Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IFVP Uppsala - Studenternas


Klubb: IFVP Uppsala
Färger: Orange tröjor, blå byxor
Bildad: 1963
Meriter: 1:a i playoff -04, kvalificerade till högsta serien 2004/05.
Matcher: Vindhemspojkarna-Sirius 3-3 tor 26/12 -96
Vindhemspojkarna-Sirius 1-3 sön 7/12 -97
Vindhemspojkarna-Sirius 5-12 ons 18/2 -98
IFVPU-Sirius 4-4 tor 26/12 -02
IFVPU-Sirius 2-8 lör 25/1 -03
Avstånd: 0 km
Hemsida: Näpp


Hur var det att vara på arenan?
Innan Relitalådan byggdes var Studenternas hemmaplan för Uppsalas samtliga bandylag, och ett av dessa var Sirius ärkefiende under sent 90/tidigt 00-tal: IFVP Uppsala, tidigare kända som IF Vindhemspojkarna. Studan, vars förtjänster och skavanker är kända utan och innan av varje Siriussupporter, var förstås densamma även när det var de orange-blå som spelade hemmamatch. Det var väl bara det att förtjänsterna blev svårare att se, medan skavankerna framträdde allt tydligare när den redan vanligtvis ganska glesa Siriuspubliken ersattes med den än fåtaligare skaran av VP-anhängare. Med publiksiffror som kämpade för att nå över 100-strecket blev de bestående intrycken från Studan ödslighet, solkig betong och mögliga toaletter. Men planöversikten var i alla fall bra. 


Drängläktaren, d.v.s. den västra läktaren på Studenternas, där VIP Västra, sedermera känt som Västra Sidan, bildades 1997.

Stämning/klack
Det fanns en mindre VP-klack vid namn Glöden Fans, bestående av c:a 5-10 personer. En fåtalig, men ändå sångstark och fyndig klack, dock ska det sägas med en riktigt kass trumslagare. Klacken åsido var det dock, minst sagt, ödsligt på VP’s hemmamtcher.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Man tar sig enkelt till Uppsala med kollektivtrafiken, det finns gott om förbindelser med tåg från Stockholm, Norrland, Dalarna och Västerås. Man kan också åka med Swebus, och närheten till Arlanda gör det enkelt att flyga. Från centralstationen är det 15 minuter att gå till Studan. Ta vänster i tunneln under spåren, till sidan med stationsbyggnaden, och följ gångvägen rakt fram över bussgatan och Kungsgatan. Fortsätt rakt fram längs gångvägen, och sedan rakt fram längs Vretgränd ner till Fyrisån. Följ Östra Ågatan till vänster, och sedan direkt till höger över Islandsbron. Sväng sedan direkt till vänster innan Svandammen, gå genom ingången till Stadsparken, och följ gångvägen längs Fyrisån fram till Studenternas.
E4:an från Stockholm: Ta av vid den första avfarten till Uppsala S, kör knappt 2 km, och ta sedan till vänster mot Uppsala S i rondellen. Följ Kungsängsleden i 4 km mot Gottsunda. Ta sedan till höger i nästa korsning till Dag Hammarskjölds väg, mot centrum och sjukhuset. K;r 1,5 km, rakt fram genom en rondell, och ta sedan till höger i nästa korsning med Sjukhusvägen, mot centrum. Kör nedför Sjukhusbacken, och ta första till höger på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster. 
E4:an från Gävle: Ta av vid den första infarten mot Uppsala N, och håll direkt till höger i den första rondellen nedanför motorvägen, mot Uppsala N. Ta sedan direkt till vänster i nästa rondell till Österleden, mot Gränby centrum. Kör rakt fram genom tre mindre rondeller, ta sedan till höger mot centrum (den andra avfarten) i den fjärde rondellen efter 1,3 km, till Vaksalagatan. Följ denna i drygt 2,5 km in till centrum, förbi Vaksala torg, och under järnvägsviadukten. Ta sedan till vänster på Kungsgatan mot Stadshuset, och följ denna i 800 m. Ta sedan andra till höger efter järnvägsstationen, på Strandbodgatan mot sjukhuset. Kör till T-korsningen och ta där till höger på Östra Ågatan mot Studenternas, följ sedan vägen över Islandsbron till vänster, och följ Munkgatan upp till T-korsningen. Ta vänster på Sjukhusvägen, följ denna förbi sjukhuset fram till högerkurvan, ta där till vänster på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster. 
55:an från Enköping/72:an från Sala: Följ Enköpingsvägen förbi Stenhagen och Flogsta, och håll sedan höger till avfarten mot centrum. Följ Luthagsesplanaden i knappt 2 km, ta sedan till höger på Kyrkogårdsgatan mot Domkyrkan och sjukhuset. Kör rakt fram i den lilla rondellen, ta sedan första till vänster på S:t Olofsgatan, och direkt till vänster till Övre Slottsgatan, fortfarande mot sjukhuset. Håll svagt till höger innan slottet till Dag Hammarskjölds väg och följ denna ytterligare 1 km. Passera infarten till sjukhuset, och ta sedan omedelbart till vänster på Sjukhusvägen. Kör nedför Sjukhusbacken, och ta första till höger på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster


Var kan man ta en öl?
Vill man dricka ett glas till VP’s minne kan man med fördel göra detta på Luthagens Kök & Bar, en trevlig kvarterskrog mindre än 200 meter från Vindhemskyrkan.


