Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFK Mora - Prästholmens IP

"...en svettig kilometer innan målrakan..."


Klubb:IFK Mora

Dräkt:Tvärrandiga blå-vita tröjor, blå byxor
Bildad:
1909
Meriter:2 säsonger i andradivisionen. 12:e plats 1987 (=25:e plats i Sverige). 187:e plats i maratontabellen för andradivisionen.
Besökt match:Mora-Valbo 0-0 sön 7/4 -18
Avstånd:281 km
Hemsida:https://idrottonline.se/IFKMoraFK-Fotboll

Prästholmens plastplan är en typisk trist träningsplan, med två nödtorftiga läktare.

Hur är det att vara på arenan?
Fotbollsplanen på Prästholmens IP ligger i tydlig skugga av två lokala giganter: Vasaloppsspåren passerar alldeles intill fotbollsplanen, en svettig kilometer innan målrakan, kranskullan och kransmasen; och en snedspark därifrån ligger lyxiga Jalas Arena, där Mora IK spelar elitseriehockey till och från. Prästholmens IP är däremot inte det minsta lyxig, och det är tydligt att skid- och hockeykommunen Mora inte plöjt ned många kronor på fotbollsarenan. Här finns det inte ens en läktare med tak, och har heller aldrig funnits trots att IFK Mora faktiskt spelat ett antal säsonger i näst högsta serien. Det som finns att stå på är en liten åttaraders trätrappa på ena långsidan, samt två treraders läktare invid varandra på den andra långsidan. Löparbanorna runt planen förbättrar inte heller saken. Som ofta så ligger även en plastgräsplan bredvid som nyttjas under de tidiga vårmatcherna där det är ännu sämre ställt för åskådarna, med två pyttiga läktare att stå på. Nej, Prästholmen är ingen större upplevelse, och det blir inte precis bättre av att man kan få trängas med husvagnar, flottig grilldoft och glasskladdiga barn – idrottsplatsen delar nämligen på utrymmet med campingplatsen Moraparken. Prästholmen utgörs annars av en platt tallhed precis där Hemulån rinner ut i Dalälven, belägen en knapp kilometer väster om Mora centrum, och här finns bl.a även simhall, tennishall, skatepark och konferensanläggning. 

....men tyvärr är Prästholmens gräsplan inte mycket roligare - här täckt under några decimeter aprilsnö.

Stämning/klack
Nej, i Mora finns inte mycket till fotbollskultur. Ishockeyn suger upp all lokalpatriotism, och den skrala arenan lockar heller knappast den potentiella publiken.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Mora tar man sig enkelt med tåg, SJ trafikerar från Stockholm, och Tåg i Bergslagen trafikerar från Borlänge, med vissa avgångar från Mjölby. Tåg i Berglagen går till station Morastrand närmare centrum och arenan, medan SJ har Mora station som ändstation. Från Mora station har man drygt 20 minuter till idrottsplatsen. Följ gångvägen längs med spåren mot Mora centrum upp till E45:an, korsa denna och fortsätt längs gångvägen på höger sida. Vik upp åt höger, gå igenom Vasaloppsmålet och fortsätt på Vasagatan i drygt 600 m, förbi kyrkan, kyrkogården och Zorngården. Ta sedan höger på Hantverkargatan mot Prästholmen, gå över den lilla bron, och vik vänster på Skepphusvägen. Ta första till vänster över ännu en bro så leder vägen till idrottsplatsen. Från station Morastrand går man på knappt 15 minuter. Ta till vänster på perrongen, svängs sedan höger, korsa E45:an, och följ Köpmannagatan upp mot centrum. Korsa gågatan och fortsätt till T-korsningen, ta där vänster på Millåkersgatan, och sedan första till höger på Hantverkargatan. Gå snett åt vänster över Vasagatan, och fortsätt rakt fram på Hantverkargatan. Följ sedan vägbeskrivningen ovan.
Rv 70 från Rättvik/E45 från Orsa: Kör rakt fram genom ett par rondeller mot Mora (från Rättvik), eller rakt fram i den första och höger i nästa rondell (från Orsa), kör över Dalälven och förbi stationen, och fortsätt rakt fram i nästa rondell mot centrum/Karlstad. Ta höger i nästa rondell mot Zornmuséet till Kaplansgatan, och ta direkt till vänster i nästa rondell mot Gopshus, till Vasagatan. Kör rakt fram i den första rondellen, förbi Zornmuséet, och ta sedan höger på Hantverkargatan mot Jalas Arena och Prästholmen. Kör över den lilla bron, håll vänster, och ta vänster igen för att komma till idrottsplatsen och parkeringen. 
E45 från Malung: Kör in i Mora, och ta vänster mot Gopshus/Prästholmen till Morkarlbyvägen. Följ denna över järnvägskorsningen, och fortsätt rakt fram längs Oxbergsvägen i 700 m. Ta sedan till höger mot centrum till Vasagatan, och ta andra till vänster mot Prästholmen till Hantverkargatan. Kör över den lilla bron, håll vänster, och ta vänster igen för att komma till idrottsplatsen och parkeringen. 
Rv 70 från Älvdalen: Kör rakt fram i rondellen mot centrum och kör in mot Mora på bron över Dalälven, fortsätt rakt fram mot centrum/Mariestad på Badstugatan, fram till rondellen vid klockstapeln. Ta där höger till Vasagatan, kör rakt fram i nästa rondell, och fortsätt på Vasagatan förbi Zornmuséet och ta sedan höger på Hantverkargatan mot Jalas Arena och Prästholmen. Kör över den lilla bron, håll vänster, och ta vänster igen för att komma till idrottsplatsen och parkeringen. 


