Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Håbo FF - Björkvallen


Klubb: Håbo FF
Dräkt: Röda tröjor, Röda byxor
Bildad: 1996
Meriter: 2 säsonger i tredjedivisionen. 8:de plats -98.
Matcher: Håbo-Sirius 4-5 ons 14/5-03 (Upplandscupen)
Avstånd: 47 km
Hemsida:http://www.svenskalag.se/haboff-herr


Hur är det att vara på arenan?
Undangömd bland sömniga villakvarter, invid en skola, ligger Björkvallen och utgör en tämligen ynklig syn. Björkvallen påminner också mest om en skolplan, trots att den än så länge faktiskt ska föreställa Bålstas huvudarena för fotboll. På den ena långsidan står den enda läktaren, en pluttigt och totalt fallfärdigt litet bygge med sex bänkrader. På den andra långsidan erbjuds parkbänkar att sitta på. Det enda som skänker lite karaktär är de mäktiga björkträden som både omger och namnger idrottsplatsen. Dessa kan även fungera som provisorisk toalett då vettiga sådana annars saknas här. Men även om Björkvallen är en alltigenom trist och ambitionslös idrottsplats så passar den ändå rätt bra ihop med dess hemort, Bålsta, som ju i ärlighetens namn också är en rätt trist och ambitionslös sovstad. Björkvallen är med sin usla gräsplan dock inte ens speciellt funktionell, och klubben hoppas att efter många turer få flytta till en ny konstgräsplan vid Gröna Dalen, närmare Bålsta centrum. Man hade dessutom tidigare verksamhet på Granvallen i Övergran 6 km norr om Bålsta, men denna plan blev man tvungen att avyttra till kommunen för att ta sig ur den ekonomiska knipa man försatt sig i vid slutet av 00-talet.


Mäktiga björkar på Björkvallen. Läktaren, som kan urskiljas bredvid den gula byggnaden, är inte fullt lika mäktig.

Stämning/klack
Normalt sett får man varken stämning eller klack på en Håbo-match, men lokalderbyna mot Knarrbacken 2012 drog storpublik – över 700 åkådare på en division V-match! Det ska dock säga att Knarrbacken hade den stora majoriteten av sympatierna.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Bålsta tar man sig enkelt med tåg, hit går både pendeltågen från Stockholm och fjärrtågen på linjen Stockholm-Västerås-Göteborg. Från stationen har man knappt 15 minuter att gå till Björkvallen. Korsa busstorget fram till rondellen, och följ där gångvägen längs med Stockholmsvägen åt höger, parallellt med järnvägen. Följ vägen 1 km fram till en mack och några vita trevåningshus på vänster sida, ta där till vänster på gångvägen, ned till Bålstavägen. Följ denna åt höger fram till Björkvallen.
E18 från Västerås: Ta av vid första avfarten mot Bålsta V och Skokloster och kör rakt fram i rondellen mot Bålsta till Enköpingsvägen. Kör rakt fram genom järnvägsviadukten till Stockholmsvägen, ta sedan andra till höger mot Bålsta Gästgivaregård, till Västerhagsvägen. Ta sedan andra till vänster mot Västerhagsskolan, till Idrottsvägen, så ligger Björkvallen rakt fram.
E18 från Stockholm: Sväng av på avfarten mot Bålsta C, och ta vänster mot Bålsta till Södra Bålstaleden. Följ denna knappt 1 km rakt fram igenom en rondell, och ta till höger mot Bålsta i nästa rondell, till Stockholmsvägen. Följ denna rakt fram igenom tre rondeller förbi stationen, och ytterligare drygt 1 km. Ta sedan till vänster mot Bålsta Gästgivaregård, till Västerhagsvägen. Ta sedan andra till vänster mot Västerhagsskolan, till Idrottsvägen, så ligger Björkvallen rakt fram.


Var kan man ta en öl?
Turligt nog ligger Björkvallen alldeles invid Bålstas pyttelilla krogstråk – korsningen mellan Stockholmsvägen och Västerhagsvägen. Här finns ett flertal olika ställen att välja mellan, bland annat pizzerian Vina del Mar.


