Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IK Sirius - Studenternas

Klubb: IK Sirius (Uppsala)
Dräkt: Långrandiga blå-svarta tröjor, svarta byxor
Bildad: 1907
Meriter: 3 allsvenska säsonger, 12:te plats -69,
-73. 33:de plats i maratontabellen.
SM-final 1924
Matcher: Oräknerliga
Avstånd: 0 km
Hemsida:http://www.siriusfotboll.se


Hur är det att vara på arenan?
Studenternas är inte helt utan förtjänster, vill man vara snäll kan man kalla den pittoresk, charmig eller genuin. Beaktat att den faktiskt är huvudarena i rikets fjärde största stad är den dock närmast en skamfläck. Huvudläktaren är möjligen är upphetsande för den som gillar 50-talsestetik, den är relativt stor, har c:a 14 bänkrader och sträcker sig längs hela långsidan. Interiören består av gammeldags träbänkar, frånsett mittsektionen som har plaststolar. På huvudläktaren har man även stolpar ivägen och solen i ögonen. Västra läktaren är en förglömlig brädhög, positivt är dock att träden bakom läktaren ger ett visst skydd från regn och blåst. Övervägande så är Studan en trist upplevelse, avståndet till planen är stort p.g.a. löparbanor, och hela anläggningen, från entréerna till läktarna, är väldigt skabbiga. Det enda som skänker en viss glans åt anläggningen är de mäktiga belysningsmasterna, som är de enda inventarierna med bäst-före-datum innan 1970. Men allt är som sagt inte helt värdelöst med Studenternas, triumfkortet är det nästan perfekta läget. Studan ligger centralt och naturskönt på samma gång, precis vid Fyrisån i Stadsparken mindre än 1 km från centrum. På plussidan finns också de antika reklamskyltarna för bl.a. Slottssenap som pryder huvudläktaren. På Studan-området finns fotbollsarena, bandyarena och tennisbanor.


Studenternas flagnade huvudläktare en mulen oktobersöndag.


Stämning/klack
Siriusklacken har sina rötter i ”West Side Sirius Firm” som bildades 1997 av ett gäng ”övervintrade punkrockare” (citat Kjell Jonevret). Efter en sammanslagning med bandyklacken blev namnet Västra Sidan. 7 svåra år utanför elitfotbollen reducerade klackens storlek, men nu har Västra Sidan växt ut till en av Superettans bättre klackar. VSS starka sidor ligger i den fyndiga repertoaren av ramsor, samt i den goda sångintensiteten, även en dålig dag sjunger Västra mer än de flesta. Till de svagare sidorna hör ljudvolymen, samt en ganska klen uppslutning på bortaplan. Vid sidan om klacken så har Uppsala en hög publikpotential, men publiken är konjunkturkänslig, och försvinner snabbt vid motgång. Det är heller inget vidare liv på sittplatspubliken.


