Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IK Brage - Domnarvsvallen

...här tycks man ha snickrat ihop en ny läktare så fort man haft behov och lite plank till övers...


Klubb:IK Brage
Dräkt:Gröna tröjor, vita byxor
Bildad: 1925
Meriter:18 allsvenska säsonger. 4:de plats -40, -80, -81. 20:de plats i maratontabellen. Deltog i UEFA-cupen -82, -88.
Matcher: Brage-Sirius 2-1 tis 20/7 -99
Brage-Sirius 0-5 tor 28/7 -05
Avstånd: 161 km
Hemsida:http://www.ikbrage.se


Hur är det att vara på arenan?
Domnarvsvallen är en av landets allra charmigaste arenor. Måhända är den inte lika vacker som exempelvis Kopparvallen eller Stadsparksvallen, men istället har den karaktär så att det rinner över breddarna. Domnarvsvallens tillgångar ligger i att den är en riktig fotbollsarena utan löparbanor, och att den dessutom ovanligt nog för en gammaldags idrottsvall har läktare på alla fyra sidorna. Därtill är byggplanen på ett skönt sätt virrig, ologisk och allmänt inkonsekvent, här tycks man ha snickrat ihop en ny läktare så fort man haft behov och lite plank till övers. Läktaren på norra långsidan är störst och får betraktas som huvudläktare, denna sväljer 2000 personer och är taktäckt till hälften – taket når inte över de nedersta raderna. På kanten finns klacksektionen med bänkrader målade i grön-vitt. På södra långsidan finns en liten sittplatsläktare med tak, denna är trång och klaustrofobisk med usel utsikt. Den bästa läktaren är faktiskt den östra kortsideläktaren där eventuella bortasupportrar hamnar, denna är hög, luftig och ganska vacker i falumålat trä. Sist och minst finns en liten ståplatsläktare på västra kortsidan, som det dock sällan finns anledning att nyttja. Domnarvsvallen står i år (2013) inför en större renovering för att möta elitfotbollskraven. Sympatiskt nog fortsätter man dock på det inslagna spåret att bygga ut arenan lite pö och pö, och ombyggnaden innebär att endast den södra läktaren rivs och byts ut mot en modernare konstruktion, den östra ståplatsläktaren rustas upp, medan de övriga läktarna för stå kvar i sin primitiva prakt. Borlänge är nog en av landets fulaste städer, men Domnarvsvallen ligger i den enda delen av Borlänge som med lite god vilja kan kallas fin: Arenan ligger i Hushagen ned mot Dalälven c:a 1,5 km från Borlänge centrum, bland de faluröda bostäderna där arbetarna på Järnverket bodde. Precis som Stadsparksvallen så är Domnarvsvallen också besjungen; i den berömda ”Köppäbävisan” av Bengt Pegefeldt går sångaren ”på Vallen å häjä på Brage”. Brage får nuförtiden dela Domnarvsvallen med lokalkonkurrenten Dalkurd.

Domnarvsvallen
Den norra "huvudläktaren" på Domnarvsvallen, med klacksektionen längst till höger. Planen var ovanligt kal vid fototillfället, eftersom konstgräs höll på att anläggas.


Stämning/klack
Brages klack Serik Fans är uppkallad efter Bragehjälten Nils-Erik ”Serik” Johansson och bildades 1995 på initiativ av Per Bjurman, numera USA-korrespondent för Aftonbladet. Klacken har blivit lidande av Brages sportsliga motgångar, men det finns ett stort latent fotbollsintresse i Borlänge. Ett fint minne från Domnarvsvallen är när en långhårig Bragesupporter bjöd de tillresta Siriusfansen på hemkört efter matchen 1999. Vi avböjde dock.

Serik Fans
Serik Fans öser på med ett grannt hösttifo.


