Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Heby AIF - Tegelvallen

"...det är något underligt med proportionerna med denna läktare, den är nämligen märkligt smal och ser närmast rumphuggen ut..."


Klubb: Heby AIF
Dräkt: Gula tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1912
Meriter: 6 säsonger i tredjedivisionen. 3:dje plats -44 (=89:e lag i Sverige).
Matcher: Heby-Sirius 0-1 to 24/8 -00 (Svenska cupen)
Avstånd: 50 km
Hemsida:http://www.hebyaif.nu


Hur är det att vara på arenan?
Den som passerar Heby passerar just oftast Heby. Den lilla byn med den stora silon ser nämligen inte ut att ha något att bjuda på, men då går man miste om Upplands kanske allra finaste lilla idrottsanläggning. Tegelvallen är en klassisk svensk fotbollsvall som doftar av tjära, sågspån, svett och liniment, och kan ståta med en huvudläktare som måste vara en av de charmigaste i Mellansverige. Det är en liten, gulmålad träläktare, ungefär 50 meter lång och sju bänkrader hög. Det är något underligt med proportionerna med denna läktare. Den är nämligen märkligt smal och ser närmast rumphuggen ut, trots att det finns gott om utrymme bakom läktaren att bygga ut. Istället är läktaren  ovanligt brant, och de smala, höga bänkraderna är nästan svindelframkallande om man är känslig. Det finns också en liten märklig sittplatssläktare på den andra långsidan, med tre rader av plaststolar under bar himmel. Tegelvallen ligger i utkanten av samhället, knappt en kilometer från centrum, och omgivningarna är ren bruksporr. Arenan är granne med både nya och gamla industribyggnader; dels det ännu fullt verksamma sågverket, och dels de gamla tegelbruksbyggnaderna som står kvar i sin multnande prakt. Ska man hitta någon baksida med Tegelvallen så är det kanske myggen – Heby kommun inrymmer ju Sveriges verkliga myggbälte i Tärnsjö, och en hel del av dessa hittade tydligen ända till Tegelvallen. På Tegelvallen utövas förutom fotboll också friidrott, alltså finns här löparbanor, men de är smala och inte särskilt störande.


Tegelvallens rumphuggna men vackra träläktare.


Stämning/klack
När Heby möter grannen Sala blir det livat på Tegelvallen, och kanske till och med fyrsiffriga publiktal. Annars är det i det stora hela stämningsfritt här.   

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Heby kan man ta sig med antingen Upptåget mellan Uppsala och Sala, eller buss från Uppsala, Sala och Enköping. Från Heby station (där även bussen stannar) kan man om man har bråttom korsa spåren (trots att övergång saknas), ta vänster på Norra Järnvägsgatan, och ta höger på Västergatan. En säkrare väg är att följ gångvägen från perrongen åt vänster (om man är vänd mot stationshuset), och sedan Stationsvägen åt vänster förbi kyrkan. Ta sedan den första gångvägen åt vänster ned för trapporna, och ta vänster på Storgatan under viadukten. Fortsätt rakt fram i nästa korsning, över ån, och ta vänster i T-korsningen med Långgatan. Ta sedan nästa vänster jämte en långsträckt träbyggnad, till Västergatan, och ta första till höger på Takstensvägen fram till Tegelvallen.
Rv 72 från Uppsala/Lv 254 från Enköping: Ta av i den första korsningen mot centrum innan silon (eller fortsätt bara rakt fram från Enköpingshållet) till Brogatan. Kör förbi avfarten mot centrum, under järnvägen, och ta fjärde till vänster mot Gävle/Sala, till Långgatan. Följ Långgatan/Storängsgatan, och ta andra till vänster mot idrottsplatsen/sågen, till Västergatan. Ta första till höger på Takstensvägen till Tegelvallen.
Rv 56/72 från Sala: Ta av på rv 56 mot Gävle strax innan Heby. Kör 2 km, förbi en infart mot Heby, över järnvägen och ut på ett fält, ta sedan nästa avfart till höger mot Huddunge, till Storängsgatan. Följ vägen in mot Heby i 1,5 km, och ta första höger mot idrottsplatsen jämte en röd träbyggnad, till Västergatan. Ta första till höger på Takstensvägen till Tegelvallen.
Rv 56 från Tärnsjö: Passera en avfart mot Olsbo, och ta av på nästa till vänster mot Huddunge, till Storängsgatan. Följ vägen in mot Heby i 1,5 km, och ta första höger mot idrottsplatsen jämte en röd träbyggnad, till Västergatan. Ta första till höger på Takstensvägen till Tegelvallen.


