Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFK Norrköping - Nya Parken

...promenaden från krogstråket på Drottninggatan längs Södra Promenaden upp till arenan är fylld av atmosfär och förväntningar...


Klubb:IFK Norrköping
Dräkt:Vita tröjor, Blå byxor
Bildad:1897
Meriter:78 säsonger i allsvenskan. 13 SM-guld, -43, -45, -46, -47, -48, -52, -56, -57, -60, -62, -63, -89, 2015. 4:e plats i maratontabellen för allsvenskan. 6 guld i svenska cupen, -43, -45, -69, -88, -91, -94. Åttondelsfinal i Europacupen -57, -58, -63, -64. Deltagit 5 ggr i Cupvinnarcupen, 7 ggr i Uefacupen.
Matcher:Norrköping–Sirius 2-1 mån 8/10 -07
Sylvia-Sirius 2-4 mån 27/8 -07
Norrköping-Sirius 3-0 mån 24/8 -09
Norrköping-Sirius 0-2 mån 17/4 -17
Norrköping-Sirius 1-0 mån 23/4 -18
Avstånd: 230 km
Hemsida:http://www.ifknorrkoping.se

Det ser grått och trist ut på bilden, men såväl Idrottsparken som dess omgivningar är riktigt trevliga.

Hur är det att vara på arenan?
Med anor sedan 1903 är Norrköpings Idrottspark en av fotbollssveriges äldsta arenor. Och ibland är ålder faktiskt mycket mer än en siffra - det är en tradition att föra vidare, en känsla att förvalta och ett arv att vårda. Och i Norrköping har man gjort allt detta, Parken är en arena av modern allsvensk klass, men som har behållit sin karaktär, och som inte är för bekväm och insmickrande. Läget är också perfekt, runt 1,5 km från centrum, och promenaden från krogstråket på Drottninggatan längs Södra Promenaden upp till arenan är fylld av atmosfär och förväntningar. Och här finns ju också dessutom landets härligaste bortasektion - den klassiska ståplatsterrassen "Berget". Idrottsplatsen invigdes alltså 1903, till priset av en utrotad koloni med jordsorkar som bodde på området, och Idrottsparken har sedan dess byggts om ett flertal gånger. Efter ett läktarras under den allsvenska matchen mellan IFK och Malmö 1956 byggdes "VM-läktaren", vilket också var en förutsättning för att kunna härbärgera VM-matcherna 1958. Tre VM-matcher spelades på Parken, och skyttekungen Juste Fontaine pangade in 5 av sina 13 mål här. Ytterligare ombyggnader kom till inför EM 1992, då tre matcher spelades på Parken, och senast igen 2009 då arenan blev omdöpt till ”Nya Parken”. Idag tar Parken in knappt 17 000 åskådare. Arenan är idag till tre fjärdedelar helt inbyggd. De båda långsidorna är sittplatsläktare, med stolar i blått och vitt som på den östra läktaren bildar IFK's klubbmärke. Den norra kortsideläktaren kallas "Curva Nordahl", och är visserligen ingen äkta kurva, men ändå en stor fin ståplatssektion. På "Berget" på södra kortsidan står bortafansen; en underbar läktare, även om det kan bli blött i avsaknaden av tak. Vid sidan om IFK är Parken sedan länge även hemvist för lokalrivalerna Sleipner, och numera även Sylvia. Här spelades bandyfinalen 1908 där Djurgården vann mot Östergötlands distriktslag, och dessutom har en dekad Bill Haley uppträtt här i början av 70-talet.


Nya Parken är till tre fjärdedelar inbyggd. Här syns Curva Nordahl (t.v.) och östra långsidan (t.h.)


Stämning/klack
Norrköping är ett starkt fotbollsfäste, och Peking är ett pålitligt publiklag som lockade åskådare även under de mörkaste åren i Superettan. Klacken heter Peking Fanz och återfinns numera på norra kortsidan, dit de under protester och bojkotthot flyttade från sin tidigare placering på östra långsidan. Norrköpingspubliken har ett rykte om sig att vara kräsen, västra långsidan (VM-läktaren) går ofta under öknamnet ”Gnällbänken”.