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Borlänge är något av en järnvägsknut, orten ligger på SJ’s linje mellan Stockholm och Falun/Mora, samt på Bergslagstågs linje mellan Gävle och Mjölby. Man kan även komma hit med Swebus från Stockholm och Göteborg. Från stationen har man knappt 20 minuter att gå till Domnarvsvallen. Ta höger på gångbron över spåren, genom stationshuset och ut på stationsplan. Korsa parkeringen och Ovanbrogatan och ta vänster på gångvägen till Borganäsvägen. Följ denna en halv km fram till Sveatorget, korsa detta och håll höger på Sveagatan. Fortsätt på gångvägen i Sveavägens förlängning, ta gångvägen till vänster, och gångbron till höger över Siljansvägen. Ta direkt till vänster, och följ gångvägen längs Kvarnsvedsvägen rakt fram i 600 m fram till Domnarvsvallen.
Rv 70 från Hedemora: Fortsätt rakt fram in mot Borlänge centrum i rondellen där Rv 70 mot Mora viker av åt vänster. Fortsätt rakt fram mot Kvarnsveden i nästa rondell och följ Siljansvägen ytterligare en dryg kilometer. Kör under järnvägsviadukten, och ta sedan nästa till höger på Utanforsvägen för att komma till Domnarvsvallens parkering. 
Rv 70/71 från Leksand: Följ Tjärnavägen söderut, över Dalälven och mot centrum, rakt fram genom tre rondeller. Ta sedan nästa till vänster mot Maserhallen till Masergatan. Följ denna 1 km till T-korsningen med Allfarvägen och ta höger, ta sedan till vänster mot sjukhuset i nästa rondell, till Röda vägen. Nu har man Domnarvsvallen rakt fram, ta höger på Kvarnsvedsvägen, sedan nästa till vänster på Utanforsvägen för att komma till Domnarvsvallens parkering. 
Rv 50 från Falun: Ta av på avfarten vid trafikplats Ornäs utanför Borlänge, och ta till höger mot Hönsarvet. Ta av vid Ornäs, och håll till höger mot Borlänge/Domnarvet. Följ Faluvägen 3,5 km, och ta tredje avfarten i Domnarvsrondellen mot centrum, till Stenhålsgatan. Följ bron över Dalälven, och ta andra till höger på Domnarvsvägen så finns där en parkering.
Rv 50 från Ludvika: Följ Arkitektvägen norrut, och kör rakt fram mot centrum i den två rondellerna vid Kupolen, till Jussi Björlings väg. Fortsätt till nästa rondell, ta där höger till Centralbron över järnvägen, och ta direkt vänster i rondellen till Ovanbrogatan. Följ denna i en halv kilometer till T-korsningen med Kvarnsvedsvägen, ta där vänster mot Kvarnsveden. Ta sedan nästa till höger in på Utanforsvägen för att komma till Domnarvsvallens parkering.  


Var kan man ta en öl?
Det klassiska Bragehaket är pizzeria Valentino, en anspråkslös pizzeria som passande nog ligger på Bragegatan i Forssa centrum, ett stenkast ifrån Domnarvsvallen.

Lite mer centralt, och med möjlighet till fotboll på storbild, ligger Engelska Puben/Golden Palace, en korsbefruktning mellan bittisk pub och kinahak. Det ligger på Målargatan, på en tvärgata till Gågatan i centrum.


Lite om IK Brage
Brage är skaldekonstens gud i asatron, men någon mer konkret koppling mellan Dalarnas främsta fotbollsklubb och denne sånggud saknas. Upprinnelsen till namnet finns i IK Blixt, en Borlängeklubb som bildades i i Hushagen 1912. Då det var trångt om utrymmet i Domnarvet slogs man ihop med Domnarvets IF. Blixt-folket var dock missnöjda med att fotbollen hamnade i skymundan och ville snart bryta sig ur igen. Man tilläts nu inte ta tillbaka namnet IK Blixt, men då man åtminstone ville behålla initialerna fick det bli IK Brage. Det gick bra för den nya klubben, man var snart uppe i andradivisionen, och allsvenskan nåddes 1937 efter en överlägsen kvalseger över Hammarby. Premiäråret spelade man en av de mest legendariska matcher som spelats i allsvenskan genom tiderna; ”Den stora daldansen” kallades den tidiga seriefinalen mot AIK på Råsunda, uppåt 50 000 kom dit för att försöka tränga sig in på arenan. Fyra säsonger senare åkte man ur, och tillbringade sedan tiden mestadels i andradivisionen, fram tills Roffe Zetterlund kom som spelande tränare 1977. På tre säsonger gick man från division 2 till toppen av allsvenskan, och där skulle man komma att stanna i 11 raka säsonger. En fjärdeplats 1981 och en femteplats 1987 ledde till föreningens absoluta höjdpunkter genom historien: deltagande i UEFA-cupen, där man 1982 fick möta Werder Bremen med bl.a. Rudi Völler i laget, och 1988 ställdes mot självaste Inter, med spelare som Lothar Matthäus, Andreas Brehme och Guiseppe Bergomi. 1990 åkte man ur allsvenskan, comebacken 1993 blev mer eller mindre en katastrof, och sedan dess har man inte nått tillbaka. Och värre skulle det bli, 2007 var man ända nere i fjärdedivisionen och vände. Brages store kultspelare är såklart upphovsmannen till klacknamnet, Nils-Erik ”Serik” Johansson, som spelade i klubben 1970-82 och hade för vana att skruva in hörnor direkt i mål. Men allra högst håller nog Bragesupportrarna Göran Arnberg, mittbacksklippan som ansågs som en av landets bästa huvudspelare på 80-talet, och som gjorde otroliga 20 säsonger i den gröna tröjan.

