Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Husqvarna FF - Vapenvallen

"...det är ingen kokande gryta, utan snarare en mysigt småputtrande sådan..."


Klubb: Husqvarna FF
Dräkt: Ljusblå-mörkblå långrandiga tröjor, mörkblå byxor
Bildad: 1987
Meriter: 2 säsonger i andradivisionen. 16:e plats 2014 (= 32:a lag i Sverige). 180:e plats i maratontabellen för andradivisionen.
Match: Husqvarna-Sirius 1-2 lör 2/8 -14
Avstånd: 386 km
Hemsida:http://www.husqvarnaff.se


Hur är det att vara på arenan?
Det är i Jönköpings kommun man hittar de vackraste idrottsplatserna. Uppe på berget högt över Vätterns vattenspegel tronar den vackra Stadsparksvallen. Och i Huskvarna, nere i dalen, ligger den nästan lika vackra Vapenvallen omgiven av gröna höjder. Den här söta lilla arenan hittar man lite undangömd på en bakgata, inklämd mellan bostadsområdet Söder och Huskvarnaån, en knapp kilometer från Huskvarnas sömniga centrum. Vapenvallen är något av en gryta med sin 10-meter höga vall på ena sidan, men det är ingen kokande gryta, utan snarare en mysigt småputtrande sådan. Den lilla huvudläktaren med 600 sittplatser lutar sig mot denna jättevall, men läktaren når knappt ens halvvägs uppför kullen, så allra bäst utsikt får man istället om man positionerar sig på slänten ovanför denna läktare. På å-sidan av arenan finns en sympatisk liten ståplatsläktare, ”Plåtlådan”, en trätrappa innesluten i ett rött plåtskal, och på dess tak tronar ett uppenbart hemsnickrat TV-torn. På flankerna står några mycket enkla ståplatsläktare utan tak för bortasupportrar. Vapenvallen saknar dessutom de för svenska idrottsvallar så vanliga löparbanorna, och här står man riktigt nära planen; olyckligt nog på spottavstånd vilket kan ställa till problem då överförfriskade Hammarbyfans kommer på besök. Ett ytterligare plus får Vapenvallen dessutom för de praktiska och eleganta urinoarerna – perfekta för den ansenliga del av fotbollspubliken som utgörs av öldrickande män. På Vapenvallen har fotboll spelats ända sedan det olympiska året 1912, och namnet associerar förstås till Husqvarnafabriken, som en gång i tiden började som vapenfaktori. 


Vapenvallens sympatiska lilla huvudläktare lutar sig mot en stor vall. Fast ännu bättre planöversikt har man kanske från köksfönstret på Idrottsgatan 9A.

Stämning/klack
Husqvarna omges av en viss supporterkultur som framförallt tar sin näring ur rivaliteten med grannen Jönköping Södra. Klacken kallas helt enkelt för Husqvarna Support och återfinns i ”Plåtlådan”, den lilla ståplatsläktaren på norra långsidan. En liten klack med en imponerande uthållighet som bjöd på 90 minuters sång vid besökstillfället. När det gäller publiksnitt i övrigt drar Husqvarna OK med folk sett till förutsättningarna, men inte mer.


Så här många är Husqvarna Support bara när man möter J-Södra. Här på Stadsparksvallen i Superettan-derbyt 2014. Foto: www.husqvarnaff.se

Hur tar man sig till arenan?

Kollektivt/Till fots: Till Huskvarna reser man smidigast med tåg, från Nässjö och Jönköping kan man åka med Västtågen och Krösatågen, och från Skövde med Västtågen. Från stationen har man sedan en promenad till Vapenvallen på drygt 10 minuter. Gå ned på Stationsplan och sväng höger nedåt Stationsgatan. Följ högerkurvan efter 300 m till Wilhelm Thams väg, och ta nästa till vänster på Gråbogatan. Ta sedan höger i T-korsningen med Häradsvägen, och sedan nästa vänster på Faktorigatan. Gå drygt 300 m, och sväng sedan in åt vänster till Vapenvallen.
E4 från Linköping: Ta av på avfarten mot Huskvarna C, och kör rakt fram i den första rondellen mot centrum och Vapenvallen, över Esplanadbron. Ta höger i nästa rondell mot Tenhult (och Vapenvallen), till Jönköpingsvägen. Följ denna ned till bron över Huskvarnaån, och ta sedan höger i nästa rondell mot Rogberga (och Vapenvallen), till Tormenåsgatan. Ta första till höger (liten skylt mot Vapenvallen) till Brunnsgatan, följ högersvängen till Smedgränd och vänstersvängen till Smedbygatan. Fortsätt rakt fram till Faktorigatan, och Vapenvallen ligger på höger sida.
E4 från Värnamo/Rv 26 från Gislaved/Rv 40 från Ulricehamn/Rv 26/47 från Mullsjö/Lv 195 från Hjo: Kör mot E4:an och Jönköping, och sedan vidare på E4:an mot Stockholm, förbi Elmia. Ta sedan av på avfarten mot Huskvarna och kör rakt fram i den första rondellen mot centrum och Vapenvallen, över Esplanadbron. Ta höger i nästa rondell mot Tenhult (och Vapenvallen), till Jönköpingsvägen. Följ denna ned till bron över Huskvarnaån, och ta sedan höger i nästa rondell mot Rogberga (och Vapenvallen), till Tormenåsgatan. Ta första till höger (liten skylt mot Vapenvallen) till Brunnsgatan, följ högersvängen till Smedgränd och vänstersvängen till Smedbygatan. Fortsätt rakt fram till Faktorigatan, och Vapenvallen ligger på höger sida.
Rv 31 från Nässjö: Ta av mot Huskvarna utanför Tenhult, till Tenhultsvägen. Följ Tenhultsvägen/Storgatan i 6 km, ta sedan till vänster på Brunnsgatan, precis innan rondellen med avfart mot Hakarp. Fortsätt rakt fram i nästa korsning, och följ högersvängen till Smedgränd och vänstersvängen till Smedbygatan. Fortsätt rakt fram till Faktorigatan, och Vapenvallen ligger på höger sida.


