Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IF VP Uppsala

Ekebyvallen
Klubb: IF VP Uppsala (f.d IF Vindhemspojkarna)
Dräkt: Långrandiga Orange-Blå tröjor, Blå byxor
Bildad: 1963
Meriter: 2 säsonger i div 2. 6:te plats -00
Matcher: Vindhemspojkarna-Sirius 0-2 mån 11/9 -00
IFVP Uppsala-Sirius 1-2 mån 10/9 -01
Publikkapacitet:
Avstånd: 3 km
Hemsida:http://www.sportnik.com/start.php3?team&tid=1983


Hur är det att vara på arenan?
Till att börja med ska jag påpeka att jag tagit mig friheten att skriva om Ekebyvallen trots att ovan nämnda matcher spelades på Studenternas. Ekebyvallen var IFVPU´s hemmaplan fram till 2000, men eftersom Ekebyvallen inte är godkänd för div II-spel (eller ens div III-spel) fick man flytta på sig. Däremot har jag sett Sirius möta IFVPU i träningsmatcher på Ekebyvallen. Ekebyvallen är verkligen en fruktansvärt liten arena. Det finns nästan inga utrymmen alls mellan planen och stängslet vilket ger en lätt klaustrofobisk känsla. Det finns en liten läktare med tre rader träbänkar, och man sitter så nära planen att man får dra in benen så inte linjemannen snavar, och bollen sparkas ut på vägen 4-5 ggr per match. Kiosk saknas oftast helt. Sketenhetskänslan förstärks av att planen buktar kraftigt. Läget är ganska OK, 2 km från centrum, nära studentkvarteren. Idag har IFVPU flyttat till Österängen på Kvarngärdet, på Ekebyvallen idag spelarUpsala IF(div IV) ochIFK Uppsala(div V).

Stämning/klack
IFVPU´s lilla bandyklack verkar inte vara intresserade av fotboll. IFVPU´s fotbollskillar får nöja sig med den ännu mindre pojklagsklacken. Under Uppsaladerbyna mellan IFVPU och Sirius dök det dock upp massvis av Uppsalabor med IFVPU-sympatier, även om man kan misstänka att det snarare rörde sig om Sirius-antipatier.

Hur tar man sig till arenan?
Det är ganska långt att gå från centrum, linje 5 mot Stenhagen och linje 17 mot Hågaby går från cenralstationen och stannar i närheten. På kvällar och helger tar man linje 51 mot Hågaby. Om man ändå vill gå, gör så här: Från stationen går man rakt ut, Bangårdsgatan ned och fram till Fyrisån. Sväng där höger och gå Östra Ågatan fram till första vägbron. Sväng där vänster och följ Drottninggatan upp till Carolina Rediviva (stort gult hus längst upp i backen). Sväng där vänster på Dag Hammarskjölds väg, och ta sedan omedelbart till höger på Thunbergsvägen. Efter 1 km tar man till höger på Hagundagatan och sedan ligger Ekebyvallen rakt fram.
Med bil, E4:an från norr, kör man rakt fram i den första rondellen in mot centrum. När man kommer till en T-korsning tar man till höger på Luthagsesplanaden. Följ denna 1,5-2 km och ta sedan till vänster på Flogstavägen när radiomasten är snett framför till vänster. Ta sedan av på Nordengatan som är nästa till vänster så har man Ekebyvallen rakt fram.
Kommer man E4:an från söder följer man E4:an ganska långt förbi stan. På den fjärde avfarten mot stan svänger man av till vänster, vägen heter Råbyvägen och det är skyltat mot Gränbyhallen till höger. Följ denna väg c:a 3 km förbi hela stan, och när det är en radiomast snett framåt till vänster tar man till vänster på Flogstavägen, och sedan till vänster på Nordengatan så kommer man rätt.
Kommer man på 55:an/72:an från väster är det enkelt. Ta av till höger på första avfarten mot centrum. Ta sedan av på Flogstavägen, första avfarten till höger. Ta sedan Nordengatan, första till vänster.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Ekeby ligger nära studentkvarteren i Uppsala, men det vimlar inte av uteställen i kvarteren. Ett trevligt ställe är dockMammas Mezesom ligger några 100 m längre bort från stan på Karlsrogatan (den mindre av gatorna Ekebyvallen är klämd emellan).
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
VP är en relativt ung förening, bildad 1963, och i början av 2000-talet smög man upp i kölvattnet bakom Sirius för att försöka etablera sig som stadens andralag i både fotboll ochbandy. VP gjorde sig inte speciellt populära hos Siriussupportrarna då man profilerade sig som en ”Bror Duktig-förening”, alltid lika angelägna om att framhålla sin egen förträfflighet. Både fotbolls- och bandysektionen har hållit sig med ordföranden pigga på att dra ut i korståg mot Sirius. Satsningen gick dock rejält i baklås, och för närvarande skiljer det hela fyra divisioner mellan storebror och lillebror. Det framfördes även från VP-håll förslag om en sammanslagning av Sirius och VP, hemska tanke! Klubbens namn kommer från Vindhemsgatan i Luthagen, dock bytte man för några år sedan namn till IFVP Uppsala, eftersom man tyckte att ändelsen -pojkarna var missvisande då man även har damlag i föreningen. Några Siriusanfallare med näsa för mål som har sina rötter i Luthagenklubben är Johan Pettersson och Olle Kullinger.

Klubbens andliga hemvist är stadsdelen Luthagen, strax nordväst om centrum, även om man inte spelar där så finns klubblokalen kvar. Luthagen har drygt 11 000 invånare och kan lite hårddraget beskrivas som Uppsalas Östermalm. I Luthagen finns bl.a det anrika gymnasietKatedralskolan. Från Luthagen kommer miljöministern Lena Sommestad och rapparenOrganism 12och det sägs att den legendariske punk-sångarenChris BaileyfrånThe Saintsockså bott där.Tillbaka till toppen