Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFK Värnamo - Finnvedsvallen

"...en tysk sommarstugedröm..."


Klubb: IFK Värnamo
Dräkt: Vita tröjor, blå byxor
Bildad: 1912
Meriter: 15 säsonger i andradivisionen. 4:e plats i division 2 Södra 1940, 9:e plats i Superettan 2014 (=25:e lag i Sverige). 80:e plats i maratontabellen för andradivisionen.
Match: Värnamo-Sirius 0-6 sön 2/11 -14
Avstånd: 461 km
Hemsida:http://www.ifkvarnamo.se


Hur är det att vara på arenan?
Man måste definitivt berömma Värnamo för en sak: Man har lagt sin idrottsplats Finnvedsvallen på det vackraste stället i hela staden, en grönskande liten halvö omgiven av en av Lagans många meanderbågar. Finnvedsvallen är som en tysk sommarstugedröm, och en av entréerna till arenan tar till och med vägen över en liten bro över ån. Även entrén från det andra hållet präglas av stillsam idyll där den ligger i änden av en liten återvändsgata i Värnamos välbärgade villakvarter. Men ett strandnära läge medför också vissa nackdelar, och under översvämningarna i juli 2004 lades Finnvedsvallen under nästan en meter vatten i en vecka. Arenan i sig är inte särskilt bra eller estetisk, och Finnvedsvallen hade blivit mycket trevligare med mera trä och mindre betong. Huvudläktaren stäcker sig längs hela västra långsidan och är en väldigt låg skapelse med endast fem bänkrader, byggd i tegel och betong. Där de bästa platserna borde finnas, vid mittlinjen, finns inga platser alls utan istället en stor, bred entré. Ståplatsläktaren på den andra långsidan är en ganska trött och vittrad betongtrappa med räcken, men utan tak. Särskilt publikvänlig är heller inte Finnvedsvallen, de låga läktarna i kombination med löparbanorna gör att överblicken över planen inte blir speciellt bra. Det urskogsklingande namnet kommer sig av att arenan – precis som Värendsvallen – är döpt efter ett av de tolv ”små landen” som utgör Småland; Finnveden är den västligaste delen av landskapet.


Bron över Lagan som fungerar som entré till ståplatsläktaren, och huvudläktaren på andra sidan planen framför villataken.

Stämning/klack
Värnamoklacken kallar sig för Kamrat 12:an, syftande dels på ”den tolfte spelaren” och dels på klubbens födelseår. Klacken är lite annorlunda jämfört med andra fotbollsklackar, både gällande utstrålning och demografi; man har en småländsk präktighet, och domineras av kvinnor och supportrar i medelåldern istället för arga unga män. Värnamo är annars inget publiklag och drar relativt klent med publik till Finnvedsvallen.


Matchtröjan ingår i medlemsavgiften för Kamrat 12:an, och är ett måste på läktaren.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Värnamo färdas man enkelt med tåg; SJ trafikerar sträckan Göteborg-Kalmar via Värnamo, och lokaltåget Krösatågen kör från Halmstad, Växjö och Nässjö/Jönköping. Man kan även åka med Swebus från Malmö och Stockholm/Uppsala. Från stationen har man en promenad på drygt 15 minuter till Finnvedsvallen. Gå ut från stationen, korsa Västermogatan och fortsätt rakt fram ned längs Pilgatan. Sväng första till höger till Jönköpingsgatan, och gå längs denna i en kilometer. Sväng sedan höger in på Sandgatan och följ denna fram till Finnvedsvallen.
E4 från Jönköping: Ta av mot Värnamo N, och ta höger mot Värnamo till Nydalavägen. Fortsätt drygt 2 km, rakt fram genom en rondell, och ta sedan höger i nästa rondell mot sjukhuset/Hestra, till Lagastigen. Ta sedan direkt första till höger mot campingen/Finnvedsvallen, till Prostgårdsgatan. Ta andra till vänster på Prostsjövägen mot Finnvedsvallen, och följ denna i drygt 1 km, parkeringen ligger sedan till vänster. 
E4 från Ljungby/Rv 27 från Alvesta: Ta av mot Göteborg/Värnamo S, kör rakt fram i den första rondellen, till vänster i den andra rondellen, och rakt fram i den tredje rondellen, mot Värnamo (från Alvestahållet kör man rakt fram mot Värnamo/Göteborg genom två rondeller). Håll sedan höger mot Tånnö/Värnamo, och sedan direkt till höger mot Hestra till Malmövägen. Följ Malmövägen/Lagastigen rakt fram genom tre rondeller mot Hestra/sjukhuset i 2 km, ta sedan direkt första till höger mot campingen/Finnvedsvallen, till Prostgårdsgatan. Ta andra till vänster på Prostsjövägen mot Finnvedsvallen, och följ denna i drygt 1 km, parkeringen ligger sedan till vänster. 
Rv 27 från Gislaved: Ta av på första avfarten mot Värnamo V/Hestra, och håll direkt vänster mot Värnamo. Kör sedan rakt fram i rondellen mot Hestra efter 700 m, till Gröndalsleden, och följ denna i 3,5 km till en T-korsning. Ta höger mot centrum, och kör rakt fram i nästa rondell mot E4:an. Fortsätt 1 km över Lagan, ta sedan till höger mot Finnvedsvallen, till Prostsjövägen. Följ vägen genom vänsterkurvan och fortsätt 500 m fram till parkeringen på höger sida.
Lv 151 från Gnosjö: Fortsätt rakt fram mot E4 i rondellen med avfart mot centrum. Fortsätt 1 km över Lagan, ta sedan till höger mot Finnvedsvallen, till Prostsjövägen. Följ vägen genom vänsterkurvan och fortsätt 500 m fram till parkeringen på höger sida.