Var kan man ta en öl?
Utbudet i Huskvarna är riktigt dåligt, men pizzeria Fenicia ligger i alla fall på Erik Dahlbergsgatan med uteservering invid ortens stora rondell.


Lite om Husqvarna FF

Husqvarna FF är en frukt på det träd som har sina rötter i klubben Husqvarna IF, och som också bär en större, rikare och kändare frukt vid namn HV71. Husqvarna IF, "Smålands Arsenal" i folkmun, bildades 1904, och var en habil fotbollsklubb med bl.a. 19 säsonger i den näst högsta serien i bagaget. Klubbens störste stjärna var målvakten Torgny ”Lindy” Lindberg, flerfaldig guldmedaljör med Peking, samt OS-medaljör i London 1948, som avslutade en framgångsrik karriär 1952 efter att ha drabbats av släpfot. Klubben ägnade sig även åt andra grenar än fotboll; en hygglig bandysektion som någon gång nosat på allsvenskan, en bowlingsektion – och så ishockey där man efter en serie sammanslagningar med Jonköpingsklubbarna IK Stefa och Vättersnäs IF uppgick i HV71 år 1971. Husqvarna FF föddes så 1987 då Husqvarna IF herrfotbollssektion gick ihop med en lokalkonkurrent med det typiskt småländska väderstrecksnamnet Husqvarna Södra IS, en klubb med två säsonger i damallsvenskan som finaste merit. HFF rivstartade genom att genast värva sin överlägset mest meriterade spelare genom tiderna; Liverpoolbacken Alan Kennedy, men denne var redan en bra bit ned i karriärens utförsbacke och gjorde ingen succé. Och inte heller föreningen HFF blev till någon egentlig succé. Man har under hela sin existens endast fått känna några flyktiga dofter av elitfotbollen – en säsong i gamla Söderettan 1999, förlorade kval till Superettan 2002 (i en synnerligen dramatisk match mot Forward där man gjorde 4-3 i 94:e och släppte in det ödesdigra 4-4 i 96:e) och 2004 (mot Mjällby). Till säsongen 2014 klättrade man två divisioner på raken under den driftige sportchefen Issa Iskander och fick debutera i Superettan, men där blev man jumbo. Husqvarnas hjältar har istället fötts i de heta derbyna mot Jönköping Södra – t.ex. målsprutan Lasse Bergh som under division-2-derbyna 2001 gjorde sammanlagt sex mål på de gröna rivalerna. På senare år är Husqvarnas mest berömde spelare skyttekungen och hollandsproffset Denni Avdic, som dock endast gjorde två a-lagsmatcher för klubben. Även Göteborgsbacken Mattias Bjärsmyr och det före detta underbarnet Zlatan Muslimovic har spelat för klubben.


Nej, det är inte bara Djurgården som har blåränder. Här Husqvarnalaget som spelade sig upp till Superettan 2013.

Lite om Huskvarna
Huskvarna är sannolikt en av Sveriges tio mest kända orter utomlands – men inte för att denna lilla Jönköpings förstad är ett så fantastiskt ställe, utan såklart p.g.a att produkterna från Husqvarnafabriken har letat sig till världens alla hörn: gevär, motorsågar, mopeder, gräsklippare och hushållsmaskiner. Huskvarna har 23 000 invånare och ligger 7 km öster om Jönköping och är idag en del av grannstaden. Men Huskvarna har en egen liten stadskärna, och var också mellan 1907 och 1971 en självständig stad. Huskvarnas historia slutar men börjar också med Jönköping – i slutet av 1600-talet flyttade Jönköpings gevärsfaktori ut till fallen vid Huskvarnaån. På 1860-talet blev sedan fabriken till aktiebolaget Husqvarnas Vapenfabrik, och under industrimannen Wilhelm Thams ledning expanderade man snart till att tillverka alla möjliga produkter. Fabriken växte snabbt, och staden Huskvarna med den. Idag är Husqvarnakoncernen ett multinationellt bolag med verksamhet i mer än 40 länder, tillika världens största tillverkare av s.k. utomhusprodukter. Några av de mest kända varorna som rullats ut från Husqvarnafabrikens löpande band är den lätta motorcykeln ”Silverpilen”, det militära vapnet AK-4, samt symaskinen Viking. Husqvarna fabriksmuseum är idag också ortens största sevärdhet, tillsammans med den fantastiska utsikten över Vättern från Månberget. Några kända Huskvarnaprofiler är beatförfattaren Sture Dahlström, historikern Alf Henrikson, deckarförfattarinnan Karin Alvtegen, hockeyspelaren Johan Davidsson, och Cardigansgitarristen Peter Svensson (och även själva bandet Cardigans bildades i Huskvarna). Bland Huskvarnas övriga musikaliska meriter kan noteras att proggiganten Björn Afzelius tillbringade sina allra första levnadsår här, samt att liveskivan Ebba Grön Live till stora delar är inspelad i Huskvarna Folkets Park


En alldeles fantastisk vy över Huskvarna bjuds man på om man tar sig upp på Månberget.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
57.78473411666703
14.276154041290283
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.