Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IK Sirius - Studenternas


Klubb:IK Sirius
Färger: Långrandiga blå-svarta tröjor, svarta byxor
Bildad:1907
Meriter:5 SM-guld -21, -22, -61, -66, -68. 49 säsonger i högsta serien.
11:e plats i maratontabellen.
Matcher:Många!
Avstånd:0 km
Hemsida:http://www.siriusbandy.nu


Hur är det att vara på arenan?
Studenternas är för de flesta den mäktiga finalarenan, dit man kommer en gång om året efter en rejäl sillunch, minglar med Tomas Brolin och Dr. Alban och vadar i blågula ballonger. För vissa andra är Studenternas betydligt mindre glamouröst, ett slitet men älskat andra hem under vinterhalvåret. Studenternas är en gigant i jämförelse med de andra bandyarenorna i landet. Med extraläktarna som sätts upp till finalen ryms här närmare 25 000 bandyfans, men även med de ordinarie läktarna så är kapaciteten uppåt 8000 åskådare. Huvudläktaren är en med bandymått mätt jättelik betongkoloss, dubbelt så hög som de flesta andra bandyläktarna i landet. Fördelen med storleken är att man får en överblick över spelet som saknas på andra arenor, nackdelen är att Studenternas allt som oftast känns väldigt ödslig så länge åskådarantalet kan skrivas med tre siffror (vilket ju historiskt sett oftast varit fallet). På andra sidan finns en konventionell träläktare utan tak, som är ganska så stor den också. Där brukar det i princip vara helt tomt, endast de riktigt hårdhudade står där. Bandy på Studenternas brukar bli ganska kylslaget, all betong utstrålar kyla som tar sig ända in i märgen. Den härliga infravärmeanläggningen tackade för sig någon gång på 90-talet, och det tycks inte finnas något intresse att laga den. Och det är väl ungefär det som är grejen med Studan, på finaldagen ser det pampigt ut, men skrapar man lite på ytan är det väldigt mycket som är slitet, solkigt och allmänt omodernt. Matcharrangemangen har dock ryckt upp sig ordentligt på senare år, med flera serveringar, tält och värmande eldar i tunnor. Isparketten på Studenternas är en av landets största, isytan är dubbel med en B-plan direkt söder om huvudarenan. Här körs även SM-finalen i isracing varje söndag efter bandyfinalen. På Studenternas finns dessutom en fotbollsarena, samt tennisplaner och en minigolfbana. Arenan ligger centralt och bra till, mitt i Stadsparken en dryg km från centrum.


Landets största bandyläktare - tyvärr är det inte ofta kapaciteten utnyttjas.


Stämning/klack
Det har länge varit den lilla men naggande goda Siriusklacken Västra sidan som stått för stämningen på Studenternas, publiken i övrigt har utgjorts av glest utspridda herrar i pensionåldern eller över. Så kom säsongen 2008/09, Sirius rusade till toppen, och bandyintresset exploderade i Uppsala. Plötsligt var Sirius det hetaste laget i landet, och man fick stå och trängas på Studenternas jätteläktare. Uppsalapubliken är dock traditionellt av medgångartypen, och om några år är det troligtvis återigen bara Västra Sidan som står där och stöder sitt lag. Fast det är inte så bara förresten!


Västra Sidan på turné: Posering på parkeringen vid Tjustkulle.


