Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Hagby IK

Hagby IP
Klubb: Hagby IK
Dräkt: Röda tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1956
Meriter: Har som bäst spelat i div V
Matcher: Hagby-Sirius 3-4 ons 18/8 -04 (Upplandscupen)
Publikkapacitet:
Avstånd: 19 km
Hemsida:http://www.hagbyik.se


Hur är det att vara på arenan?
Mitt i storskogen väster om Uppsala öppnar sig ett stort fält med massvis med frodiga och välskötta fotbollsplaner. Detta lilla fotbollsmecka är Hagby IP. Som fotbollsanläggning är denna idrottsplats mycket trevlig, som åskådare är det kanske inte riktigt lika bra. Det finns en pytteliten läktare (fem meter bred, tre rader). Annars kan man ställa sig på ett jättestort flyttblock i ena hörnet av planen om man vill ha lite översikt. Vid besökstillfället hade man smällt upp en berömvärd servering som slog de flesta div II-lag på fingrarna. En nackdel kan vara att anläggningen är en aning utsatt för väder och vind.

Stämning/klack
Faktiskt, helt OK på den fronten. Bra engagemang hos publiken, och till och med en liten, skrikande klack. Men så var det ju semifinal i Upplandscupen mot distriktets stoltheter också. Delar av publiken hade tyvärr druckit lite för mycket och betedde sig illa. En överförfriskad herre skrek fula ord till Siriusspelarna, snodde hörnflaggan och vinglade in på planen!

Hur tar man sig till arenan?
Hagby är en oerhört oansenlig prick på kartan, och Hagby IP ligger drygt 2 km norr om denna oansenliga prick. Kollektivt är det inte lätt att ta sig till anläggningen. På vardagskvällarna kan man ta buss till Hagby IP fram till 17.55 från Uppsala busstation, busslinje 849 (Hagby IP ligger vid Fredriksberg). Hem kommer man dock inte, och på helgerna går inte denna linje alls. Det enda alternativ som finns då är att ta buss till Vänge, och sedan gå c:a 5 km till anläggningen. Man tar då buss 848 från Uppsala som går en gång i timmen. I Vänge korsar man sedan rv 72 och går söderut mot Hagby.
Kommer man med egen bil är det lättare. Kommer man via Uppsala tar man rv 72 mot Dalarna. I Vänge en dryg mil väster om Uppsala svänger man av till vänster mot Hagby, idrottsplatsen ligger 5 km bort.
Kommer man rv 55 från Enköpingshållet svänger man av till vänster i Säva, 5 km efter Örsundsbro, sedan förbi Hagby och 2 km till så kommer man rätt.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Pizzeria Vänge ligger logiskt nog i närbelägna Vänge. Jag är dock lite osäker på hur det står till med utskänkningstillståndet.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
Hagby IK hör hemma i Hagby, en pytteliten by med kyrka 1,5 mil väster om Uppsala. Upptagningsområdet är dock betydligt större, och Hagby IK kan anses som hemmalag för hela landsbygden närmast väster om Uppsala, inklusive tätorterna Vänge och Ramstalund. Hagby bildades 1956 och har tillbringat större delen av sin existens i div VI, men på senare har det gått bra, och man är nu etablerade i div V. Sirius har haft mycket nytta av Hagby då flera av de senare årens blåsvarta talanger kommer härifrån, bl.a Clage och Kim Skoglund. De största profilerna i Hagby är dock Henrik ”Höken” Högberg, son till deHögbergssom kör buss åt Sirius, samt Henrik Johansson, med förflutet som juniormästare i Sirius bandy. I Hagby spelas det enbart fotboll, men man har tidigare haft en bandysektion.

Hagby är som redan nämnts löjligt litet, en kyrka och några hus. I närbelägnaVänge(tidigare känt som Brunna) bor 1200 personer och åt andra hållet ligger Ramstalund med 300 invånare. Nära Vänge liggerEkeby by, en liten by med bevarad medeltida struktur. Mest bekant i trakten är byn Skogs-Tibble 7 km från Hagby, varifrån den litterära katten Murre härstammar. Man kan även fnissa åt byn med namnet Bakgöken strax norr om Hagby.

Tillbaka till toppen