Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFK Luleå - Skogsvallen


Klubb: IFK Luleå
Dräkt: Vita tröjor, Blå byxor
Bildad: 1900
Meriter: 1 säsong i allsvenskan, 12:e plats - 71.
46:e plats i allsvenskans maratontabell.
Matcher: IFK Luleå-Sirius 2-1 lör 3/5 - 03 (på Tunavallen)
IFK Luleå-Sirius 2-1 sön 24/6 -12
Avstånd: 844 km
Hemsida:http://www.ifklulea.se


Hur är det att vara på arenan?
Skogsvallen ligger som namnet antyder i nära anslutning till en skog, även om det bara är ett litet hörn av tajgan som har sparats kring fotbollsarenan. Närmar man sig arenan från denna skog så framträder en av Norrlands trevligare fotbollsläktare mellan tallstammarna. Skogsvallens huvudläktare är byggd i betong, men betongskalet är vackert pyntat i pastellfärger, och interiören är byggd i trä. Den är även lagom stor, relativt kort men å andra sidan ganska hög. De röda stugorna som omger huvudläktaren förstärker det angenäma intrycket. På ”skogssidan”, den andra långsidan, finns en treradig liten läktare arrangerad i trapetsform. Skogsvallen ligger en aning offside, men ändå ganska centralt med 1,5 km till Luleå centrum, och även på omgivningarna inkasserar Skogsvallen höga poäng. Här finns både lite natur, i form av det redan nämnda skogspartiet, och ett idylliskt litet villaområde på den andra sidan. Skogsvallen är försedd med löparbanor och, liksom de flesta planer i Norrland, med konstgräs. Sammanfattningsvis en hederlig fotbollsarena av svenskt klassiskt snitt, med en viss personlig touch som förhöjer upplevelsen. Skogsvallen uppmärksammas ofta som den nordligaste arenan som det någonsin har spelats allsvensk fotboll på. Den är dock inte bara detta utan även den östligaste.


Skogsvallens huvudläktare badande i norrländskt sommarljus.


Stämning/klack
1971 stormade publiken Skogsvallen efter att Örgryte kvitterat på övertid. Sedan dess har temperaturen svalnat åtskilliga grader, men från och till huserar en klack på Skogsvallen även idag som håller arvet från 70-talet levande. Publiksiffrorna skjuter i höjden när det vankas norrbottensderby mot Boden, annars lever IFK Luleå i skuggan av stadens hockeylag.


Vill man skåda in en klack på Skogsvallen ska man passa på när det är derby. Foto: Johanna


Hur hittar man till till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Luleå kan man ta sig med nattåg från Stockholm/Göteborg och dagtåg från Umeå/Kiruna, kustbussen mellan Umeå och Haparanda, eller med flyg med bl.a. SAS, Norwegian (från Arlanda) eller Direktflyg (från diverse norrländska destinationer). Från tåg/busstationen har man lite drygt 20 minuter att gå till Skogsvallen. Gå ut från stationen, upp till Prästgatan, och följ denna åt höger (från busstationen vänder man sig så man har terminalbyggnaden till höger, går ut på Prästagatan, och följer denna till vänster). Gå till järnvägsomgången till höger, och följ Lulsundsgatan över spåren, och ett kvarter till. Ta sedan till vänster på Backgatan, följ denna i 300 m, och ta sedan tredje till höger på Åsgatan. Fortsätt till vägens slut, och rakt fram på gångvägen som tar vid, ta sedan till höger vid T-korsningen längs med vägen, och till vänster genom gångtunneln. Ta till vänster igen upp på Ytterviksvägen, och följ den till höger till Skogsvallen.
E4:an från Piteå/E4:an från Kalix/Rv 97 från Boden: Ta av från E4:an vid huvudavfarten mot Luleå, till Bodenvägen (eller kör helt enkelt bara rakt fram ifrån Bodenhållet). Följ Bodenvägen i knappt 5 km, rakt fram mot centrum genom två rondeller, och ta sedan till vänster i nästa korsning mot Svartöstaden, till Svartövägen. Kör rakt fram i den första korsningen mot Svartöstaden, sedan under två broar, och direkt därefter till höger mot Skogsvallen, till Backgatan. Håll omedelbart till höger i rondellen, till Björkgatan, kör över bron, och sedan nästa till höger på Gymnasievägen, parkeringen till Skogsvallen ligger 300 m längre fram till höger.


Var kan man ta en öl?
Det finns inget givet ställe nära Skogsvallen, man gör nog bäst i att dra sig in mot Lule centrum. Bästa läget när vädret är fint har Bistro Bar och Brygga nere vid Norra Hamnen.

Ett annat alternativ är härligt medelhavskitchiga Corsica som man hittar ett kvarter upp från gågatan, alldeles nära domkyrkan.


