Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Hammarby IF - Zinkensdamm


Klubb: Hammarby IF
Färger: Gröna tröjor, gröna byxor
Bildad: 1897
Meriter: 1 SM-guld, 2010. 42 säsonger i högsta serien.
13:e plats i maratontabellen.
Matcher: Hammarby-Sirius 9-4 ons 26/12 -01
Hammarby-Sirius 7-1 ons 23/11 -05
Hammarby-Sirius 9-3 fre 30/11 -07
Hammarby-Sirius 5-6 fre 26/12 -08
Hammarby-Sirius 4-4 fre 13/11 -09
Hammarby-Sirius 5-2 tor 25/2 -10
Hammarby-Sirius 4-6 ons 9/2 -11
Hammarby-Sirius 5-5 mån 26/12 -11
Hammarby-Sirius 10-1 tor 26/12 -13
Hammarby-Sirius 6-2 lör 29/11 -14
+ AIK/HIK-Sirius 6-8 lö 15/2 -03
Avstånd: 74 km
Hemsida:http://www.hammarbybandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Bandy må vara landsbygdens sport, men frågan är om man inte istället hittar den allra främsta bandyarenan mitt ibland Stockholms hus och avgaser. För några år sedan kallades Zinken för ”Zunken”, och var inte mycket att skryta med, men efter ombyggnaden 2004 då den nya huvudläktaren tillkom så är Zinkensdamm ganska perfekt anpassad för sitt syfte. Arenan är lagom stor för Hammarbys publiksnitt, den nya huvudläktaren är upphöjd någon meter och här har man en utmärkt utsikt över planen, och dessutom känns allt nytt och fräscht, så att till och med toalettbesöken är ett nöje på Zinkensdamm. Även läktaren på andra långsidan är nybyggd, denna är lägre, men fortfarande ganska bra, och försedd med infravärme. Längs den norra kortsidan finns även en ganska stor läktare, enkel och utan tak. Ska man säga någonting negativt så är det möjligtvis att det är lite väl mycket naken betong. Men det allra bästa med Zinken är såklart det fantastiska läget, mitt bland hus och krogar på Södermalm, helt unikt inom bandysverige. Zinkensdamm tjänar på sommaren som fotbolls- och friidrottsanläggning, vilket gör den till en av få bandyarenor med löparbanor. Namnet Zinkensdamm kommer för övrigt från köpmannen Frantz Zinck. Denne bodde endast på platsen i fem år i slutet av 1600-talet innan han tog ned skylten, men det klatchiga namnet fastnade hos stockholmarna. Dammarna i fråga var karpdammar som var populära på 1600-talet.


Zinkens huvudläktare i en novemberkväll 2007, med en liten skara Siriussupportrar på plats.


Stämning/klack
Hammarby är en riktig kassako för svensk bandy, sedan man gick upp i högsta serien 1995 har man vunnit publikligan vartenda år, med ett snitt någonstans kring 3000 åskådare, detta trots att man konkurrerar om uppmärksamheten med andra grenar i hammarbyfamiljen, som handbollen och hockeyn. Bajen Fans heter klacken, och de kan ju naturligtvis när de vill, men det finns pålitligare bandyklackar. Däremot märks det att Hammarbypubliken plockat upp ett och annat från läktarkulturen hos fotbollen, här lever sig även sittplatspubliken in i matchen på ett sätt man sällan hör ute bland landsortspubliken.


Bajen Fans finns på läktaren vid Ringvägen, här en bild från Annandagen 2008. Foto: Shane in Sweden.