Lite om IFVP Uppsala
Det brukar ju heta att man ska lägga av när man är på topp, men det är få som tar det så bokstavligt som VP gjorde. När man framåt vårkanten 2004 stod som segrare i bandyns norra playoff-serie hade man lite drygt 40 år efter föreningens bildande nått sina drömmars mål – allsvenskan, och man kunde dessutom för första gången i historien kalla sig för bäst i Uppsala, då Sirius samtidigt åkte ur högsta serien. Drygt fem månader senare, i början av augusti, kom beskedet:  Då man inte lyckats få ihop en slagkraftig trupp drog sig VP ur allsvenskan, och värre än så – man lade till och med ner hela bandyverksamheten. Nåja, inte riktigt helt, en liten skärva av VP Bandy levde under några år kvar i form av ett samarbete med Danmarks IF, vars ungdomslag under några år spelade under namnet VP/Danmark, men idag återstår endast minnen av det orange-blå bandylaget från Luthagen. Ja, det var alltså i Luthagen IF Vindhemspojkarna bildades 1963, av ett gäng konfirmander vid Vindhemskyrkan på Vindhemsgatan. Bandyn var huvudnumret redan från början, och man nådde ganska snart vissa framgångar – redan i början av 70-talet var man uppe på besök i andradivisionen. Det var dock inte förrän tjugo år senare, i början av 90-talet, som man på allvar började göra avtryck, då man etablerade sig i toppen av andradivisionen som en allvarlig utmanare till rivalen Sirius. Detta rivalitet underblåstes dessutom av VP’s kontroversielle ordförande Michael Nicklasson, som aldrig missade en chans att svinga mot Sirius i medierna. Att samme ordförande dessutom låg bakom ett förslag att slå samman Sirius och VP till ett ”Uppsala Bandy” gjorde honom knappast mer populär i blåsvart kretsar. För att understryka ambitionen att bli stadens lag bytte klubben dessutom i samma veva namn till IFVP Uppsala, även om man skyllde på att ändelsen –pojkarna var missvisande i en förening med dam- och flicklag. VP’s färd mot de framgångar som till sist dödade klubben inleddes på allvar i början av 00-talet, då man med en trupp till stor del bestående av begagnade Siriustalanger, som exempelvis Niklas Benkelius, Mats Lindgren, Henke Johansson, Magnus ”Seglarn” Andersson och (icke-bröderna) Mikael och Mattias Tapper tog sikte mot toppen. 2002 kvalade man för första gången till allsvenskan, och lyckades skaka om storfavoriten Broberg ordentligt. 2003 var man en poäng kort mot Sirius i playoff-serien, innan man 2004 vann densamma, och därmed beseglades också klubbens öde. Idag lever VP vidare endast i fotbollsformat


VP firar sitt allsvenska avancemang efter att ha slagit Värmbol i sista omgången av playoff. Ett halvår senare var det inte lika glada miner. Foto: Hans E Ericsson, UNT.

Lite om Luthagen
Luthagen, stadsdelen där VP bildades och hade sitt klubbhus innan man tvingades sälja detta, utgör den nordvästra delen av Uppsala. Luthagen består av områdena Luthagen, Stabby och studentområdena kring Rackarberget, samt området som brukar kallas Främre Luthagen som hör till Innerstaden. Området har drygt 15 000 relativt välbärgade invånare; här bor den akademiska medelklassen, och i synnerhet Främre Luthagen är förnämt med sina pampiga jugendhus. Det är också i Främre Luthagen man hittar de största sevärdheterna: De båda parkerna Observatorieparken och Vasaparken med det biologiska muséet Biotopia, och den anrika gymnasieskolan Katedralskolan. I bortre Luthagen låg tidigare konditori Savoy, känt stamfik i Kjell Erikssons deckare. Områdets störste kändis är nog rockpionjären Owe Thörnqvist, men flera andra musikaliska ordkonstnärer kommer härifrån, som rapparna Herbert ”Afasi” Munkhammar och Johan ”Organismen” Hellqvist, eurodanceartisten och vikingaenteprenören Martin ”E-Type” Eriksson, och från Rackarberget kommer Veronica Maggio, vars ”17 år” skildrar hennes uppväxt i stadsdelen.


Utsikt över VP's kärnområde: Vindhemsgatan.

Lite om Vindhem
VP är döpta efter en kyrka, som är döpt efter en gata, som i sin tur är döpt efter en mytologisk plats nämnd i den fornnordiska dikten Völuspá, eller ”Valans spådom”. Vindheimr är där den plats där Balders och Höners söner ska bosätta sig efter Ragnarök, eller med andra ord himmelriket. Även om Vindhem endast nämns på detta ställe har denna mytologiska plats fått ge namn åt ett flertal olika saker, vid sidan om ovan nämnda kyrka, gata och bandyklubb även åt en partybåt i skärgården, samt till en liten by med småbåtshamn och restaurang på Alnön utanför Sundsvall.


Så här såg Vindhems småbåtshamn ut på 50-talet. Foto: Sundsvalls museumTillbaka till toppen
 
3
terrain
59.86239636241499
17.619446039134345
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.