Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFK Motala - Motala Isstadion

"...den oregelbundna byggplanen är en viktig del av arenans charm..."


Klubb: IFK Motala
Färger: Blå tröjor med vit mönstring, blå byxor
Bildad: 1937
Meriter: 1 SM-guld 1987. 30 säsonger i högsta serien.
15:e plats i maratontabellen.
Matcher: Motala-Sirius 3-1 sön 11/2 -01
Motala-Sirius 8-3 ons 11/2 -04
Motala-Sirius 7-2 sön 9/11 -08
Motala-Sirius 2-6 ons 6/3 -13
Motala-Sirius 1-1 ons 13/12 -17
Avstånd: 269 km
Hemsida:http://www.ifkmotalabandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Tänk vad en ny, fin läktare och lite solsken kan göra. I sitt tidigare utförande framstod Motala Isstadion som den ruffigaste och slitnaste bandyarenan i landet, sliten och eländig med en till synes helt slumpmässig byggplan. Då isstadion höll på att bli helt utdömd av säkerhetsskäl uppfördes 2004 en ny läktare, och med den faluröda träläktaren på plats förvandlades Isstadion plötsligt från skrotupplag till sörgårdsidyll, åtminstone i den värmande novembersolen som sken vid det senaste besökstillfället. Den oregelbundna byggplanen kvarstår, men den är en viktig del av arenans charm. Huvudläktaren är som redan konstaterats både snygg och funktionell. I hörnet av den andra långsidan finns en mindre taklös läktare, och i andra änden av samma långsida hukar en liten läktare under en utbyggnad till hockeyladan som är granne med bandyplanen, en hockeylada som faktiskt ser ganska trevlig ut i falurött trä. Vidare så är omgivningarna intressanta. Arenan ligger inklämd mellan järnvägsområdet och Göta kanal, och vägen till arenan kantas av gamla ruffiga industribyggnader som har sett bättre dagar. Isstadion var länge en skräck att komma till för motståndarna, Motala har traditionellt varit mycket hemmastarka. I takt med att arenan blev bättre blev dock laget allt sämre, och de senare åren har Isstadion knappast skrämt slag på någon. Granne med Isstadion ligger fotbollsarenan Idrottparken där Motala AIF spelar sina hemmamatcher.


Den nya, fina, röda läktaren på Motala Isstadion.


Stämning/klack
Motalaklacken ”Forza Blåvitt” har väl kanske inte det största namnet bland bandyklackar, men vid senaste besökstillfället var man ändå hyfsat manstarka. I övrigt har Motala dragit ganska klent med publik i takt med den sportsliga utförslöpan. Speakern på Isstadion är för övrigt fullständigt outhärdlig och framkallar våldsfantasier. Allting är ”Sveriges bästa”, från klacken till det kackiga coverbandet i pausunderhållningen, detta framförs på bred östgötska på högsta volym. Ta med öronpropparna.


Här har Forza Blåvitt åkt till Örebro och Vinterstadion för att stötta Motala. Foto: ÖSK Bandy.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Då Isstadion ligger granne med stationen är det praktiskt att ta sig hit med tåg. Det gör man med Bergslagstågen, som man kan ta från t.ex Mjölby och Örebro, eller med Östgötapendeln från Norrköping/Linköping. Från stationshuset följer man Industrigatan åt höger, ta gångvägen åt höger efter 200 m under järnvägsviadukten, och Isstadion ligger åt vänster längs med Bangårdsgatan.
Rv 50 från Askersund: Ta av på den första avfarten mot Motala N/Linköping och ta vänster i rondellen mot Linköping till rv 34, a.k.a. Metallvägen. Kör knappt 3 km mot Linköping, rakt fram genom två rondeller, och ta sedan höger i nästa korsning mot centrum, till Östermalmsgatan. Kör 1,5 km mot centrum, rakt fram genom tre rondeller, och ta sedan vänster i nästa korsning mot Mjölby, till Charlottenborgsvägen. Ta sedan direkt till höger efter järnvägsbron till Bangårdsgatan så ligger Isstadion strax till vänster.
Rv 34 från Linköping: Följ Östermalmsgatan in mot Motala centrum och kör rakt fram i tre rondeller. Ta sedan vänster i nästa korsning mot Mjölby, till Charlottenborgsvägen. Ta sedan direkt till höger efter järnvägsbron till Bangårdsgatan så ligger Isstadion strax till vänster.
Rv 50 från Mjölby: Passera avfarten mot Vadstena, och ta av på nästa avfart mot Motala S, till Vadstenavägen. Kör knappt 3 km mot centrum, kör över Motala ström och ta sedan höger mot Linköping, till Östermalmsgatan. Följ denna i drygt 1 km, ta sedan höger på Charlottenborgsvägen mot Mjölby. Ta sedan direkt till höger efter järnvägsbron till Bangårdsgatan så ligger Isstadion strax till vänster.