Västra Sidan jublar under den gyllene Superettantiden. Foto: Joint

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Man tar sig enkelt till Uppsala med kollektivtrafiken, det finns gott om förbindelser med tåg från Stockholm, Norrland, Dalarna och Västerås. Man kan också åka med Swebus, och närheten till Arlanda gör det enkelt att flyga. Från centralstationen är det 15 minuter att gå till Studan. Ta vänster i tunneln under spåren, till sidan med stationsbyggnaden, och följ gångvägen rakt fram över bussgatan och Kungsgatan. Fortsätt rakt fram längs gångvägen, och sedan rakt fram längs Vretgränd ner till Fyrisån. Följ Östra Ågatan till vänster, och sedan direkt till höger över Islandsbron. Sväng sedan direkt till vänster innan Svandammen, gå genom ingången till Stadsparken, och följ gångvägen längs Fyrisån fram till Studenternas.
E4:an från Stockholm: Ta av vid den första avfarten till Uppsala S, kör knappt 2 km, och ta sedan till vänster mot Uppsala S i rondellen. Följ Kungsängsleden i 4 km mot Gottsunda. Ta sedan till höger i nästa korsning till Dag Hammarskjölds väg, mot centrum och sjukhuset. K;r 1,5 km, rakt fram genom en rondell, och ta sedan till höger i nästa korsning med Sjukhusvägen, mot centrum. Kör nedför Sjukhusbacken, och ta första till höger på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster. 
E4:an från Gävle: Ta av vid den första infarten mot Uppsala N, och håll direkt till höger i den första rondellen nedanför motorvägen, mot Uppsala N. Ta sedan direkt till vänster i nästa rondell till Österleden, mot Gränby centrum. Kör rakt fram genom tre mindre rondeller, ta sedan till höger mot centrum (den andra avfarten) i den fjärde rondellen efter 1,3 km, till Vaksalagatan. Följ denna i drygt 2,5 km in till centrum, förbi Vaksala torg, och under järnvägsviadukten. Ta sedan till vänster på Kungsgatan mot Stadshuset, och följ denna i 800 m. Ta sedan andra till höger efter järnvägsstationen, på Strandbodgatan mot sjukhuset. Kör till T-korsningen och ta där till höger på Östra Ågatan mot Studenternas, följ sedan vägen över Islandsbron till vänster, och följ Munkgatan upp till T-korsningen. Ta vänster på Sjukhusvägen, följ denna förbi sjukhuset fram till högerkurvan, ta där till vänster på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster. 
55:an från Enköping/72:an från Sala: Följ Enköpingsvägen förbi Stenhagen och Flogsta, och håll sedan höger till avfarten mot centrum. Följ Luthagsesplanaden i knappt 2 km, ta sedan till höger på Kyrkogårdsgatan mot Domkyrkan och sjukhuset. Kör rakt fram i den lilla rondellen, ta sedan första till vänster på S:t Olofsgatan, och direkt till vänster till Övre Slottsgatan, fortfarande mot sjukhuset. Håll svagt till höger innan slottet till Dag Hammarskjölds väg och följ denna ytterligare 1 km. Passera infarten till sjukhuset, och ta sedan omedelbart till vänster på Sjukhusvägen. Kör nedför Sjukhusbacken, och ta första till höger på Ulleråkersvägen, parkeringen ligger sedan strax till vänster


Var kan man ta en öl?
Vill man hitta blåsvarta supportrar ska man leta på den grekiska pizzerian Alexander. Det ligger på Östra Ågatan vid Islandsbron, sista bron innan man kommer till Stadsparken.

Allra närmast Studan ligger den klassiska Uppsalainstitutionen Flustret, ett gammalt kråkslott vid Svandammen som som passar bra vid både för- och eftervärmning, om det inte är uppbokat av något sorts dansband.

Även Katalin kan rekommenderas, en stor publokal som ligger praktiskt till i ett gammalt godsmagasin precis invid järnvägsstationen.


Lite om IK Sirius
Sirius bildades 1907 i dåvarande arbetarstadsdelen Svartbäcken (berömd från Owe Thörnqvist-pärlan ”Svartbäckens rödaste ros”) strax norr om Uppsala. Efter att har prövat på namnen IK Svartbäcken och IK Spurt döptes klubben snart till IK Sirius. Fotbollslaget gjorde debut i Svenska mästerskapen 1915, och framgångarna kom snabbt. Föreningens hittillsvarande största prestationer kom redan 1917-18 då man nådde ända till semifinal i SM, där förlorade man mot AIK respektive IFK Göteborg. Man kan argumentera att 1924 års finalförlust, 0-5 mot Fässberg, var en än större prestation, i detta års mästerskap saknades dock många av de främsta lagen. Efter denna fina start gick det dock långsamt utför för klubben, under 50-talet satt IF Vesta på Uppsalas fotbollstron, medan Sirius satt fast i division IV Uppland. Glada tider stundade dock, då ”PUB-miljonären” Owe Bergström tog Sirius under sina vingar. Spelare värvades främst från Djurgårdens guldlag från 1964, t.ex. Hans ”Tjalle” Mild, Leif ”Chappe” Eriksson och Torsten Furukrantz. Värvningarna gav Sirius dåligt rykte i fotbollssverige, och man gavs öknamnet ”Piraterna” efter sin plundring av Djurgården. Satsningen bar dock frukt, om än inte i den mån Owe och uppsalapubliken hade hoppats på. Tre allsvenska säsonger blev det sammanlagt, innan Sirius gick in i ännu en depression. 1986 var Sirius återigen nere i division IV Uppland, och IF Vesta var återigen bäst i staden. Sirius stod därefter för en klättring genom seriesystemet med få motstycken, mycket tack vare anfallsparet Tommy Sjölund och Lasse P, och tre raka uppflyttningar senare befann man sig åter i division I. Sedan dess har man befunnit sig i elitfotbollens utmarker, men med en svag ekonomi har Sirius aldrig blivit det etablerade elitlag det såklart borde vara. Man har i alla fall i stort sett alltid lyckats hålla undan som stadens bästa lag, även om lokalkonkurrenterna GUSK och VP utmanat och bjudit på några tuffa stadsderbyn. Ute i landet är IK Sirius mest känt för sitt traditionstyngda bandylag, och det finns även en innebandysektion i Sirius färger.


