Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFK Sundsvall - Baldershov

"...i ständig skugga..."

Klubb:IFK Sundsvall

Dräkt:Vita tröjor, blå byxor
Bildad:
1900
Meriter:5 säsonger i allsvenskan. 7:e plats 1980. 35:e plats i maratontabellen.
Besökt match:IFK Sundsvall-Matfors 1-3 ons 26/6 -18
Avstånd:316 km
Hemsida:http://www.ifksundsvall.se

Huvudläktaren på Baldershov - i ständig skugga.

Hur är det att vara på arenan?
IFK och GIF Sundsvall utkämpade länge en tvekamp om fotbollstronen i staden – Giffarna vann kampen och spelar idag elitfotboll på centralt belägna Idrottsparken, IFK förlorade och blev förpassade till Sundsvalls skuggsida. Baldershov ligger på baksidan av Norra Stadsberget, vänt bortifrån staden och i ständig skugga från den granskogsbeklädda höjden, med lasarettets tunga och dystra huskropp som närmaste granne. Baldershov är i första hand en friidrottsarena, med breda löparbanor som omgärdar gräsrektangeln i mitten. Planen ligger i en ganska rejäl slänt, mot vilken den lilla och ganska trevliga huvudläktaren lutar sig – sju bänkrader hög, i betong och betongfärgat trä, med träbänkar och en del stolpar ivägen. På den andra sidan står en halvstor och onödig ståplatsläktare i lättmetall, där det aldrig står mer än någon enstaka åskådare sedan IFK rasade ned i Medelpads regionalserier. På det hela taget är ett besök på Baldershov ungefär som att besöka en gammal vän som det gått utför med: Fotbollen är dålig, publiken består av de närmast sörjande, och omgivningarna är deprimerande och trista. 

Glest bland publiken på Baldershovs ståplatsläktare.

Stämning/klack
Kanske ingen överraskning med tanke på lagets ras – men det kändes ovanligt dött i publiken på Baldershov, och de enda applåderna kom från Matfors tillresta supportrar. Det tycks inte finnas några övervintrade supportrar kvar från storhetstiden.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Baldershov ligger i Haga, en rejäl bit från Sundsvall centrum. Anländer man med tåg kan man ta till vänster på gångvägen genom tunneln utanför stationen, gå upp på Köpmangatan, och ta buss 4 från hållplats Tullgatan mot Granloholm. Kommer man med fjärrbuss tar man samma buss från busstationen Navet. Stig av vid hållplats Baldershov, bussen går minst var 30:e minut och resan tar 12 minuter. Vill man gå tar det c:a 50 minuter att ta sig till Baldershov. Då går man ned till gångvägen längs med Landsvägsallén, följer den till vänster genom tunneln under Parkgatan. Gå upp till Köpmangatan och fortsätt på denna så långt det går, c:a 700 m. Ta sedan till höger på Skolhusallén, passera en rondell, gå över bron över ån, och fortsätt rakt fram i nästa rondell vid Idrottsparken, till Tivolivägen. Ta första till vänster på Baldersvägen, och följ denna i backarna uppför Stadsberget i 1,5 km, till en T-korsning. Korsa Lasarettsvägen, och följ gångvägen åt vänster längs med denna. Gå 500 meter upp till sjukhemmet på höger sida, och vik där av på gångvägen till höger, vilken leder direkt till entrén på Baldershov.
E4 från Hudiksvall: Följ E4:an på bron över fjärden, håll höger och ta av mot Haga/Skönsberg, och ta sedan andra utfarten ur rondellen mot Haga/Skönsberg. Ta vänster i nästa rondell mot Haga till Skönsbergsvägen, och höger i nästa rondell efter bron, till Trafikgatan. Ta vänster i nästa rondell mot sjukhuset, till Riddargatan, och kör rakt fram i nästa rondell, till Lasarettsvägen. Kör drygt 1 km, och ta sedan höger på den lilla vägen i höjd med sjukhuset, så ligger Baldershov lite längre fram.  
E4 från Timrå: Passera Birsta, och ta av på nästa avfart mot Bosvedjan. Kör rakt fram i den första rondellen mot Granloholm, till Hulivägen, och ta andra till vänster mot sjukhuset/Baldershov, till Lasarettsvägen. Ta andra till vänster jämte sjukhuset och kör fram till parkeringen utanför Baldershov.
E14 från Ånge: Sväng av åt vänster mot Bispgården/Bergsåker till rv 86/Timmervägen, strax innan Sundsvall. Ta vänster i första rondellen mot Bispgården/Bergsåker och fortsätt rakt fram i nästa rondell mot E4:an och Härnösand/Birsta. Ta nästa till höger mot Bydalen/Granloholm till Hulivägen, kör 3,5 km, och ta sedan tredje till höger mot sjukhuset, till Lasarettsvägen. Ta andra till vänster jämte sjukhuset och kör fram till parkeringen utanför Baldershov.

