Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Hammarby TFF - Söderstadion

Söderstadion
Klubb: Hammarby TFF
Dräkt: Långrandiga grönvita tröjor, gröna byxor
Bildad: 2002; nedlagd 2011
Meriter: 2 säsonger i tredjedivisionen. 4:e plats 2010.
Matcher: Hammarby TFF–Sirius 1-1 mån 6/9 -10
Avstånd: 78 km


Hur är det att vara på arenan?
Då HTFF inte är annat än ett b-lag till Stor-Bajen förtjänar de inte en ordentlig presentation, så det får bli några korta ord om söderorts fotbollstempel Söderstadion. HTFF spelade ursprungligen på Hammarby IP, a.k.a. Kanalplan, vid Skanstull på Södermalm, men fick flytta till Söderstadion när man avancerade till division 1. Hammarbys mytomspunna hemmaplan är en klart najs upplevelse om man gillar fotbollsarenor av den gamla skolan. Arenan är kanske den enda i landet som lever upp till epitetet ”gryta”, med läktarna som tätt och nästan klaustrofobiskt innesluter planen på alla sidor. Fast på HTFF’s matcher är grytan naturligtvis i det närmaste tom, vilket inte riktigt ger samma upplevelse. Söderstadion har även anor som finalarena i bandy, den spelades här åren 1967-1989, då det alltså fortfarande fanns kylaggregat under gräsmattan. Söderstadions dagar är för övrigt utmätta, år 2013 beräknas den nya Stockholmsarenan stå klar, strax söder om Globen, och då kommer rivningsmaskinerna att göra processen kort med denna trevliga arena.


Söderstadions norra läktare, där Bajen Fans står, sedd ifrån den södra Gubbläktaren.


Stämning/klack
Det kan ibland dyka upp en liten bajenklack på HTFF’s matcher. Om nu inte matchen krockar med bandy, handboll, speedway, innebandy, rodd, bowling eller någonting annat Hammarby sysslar med. Annars har man väl publiksiffror i stil med andra division 1-lag ifrån huvudstaden.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Söderstadion ligger på krypavstånd från två tunnelbanestationer. Station Globen ligger knappt 3 minuter bort, för att komma dit tar man gröna linjen mot Hagsätra. Därifrån går man upp emot just Globen, tar vänster innan Hovet, och kommer då till Stadions västra läktare. Gullmarsplan ligger knappt 4 minuter bort, men hit går det lite tätare trafik, man kan då ta gröna linjen mot Hagsätra, Farsta strand eller Skarpnäck. Därifrån går man upp till bussterminalen, fortsätter bort mot Globen längs tunnelbanespåren, och går under tunneln till Stadion.
E4 från Uppsala/E18 från Västerås/E18 från Norrtälje: Håll höger på Norra Länken och sväng av på Klarastrandleden mot Södermalm. Kör Centralbron över Gamla Stan och fortsätt rakt fram genom Söderledstunneln i c:a 1,4 km, håll sedan till höger mot Skansbrogatan. Kör under de båda större broarna, och kör sedan Skansbron över Hammarbykanalen, kör rakt fram i rondellen, och följ Hammarbybacken uppåt. Håll höger på Arenavägen efter 800 m, kör under motorvägen, och följ Arenavägen runt Söderstadion. Parkeringshus finns bl.a. lite längre fram, jämte Globen.
E4/E20 från Södertälje: Följ motorvägen fram till Västberga, och ta där av på Nybodakopplet mot Årsta och Nynäshamn. Följ Södra Länken ned i Årstatunneln, håll höger efter 1,7 km, och ta av mot Gullmarsplan. Sväng om 180 grader i rondellen efter tunneln, och följ Johanneshovvsvägen nedåt i 800 m. Ta sedan vänster i nästa rondell, till Bolidenvägen, sedan första till vänster på Palmfeldtsvägen. Följ denna upp mot Globen där parkeringshus finns.
Rv 73 från Nynäshamn: Ta av till vänster i rondellen vid trafikplats Sofielundsplan på Enskedevägen, och ta omedelbart till höger i nästa rondell, till Arenavägen. Följ denna genom Slakthusområdet fram till i höjd med Globen, där det finns parkeringshus.


Var kan man ta en öl?
Allra närmast är krogarna i Globengallerian, men det är trevligare och nästan lika nära till Gullmarsplan, där den trevliga kvarterskrogen City 4800 ligger. Detta är såklart Hammarbymarker, men inför en match med HTFF bör det vara ganska lugnt.