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/till fots: Zinkensdamm når man enkelt med tunnelbanan. Ta röda linjen mot Fruängen/Norsborg och kliv av vid Zinkensdamm, varifrån man bara har någon minut att gå. Gå upp och fortsätt sedan rakt fram längs Ringvägen, korsa Hornsgatan så ligger Zinken strax till höger.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping/E18 från Norrtälje: Följ Essingeleden söderut till Kungsholmen, och ta avfarten mot Vällingby. Ta till höger i första korsningen till Lindhagensgatan, fortfarande mot Vällingby. Ta sedan den andra avfarten i den stora rondellen till Rålambshovsleden, och håll direkt höger mot Södermalm till Gjörwellsgatan. Håll sedan till vänster mot Södermalm till Rålambsvägen, och fortsätt rakt fram på Långholmsgatan över Västerbron. Fortsätt rakt fram mot Hornstull, och ta sedan nästa till vänster på Hornsgatan efter tunnelbanestationen. Ta sedan andra till höger på Ringvägen och lycka till med att hitta en parkeringsplats. 
E4/E20 från Södertälje: Ta av mot Södermalm vid trafikplats Västberga, och håll vänster mot Södermalm. Fortsätt rakt fram på Södertäljevägen och över liljeholmsbron, och ta sedan höger mot Skanstull till Hornsgatan. Ta sedan andra till höger på Ringvägen och lycka till med att hitta en parkeringsplats. 
Rv 73 från Nynäshamn: Sväng av mot Hammarby Sjöstad jämte Globen. Kör rakt fram längs Hammarbybacken mot Södermalm, kör rakt fram i rondellen under Skanstullsbron, och följ Skansbron över Hammarbykanalen. Håll sedan höger under Skanstullsbron, och sedan vänster mot Skanstull upp på Ringvägen. Ta vänster, följ vägen i 1,5 km till Zinkensdamm, och lycka till med att hitta en parkeringsplats. 


Var kan man ta en öl?
Det är bara att välja och vraka, det finns massor av krogar nära Zinken. Krukan, 300 meter från Zinken är ett bra exempel.

Bajenhaket nr. 1 är så klart klassiska Kvarnen som kan vara värt ett besök. Kvarnen ligger dock ett par km från Zinken, vid Medborgarplatsen.


Lite om Hammarby IF
Hammarby kan nog sägas vara den mest mytomspunna idrottsföreningarna i hela landet. Det är den enda av de tre stora stockholmsklubbarna som kan göra anspråk på att vara folkkär, och det är ingen slump att både rikstönten Stig Helmer Olsson och Jonas Karlssons julhund från julkalendern 1999 håller på just Hammarby. Hammarbymyten bygger mycket på att man är det folkliga laget som aldrig vinner, vilket ju sedan 2001 inte längre stämmer in på fotbollssektionen, men Hammarby Bandy har levt upp till den bilden med råge. Trots mängder av landslagsspelare, och trots att man spelat hela 7 finaler har man hittills inte lyckats vinna ett enda SM-guld. Klubbens ursprung ligger i Hammarby Roddförening, som höll sina tävlingar på Hammarby Sjö mellan Nacka, Södermalm och Hammarbyhamnen. 1897 ombildades klubben till en allmän idrottsförening, och detta räknas som klubbens födelsedatum. Bandy togs upp på programmet 1905, men framgångarna var det länge ganska tunnsått med. De första decennierna i allsvenskans historia var Hammarby ett notoriskt jojo-lag, man gjorde 7 försök utan att lyckas hänga kvar en enda gång. 1956 klarade man sig dock, och året därpå kom den första finalförlusten. Man lyckades dock hänga kvar i allsvenskan fram till 1969, då det blev respass igen. Hammarbys nya era började 1995 då man gjorde comeback i allsvenskan, och uppbackade av storpublik och starka finansiärer värvade man halva landslaget och nådde snart toppen. Hade det inte varit för att man drabbats av gummiben varenda gång man åkte ut på Studenternas hade Hammarby säkerligen kunnat bli 2000-talets stora dominanter. Hammarbys rykte som köplag och medias hammarbyfixering har irriterat många bandysupportrar, men å andra sidan kan det inte förnekas att bandyn fått ett rejält uppsving tack vare Söderbröderna. Hammarbys geografiska tyngdpunkt är Södermalm, supporterbasen kommer företrädesvis från södra Stockholm, även om det finns anhängare från hela landet. Den största bandyprofilen i Hammarby är kanske multimålvakten Sven ”Svenne Berka” Bergqvist, medan det på senare år är smålänningen Jonas Claesson som mest förknippats med klubben. Smeknamnet Bajen kommer förresten från det anglifierade uttalet av klubbnamnet: Hammarbaj. Ett axplock av kända Hammarbysupportrar är artisterna Stefan Sundström, Moneybrother och ”Weeping willows”-Magnus Carlson, skådespelarna Alexander Skarsgård och Jonas Karlsson, författaren Stig ”Slas” Claesson, samt legenden Kenneth ”Kenta” Gustafsson.