Brage_lag
Brages katastrofupplaga från år 2013, som trots högprofilerade spelare som Dulee Johnson och Jan Tauer blev ett av de sämsta Superetta-lagen någonsin.

Lite om Borlänge
Borlänge är och Falun är Dalarnas tvillingstäder och arga ärkerivaler, endast ett par mil ifrån varandra. Där Falun kan ståta med att vara residens- och lärdomsstad med anor så är Borlänge motpolen, en sann industristad utan någon ärofull historia. I invånarantal vinner dock Borlänge knappt med sina 40 000 invånare. Det som idag är Borlänge var länge inte mer än en samling oansenliga byar, och dess historia som stad går inte längre tillbaka än till slutet av 1800-talet. Det var då järnvägen anlades, samtidigt som Domnarvets järnverk vid Dalälven, samt Kvarnsvedens pappersbruk en bit norröver. De mindre byarna Kvarnsveden, Domnarvet och Stora Tuna började nu växa ihop, och år 1944 slogs alltihop slutligen ihop till Borlänge kommun. Borlänge uppstod alltså som industristad och är det fortfarande, men pappersbruket heter numera Stora Enso, och järnverket har blivit SSAB. En annan stor arbetsplats i staden är myndigheten Trafikverket. Borlänges mest kända byggnad torde vara köpcentret Kupolen, en tillplattad version av Globen. Strax utanför staden ligger Romme med sin travbana och alpinanläggning. Borlänge har inte det bästa av rykten bland svenska städer, delvis på grund av den ganska sjabbiga stadbilden, men främst för att staden på 90-talet blev ökänd för sin höga brottsstatistik, gatuvåld, och det kriminella nätverket Familjen, vilket gav staden öknamnet ”Sveriges Chicago”. På plussidan kan Borlänge ståta med en fantastisk musiktradition för sin storlek. Borlänges störste son är den världsberömde tenoren Jussi Björling som förärats ett eget museum. En annan framstående Borlängetenor var Sven-Erik Wikström från Kvarnsveden. Från 80-talet och framåt kom sedan en strid ström av band och artister från Borlänge: Bluesgubbarna Sky High, punkveteranerna Sator, 60-talspastischen Stonecake, rockslynglarna och Frödinguttolkarna Mando Diao, deras småbröder i Sugarplum Fairy med bloggaren och journalisten Kristian Gidlund på trummor, samt MySpace-stjärnan Miss Li. Dessutom fanns här länge festivalen Peace & Love som under några år var en av landets största och bästa. Därtill kommer även några kända idrottare (bandygalningen Per Fosshaug, stavhopperskan Kirsten Belin, simmaren Lars Frölander) och journalister (Bragesupportern Per Bjurman och den barnvänlige polisen Jonas Leksell) ifrån staden.

Borlänge_vy
Järnverket och järnvägen är två av Borlänges viktigare arbetsgivare.


Lite om Brage
Nu valdes visserligen namnet Brage utan annan anledning att det lät bra, men man får ändå säga att namnet är ganska passande för en idrottsklubb. Brage betyder nämligen ungefär ”den främste” på isländska, och namnet är också besläktat med ordet bragd, vilket ju ger lämpliga associationer för ett fotbollslag. Brage är alltså skaldekonstens gud i den nordiska mytologin. Som de flesta andra gudar var han son till Oden, modern var jätten Gunnlöd, och hans hustru var gudinnan Idun. En av Brages uppgifter var att välkomna fallna krigare till Valhall, en annan att skalda lovkväden för att hålla asagudarnas bedrifter vid liv. Den ständigt dryge Loke var dock inte särskilt imponerad av Brage, utan kallade denne föraktfullt för ”bänkens prydnad” – den gode Brage hade kanske ett och annat gemensamt med dagens andramålvakter. Det finns förutom fotbollslaget även c:a 250 svenska män med namnet Brage.

Guden Brage
Brage avbildas ofta med långt skägg, här tolkad av Carl Wahlbom.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.494930262063285
15.433961087366356
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.