Peking Fanz
Peking Fanz besöker Studenternas i Superettans seriefinal 2007. Foto: Magnus Bark


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Med tåget kommer man till Norrköping med SJ från Stockholm eller Malmö, dessutom trafikerar Östgötatrafiken sträckan Norrköping-Jönköping med lokaltåg. Man kan även komma hit med Swebus. Från stationen/bussterminalen är det en lagom promenad på 20 minuter till Idrottsparken. Gå ut från stationen, och ta höger längs Norra Promenaden i 500 m. Ta sedan till vänster på Kungsgatan vid rondellen. Följ denna en dryg km, över Motala Ström (och passa på och njut av utsikten över Industrilandskapet), och upp till rondellen vid Södra Promenaden. Ta där till höger, sedan första till vänster på Ektorpsgatan, där ingången till Parken ligger.
E4 från Stockholm/Rv 55 från Katrineholm: Följ E4:an till trafikplats Norrköping Norra, ta där av till Stockholmsvägen in mot Norrköping. Ta rakt fram i de två första rondellerna, håll sedan till vänster i den tredje rondellen mot Centrum (ej mot Idrottsparken!). Följ Stockholmsvägen ytterligare 1 km, och ta sedan den andra avfarten i nästa rondell, mot Industrilandskapet på Kungsgatan. Följ denna 500 m, håll höger på Bergsbron över Motala Ström, och fortsätt ytterligare 500 m till en rondell. Ta där höger till Södra Promenaden, så ligger Nya Parken direkt till vänster.
E4 från Linköping: Sväng av mot Norrköping S/Kalmar vid trafikplats Norrköping Södra. Följ Linköpingsvägen i c:a 2,5 km förbi Klockaretorpet, ta sedan av vid avfarten mot Kalmar, och ta den andra avfarten i rondellen, mot Kneippen. Följ Linköpingsvägen ytterligare 700 m, håll sedan till vänster där den går samman med Odensgatan, och fortsätt ytterligare 700 m, till Södra Promenaden där Nya Parken ligger på höger sida.   
E22 från Västervik: Fortsätt rakt fram i rondellen mot Centrum vid trafikplats Ljura. Följ Söderköpingsvägen en knapp kilometer, ta sedan till vänster i nästa korsning till Södra Promenaden, mot Indristrilandskapet. Följ vägen i 1,5 km, så ligger Nya Parken på vänster hand.
Rv 51 från Finspång: Följ skyltarna mot Norrköping, kör över E4:an, och ta därefter till höger ned på Stockholmsvägen mot Norrköping. Ta rakt fram i de två första rondellerna, håll sedan till vänster i den tredje rondellen mot Centrum (ej mot Idrottsparken!). Följ Stockholmsvägen ytterligare 1 km, och ta sedan den andra avfarten i nästa rondell, mot Industrilandskapet på Kungsgatan. Följ denna 500 m, håll höger på Bergsbron över Motala Ström, och fortsätt ytterligare 500 m till en rondell. Ta där höger till Södra Promenaden, så ligger Nya Parken direkt till vänster.


Var kan man ta en öl?
Peking Fanz hittar man på dubbelpuben Lilla krogen/Snap Inn som ligger vägg-i-vägg på Kungsgatan, en halv kilometer från arenan. Den förstnämnda är en kvarterskrog som man går till för maten, medan den sistnämnda har biljard- och sporttema.

Inne i stan, längs med Drottninggatan, finns det sedvanliga utbudet av större sportpubar, exempelvis  O'Learys.


Lite om IFK Norrköping
IFK Norrköping, a.k.a ”Peking, a.k.a ”Snoka”, är en av de verkliga tungviktarna i svensk fotboll, med en ohotad fjärdeplats i maratontabellen. Räknat i antal SM-guld är man med sina 12 titlar tredje bäst i landet, efter IFK Göteborg och Malmö FF. Pekings verkliga storhetsperiod sammanfaller med guldåldern för svensk fotboll i allmänhet, från 40-talet till första halvan av 60-talet. Under de 21 åren från 1943 till 1963 lade Norrköping rabarber på 11 av 21 möjliga SM-guld. Klubben bildades år 1897 på Norrköpings läroverk. Man nådde snart en position som ett av Östergötlands bästa lag, och kvalificerade sig också 1924 till den första allsvenskan. Man hade dock en lokalkonkurrent i IK Sleipner, som var Norrköpings arbetarklubb. Och det var arbetarna som låg steget före och spelade hem det första SM-guldet till staden 1938. Sedan klev Peking in på scenen, och tog över såväl Norrköpings som hela landets fotbollstron. Med värvarkungen Carl-Elis "Nalle" Halldén i spetsen gav man sig ut i hela landet för att snoka upp spelare (och därav ”Snoka”). Och under de följande 20 åren passerade både SM-titlar och storstjärnor genom Idrottsparken som pärlor på ett halsband. Många med tidstypiska käcka smeknamn, såsom Åke ”Bajdoff” Johansson, Bengt ”Zamora” Nyholm, Bengt ”Julle” Gustafsson och Birger ”Bian” Rosengren. Odiskutabelt störst var dock förstås ”No-Li”, d.v.s Nils Liedholm och Gunnar Nordahl. Även Nordahlbröderna Knut och Gösta spelade för Peking. Under storhetstiden hann man även med några berömda utlandsturnéer, 1946 chockade man britterna genom att spela skjortan av storheter som Newcastle och Sheffield U, och senare turnerade man även i Spanien, Sydamerika och Afrika. Den sistnämnda turneringen vann man med den sammanlagda målskillnaden 50-3, och för besväret fick man motta en pokal av den etiopiske kejsaren Haile Selassie. Allting har ett slut, och trots att nya toppspelare som Harry Bild och Ove Kindvall tillkom, så tappade Peking greppet om den absoluta toppen och förvandlades till ett stabilt mittenlag. Två gånger till har man fått smaka segerns sötma: 1989 då man med profiler som Janne Hellström och supertalangen Jonny Rödlund i laget slog Malmö FF i finalen, och 2015, då man efter att ha tillbringat större delen av 00-talet i Superettan helt otippat tog hem titeln i strid med betydligt mer pengastinna trupper, under den blivande förbundskaptenen Janne Anderssons ledning. IFK Norrköping har vid sidan om fotbollen även sektioner i bowling och orientering, och i fotbollssektionen ingår dessutom av någon anledning en bridgeavdelning. Tidigare har det funnits en ishockeysektion, som 1967 blev till Vita Hästen, samt en bandysektion som spelade i högsta serien år 1937.