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Man tar sig enkelt till Uppsala med kollektivtrafiken, det finns gott om förbindelser med tåg från Stockholm, Norrland, Dalarna och Västerås. Man kan också åka med Swebus, och närheten till Arlanda gör det enkelt att flyga. Från centralstationen är det 15 minuter att gå till Studan. Ta vänster i tunneln under spåren, till sidan med stationsbyggnaden, och följ gångvägen rakt fram över bussgatan och Kungsgatan. Fortsätt rakt fram längs gångvägen, och sedan rakt fram längs Vretgränd ner till Fyrisån. Följ Östra Ågatan till vänster, och sedan direkt till höger över Islandsbron. Sväng sedan direkt till vänster innan Svandammen, gå genom ingången till Stadsparken, och följ gångvägen längs Fyrisån fram till Studenternas.
E4:an från Stockholm: Ta av vid den första avfarten till Uppsala S, kör knappt 2 km, och ta sedan till vänster mot Uppsala S i rondellen. Följ Kungsängsleden i 4 km mot Gottsunda. Ta sedan till höger i nästa korsning till Dag Hammarskjölds väg, mot centrum och sjukhuset. K;r 1,5 km, rakt fram genom en rondell, och ta sedan till höger i nästa korsning med Sjukhusvägen, mot centrum. Kör nedför Sjukhusbacken, och ta första till höger på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster. 
E4:an från Gävle: Ta av vid den första infarten mot Uppsala N, och håll direkt till höger i den första rondellen nedanför motorvägen, mot Uppsala N. Ta sedan direkt till vänster i nästa rondell till Österleden, mot Gränby centrum. Kör rakt fram genom tre mindre rondeller, ta sedan till höger mot centrum (den andra avfarten) i den fjärde rondellen efter 1,3 km, till Vaksalagatan. Följ denna i drygt 2,5 km in till centrum, förbi Vaksala torg, och under järnvägsviadukten. Ta sedan till vänster på Kungsgatan mot Stadshuset, och följ denna i 800 m. Ta sedan andra till höger efter järnvägsstationen, på Strandbodgatan mot sjukhuset. Kör till T-korsningen och ta där till höger på Östra Ågatan mot Studenternas, följ sedan vägen över Islandsbron till vänster, och följ Munkgatan upp till T-korsningen. Ta vänster på Sjukhusvägen, följ denna förbi sjukhuset fram till högerkurvan, ta där till vänster på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster. 
55:an från Enköping/72:an från Sala: Följ Enköpingsvägen förbi Stenhagen och Flogsta, och håll sedan höger till avfarten mot centrum. Följ Luthagsesplanaden i knappt 2 km, ta sedan till höger på Kyrkogårdsgatan mot Domkyrkan och sjukhuset. Kör rakt fram i den lilla rondellen, ta sedan första till vänster på S:t Olofsgatan, och direkt till vänster till Övre Slottsgatan, fortfarande mot sjukhuset. Håll svagt till höger innan slottet till Dag Hammarskjölds väg och följ denna ytterligare 1 km. Passera infarten till sjukhuset, och ta sedan omedelbart till vänster på Sjukhusvägen. Kör nedför Sjukhusbacken, och ta första till höger på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster


Var kan man ta en öl?
Vill man hitta blåsvarta supportrar ska man leta på den grekiska pizzerian Alexander. Det ligger på Östra Ågatan vid Islandsbron, sista bron innan man kommer till Stadsparken.

Allra närmast Studan ligger den klassiska Uppsalainstitutionen Flustret, ett gammalt kråkslott vid Svandammen som som passar bra vid både för- och eftervärmning, om det inte är uppbokat av något sorts dansband.

Även Katalin kan rekommenderas, en stor publokal som ligger praktiskt till i ett gammalt godsmagasin precis invid järnvägsstationen.


Lite om IK Sirius
Sirius bildades 1907 i stadsdelen Svartbäcken i norra Uppsala (berömd från Owe Thörnqvist-pärlan ”Svartbäckens rödaste ros”). Efter att har prövat på namnen IK Svartbäcken och IK Spurt döptes klubben snart till IK Sirius. Såväl fotbolls- som bandysektionerna nådde framgångar tämligen snabbt, även om bandylaget länge endast var tvåa i staden, ettor var såklart dåtidens gula giganter IFK Uppsala. Men Sirius marscherade stadigt framåt, år 1915 spelade man kvartsfinal, 1916 nådde man till semi, och 1918 mötte man första gången Uppsalakamraterna i finalen. Det blev stryk med 1-4, men 1922 var det dags för revansch, efter oavgjort i första matchen segrade Sirius i omspelet på Stockholms Stadion med 5-2. Man följde upp med att året efter klå VSK i finalen, men sedan gick det utför igen. Under 25 långa år, från 1933 till 1958, gjorde man endast sporadiska besök i Allsvenskan, men en ny storhetstid väntade runt hörnet. Under 60-talet skramlade man ihop till 3 SM-guld, och 2 finalförluster därtill. Några av de stora namnen under denna period var skyttekungen Ove Eidhagen, kanske mest förknippad med Örebro, den hårdföre Bollnäs-backen Uffe Fredin, eleganten Carl-Erik Askelöf, och skridskoraketen från Haparanda, Matti Pohjanen. Dessutom ingick krogkungen Lasse Svensson i vinnarlaget från -68. Finalen 1968 blev också Sirius sista framträdande i finalen så här långt, men visst har Uppsalapubliken till och från bjudits på bandygodis ändå, t.ex. när skyttekungen Lasse ”Hydas” Hydling, den mästerlige ryssen Sergey ”Sigge” Lomanov, eller bolltrollaren Andreas Eskhult hållit i klubborna. Sirius har ju rötterna i arbetarstadsdelen Svartbäcken, och hade därför i början en tydlig arbetarprofil, i motsats till ärkerivalerna i läroverkslaget IFK Uppsala. Idag kan man kanske för att generalisera säga att rollen är annorlunda, bandyn är starkast på den västra, ”akademiska” sidan av Uppsala, medan det på den östra ”arbetar”-sidan av Fyrisån är hockey och Almtuna som gäller. Uppsala är ju dock ändå känt som bandystaden, och Sirius har slagits med ett flertal klubbar om bandytronen i stan; på 10-20-talen med IFK Uppsala, på 50-talet med IF Vesta, och på 90/00-talen var det uppstickarna VP som utmanade. Sirius har tidigare haft ett stort antal grenar på programmet, och har vunnit SM-tecken i bl.a kanot och simning. Idag utövas bandy, fotboll och innebandy i de blåsvarta färgerna.


