Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Helenelunds IK - Sollentunavallen


Klubb: Helenelunds IK
Färger: Svarta tröjor med röd mönstring, svarta byxor
Bildad: 1928
Meriter: 7 ggr kval till allsvenskan -79, -80, -81, -82, -86, -00, -01
Matcher: Helenelund-Sirius 4-5 ons 28/2 -01
Avstånd: 59 km
Hemsida:http://www.helenelund-bandy.nu


Hur är det att vara på arenan?
I dessa bistra tider av bandyhallar är ett ställe som Sollentunavallen en lisa för själen. Kontrasterna mot exempelvis Västerås flyghangar är enorma, istället för kallt stroboskopljus i en ekande tom hall får man här njuta av kyla, mörker och intimitet. Sollentunavallen är belägen knappt 1 km norr om Sollentuna centrum, i ett gammalt grustag i Brunkebergsåsen. Bandyplanen på Sollentunavallen är mycket vackert belägen, nedanför fotbollsplanen och ishallen, precis vid östersjöviken Edsviken. Från läktarplats har man en vacker utsikt över viken bort emot Edsbergs slott. Läktare finns endast på ena långsidan, och det är en innovativ lösning – på baksidan av läktarna till fotbollsplanen har man gjutit en liten betongtrappa, och över den spänt upp ett bräckligt litet plåttak. Vid sidan om ”takläktaren” finns en något större betongtrappa utan tak. Publikkapaciteten anges till 700 åskådare, men då lär det bli trångt. På somrarna läggs konstgräs på planen för fotbollsspel, och på Sollentunavallen finns även både gräs-fotbollsplan och ishall, hemmaplan för Sollentuna United (hua…) respektive Sollentuna HC.


Huvudläktaren på Sollentunavallens bandyplan befinner sig bokstavligt talat i skuggan av fotbollen.

Stämning/klack
Helenelund supportas av en tapper liten skara kulturbärare som kallar sig Lunden Supporters (alternativt Lunden Firez). Dessa har tidigare också haft en fantastisk hemsida, som dessvärre numera rostar i cyberrymnden. Vid sidan av dessa är ”Lunden” långt ifrån något publiklag, här är man glada om publiksiffrorna når upp till tresiffriga tal.


"Lunden Firez" åkte till Skutskär under playoff 2002.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Sollentunavallen tar man sig enklast med pendeltåget från Stockholm eller Märsta, och därefter en dryg 10 minuters promenad till arenan. Kliv av på Sollentuna station, ta den norra utgången och gå ut till höger till busstorget. Fortsätt rakt fram över torget, förbri grillkiosken och till vänster om det höga smutsröda kommunhuset. Följ vägen genom vänsterkurvan,  korsa Bygdevägen och fortsätt rakt fram på Sofielundsvägen till vändplanen. Fortsätt rakt fram ut på gångvägen längs med Sollentunavägen förbi rondellen. Gå sedan ned åt vänster ner till gångtunneln, gå genom denna under Sollentunavägen, och följ denna ner till Sollentunavallen.
E4 från Uppsala: Passera avfarten mot Rotebro, och ta av på nästa mot Norrtälje/Danderyd, till Häggviksleden. Håll först till vänster mot Norrtälje/Danderyd, och sedan till höger mot Danderyd/Häggvik. Håll sedan till höger i rondellen mot Danderyd/Häggvik, till Sollentunavägen, och fortsätt rakt fram i nästa rondell, mot Sollentuna C. Fortsätt 1,3 km på Sollentunavägen, och ta sedan till vänster i nästa rondell till Arenavägen. Parkeringen ligger sedan till vänster och Sollentunavallen till höger.
E4 från Stockholm: Passera avfarten mot Kista och ta av på nästa mot Sollentuna C, och håll direkt höger till Turebergsleden mot Sollentuna. Följ denna rakt fram genom två rondeller och genom järnvägsviadukten, ta sedan till vänster i en tredje rondell mot Sollentuna C, till Sollentunavägen. Kör rakt fram i tre mindre rondeller vid Sollentuna centrum, fortsätt 500 m och ta till höger i nästa rondell till Arenavägen. Parkeringen ligger sedan till vänster och Sollentunavallen till höger.
E18 från Enköping: Ta av mot Rotebro vid trafikplats Stäket, håll direkt till höger och rakt fram i rondellen mot Rotebro till Stäketvägen, och följ denna i 6 km. Fortsätt sedan rakt fram mot Norrviken och Rotebro industriområde i två rondeller på varsin sida E4:an, och ta sedan höger mot Norrviken till Norrvikenleden. Följ denna i drygt 2 km förbi Norrvikens station, ta sedan till vänster på Sollentunavägen jämte OKQ8-macken. Följ denna i drygt 2,5 km, rakt fram mot Sollentuna C genom två rondeller,  och ta sedan till vänster i nästa rondell till Arenavägen. Parkeringen ligger sedan till vänster och Sollentunavallen till höger.
E18 från Norrtälje: Sväng av mot Arlanda/Täby Kyrkby till Norrortsleden, och följ denna i c:a 14 km. Håll sedan åt höger i slutet av Törnskogstunneln mot Danderyd/Sollentuna C, och håll sedan till vänster i rondellen till Sollentunavägen. Fortsätt 1,3 km på Sollentunavägen, och ta sedan till vänster i nästa rondell till Arenavägen. Parkeringen ligger sedan till vänster och Sollentunavallen till höger.


