Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IF Brommapojkarna - Grimsta Arena

"...en familjevänlig och gullig arena till en familjevänlig och gullig klubb..."


Klubb:IF Brommapojkarna
Dräkt: Långrandiga röd-svarta tröjor, svarta byxor
Bildad: 1942
Meriter: 6 säsonger i allsvenskan. 12:e plats -09. 32:a plats i maratontabellen.
Matcher: Brommapojkarna-Sirius 3-1 lör 2/10 -99
Brommapojkarna-Sirius 1-1 lör 20/5 -00
Brommapojkarna-Sirius 1-0 tor 14/6 -01
Brommapojkarna-Sirius 3-1 ons 4/6 -08
Brommapojkarna-Sirius 0-1 lör 14/7 -18
Avstånd: 68 km
Hemsida:http://brommapojkarna.se

Grimstas gamla läktare, med fotbollstält, ishall och grönska i bakgrunden.

Hur är det att vara på arenan?
Grimsta passar perfekt in på Brommapojkarnas profil: En familjevänlig och gullig arena till en familjevänlig och gullig klubb. Grimsta ligger i utkanten av den slitna folkhemsförorten Grimsta, vackert beläget i Grimsta naturreservat mellan Vällingby och Hässelby Strand, och kontrasten mot huvudstadens andra arenor är stor. Där de nya flådiga Friends och Tele2-arenorna ligger bland avgaser och betong så ligger Grimsta granne med tallar och koloniträdgårdar. 2016 blev Grimsta IP till Grimsta Arena, en uppgradering som rent konkret innebar att en ny huvudläktare byggdes på den nordvästra sidan. Det är en bred och ganska hög betongläktare av klassiskt 70-talssnitt som står där tom och onödig, förutom vid det fåtal matcher där något av de stora stockholmslagen kommer på besök. Den tidigare huvudläktaren på sydöstra sidan är en för BP bättre dimensionerad skapelse; en liten men smäcker läktare, c:a åtta bänkrader hög med plats för både sittande och stående åskådare. Båda läktarna är korrekt färgsatta i linje med hemmaklubbens kulörer: Röda och svarta plaststolar. För att maxa publikkapaciteten vid stockholmsderbyna har man dessutom en provisorisk ståplatsläktare av lättmetall på nordöstra kortsidan. På plussidan så är Grimsta också en av våra badvänligaste arenor. En överhettad supporter har bara en kilometer att gå till Mälaren och Maltesholmsbadet. På Grimsta IP ligger även en ishall, ett fotbollstält och en ridskola. Kring 2008 hyste BP planer på en flytt till en inomhusarena vid Solvalla, men som tur var lades dessa idéer på hyllan.


Och så Grimstas nya, onödiga huvudläktare.


Stämning/klack
Brommapojkarna har aldrig varit ett publiklag, varken i division 2 eller i Allsvenskan. Ett flertal olika försök att starta upp en klack har gjorts, det senaste går under namnet ”Bromma support”, en klack som under 2012 lyckades heja upp sitt lag till Allsvenskan. Det har dessutom funnits ett flertal danska supportergrupperingar till Brommapojkarna, för närvarande med namnet DBS (Dansk Brommapojkarna Support). De danska supportrarna ger dock intrycket av att vara mer fokuserade på öl än på att heja på BP. Danskarnas dragning till BP kan förklaras med att Bromma på danska beskriver ”ett ljud som kommer från stjärten”. Vid besökstillfällena har det hur som helst varit ganska dött på Grimsta, vid det senaste var det endast ramsorna från de inhyrda stämningshöjarna ”Ekerö cheerleaders” som hördes: ”B-R-O-M-M-A, B-R-O-M-M-A, B-R-O-M-M-A, Pojkarna från Bromma!”


Bromma Support - inte många, men tappra. Här syns man på Stora Vallas läktare. Foto: Henke Råssmo