Lite om Hammarby TFF
Hammarby TFF, där suffixet står för Talangfotbollsförening, är en medlem i Hammarbyfamiljen, och fungerar i princip som ett rent b-lag åt ”riktiga” Bajen. Föreningen bildades i sin nuvarande form år 2002, och tanken med arrangemanget var att laget skulle spela i det riktiga seriesystemet. Och HTFF blev nästan lite för framgångsrika. 2010 låg man länge på uppflyttningsplats i division 1 och hotade därmed att t.o.m bli bättre än Hammarbys a-lag som samtidigt sladdade i Superettan. Som tur var räckte HTFF inte till i slutänden, och man slapp därmed möta sitt eget a-lag i seriespel, och därmed också dra ett löjets skimmer över svensk fotboll. Går man tillbaka lite i historien så tog HTFF sin plats i seriepyramiden genom att ta över platsen från klubben med det underliga namnet Pröpa SK. Rötterna går således tillbaka till 1971, då Pröpa bildades av ett gäng gymnasieelever på Nya Elementar i Bromma, med bl.a. landslagsläkaren Magnus Forssblad i spetsen. Trots att seriositet inte var klubbens adelsmärke – bl.a. stod träningsförbudet skrivet i stadgarna – klättrade man ändå snabbt uppåt en bit i divisionerna. När Pröpa 2002 blev annekterat av Hammarby låg man i division 5. Det underliga namnet då? Ja, det är en väl förborgad hemlighet. Vid Pröpas bildning svor man att hålla namnet hemligt i minst 50 år, vilket betyder att vi får vänta till åtminstone 2021. För övrigt spelade klubben 1997-98 efter sammanslagning med Tjånga IS under benämningen Pröpa/Tjånga – i sanning ett av de underligaste klubbnamnen någonsin inom svensk idrott.


Denna trupp från 2011 blev den sista som spelade under HTFF's beteckning.


Lite om Hammarby
Hammarbys verkliga kärnområde är som bekant Södermalm, men då denna myllrande stadsdel redan finns presenterad på annan plats slösas dessa rader på att utröna vad själva Hammarby egentligen är. Hammarby var ursprungligen namnet på ägorna tillhörande Hammarby gård, och omfattade området från nuvarande Hammarby Sjöstad ner till Kärrtorp. Hammarby var tidigare även namnet på ett stadsdelsområde som omfattade ungefär samma område. Om Hammarby idag syftar på något särskilt område så är det de båda stadsdelarna med Hammarby i namnet, nämligen Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad, två närliggande men mycket olika stadsdelar. Hammarbyhöjden, ibland känt som ”den vita staden”, byggdes under 1930-talet och hör till vad man kan kalla för första generationens förort. Trångboddheten inne i städerna var stor, och den statliga åtgärden, inspirerad av makarna Myrdals idéer, blev att bygga så kallade barnrikehus utanför stadsgränsen. Dessa var små, enkla men funktionella bostäder som erbjöds till familjer med tre eller flera barn. Mitt på Hammarbyhöjden ligger Galgbacken, Stockholms avrättningsplats från 16- till 1800-talet. De olyckliga dödsdömda fördes längs med Götgatan på Södermalm, via krogen Hamburg för en sista sup, fram till Galgbacken för hängning eller halshuggning. Hammarbyhöjden var liksom andra liknande områden fattigstämplat till en början, men är idag en populär närförort med c:a 6000 invånare. Hammarby Sjöstad, som ligger på samma plats där Hammarby gård en gång låg, har å andra sidan varit ett högstatusområde från första början. På 80-talet låg här Södra Hammarbyhamnen, ett industriområde som förslummats i takt med att industrierna givit sig av. Sjöstaden började bebyggas med bostadshus 1994, utbyggnaden pågår ännu och beräknas vara klar 2017 då runt 25 000 personer kommer att bo här. Området är därmed Stockholms största byggprojekt sedan 80-talet. Arkitekturen är nyskapande och stadslik, miljösmarta och ekologiska lösningar står högt i kurs, och lattemammorna flockas på stadsdelens många caféer. Även många kändisar har valt att bosätta sig här, t.ex. skådespelaren Kjell Bergqvist, schlagerkungen Fredrik Kempe och Stureplanscenterpartisten Fredrick Federley.


Utsikt över Hammarby Sjöstad från Hammarbybacken.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.296012957753085
18.08197259902954
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.