Var kan man ta en öl?
Det allra närmaste stället är flotta Edsbacka Bistro. Prima krubb, men troligen lite överambitiöst för de flesta bandysupportrar.

Annars finns pubar i Sollentuna centrum på en lite mer lagom nivå. T.ex kan man välja Paddy's Pub, beläget i det gamla ställverket vid Sollentuna station.


Lite om Helenelunds IK
Helenelunds IK bildades 1928 som IK Stjärnan, men bytte redan året efter namn till det nuvarande. Fram till mitten på 70-talet var man ett ganska anonymt kvartersgäng. I slutet på sjuttiotalet tog man steget upp i nuvarande div 1, med bröderna Kjell, Dick och Ove ”Ryssen” Rübsamen som tongivande spelare, den sistnämnde mest känd som slitstark fotbollsspelare i AIK. Helenelund var sedan under större delen av 80- och 90-talen ett pålitligt topplag i näst högsta serien, men inget av de 7 kvalen till allsvenskan har slutat lyckligt för ”Lundens” del. Som man kan gissa av namnet så bildades klubben i Helenelund, ett villasamhälle i södra Sollentuna med c:a 7000 invånare. Fram till mitten av 80-talet spelade man också oftast sina matcher på Helenelunds IP, vid Helenelundsskolan, men 1984 fick Sollentunavallen konstfruset, och klubben flyttade då dit permanent. Helenelunds IK fungerade ett tag även som ålderdomshem för gamla Siriusspelare. Säsongen 99/00 hade man Björn ”Butta” Johansson, Björn ”Böna” Eriksson, Thomas ”Rekan” Johansson, Lennart ”Lelle” Bergman, Thomas ”Totta” Skjöld och Roland ”Rolle” Nyström i truppen, och hela härligheten tränades av Lars ”Hydas” Hydling. På senare år har Helenelund drivits i botten, först försökte man slå ihop klubben med AIK, och man spelade säsongen 02/03 under benämningen HIK/AIK. Satsningen havererade dock, fusionen upplöstes, och inför säsongen 04/05 valde Helenelund att frivilligt ta steget ned till div II. Nu är man åter tillbaka i näst högsta serien, men har en bit kvar till forna glansdagar. Helenelund har utövat ett flertal idrotter, såsom fotboll, innebandy och bordtennis, men med fotbollsverksamheten överflyttad till Sollentuna United är det numera endast bandy som gäller.


Svartklätt, men inga sorgsna miner i Helenelund för det. Här 2011/12 års trupp.


Lite om Sollentuna
Sollentuna är en av Stockholms många förortskommuner, c:a 1,5 mil norr om Stockholms centrum. Drygt 58 000 invånare bor i kommundelarna Tureberg, Rotebro, Helenelund, Edsberg, Viby, Sjöberg, Häggvik, Norrviken och Vaxmora. Området har varit befolkat ända sedan stenåldern, men Sollentuna var rena bondvischan ända in på 1900-talet, landskapsbilden bestod av åkerplättar och herrgårdar tillhörande stockholmsadeln. Med Stockholms expansion så började också Sollentuna växa, först byggdes villastäder i Tureberg och Norrviken, och med tiden så kompletterades bebyggelsen med betongkolosser under 60-talets miljonprograms-era. I synnerhet beryktade blev betongbunkrarna på Malmvägen vid Sollentuna station, där bl.a. Christer Pettersson under många år kvartade på en balkong. Listan över sevärdheter i Sollentuna är i övrigt kort, men kring Edsbacka längst in i Edsviken kan besöka Edsbergs slott, beskåda konst i Edsviks konsthall, och om man är rik avnjuta en måltid på Edsbacka Krog. I Sollentuna ligger även en häst- och visningsgård med det lustiga namnet Bögs gård. Idrottsligt är det framförallt volleyboll som gäller i Sollentuna, i form av Sollentuna VK, särskilt framgångsrika på damsidan med 19 SM-guld. Många Sollentunabor arbetspendlar till Stockholm, men en framträdande industri finns: Jästfabriken. Det finns framträdande Sollentunaprofiler inom sporten (höjdhopperskan Kajsa Bergqvist, hockeyspelaren Mats Sundin), musiken (sångfågeln Ted Gärdestad, gitarrdivan Yngwie Malmsteen, post-punkarna Docenterna, gospelartisten Cyndee Peters, samt musikerna Anna Ternheim och Maia Hirasawa), media (proffstyckaren Linda Skugge, programledarna Ulrika Jonsson och Karin Hübinette, Aktuelltankaret Jarl Alfredius), politiken (f.d justitieministern Thomas Bodström) och skådespelarbranschen (Ebba Hultkvist, Samuel ”Tsatsiki” Haus, Sara Sommerfeld).


I Sollentuna ryms både grå betong och herrgårdssäten. Till vänster betongbunkrarna på Malmvägen, till höger Edsbergs slott vid Edsviken.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.43626003589766
17.954750061035156
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.