Var kan man ta en öl?
Söndagseftermiddag i en mellansvensk småstad är sällan lika med party, och Motala var inget undantag. För oss blev det en öl och en pizza på Restaurang Balkan, med utsikt över det tvärfula Stora torget. Ett prisvärt ställe, men menyn lär inte ändrats sedan 80-talet.

Är man en fegis som inte vågar prova de lokala koncepten kan man också gå till trygga O'Learys.


Lite om IFK Motala
IFK Motala är kanske inte den mest glamourösa av klubbar, men man kunde under en herrans massa år i alla fall skryta med att vara den enda klubben i landet som aldrig åkt ur den högsta serien. Denna unika ställning miste man dock i och med degraderingen 2009, efter att ha balanserat på slak nedflyttningslina i under många säsonger. Motala har sitt ursprung i föreningen Holms IF, bildad 1932 i villastaden Holm söder om Motala Ström. 1937 gick man samman med Motala FF, sökte inträde i Kamraternas organisation och blev IFK Motala. I början var det enbart fotboll som gällde, och bandy togs upp på programmet så sent som 1965. Herr Motala, Pär Höckert, var med från start, och 14 år senare ledde han som spelande tränare laget till allsvenskan. Som icke-spelande tränare tog han sedan Motalas första och enda SM-guld 1987, och sedermera skulle han även ta över ordförandeklubban. Evighetsmaskinen Stefan Lindén var en annan som hängde med från starten, på 21 långa säsonger gjorde han över 300 matcher för Motala och nästan lika många mål. 1987, som sagt, var Motalas stora år. I den första finalen någonsin som avgjordes i sudden death betvingade man Boltic, och Håkan Rohlén, den blivande Siriustränaren Kjell Edberg och Micke Arvidsson på tillfälligt besök i Vätternmetropolen fick lyfta bucklan. Därefter gick det långsamt utför, och de sista 10 åren i högsta serien befann sig Motala i ett konstant kristillstånd innan dödsstöten kom i form av degraderingen 2009. Motala var ändå länge skickliga överlevnadskonstnärer sett till hur många spelare man ständigt tappade till större klubbar. Klubben har varit en imponerande plantskola, Patrik Sandell, Dennis Gustavsson, Henrik Hagberg och Anders Bruun har alla Motala som moderklubb, och även landslagsmannen Stefan Erixon slog igenom här. IFK Motala har fortfarande kvar sin fotbollsektion, man ligger för närvarande i division 4. Jimbos bandysida är en uppskattad hemsida som drivs av en motalasupporter.


Motala blå iskrigare slåss 2011/12 för att ta sig tillbaka till eliten.


Lite om Motala
Motala är Östergötlands tredje största stad med sina runt 30 000 invånare, och ligger där Göta Kanal (i form av Motala Ström) når Vättern. Främst förknippas staden kanske med radio. Sveriges första rundradiostation startade 1927 i Motala och alla utsändningar började med anropet "Stockholm-Motala" vilket gjorde staden känd hos den breda allmänheten. Idag finns minnena kvar i form av ett radiomuseum. Motalas sugar daddy är Baltzar von Platen, som 1810 påbörjade bygget av Göta Kanal. För att underhålla slussportar och mudderverk anlade von Platen Motala Verkstad år 1822, strax utanför det Motala som på den tiden var en ytterst oansenlig by. Snart bodde det över 500 personer kring verkstaden, Motala Verkstad blev till ett eget samhälle, som så småningom inkorporerades i den framväxande staden. Von Platen ritade dessutom Motalas stadsplan, vilken han formerade som en solfjäder där alla gatorna utgick från ”Von Platens punkt” ute i Motalaviken. Motala Verkstad var länge den största mekaniska verkstaden i landet, här tillverkades bl.a. fartyg, broar (t.ex. Västerbron i Stockholm), samt Uppsala domkyrkas tornspiror. Senare kom elektronikföretagen till staden i form av både Luxor (som tillverkade ABC-datorn, men gick i graven under 90-talet), och Electrolux (som flyttade till Polen 2011). På 90-talet drabbades Motala av en av våra större politikerskandaler, då det uppdagades att ett antal kommunpampar med respektive fruar levt gott på skattebetalarnas pengar. Vid sidan om bandyn är speedway stort i Motala, i form av Piraterna, dessutom är Motala är start- och slutpunkt för det klassiska cykelloppet Vätternrundan. Några Motalakändisar är simmaren Anders Holmertz, journalistbröderna Niklas och Johan Orrenius, samt deras skråkollega Fredrik Virtanen, f.d. överbefälhavaren Owe Wiktorin och de tunga sosseprofilerna Lars Stjernkvist och Ilmar Reepalu. Dessutom är den provokative mångsysslaren Alexander Bard från Medevi strax utanför staden.


Här ryms alla Motalas sevärdheter i en enda vy. Från vänster till höger: Motormuséet, kyrkan, radiomasterna och Strömbron.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
58.54178969346033
15.056054592132568
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.