Sirius succéupplaga 2008/09 poserar på Studenternas, blivande huvudtränaren Olle Gabrielsson längst till höger.


Lite om Uppsala
Uppsala är med 135 000 invånare Sveriges fjärde största stad. Staden är med sina två universitet i konkurrens med Lund landets främsta lärdomsstad. Uppsala Universitet är Nordens äldsta, grundat på 1400-talet, och har c:a 47 000 studenter och anställda, dessutom hyser staden en del av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Uppsala är en stad med anor. Gamla Uppsala, en mil norr om staden, tros ha varit något slags huvudstad för Sveariket fram till tusentalet, där ligger också Gamla Uppsala högar, ett antal kungagravar från 500-talet. På 1200-talet flyttades biskopssätet, och därmed staden, söderut till sitt nuvarande läge. På denna tiden låg Uppsala vid Fyrisåns utlopp till Mälaren, men p.g.a. landhöjningen har vattnet dragit sig tillbaka, och Mälarstranden finns idag en dryg mil söder om staden. Uppsala är känt som ”Staden på slätten”, och landmärkena domkyrkan och slottet skapar tillsammans stadens signum Uppsalasiluetten. Domkyrkan, Nordens största katedral, började byggas på 1200-talet, och här är bl.a. Gustav Vasa och Emanuel Swedenborg begravda. Slottet uppfördes på 1500-talet av Gustav Vasa, och här begicks sturemorden av Erik XIV. Andra kända uppsalabyggnader är universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och universitetsmuséet Gustavianum. Näringslivet domineras av biomedicin och läkemedelsföretag. Kulturellt sett är Uppsala framstående, och staden skildras bl.a. i Gösta Knutssons Pelle Svanslös-böcker och Kjell Erikssons polisromaner, samt i Ingemar Bergmans uppväxtskildring Fanny och Alexander. Här anordnas också till narkotikarotelns fasa årligen Nordens största Reggaefestival. Sportsligt står sig Uppsala däremot ganska slätt sett till sin storlek, och orsaker som har pekats ut är bristen på stora industrier, kommunpolitikernas ointresse och Uppsalapublikens kräsenhet. De senare åren har framgångar främst rönts i Badminton (genom Fyrisfjädern) och Innebandy (genom Storvreta). Andra kända Uppsalaprofiler är demonregissören Ingmar Bergman, skådespelerskan Viveca Lindfors, entertainern Owe Thörnqvist, poeten Anna Maria Lenngren, konstnärerna Bror Hjort (som skulpterat den välutrustade Näcken utanför Uppsala station) och Bruno Liljefors, sångerskorna Rebecka Thörnqvist och Viktoria Tolstoy, fotografen Mattias Klum, journalisterna Folke Rydén och Erik Fichtelius, politikerna Alva Myrdal, Birgitta Dahl och Thomas Bodström, diplomaterna Dag Hammarskjöld, Hans Blix och Sverker Åström och en uppsjö kända vetenskapsmän, t.ex. botanikern Carl von Linné, astronomen Anders Celsius, medicinaren Olof Rudbeck, filosofen Per Amadeus Atterbom och Anders Ångström.


Svandammen och Uppsala Slott en iskall vårvinterdag.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.84800532874141
17.646961212158203
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.