Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Hudiksvalls FF - Glysisvallen

"...de båda Glysisvallarna bjuder på varsin träläktare från varsin era..."


Klubb:
Hudiksvalls FF

Dräkt:
Vita tröjor, röda byxor
Bildad:
2011
Meriter:
9 säsonger i fjärdedivisionen. 2:a plats 2011, -14, -15, -16, -18 (= 67:e lag i Sverige). 5 säsonger i andradivisionen som Hudiksvalls ABK.
Besökt match:
Hudiksvall-IFK Östersund 3-1 mån 4/6 -17
Avstånd:
236 km
Hemsida:

Plast-Glysis har försetts med en trevlig och nätt liten träläktare.

Hur är det att vara på arenan?
Som ofta är fallet bland norrländska fotbollsanläggningar är Glysisvallen två arenor: En gammal och traditionell med gräsplan, som övergivits för en ny och modern med plastplan. De båda Glysisvallarna bjuder på varsin träläktare från varsin era. Vid den äldre gräsplanen står en gräddvit läktare, uppallad mot en likaså gräddvit ishall, som med sköna träbänkar och ett vackert kontursmitt staket längst ned är huvudingrediensen i en äkta svensk fotbollsvall. Denna fina vall är dock övergiven av fotbollslaget för den nyare Glysisvallen med plastmatta, som ligger ett inkast längre bort. Denna har försetts med en modern, snygg och sittvänlig läktare i vitmålat virke med plats för c:a 500 åskådare – ljust och fräscht som det ska vara på 2000-talet. Ifrån denna trevliga läktare har man utsikt över – fotbollsplanen naturligtvis – men även över den lilla sjön Norrfjärden, och Hudiksvalls stadssiluett bortom denna, samt det lilla skogklädda Getberget till vänster. Idrotten flyttade hit ut år 1919 efter att man grävt ut en stenig backe nedanför kyrkogården. Efter tjugo år på denna primitiva idrottsplats anlades så Glysisvallen 1939 som en av Norrlands ambitiösaste idrottsplatser. Och ambitionerna höll i sig när man 1989 byggde den kyrklika ishallen, utnämnd till ”världens vackraste” av dåvarande förbundskaptenen Tommy Sandlin. Namnet Glysisvallen har f.ö. ingen lokal anknytning, ”glysis” är fornnordiska för ljus, och namnet röstades fram i en tävling där det vinnande förslaget lämnades oberoende av två olika personer: chefredaktören för Hudikvalls Nyheter, Roland Broberg; och sportjournalisten Malla Örner. Märkligt nog missade man den självklara namnkandidaten "Hudiksvallen".

Och på gräs-Glysis lutar sig den fina träläktaren mot den gräddvita ishallen.


Stämning/klack
Tro det eller ej, men division 2-laget Hudiksvall har faktiskt en riktig klack med riktiga supportrar! ”Stå upp för HuFF” kallar de sig, och ställer upp på hemma- som bortaplan med både sång och flaggor. Publiksiffrorna i stort är desto mer genomsnittliga.

Konfettiregn från "Stå upp för HuFF" på Glysisvallen.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Hudiksvall kommer man enkelt med tåg, antingen med SJ från Stockholm, Sundsvall eller Umeå, eller med X-tåget från Gävle eller Sundsvall. Från stationen har man en trevlig promenad på knappt 15 minuter till Glysisvallen. Gå ut till Stationsgatan och följ denna åt höger. Gå fram till de röda sjöbodarna syns till höger, och sväng vänster uppför Bankgränd. Gå rakt fram i nästa korsning och fortsätt längs Drottninggatan fram till sjön Lillfjärden. Fortsätt längs Lillfjärdens strand med sjön på höger sida i 800 m, förbi gamla Glysisvallen, och nya Glysisvallen ligger sedan till vänster.
E4 från Söderhamn/E4 från Sundsvall: Ta avfarten mot Hudiksvall C (andra avfarten mot Hudiksvall till höger från söder, första avfarten mot Hudiksvall till vänster från norr). Följ Björnmyravägen, kör rakt fram i rondellen, och fortsätt på Bergsjövägen. Kör rakt fram i nästa rondell och ta vänster i nästa rondell mot E4, till Kungsgatan. Ta nästa till höger mot Glysisvallen till Humlegatan så ligger arenan strax till höger.


Var kan man ta en öl?
Nöjeslivet i Hudiksvall är starkt koncentrerat till hamnkvarteren. Här ligger exempelvis den klassiskt engelska puben The Bell.

