Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IK Sleipner - Idrottsparken


Klubb:
IK Sleipner

Dräkt:
Långrandiga blå-vita tröjor, blå byxor
Bildad:
1903
Meriter:
Svenska mästare 1938. 16 säsonger i allsvenskan. 22:a plats i maratontabellen.
Mötte Sirius:
1991, Östra höstettan
Avstånd:
230 km
Hemsida:
https://www.iksleipner.se

Hur är det att vara på arenan?
Se Idrottsparken under IFK Norrköping.

Lite om IK Sleipner

I den eviga kampen mellan ”arbetarlag” och ”tjänstemannalag” är Sirius initialnamne IK Sleipner från Norrköping en av de tydligaste representanterna för de förra. Klubben bildades 1903, några år efter läroverksklubben IFK Norrköping, av ett gäng springpojkar, och man kan anta att grabbarnas levebröd också inspirerade dem att döpa klubben efter en springare – Odens åttabente häst Sleipner. De första decennierna präglades av en hård rivalitet med lokalrivalen IFK, och till en början var Sleipner starkast – man nådde snart Sverigetoppen, och spelade två SM-finaler 1920 och -21 mot Djurgården respektive IFK Eskilstuna, men förlorade dessvärre båda. 1924 skrev man in sig i historien när Evert Blomgren gjorde Allsvenskans första mål (dock hjälpta av att matchen Eskilstuna-Sleipner började en halvtimme tidigare än de övriga matcherna). På 30-talet fick man fram sin starkaste spelargeneration och 1938 kröntes framgångarna med ett första och enda SM-guld, och dessutom bestod en ansenlig del av VM-laget från samma år av Sleipnerspelare: Arne ”Monka” Linderholm, ”Kuba-Harry” Andersson, Gustav ”Gutta” Wetterström, och giganten Tore Keller. Det var dock också på 30-talet som Sleipners fall inleddes, då man ställde lagledaren Carl-Elis ”Nalle” Halldén åt sidan – Halldén valde då att gå över till rivalen IFK Norrköping, och hade några år senare hade Halldén blivit ”värvarkungen” och gjort Norrköpingskamraterna till svenska dominanter, medan Sleipner åkte ur 1941, för att aldrig mer komma tillbaka. Man har sedan dess mest spelat i andra- och tredjedivisionen, och på senare år ofta även längre ned än så. Bland Sleipners bästa spelare genom tiderna hör Nils ”Il Barone” Liedholm som slog igenom hos de blårandiga, samt det riviga tyskproffset Jan Svensson. Trots den arga rivaliteten skulle Sleipner och IFK Norrköping få en avkomma ihop, i form av hockeylaget Vita Hästen, som bildades genom en sammanslagning av de båda klubbarnas hockeysektioner och fick sitt namn från IFK’s vita tröjfärg, och Sleipners hästkoppling. En annan f.d. Sleipnersektion värd att nämna är brottningen, då Ivar Johansson, känd för att ha vunnit OS-guld i två olika viktklasser 1932, tävlade för klubben.

Sleipnertruppen 2017 - dräkterna är typiskt kamratblårandiga, trots att Sleipner inte är några kamrater utan snarare kamratrivaler.


Lite om Sleipner
IK Sleipner hör till de klubbar som hämtat sitt klubbnamn från asatron: Sleipner är överguden Odens blixtsnabba, grå, åttabenade häst, som kan galoppera både på marken, i luften och till havs. Sleipners mor är – bisarrt nog – Loke, som av komplicerade skäl förvandlade sig till ett grått sto och lät sig betäckas av den svarta hingsten Svadilfare, han födde sedan Sleipner och skänkte denne till Oden. Sleipners roll i asamytologin var förutom att bära omkring på Oden också att transportera fallna krigare till Valhall. Sleipner mötte, som många andra, sitt öde i Ragnarök, då han slukades hel tillsammans med sin husse av Midgårdsormen – som för övrigt också var Sleipners halvbroder i den incestuösa asafamiljen. Namnet Sleipner tros ha den ungefärliga betydelsen ”hal”, och är alltså besläktat med engelskans ”slippery”.


Oden rider Sleipner över himlen - illustration av britten Arthur Rackham.

Tillbaka till toppen