Var kan man ta en öl?
Det lokala vattenhålet ligger en dryg kvarts promenad från Baldershov och heter Haga kvarterskrog, genuint belägen i bottenplanet på en hyreslänga.

Lite om IFK Sundsvall
Sundsvallkamraterna brukar alltid finnas med på listor över klassiska lag som det gått illa för. 1980: IFK slutar sjua i Allsvenskan. 1992: Laget kvalar till Allsvenskan, men faller mot Helsingborg. 2019: IFK kämpar i division 5 Medelpad. IFK Sundsvall är en riktigt gammal förening, men inte riktigt så gammal som ofta brukar anges – klubben bildades år 1900 jämnt och inte 1895 som det ibland felaktigt påstås. Klubbens första framgångar kom i friidrott, där höjd- och längdhopparen Gunnar Rönström deltog i Londonolympiaden 1908, och spjutkastaren Hilding Sonne i Stockholmsolympiaden 1912. Fotbollslaget tog längre tid på sig att göra avtryck, men började röra sig uppåt i början av 70-talet, och 1972 spelades det första derbyt mellan GIF och IFK i förbundsserierna. IFK gjorde en storsatsning där man bl.a. lockade en trio framstående ÖIS’are upp till Medelpad: Rolf ”Bronco” Hansson, målspottaren Lennart Ottordahl och Bosse Börjesson, som skulle komma att bli ”Mr. IFK” i staden. De kommande två decennierna skulle bli en gungbrädelik kamp mellan IFK och Giffarna; kamraterna tog steget upp till Allsvenskan 1975 samtidigt som Giffarna rasade ur, och spelade sedan fem säsonger under sex år på den allra högsta nivån. Höjdpunkten nåddes 1980 när laget slutade på övre tabellhalvan, och på vägen mosade Kalmar FF med förödande 9-2. Under sina glansår figurerade även två blivande förbundskaptener i laget: Olle Nordin gjorde två säsonger här, och Erik Hamrén hade sitt första riktiga tränarjobb här 1985. Efter en dipp under 80-talet var IFK åter på väg om Giffarna när Anders Grönhagen tagit det förbjudna steget till lokalrivalen; kamraterna kvalade upp till Allsvenskan mot Helsingborg 1992, men föll stort – och sedan började förfallet. 2010 lämnade IFK division 2, och svårt skuldtyngda lade man av besparingsskäl ned ungdomssektionen, och därefter stannade inte raset förrän i division 5. Några kända IFK-profiler förutom de ovan nämnda är backbröderna Janne Eriksson och Patrik Eriksson-Ohlsson, samt fotbollsartisten Linus Hallenius som är delvis IFK-fostrad.

Glada miner hos IFK-truppen trots sportsliga motgångar. Dräkterna är klassiskt kamrat-blåvita.


Lite om norra Sundsvall
IFK Sundsvall var en gång i tiden hela stadens lag precis lika mycket som Giffarna, men fungerar idag mera som ett kvarterslag för Sundsvalls norra stadsdelar: Haga, Bydalen och Bosvedjan. Här bor sammanlagt c:a 10 000 personer, där Hagaborna bor i de lite finare villakvarteren, Bydalenborna i småhus från 60-talet, och Bosvedjanborna i lägenhetshus från miljonprogrammet. Området tillhörde tidigare Sköns socken, en jordbruksbygd norr om Sundsvall som innan staden grundades var Medelpads maktcentrum. På 40-talet införlivades delar av Skön i Sundsvalls kommun, för att ge plats åt den växande staden, och först bebyggdes Haga, där man idag bl.a hittar stadens stora lasarett - som fick gestalta sjukhuset i TV-serien Babels hus, samt Sundsvalls motsvarighet till Ekonomikumparken, ”Busbacken”, där man traditionellt dricker champagnefrukost på studentdagen. Längre bort ifrån staden ligger Bydalen och Bosvedjan som byggdes på 60-talet. I den sistnämnda stadsdelen ligger landets näst största bostadsrättsförening, och området är också känt för Johan Asplunds tragiska försvinnande 1980. En kändis ifrån området är skönhetsmissen och programledaren Ellinor Persson (f.d. Geete). 

Sundsvalls lasarett, som spelade huvudrollen i TV-serien Babels hus (1981).


Tillbaka till toppen