Var kan man ta en öl?
The Bear Pub är en pub på gågatan med mysig inredning, trevlig bartender och gubbrock på scenen.

Lite om IFK Mora
Det är inte så många fotbollsklubbar som står i skuggan av sin skidsektion, men det gör IFK Mora – två säsonger i division 1 i all ära, men det står sig ändå slätt mot giganter som Mora-Nisse och Anna Haag. Moras fotbollshistoria börjar dock med en annan Moralegend; konstnären Anders Zorn, som sponsrade anläggandet av klubbens första fotbollsplan med 5000 kr, på Sandängarna norr om älven. Invid den enkla planen uppfördes sedan en riktig idrottsplats i slutet av 40-talet, som fick namnet Vasaliden. Mora skvalpade fortfarande mest omkring i de lokala Dalaserierna, men det ändrades när man anställde ungraren Mathias Toth som tränare i slutet av 60-talet. Med Toths hjälp avancerade man snabbt från Dalaseriens division 6 till division 3, och efter ungerska Toth följde sedan en rad andra mer eller mindre exotiska tränare: den ilskne britten Joe Hooley, islänningen Halldór Björnsson, den tyske tysken Peter Antoine och den trivsamme engelsmannen Sid Huntley. Men när Mora till slut steg upp i näst högst divisionen var det under dalmasen Lasse Ericson som tränare – efter serieseger 1986 och kvalvinst mot IFK Kalix debuterade klubben i elitfotbollen året därpå. 1987 hängde man med nöd och näppe kvar, men andra året blev det jumboplatsen, och sedan dess har Mora aldrig nått några liknande höjder igen. En av de viktigaste spelarna under denna epok var liberon Stefan Nilsson, son till domprosten Clarence Nilsson och med blåsvart bakgrund; samt Torbjörn ”Tjoppen” Westerling, som startade i division 6 som 17-åring, och var 35 år fyllda när han spelade upp Mora i eliten. Efter denna storhetsperiod är Moras främsta merit att ha fostrat den känslige spelaren och sedermere tränaren Joel Cedergren. Utmärkande för laget är även de tvärrandiga tröjorna, som man sägs lagt sig till med efter att ha mött Queens Park Rangers i en träningsmatch 1976. Men det är som sagt skidsektionen som skänkt mest guldglans över klubben, portalfiguren är förstås den näst intill oslagbare Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, bland annat niofaldig vasaloppsvinnare, OS-guldmedaljör på femmilen, samt 37-faldig svensk mästare. På senare år har istället den pigga Anna Haag, med OS-guld i stafett på meritlistan, representerat klubben. Mora har därtill en framgångsrik orienteringssektion.


Lite om Mora
Mora är en liten stad med stort rykte – tack vare Vasaloppet, morakniven och Anders Zorn har nog de allra flesta svenskar koll på den lilla dalastaden vid Siljan. Här bor det c:a 13 000 personer, vilket gör Mora till Dalarnas fjärde största stad. Staden Mora har en kort historia, men kulturbygden omkring Mora har en längre. För här utspelades en av de mer avgörande händelserna i Sveriges historia, när den blivande kungen Gustav Vasa 1520 anlände hit på flykt från sina danskvänliga fiender. Vasa höll ett tal på kyrkbacken där han manade till uppror mot kung Kristian II, men fick inget gehör och fortsatte sin resa mot Norge. Morakarlarna ändrade sig dock och skidade ikapp Vasa, och med Dalarna i ryggen lyckades Gustav Vasa med sitt uppror. 1523 besteg han tronen, upplöste Kalmarunionen, och skapade den moderna nationen Sverige – och det är till minne av dessa händelser som det nio mil långa och världsberömda Vasaloppet tillkom 1922. Staden Mora uppstod dock egentligen inte förrän vid mitten av 1800-talet, då ett gästgiveri uppfördes, en ångbåtsbrygga byggdes, och så småningom tillkom också sågverk och industrier. En av dessa var Frost Matts Mattssons kranfabrik, FM Mattsson, idag en av Nordens största armaturfabriker. Två andra berömda moraproduker är moraklockan, de stora golvur som tillverkades i trakten sedan 1700-talet, och morakniven, som föddes på Frosts knivfabrik i slutet av 1800-talet. Sportsligt är det, förutom skidor, ishockeyn som regerar i Mora, här finns det klassiska jojolaget Mora IK, som utkämpat flera klassiska kvalbataljer med ärkerivalen Leksand. Moras största kändisar är de ovan nämnda; skidlöparen Nils "Mora-Nisse” Karlsson, och konstnären Anders Zorn som spred bilden av den frodiga dalkullan över världen. Några övriga Morasöner är Hammerfallsångaren Joacim Cans, Atomic swing-musikern Niklas Frisk, travtränaren Olle Goop, radioprataren Olle Garp, och studiomusikern Mikael ”Nord” Andersson.
Tillbaka till toppen