Här kan man se både Hammarbys gröna hemmatröjor och vita bortatröjor på samma bild. Det är Hammarbytruppen 2008/09 som poserar.


Lite om Södermalm
Södermalm är en stadsdelsförvaltning i Stockholm med 115 000 invånare, och består förutom själva Södermalm även av Gamla Stan, Långholmen, Hammarbyhamnen, samt några mindre öar. Gamla Stan är ju de äldsta delarna av Stockholm, det var här Birger Jarl grundade staden på 1200-talet. Själva Södermalm är en ö, numera efter landhöjningen dock en konstgjord sådan då den avskiljs från fastlandet av Stockhoms och Hammarby slussar. Åsön, som är öns ursprungliga namn, var den första stadsdel som Stockholm började expandera över, detta skedde på 1500-talet. Söder blev till en fattig arbetarstadsdel, tillvaron på Söder under 1800-talet skildras bland annat i Per Anders Fogelström seländesepos ”Mina drömmars stad”. Efter en omfattande gentrifiering (d.v.s. medelklassifiering) är Södermalm idag istället snarare ett tillhåll för välbärgade och nyrika (i synnerhet reklamare och copywriters från Dalarna enligt fördomarna). Många av Stockholms sevärdheter och kända byggnader finns här. Katarinahissen vid Slussen är en offentlig hiss som transporterar Stockholmsflanörer upp till Söders höjder. Där ligger bl.a. Mosebacke, ett av Stockholms nöjescentrum. Fåfängan är en fin utsiktspunkt på östra Södermalm, och Vita Bergen och Tantolunden är två kända parker. Här ligger också ett av Stockholms högsta hus, den 84 m höga Skatteskrapan, som numera rymmer studentbostäder och en skybar. Södermalm finns beskrivet mängder av populärlitteratur, som t.ex. i böcker av Per Anders Fogelström, Ivar Lo-Johansson, Stieg Trenter och Stieg Larsson, samt barnboken Anderssonskans Kalle. Eller så kan man lyssna på när Anna Järvinen tar en promenad längs Götgatan. Några kända personer med rötter på Söder är skalden Carl Michael Bellman, den legendariska skådespelerskan Greta Garbo, trubaduren Fred Åkerström, rockrumlaren Ulf Lundell, regissören Vilgot Sjöman, kapellmästaren Anders Berglund, kvinnotjusaren Lasse Lönndahl, trubaduren Olle Adolphson, mångsysslaren Janne ”Loffe” Carlsson, skådespelerskan Brita Borg, f.d ministern Jens Orback, journalisten Bengt Bedrup, författaren Niklas Rådström, rapparna Petter samt Lorenz & M.Sakarias, ”Idol-Danny” Saucedo och skådespelarbröderna Skarsgård. Den mest utpräglade stockholmska dialekten, ekensnack, är starkt förknippad med Söder, och en infödd på Södermalm kallas söderkis/söderböna.


Söder Mälarstrand sett ifrån Gamla Stan.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.315652016555276
18.050150871276855
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.