Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Gustavsbergs IF - Ekvallen


Klubb: Gustavsbergs IF
Färger: Röda tröjor med vit mönstring, röda byxor
Bildad: 1906
Meriter: 2:a i div I -54, -04. Kval till allsvenskan -04
Matcher: Gustavsberg-Sirius 5-3 ons 16/2-05
Avstånd: 99 km
Hemsida:http://www.gustavsbergsbandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Grejen med Ekvallen är läget, läget, läget. Ekvallen ligger undangömd precis bakom Gustavsbergs ganska deprimerande centrum. Letar man sig bakom Speedys videobutik och rundar sporthallen så hittar man Ekvallens bandyplan omgiven av snötyngda granar vid foten av Kråkbergets bergvägg, och under en gnistrande kall vinterkväll tror man sig ha hamnat i ett litet sagoland. Men här tar de positiva intrycken slut, för om Ekvallen låg vid, säg, Scandic Motorhotell i Upplands Väsby så skulle den suga ordentligt. Anläggningen i sig är nämligen inte bra för fem öre, i synnerhet är läktarna både tråkiga och dåliga. Det finns två stycken låga träläktare utan tak som står långt ut på varsin flank, placeringen och höjden ger en dålig planöverblick. Ett litet pluspoäng höstar man dock in på den vackert faluröda ishallen som flankerar ena kortsidan. Ekvallen ligger precis mitt i Gustavsberg , och förutom ishall och bandyplan så hittar man här både fotbollsplan och sporthall, i den senare huserar bland andra Tsukiyomi aikidoklubb och bågskytteföreningen BK Fiskgjusen. Ekvallen har också skrivit in sig i bandyhistorien, det var nämligen här Mongoliet år 2006 spelade sin första VM-match någonsin.


Skotträning på Ekvallen en kall vintereftermiddag.


Stämning/klack
Stämningen på Ekvallen är typisk för ett lag från Stockholmsförorterna: obefintlig. Det lär ha funnits en klack med det smått fåniga namnet ”Red Army Gurra”, men de har i så fall inte gjort något större avtryck.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Kollektivresenären börjar med att ta sig till Stockholms central, och därifrån tar man tunnelbanan till Slussen. Från Slussen tar man sedan någon av bussarna mot Gustavsberg, de som går snabbast är buss 425 (mot Gustavsberg Lugnet) och 474 (mot Hemmesta). Bussar går åtminstone var 10:e minut. Sedan hoppar man av vid Gustavsbergs centrum, därifrån man har högst 2 minuter att gå till Ekvallen. Gå över bussvägen till köpcentrat, följ trottoaren åt höger och gå mellan det orangea huset och den lilla trädbeklädda kullen. Fortsätt på gångvägen bakom sporthallen så ligger Ekvallen där bakom. 
Bilvägen: Till Gustavsberg kommer man via Värmdöleden (Lv 222) från Stockholm. Ta avfarten mot Rv 73 mot Nynäshamn från E4/E20 (efter Essingebroarna och avfart mot Aspudden från norr, efter avfart mot Södermalm och Liljeholmen från söder). Följ Södra länken rakt fram mot Gustavsberg genom tunnlarna, fortsätt sedan mot Gustavsberg på Värmdöleden förbi Nacka och Orminge. Ta sedan av på avfarten mot Insjön och Skevik till Gamla Skärgårdsvägen. Följ denna rakt fram i 4 km fram till Gustavsberg, ta sedan till höger vid kyrkan. Ta första till vänster mot centrum till Gustavsbergsvägen, och sedan rakt fram i rondellen vid det runda kommunhuset till Bleksängsvägen, mot Norra Lagnö. Ta sedan till höger in på parkeringen bakom köpcentrat, Ekvallen ligger bakom skogsdungen till vänster om köpcentrat.


Var kan man ta en öl?
Restaurang Vita Hästen är en trevlig pizzeria bara några minuters promenad från Ekvallen. Följ Skärgårdsvägen från Ekvallen bort från Gustavsbergs centrum, ta höger på Gamle Svartens väg, och haket ligger sedan direkt till vänster på Hästskovägen.


Lite om Gustavsbergs IF
Gustavsberg var vid tiden för föreningens bildande en ganska typisk bruksort, och Gustavsbergs IF var också ett ganska typiskt brukslag, med stark anknytning till porslinsfabriken. Det var disponenten Wilhelm Odelberg som introducerade bandy i föreningen, och disponenten själv stod personligen för undervisningen i spelet. Gustavsberg var på den här tiden ett blågult lag, vilket även syns i originalskölden som ingår i klubbmärket. Trots ganska blygsamma framgångar kan ändå bandysektionen räknas som föreningens flaggskepp. Även om man aldrig nått den högsta serien så har man åtminstone varit hyggligt nära, 1954 var man endast ett mål ifrån att nå kvalspel, men blev då snuvade av IFK Stockholm. Exakt 50 år senare kom man tvåa i play-off efter numer hädangångna IF VP, och fick denna gång chansen att kvala till Allsvenskan, där man dock inte räckte till mot Kalix och Västanfors. Idag har man nått en position som andralag i den alltmer söndervittrade stockholmsbandyn. Klubbens starkast lysande stjärna är stålgubben Leif Fredblad som fostrades i Gustavsberg. Efter 21 säsonger och 221 mål för Hammarby gjorde han comeback i moderföreningen, där han blev kvar till den aktningsvärda åldern av 47 år. Dessutom är Hammarbys tuffing David Pizzoni Elfving fostrad i Gustavsberg, och den ryske storbacken Sergei Zimin har gjort några säsonger för klubben. Inom Gustavsbergs IF utövas förutom bandy även fotboll, handboll, badminton och orientering.


Det är rätt självklart vilka som sponsrar Gustavsberg - Gustavsberg!


Lite om Gustavsberg
Gustavsberg ligger två mil öster om Stockholms centrum, har c:a 10 000 invånare, och är centralort i Värmdö kommun. En gång i tiden var Gustavsberg en ganska typisk bruksort där livet kretsade kring porslinsfabriken, men även om fabriken finns kvar så har Gustavsberg idag mera karaktären av en stockholmsförort. För de flesta associeras nog Gustavsberg ändå fortfarande med toalettstolen man har i badrummet. Historien om Gustavsberg börjar år 1640 då Gustav Gabrielsson Oxenstierna anlade ett tegelbruk på Värmdö, vid dåvarande Farsta By. Oxenstierna lade näsan i vädret redan 8 år senare, änkan Maria de la Gardie döpte då om familjens herrgård till Gustafberg för att hedra maken. 1825 kom porslinsfabriken till byn, under disponent Odelbergs styre byggdes brukssamhället Gustavsberg upp, och runt sekelskiftet var Gustavsberg en av Sveriges största industrier. Sedan starten har man tillverkat finporslin, och från fabriken har några av Sveriges mest klassiska porslinsserier kommit (Blå Blom), och mest kända designers verkat (Stig Lindberg). På 40-talet tillkom även toalettattiraljerna. Idag är fabriken inte speciellt stor, men några av bruksmiljöerna finns dock kvar, och man kan också besöka porslinsmuseet. Vid sidan om porslinet så är det Noice som har satt Gustavsberg på kartan, de tonåriga gustavsbergarna tog Sverige med storm under några år i början av 80-talet. Även showsyskonen Niklas, Pernilla och Linus Wahlgren har Gustavsbergsrötter. Det runda kommunhuset, ritat av Olof Thunberg, är en annan av ortens stoltheter.


Utsikt över porslinsfabriken från Kvarnberget.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.32574096441621
18.395050764083862
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.