Landets snyggaste dräkter? Här förevisas de av Sirius U-trupp 2008.

Lite om Uppsala
Uppsala är med 135 000 invånare Sveriges fjärde största stad. Staden är med sina två universitet i konkurrens med Lund landets främsta lärdomsstad. Uppsala Universitet är Nordens äldsta, grundat på 1400-talet, och har c:a 47 000 studenter och anställda, dessutom hyser staden en del av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Uppsala är en stad med anor. Gamla Uppsala, en mil norr om staden, tros ha varit något slags huvudstad för Sveariket fram till tusentalet, där ligger också Gamla Uppsala högar, ett antal kungagravar från 500-talet. På 1200-talet flyttades biskopssätet, och därmed staden, söderut till sitt nuvarande läge. På denna tiden låg Uppsala vid Fyrisåns utlopp till Mälaren, men p.g.a. landhöjningen har vattnet dragit sig tillbaka, och Mälarstranden finns idag en dryg mil söder om staden. Uppsala är känt som ”Staden på slätten”, och landmärkena domkyrkan och slottet skapar tillsammans stadens signum Uppsalasiluetten. Domkyrkan, Nordens största katedral, började byggas på 1200-talet, och här är bl.a. Gustav Vasa och Emanuel Swedenborg begravda. Slottet uppfördes på 1500-talet av Gustav Vasa, och här begicks sturemorden av Erik XIV. Andra kända uppsalabyggnader är universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och universitetsmuséet Gustavianum. Näringslivet domineras av biomedicin och läkemedelsföretag. Kulturellt sett är Uppsala framstående, och staden skildras bl.a. i Gösta Knutssons Pelle Svanslös-böcker och Kjell Erikssons polisromaner, samt i Ingemar Bergmans uppväxtskildring Fanny och Alexander. Här anordnas också till narkotikarotelns fasa årligen Nordens största Reggaefestival. Sportsligt står sig Uppsala däremot ganska slätt sett till sin storlek, och orsaker som har pekats ut är bristen på stora industrier, kommunpolitikernas ointresse och Uppsalapublikens kräsenhet. De senare åren har framgångar främst rönts i Badminton (genom Fyrisfjädern) och Innebandy (genom Storvreta). Andra kända Uppsalaprofiler är demonregissören Ingmar Bergman, skådespelerskan Viveca Lindfors, entertainern Owe Thörnqvist, poeten Anna Maria Lenngren, konstnärerna Bror Hjort (som skulpterat den välutrustade Näcken utanför Uppsala station) och Bruno Liljefors, sångerskorna Rebecka Törnqvist och Viktoria Tolstoy, fotografen Mattias Klum, journalisterna Folke Rydén och Erik Fichtelius, politikerna Alva Myrdal, Birgitta Dahl och Thomas Bodström, diplomaterna Dag Hammarskjöld, Hans Blix och Sverker Åström och en uppsjö kända vetenskapsmän, t.ex. botanikern Carl von Linné, astronomen Anders Celsius, medicinaren Olof Rudbeck, filosofen Per Amadeus Atterbom och Anders Ångström.


Uppsala domkyrka, sedd ifrån Uppsala slott.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.84957358633178
17.645538979669823
Studenternas IP
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Studenternas IP

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.