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Ta gröna linjen, mot Hässelby Strand. Närmast och enklast att hitta är det om man stiger av vid Hässelby Gård, därifrån är det knappt 10 minuter. Gå ut på Hässelby torg och ta gångvägen till vänster, mellan husen och under viadukten. Vik av åt vänster upp till Beata Sparres Gränd, och ta till höger. Följ denna i 250 m, följ sedan gångvägen som tar vid i 500 m, sedan är man vid Grimsta IP.
E4 från Uppsala: Ta av mot Vällingby vid trafikplats Tureberg, ta direkt höger på Turebergsleden, och sedan direkt till höger i rondellen, till Hanstavägen mot Vällingby. Följ Hanstavägen/Akallalänken/Bergslagsvägen rakt fram mot Vällingby i 8 km, över E18 och förbi Lunda. Fortsätt rakt fram mot Stockholm vid avfart mot Vällingby och Vinsta fram till Bergslagsrondellen, ta där till vänster till Bergslagsvägen mot Stockholm. Följ denna 1 km, ta sedan till höger i nästa rondell mot Grimsta, och direkt till höger igen in på Grimstagatan. Följ denna förbi höghuset, och ytterligare 400 m, ta sedan vänster på Gulddragargränd, och följ denna upp till Grimsta.
E4 från Södertälje: Följ E4/E20 norrut över Essingeleden. Ta av mot Vällingby efter Lilla Essingen, och följ Drottningholmsvägen över Tranebergsbron. Följ sedan Drottningholmsvägen/Bergslagsvägen rakt fram mot Vällingby i 8 km. Passera rondellen vid Råcksta/Blackeberg, ta sedan till vänster i nästa rondell, mot Grimsta, och direkt till höger in på Grimstagatan.  Följ denna förbi höghuset, och ytterligare 400 m, ta sedan vänster på Gulddragargränd, och följ denna upp till Grimsta.
E18 från Västerås: Passera Barkarby, ta sedan av till höger på Bergslagsvägen, mot Vällingby. Fortsätt rakt fram mot Stockholm vid avfart mot Vällingby och Vinsta fram till Bergslagsrondellen, ta där till vänster till Bergslagsvägen mot Stockholm. Följ denna 1 km, ta sedan till höger i nästa rondell mot Grimsta, och direkt till höger igen in på Grimstagatan. Följ denna förbi höghuset, och ytterligare 400 m, ta sedan vänster på Gulddragargränd, och följ denna upp till Grimsta.
E18 från Norrtälje: Följ E18 in mot Stockholm, ta sedan av på avfarten till E18 mot Oslo i Bergshamra. Följ E18 förbi Sundbyberg och Rissne, ta sedan av till vänster till Ulvsundavägen mot Vällingby. Ta första avfarten mot Spånga, ta direkt höger på Bromstensvägen, och fortsätt mot Spånga. Följ Bromstensvägen i 1,5 km till Solhem, ta där vänster på Spångavägen mot Vällingby. Kör 800 m, sväng sedan höger på Täbylundsvägen vid macken. Kör 1 km och ta till höger i rondellen till Vällingbyvägen, kör upp till T-korsningen med Ångermannavägen, ta vänster, och följ högerkurvan till Årevägen. Kör ned till rondellen och kör rakt fram mot Grimsta, och direkt till höger igen in på Grimstagatan. Följ denna förbi höghuset, och ytterligare 400 m, ta sedan vänster på Gulddragargränd, och följ denna upp till Grimsta.


Var kan man ta en öl?
Som alltid ute i förorten finns en bred palett av sunkhak att välja emellan. På Hässelby Torg ligger Nisses, känd bl.a. ifrån Ken’s låt ”Hässelby”. Nisses är dessutom också officiell samlingspunkt för Bromma Support.

På Vällingby torg finns en nyöppnad sportbar i form av en stor O'Learys-restaurang.


Lite om IF Brommapojkarna
När Brommapojkarna den 12/11 2006 helt otippat slagit ut BK Häcken i kvalet blev man det 60:de laget genom tiderna att kvalificera sig till Allsvenskan. Det var knappast något man hade i tankarna när klubben bildades i trakterna kring Brommaplan år 1942, och då fungerade närmast som en fritidsgård med bl.a. friidrott, brottning, armbrytning och frimärkssamling på programmet. År 1969 gick laget för första gången upp till division 1, och redan 1986 var man nära Allsvenskan – en pinne saknades upp till segraren GIF Sundsvall. Men även om BP idag etablerat sig som ett pålitligt jojo-lag mellan de två högsta divisionerna så är klubbens identitet i första hand inte elitföreningens, utan som plantskola och ungdomsförening. Redan på 50-talet började man satsa målmedvetet på ungdomen, och det har minst sagt burit frukt genom åren. Listan på BP-produkter är lång, ett axplock på BP-fostrade spelare är Thom Åhlund, Anders Limpar, Tomas Antonelius, Pascal Simpson, Babis Stefanidis, Bojan Djordjic, samt de färska stjärnskotten Albin Ekdal som såldes till Juventus, den snacksalige John Guidetti som gör karriär i La Liga, och Ludvig Augustinsson som landade i Werder Bremen. En annan före detta spelare som dock inte är främst känd för sin fotbollstalang är prins Carl Philip. Dessutom har stortränare som f.d. förbundskaptenen Tommy Söderberg och Rikard Norling börjat sina respektive tränarkarriärer i BP, och guldtränaren Kjell Jonevret kan skryta med att vara BP’s skyttekung-genom-tiderna med sina 93 seriemål. Idag har BP runt 260 lag i seriespel, och är med det faktiskt den största fotbollsklubben i Europa i antal utövare räknat. Baksidan av ungdomsframgångarna är att klubben ibland kritiserats för toppningar av ungdomslagen samt offensiva värvningar av småknattar - störst blev uppmärksamheten när man värvade en 7-årig blivande blåsvart Stefano Vecchia-Holmqvist från Vasalund. Trots namnet spelas även dam- och flickfotboll inom Brommapojkarna, men inte lika väl; damerna har bara spelat en säsong i andradivisionen. BP’s F98-lag gjorde mer väsen av sig; laget var totalt överlägsna i flickserierna och valde därför att istället tävla i pojkserierna – där man var nästan lika överlägsna. 