Norrköping_lag
Norrköpings trupp från 2010, ett lyckad upplaga som spelade tillbaka Peking till allsvenskan. Foto: http://www.britasbild.se


Lite om Norrköping
Norrköping är beläget vid Motala Ströms utlopp i Bråviken, och är med sina 94 000 invånare (inkl. Åby och Lindö) landets 10:e största stad. Staden är präglad av rivalitet och samarbete med tvillingstaden Linköping, där Linköping är akademistaden med landshövding och universitet, medan Norrköping är arbetarstaden med industrierna och fotbollslaget. Tillsammans försöker man marknadsföra sig som ”den fjärde storstadsregionen”. Norrköping är en stad med karaktär. Stadskärnan är omringad av tre breda avenyer, Norra, Östra och Södra Promenaden, och speciellt tjusigt är det gamla industrilandskapet kring Motala Ström. Huset ”Strykjärnet”, som inrymmer Arbetets Museum, står mitt i strömmen och bör vara en av landets vackraste byggnader. Även de orangea spårvagnarna är ett kännetecken för staden, då Norrköping är en av endast tre spårvagnsstäder i landet. Norrköping fick stadsrättigheter på 1300-talet, och det stora uppsvinget kom med entreprenören Louis de Geers ankomst till staden på 1600-talet. Norrköpings fina läge med Motala Ström som kraftkälla lockade till industrietablering, och här tillverkades papper, vapen, båtar, och framförallt textilier. Den sistnämnda varan gjorde Norrköping känt som ”Sveriges Manchester”. Norrköping blomstrade, och var på 1700- och 1800-talen rikets andra största stad. På 1960-talet var det slut på sötebrödsdagarna, när textilindustrin dukade under av den utländska konkurrensen. Efter några tunga decennier så vände det för Norrköping, nu har man bl.a en rad statliga myndigheter i staden (SMHI, Migränverket, Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Kriminalvårdsstyrelsen), samt en del av Linköpings universitet i Campus Norrköping. 3 mil utanför Norrköping ligger skogen Kolmården, med sin berömda djurpark med bl.a Sveriges enda delfinarium. På sportsidan så är Norrköping Dolphins ett av landets främsta basketlag, och i speedwaylaget Vargarna körde på 50-talet legenden ”Varg-Olle” Nygren. Några berömda norrköpingsprofiler är alpinisten Pernilla Wiberg, ryttarinnorna Helena Lundbäck och Malin Baryard, brottaren Ivar Johansson (som vid OS 1932 lyckades med bedriften att ta guld i två viktklasser efter en svettig natt i bastun), rockveteranerna Eldkvarn, bitpoparna Slagsmålsklubben, indieartisten Markus Krunegård, den gamle flickidolen Claes "Clabbe" af Geijerstam, producenten Michael B Tretow, den fryntlige programledarna Peter Harrysson och Pekka Heino, Kaj ”Mr Tracks” Kindvall, finansministern Anders Borg, f.d förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson, revykungen Tjadden Hellström och skådespelaren Tor Isendal. Som norrköpingslitteratur kan t.ex ”Kvinnor och äppelträd” av Moa Martinson rekommenderas. Eller så kan man lyssna på Ulf Lundells ”Jag går på Promenaden”. Smeknamnet ”Peking” (som används på både staden och fotbollslaget Norrköping) kräver också sin förklaring. Det sägs ha varit upptäcksresanden Sven Hedin som efter hemkomsten från Kina förklarade att Peking betydde Norra huvudstaden och Nanking betydde Södra huvudstaden, ”ungefär som Norrköping och Söderköping”. Peking fastnade sedan som smeknamn hos allmänheten.


En del av det vackra industrilandskapet kring Motala Ström.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
58.58419988800609
16.17298477282168
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.