Lite om Håbo FF
Håbo FF är en ung förening, bildad 1996 genom en sammanslagning bildad genom en sammanslagning mellan de två främsta laget i Håbo kommun, stadslaget Bålsta IF och bondlaget Övergrans IF. Förhoppningen var att höja nivån på fotbollen inom kommunen, men tyvärr kan man nog vid det här laget konstatera att det hela har gått sådär. Ty under sina femton första levnadsår har man lyckats med att: Trilla ur tre divisioner, bli inblandade i en kommunal skandal, närapå konkursa, samt till slut tappa positionen som Bålstas bästa lag till det forna korpgänget Knarrbackens FC. Det började dock bra, med direkt avancemang till division II, följt av en hedrande åttondeplats i samma division. Därefter rasade det dock snabbt utför. 2006 tog man det ödesdigra beslutet att uppföra en egen konstgräsanläggning vid Gröna Dalens IP nära Bålsta centrum, vilket så när beseglade klubbens öde då alla budgetramar sprängdes och Håbo hamnade på randen till konkurs. Man räddades av kommunen som togöver konstgräsplanen och anläggningen i Övergran, men det kostade dyrt för kommunen, och frågan kvarstår fortfarande hur det egentligen gick till när klubben fick byggtillstånd för konstgräsplanen. Löken på laxen kom sedan när man 2012 fick dubbelstryk i derbymatcherna mot Knarrbackens FC, och landade en förnedrande slutplacering som tia i division V västra Uppland. Under Håbos fana finns det knappast någon fotbollsspelare som gjort någon strålande karriär, men i moderföreningen Övergran sparkade landslagsbacken Daniel Majstorovic på sina första bollar. Även Daniel Ahnström kommer från Håbo, denne spelade för Enköping och Brommapojkarna innan han bytte namn till Norrmén och fick en framgångsrik karriär i allfinska IFK Mariehamn.


Håbo årgång 2012 lyckades inte ens bli bäst i Bålsta.

Lite om Håbo/Bålsta
Håbo FF är döpt efter Håbo kommun, som i sin tur tagit namnet från den gamla Håbo Härad, en bygd 5 mil nordväst om Stockholm. Det finns alltså ingen ort som heter Håbo, utan centralort i kommunen är Bålsta, en sömnig liten villastad som vuxit till tack vare sitt Stockholmsnära och pendlarvänliga läge. I kommunen bor det runt 20 000 personer, varav nästan tre av fyra i Bålsta. På 60-talet började Bålsta förvandlas från liten by med 1000 invånare till dagens centralort och sovstad. Bålsta liknar också en förort mer än en stad, här finns t.ex ingenting som liknar en stadskärna, istället finns här bara ett stort anonymt köpcentrum med ett jättelikt ICA Kvantum och en stor parkering. Här finns dock en kändis, allkonstnären Lasse Åberg, och denne står också för ortens enda egentliga sevärdhet med sitt konst- och seriemuseum. En annan Bålstakändis är programledaren Martin Björk. Den person som mest av alla förknippas med Håbobygden är dock proletärförfattaren Jan Fridegård från Övergran, känd inte minst för trilogin om soldaten Lars Hård. Inom kommungränsen hittar man också det ståtliga barockslottet Skokloster från 1600-talet. Inom Håbo Härad, men numera i grannkommunen Bro, ligger Håtuna, där Håtunaleken utspelades på 1300-talet. Någon vidare rolig lek rörde det sig dock inte om, utan det som hände var att de båda integrerande bröderna Erik och Valdemar kidnappade sin bror kung Birger från sin kungsgård i Håtuna, varpå han hölls inspärrad på Nyköpingshus i två år. Kung Birger tog dock en gruvlig hämnd i efterspelet, Nyköpings gästabud.


Det lilla som återstår av "Gamla" Bålsta hittar man längs Stockholmsvägen, alldeles nära Björkvallen.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.57506976636595
17.513623237609863
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.