Texas Saloon har naturligtvis tex-mex-meny och bjuder på två fördelar i form av söndagsöppet och uteservering.

Lite om Hudiksvalls FF
HuFF – som man brukar förkortas – är en av de många fotbollsföreningar som bildats när de lokala lingongängen gått samman i hopp om att nå snabba framgångar. Men under sin korta historia har HuFF endast blivit bäst på att vara näst bäst: Under sina i skrivande stund åtta säsonger i division 2 har man fem gånger slutat på andra plats, och följaktligen har man aldrig lyckats lyfta sig ur fjärdedivisionen. FF står i det här fallet för ”Förenade Fotboll”, och det är en hel drös med klubbar från trakten som står bakom föreningen: Strands IF och Högs SK från själva Hudiksvall, och därtill Iggesunds IK, Näsvikens IK, Delsbo IF, Enångers IK, Forsa IF samt Bjuråkers GIF från omkringliggande byar och orter. Initiativtagaren, och den förening som upplöste sig själv för att bilda HuFF, var dock Hudiksvalls ABK, en förening med respektabla meriter och en fin historik. Klubben bildades som Hudiksvalls Arbetares Bollklubb 1931 av arbetare på Håstaholmens sågverk, men efter påtryckningar från sågverkets ledning, som uppenbarligen ogillade arbetarorganisation, byttes ”Arbetares” ut mot ”Allmänna” några år senare. ABK började nå resultat i mitten av 60-talet: Upp till division 4 1962, upp till divsion 3 1967, och så upp till division 2 – andradivisionen – 1975, där man blev kvar i fyra säsonger. I ABK har två av svensk fotbolls portalfigurer verkat, om än i ganska marginella roller: ABK var det sista klubblag som tränades av förbundskaptenen Lars Lagerbäck, 1988-89, och den bohemiske magikern Tomas Brolin hoppade in för ABK som målvakt (!) i en match 1998 – Brolin är ju som bekant annars fostrad i grannklubben och HuFF-partnern Näsvikens IK. Det största namnet som fostrats i ABK är annars kanske Fredrik Sundfors, enormt uppskattad målvakt i blåsvart, och inte mindre uppskattad under sin allsvenska karriär i GIF Sundsvall. ABK’s andra stora gren var boxning, där man hörde till Norrlands främsta föreningar, men denna sektion somnade in redan på 60-talet.

HuFF's trupp 2018 - som naturligtvis slutade tvåa i serien.


Lite om Hudiksvall
Nu är vi i Hälsinglands största stad – men särskilt stort är ändå inte Hudiksvall med sina 16 000 glada invånare. Ja, för ”Glada Hudik” är ju ett välkänt begrepp, som faktiskt inte myntats av en kreativ kommuntjänsteman, utan uppstod på 1800-talet till följd av de s.k. träpatronernas festande på Stadshotellet. Och uttrycket lever idag vidare genom stadens kanske kändaste institution: Glada Hudik-teatern, en teatergrupp för ”utvecklingsstörda och normalstörda” med ledaren Pär Johansson och skådespelare som exempelvis Mats Melin, som gjort succé med både föreställningar och filmer. Hudiksvall är Norrlands näst äldsta stad efter Gävle, grundad som den är 1582. Staden levebröd kom naturligt av dess läge: Fiske, handel och trähantverk var det som främst gällde. Som många andra städer brann Hudiksvall ett flertal gånger, särskilt år 1721 då ryssarna så gott som utplånade staden – kvar blev endast kyrkan och en liten stuga som står kvar än idag under namnet ”Rysstugan”. Efter ännu en brand 1792 byggdes staden om enligt den stadsplan som gäller idag. Idrottsligt är Hudiksvall i första hand en skidstad, både stafettgenomklapparen Jörgen Brink och den storvuxne Daniel Rickardsson kommer från trakten och har tävlat för stadens skidklubb Hudiksvalls IF, och så gjorde även OS-guldmedaljören Björn Lind. Och Hudiksvall är också en travstad, det älskade kallblodet Järvsöfaks är född och uppvuxen i Hudiksvall, med Hagmyren som hemmabana. Andra kända Hudiksvallsprofiler är den positiva programledaren Agneta Sjödin, countrysångaren Sigge Hill och den metrosexuelle artisten Moto Boy. I Lillfjärden mitt i Hudiksvall kan den fågelintresserade spana på gäss; här rastar bl.a sädgåsen, bläsgåsen och framförallt den sällsynta fjällgåsen.

Sjöbodarna - Hudiksvalls landmärken och signum.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
61.735556
17.104444
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.