Var kan man ta en öl?

Utelivet i Värnamo är relativt klent, den enda riktiga puben är Harrys som ligger på gågatan, mitt emellan stationen och Lagan.

På söndagar finns ännu mindre att välja mellan. Ett ställe som dock har öppet är kinesen Rosegarden Supreme på Storgatan.


Lite om IFK Värnamo
Värnamo gjorde entré i svensk elitfotboll då man klev upp till Superettan 2011, med ett lag tränat av hemmasonen Jonas Thern och sprängfullt av talanger; tränarsonen Simon Thern och Viktor Claesson var två av de mest framträdande. När Thern hoppade av och talangerna snabbt spreds för vinden trodde de flesta att Värnamo skulle försvinna lika snabbt som man kommit, men man bet sig fast och har i skrivande stund en svit på fem raka säsonger i Superettan. Men det är ändå inte första gången Värnamo befinner sig uppe på denna nivå. Klubben bildades 1912, inte på ett läroverk eller café som brukligt, utan på en fashionabel raksalong. Det första besöket i fotbollens andradivision gjordes i skarven mellan 30- och 40-tal, då man sammanlagt spelade sex säsonger i ”division 2 södra”, och som bäst nådde en fjärdeplats 1940. Efter nästan 30 år i mer lokala divisioner så var det dags att satsa igen, och man värvade in en sann legend, den 46-årige Gunnar Gren som spelande tränare. Gren tog upp klubben en division innan han tröttnade och hoppade av, men Värnamo vann serien även nästa år och var 1968 tillbaka i division 2. Där höll man sig kvar i fyra säsonger, man spelade derby mot ärkerivalen Gnosjö inför 4652 åskådare på Finnvedsvallen, och Clarence Claesson sägs ha ändat Örgrytestjärnan Agne Simonssons karriär med en kapning, innan man gjorde den omvända resan och åkte ner två raka divisioner. Därefter upprepades historien; ytterligare 40 år i mer eller mindre lokala divisioner väntade innan en annan legend, Jonas Thern, förde Värnamo tillbaka – och hoppade av. Det är dock framförallt som talangfabrik Värnamo gjort sig kända, Jonas Thern är förstås den störste, men det finns en lång lista på framstående Värnamospelare: Michael ”Mördarn” Svensson, Per ”Texas” Johansson, Per Cederqvist och Niklas Hult är bara ett axplock.


2014 års upplaga av IFK Värnamo nådde en niondeplats i Superettan - en placering som endast kan matchas av 1940 års lag.


Lite om Värnamo
Ta bort prickarna från Värnamo och man kan förledas att tro att orten ligger någonstans i Italien. Men med ä istället för a så ligger Värnamo istället i djupaste Småland, är huvudort i det historiska landskapet Finnveden, och har knappt 19 000 invånare. Värnamo inledde sin existens som marknadsplats under medeltiden, men var länge lydköping under regionens stora stad Jönköping, och man var rejält hunsade av grannstaden som bara tillät Värnamo att hålla sina populära marknader ett par gånger om året – marknader som bland annat skildras i Carl Snoilskys tragiska dikt ”På Värnamo marknad”, om det unga paret Per och Kersti som blir blåsta på pengarna. År 1859 blev dock Värnamo självständig köping, och staden kunde äntligen börja utvecklas fritt. Värnamos store son är den världsberömde möbeldesignern Bruno Mathsson, och det är ingen slump. Möbler är nämligen Värnamos stora grej, och lille Bruno växte upp med en far som arbetade på ett av stadens över 40 möbelsnickerier. Idag kan man besöka Bruno Mathsson Center i Värnamo, samt det nyöppnade designcentret Vandalorum. Värnamos andra anspråk till berömmelse är Apladalen, hembygdsparken mitt i staden som åtminstone för 60-plussare är känd från den älskade folksången Värnamovisan. Ännu en orsak till att besöka Värnamo är nationalparken Store Mosse strax utanför staden – sydsveriges största sammanhängande myrområde. Sveriges svar på Margaret Thatcher, centerledaren Annie Lööf, associeras ofta med Värnamo, även om hon är från byn Maramö strax utanför staden. Andra kända personer med Värnamorötter är skådespelaren Allan ”Svensson Svensson” Svensson, f.d. kd-ministern Mats Odell, sportjournalisten Sladjan Osmanagic samt litteraturkritikern Magnus Utvik.


Värnamo centrum en söndagseftermiddag i november (t.v.) är ingen upplyftande syn. Bättre då att ta sig ut till den grönskande Apladalen (t.h.)


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
57.19593499785385
14.042801856994629
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.