Var kan man ta en öl?

Hebys fokalpunkt när det gäller nöjesliv är restaurang Träffpunkten på Kyrkogatan i centrum, en inte märkvärdig kinakrog med slitet klientel men trevlig personal.


Lite om Heby AIF
Heby AIF bildades 1912 på fröken Sevelins café, spelade sin första seriematch i fotboll 1922 mot ESK, och nådde sin första storhetstid i början av 40-talet, en storhetstid som faktiskt Sirius satte punkt för. Heby spelade då sammanlagt fem säsonger i division III (som på den tiden faktiskt var tredjedivisionen), där man som bäst nådde en tredjeplats 1944. I den sista omgången år 1947 ställdes Heby mot Sirius, och efter bara tio minuters spel blev Hebys bäste spelare, Lasse Klinga, söndersparkad. Trots ett heroiskt kämpande förlorade Heby med 1-2 och fick därmed se sig slagna i tabellen av Väsby på färre gjorda mål. Eftersom seriesystemet strukturerades om det här året blev konsekvensen att Heby flyttades ned två divisioner, och det skulle ta 46 år innan man var tillbaka på motsvarande nivå igen. 1993 äntrade Heby återigen division III (nu fjärdedivisionen), och man lyckades därefter etablera sig på denna nivå för en lång tid framöver; de kommande 20 säsongerna tillbringades mestadels i denna division (från 2006 femtedivisionen), med någon enstaka upp- eller nedflyttning mellan varven.  Några av de främsta spelarna under denna period var Robert Bosell, Heby AIF:are i fjärde generationen, Marcus Axelsson, som gjorde ett flertal fina säsonger som blåsvart mittback, samt mittfältsdynamon Johan Johansson, som hade en av nyckelrollerna i ESK’s vidriga allsvenska avancemang 2002. Siriusbekanta tränare som Zaine Söderlund och Ramin Kiani har också verkat i klubben. Heby har haft en mängd olika sektioner, idag återstår förutom fotbollen även bordtennis, skidor och cykling, samt friidrott, och det är i den sistnämnda man hittar det välkändaste namnet; förbundskaptenen Karin Torneklint startade karriären som häcklöperska och mångkamperska på Tegelvallen.


Här poserar Heby stolt med en liten pokal och en Aladdinask efter att ha vunnit Julcupen i Sala 2012.


Lite om Heby
Heby hittar man i västligaste Uppland, en liten centralort som med sina 2500 invånare inte är mer än fjortonde största orten i Uppland (minus Storstockholm, lite beroende på vad som räknas dit). Stockholmare och upplänningar som bilar upp till Dalarna har säkert lagt märke till den inte särskilt intagande fasad som Heby visar upp från landsvägen; orten är belägen i en sänka, och stadsbilden domineras totalt av en enorm silo som är placerad mitt i Hebys hjärta. Heby tätort föddes 1873, då järnvägen kom till byn. Västra Uppland hör tack vare sin utmärkta lera till ett av tegelbältena i Sverige, och Heby dominerades länge av sina tegelbruk. Tegelindustrin rasade dock ihop i samband med betongens intåg på 60-talet, och det sista tegelbruket, Olsson & Rosenlund, lade ner i början av 80-talet. Idag är det istället sågen som hebyarbeterna stämplar in på, men tegelminnena lever kvar i form av Tegelbruksmuséet. Heby hamnar sällan i mediernas fokus, men den 23 december 1993 gjorde man det då den fruktade Militärligan stormade in på Sala Sparbank i Heby och stormade ut med nästan en miljon kronor. Detta blev dock Militärligans sista framträdande då de greps i en sommarstuga i Skorkebo mellan Heby och Sala samma natt. Annars skrevs det en del i tidningarna om länsbytarkontroversen, då Hebyborna länge stred för att slippa styras av västeråsare och istället få byta län från Västmanlands till Uppsala, och 2007 fick man också sin vilja igenom. Ortens stora kändis är finansmannen och mecenaten Anders Wall, bosatt på godset Starfors sedan början av 70-talet, samt ovan nämnda förbundskapten Karin Torneklint.


Hebys landmärke, Lantmännens silo.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.94567828435006
16.8479783537623
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.