I 2013 års milanesiskt röd-svarta BP-tröja hittar man bl.a. den hemvändande pratkvarnen Bojan Djordjic och den Siriusbekante Andreas "Ante" Eriksson.


Lite om Bromma-Vällingby-Hässelby
BP’s kärnområde kan sägas vara de södra delarna av Västerort, d.v.s. det område som utgörs av kommundelarna Bromma och Vällingby-Hässelby, med sammanlagt c:a 123 000 invånare. Området sträcker sig längs med Mälarstranden väster om Stockholm, och rymmer allt från lyxvillor (Nockeby) till förortsbetong (Hässelby Gård), men är generellt sett ganska medelklassigt. Bromma är den mer välbärgade delen och består till stor del av gamla villastäder. Bromma är förmodligen mest bekant för sin flygplats som har cirka en miljon resenärer om året. Inom Bromma även Sveriges en gång största mentalsjukhus, Beckomberga mentalsjukhus, samt Stockholms största industriområde, Ulvsunda, där bl.a. Bastuspecialisten Ragnar Frunck håller hus. Vällingby, och i synnerhet Vällingby centrum, är ett unikt exempel på konsekvent bevarad modernistiskt 50-talsarkitektur. En av arkitekterna var Albert Speer Jr., son till nazisten Albert Speer, och idag en av Europas främsta stadsplanerare. Vällingby byggdes på 50-talet, och var ett pionjärprojekt för ABC-staden, d.v.s. en förstad som skulle erbjuda både Arbete, Bostäder och ett lokalt Centrum. Olof Palme med familj var bosatt i Vällingby under 70-talet. Längst bort från Stockholm ligger Hässelby, där det i mitten av 1900-talet fanns massvis av handelsträdgårdar, vars växthus som försåg stockholmarna med grönsaker. Idag ligger här Hässelby Villastad, som är Stockholms till ytan största stadsdel, samt höghusområdena Hässelby Gård och Hässelby Strand. Sportsligt så är det vid sidan om BP basket och friidrott som står sig starkast i denna del av Stockholm. Basket i form av ”mesta mästarna” Alvik med 19 SM-tecken (som idag ingår i 08 Stockholm Human Rights), friidrott i form av Hässelby SK, som bl.a mångkamparen Henrik Dagård, höjdhopparen Staffan Strand, löperskan Sara Wedlund och stavhopperskan Angelica Bengtsson har tävlat för. Litteratur från området inkluderar John Ajvide Lindqvists blodiga vampyrroman ”Låt den rätte komma in”, som utspelas i Blackeberg, samt Inger Frimanssons psykologiska thrillers som ofta utspelas i Hässelby. Några kända personer med Brommaanknytning är technoartisten Martin ”E-Type” Eriksson, journalisten Barbro ”Bang” Alving, skådespelerskan Alexandra Rapaport, playboyen Bruno Wintzell, videoregissören Jonas Åkerlund, skandalprinsessan Pia Degermark, moderatpolitikern och f.d. statsministerfrun Filippa Reinfeldt, sångerskan Caroline af Ugglas, modset Kenta samt kungabarnen som har gått låg- och mellanstadiet i Brommaskolor. Från Vällingby kommer bland andra lasermannen John Ausonius, poeten Bodil Malmsten, ”ABBA-Benny” Andersson, modset Stoffe och journalisten Malou von Sievers. Känt folk från Hässelby inkluderar den långvarige finansministern Gunnar Sträng, rapparna Ken och Ayesha, brylcremerockarna Boppers, den nyliberale tyckaren Johan Norberg och löperskan Sara Wedlund.

Vällingby torg
Biografen och kulturhuset Trappan på Vällingby torg är två exempel på välbevarad 50-talsarkitektur.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.36232734388108
17.851446801325096
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.