Lite om IFK Luleå
IFK Luleå är en riktig överlevare till förening, vars position som stadens ledande fotbollsförening har hotats mer än en gång, i form av diverse sammanslagningar och konglomerat. Man kan också med gott samvete kalla klubben för anrik, den bildades så tidigt som 1900, även om man liksom alla andra norrlandsklubbar inte fick tillträde till de nationella serierna förrän 1953. Ganska så snart fick man chansen att kvala till allsvenskan, men där fick man smörj både 1959 (av Jönköping Södra) och 1960 (av Örebro SK). 1971 var det dock dags för Luleå att skriva in sig i historien som det nordligaste (och östligaste) allsvenska laget någonsin. Det blev dock bara en säsong, laget åkte ned i trean, och den lokala konkurrensen hårdnade. 1986 gick man samman med Luleå FF (i sin tur en sammanslagning mellan Gammelstads IF och Notvikens IK) och spelade då under den knöliga beteckningen Luleå FF/IFK Luleå. 1989 upplöstes eländet, men i början av 2000-talet var det dags för ett nytt försök, och ett nytt Luleå FF, den här gången bildat av bl.a. Lira Luleå. IFK valde att stå utanför den här gången, vilket visade sig bli ett vinnande koncept, då Luleå FF’s högtflygande planer återigen kraschade. I skrivande stund tycks dock IFK Luleå ha vuxit fast i Norrlandstvåan. Hockeystad som Luleå är så är listan på fotbollsstjärnor som IFK Luleå producerat ganska tunn, de som rankas högst är den legendariske GAIS-målvakten Kjell Uppling, samt Fredrik Lundqvist, ytterback med landslagsmeriter. Annars minns man från 90-talet kanske bäst de härliga namnen Illka Wonkavaara och Vladimir Galaiba som syntes i Luleås laguppställningar. Nä, då är klubbens friidrottare förmodligen mer framgångsrika, som tiokamparen Olle Bexell som tävlade i Berlin-OS, eller 60-talets mästare i medeldistans, Stig Lindbäck. IFK Luleå har även haft en hockeysektion, denna uppgick 1977 i en klubb med det missljudande namnet Groko Hockey, som gudskelov snabbt bytte namn till det nuvarande Luleå HF.


Liksom de flesta Kamratföreningar så är det vitt och blått som gäller för IFK Luleå. Här 2010 års trupp.


Lite om Luleå
Luleå är Norrbottens residensstad och största stad, med sina c:a 56 000 invånare (inräknat Gammelstad och Bergnäset). Luleå var på medeltiden en samisk handelsplats, och 1621 antogs en stadsplan. Uppenbarligen var denna inte särskilt genomtänkt, för redan 28 år senare flyttade man den 1 mil åt sydost, till sitt nuvarande läge på en halvö vid Luleälvens utlopp. Vid Luleås ursprungliga läge ligger idag Gammelstads kyrkby, som med sina välbevarade kyrkstugor finns upptaget på UNESCO´s världsarvslista. Luleå hade dock knappast aldrig blivit mer än en oansenlig småstad om det inte varit för Malmbanan. Denna järnväg nådde staden 1887, och användes för att transportera järnmalmen från gruvorna i Kiruna och Malmberget till hamnen i Luleå. Industrier började sedan ploppa upp runtom i staden, och på 40-talet grundades Norrbottens järnverk, idag SSAB, och cementerade Luleås karaktär som en hamn- och stålstad. Såsom den största staden i regionen har dock Luleå en hel del annat att erbjuda, bl.a en domkyrka, ett tekniskt universitet, en flygflottilj samt Sveriges längsta landningsbana på Kallax flygplats. Luleå var 1940 skådeplats för det värsta politiska attentatet i Sverige, då landsfiskalen i Luleå brände ner den kommunistiska tidningen Norrskensflammans tryckeri, vilket kostade fem personer livet. Händelserna beskrivs i boken ”Mörker, stanna hos mig”, av Ann-Marie Ljungberg. Idrottsligt så är det ishockeyn som regerar i Luleå, men än mer framgångrika är det flerfaldiga mästarlaget i basket, Plannja. Några berömdheter från Luleå är komikern Martin Ljung, författaren och boxningsälskaren Torbjörn Säfve, Bond-bruden Maud Adams, programledaren Gry Forsell, s-politikern Marita Ulvskog, regissören Staffan ”Vilse i pannkakan” Westerberg, riksbusen och hockeyspelaren Per Ledin, dansösen Anna Vnuk, operasångaren Ingvar Wixell (som sjönd samtliga bidrag i den svenska melodifestivalen 1965), pilsnerfilmshiphoparna Movits!, samt indiegruppenrna Bear Quartet och Fireside.


Luleås siluett över Norra Fjärden en solig sommardag.


Tunavallen
Klubb:
Dräkt:
Bildad:
Meriter:
Matcher:
Publikkapacitet:
Avstånd:
Hemsida:
Klubb:IFK Luleå
Match:IFK Luleå-Sirius 2-1 lö 3/5 - 03
Avstånd:841 km

Hur är det att vara på arenan?
Tunavallen i Luleå är inte riktig lika mäktig som sin namne iEskilstuna. Luleås Tunavall är en konstgräsplan och var reservplan för IFK Luleå innan konstgräset kom till den ordinarie hemmaarenan Skogsvallen. Anläggningen är ungefär Luleås motsvarighet till Löten, och som matcharena är den ganska så usel. Läktare finns på ena långsidan, utan tak och kanske 10 rader höga. Det som gör Tunavallen till en riktigt dålig arena är att stora, tjocka belysningsstolpar är placerade mellan läktarna och planen, och det är omöjligt att hitta ett ställe med överblick över hela planen. Planen är av någon anledning omgärdad av ett fult och gult staket, vilket ser fånigt ut, som en barnhage ungefär. Det norrländska vårvädret kan bjuda på överraskningar, vi fick uppleva både solsken och snöstorm. Tunavallen ligger i villaområdet Notviken, 3 km nordväst om Luleå centrum, och är normalt hemmaplan för div III-lagetNotvikens IK. På Tunavallen finns även naturgräsplan och en utehockeyrink.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
65.5993039807271
22.16191291809082
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.