta Gröndalingar är gangsterförfattaren Jens Lapidus, bloggaren och provokatören Alex Schulman, hockeylegenden Rolle Stolz och guldtränaren Mikael Stahre. Gröndal skildras även i Victor & Stefan Estbys ungdomsböcker om den femtonårige fotbollskillen Ted.


Höstvy över Gröndal från Nybohovsberget. Den lilla bad- och fiskesjön Trekanten syns i förgrunden.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.307931374675896
17.992472648620605
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.