Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

IK Tellus - Zinkensdamm

"...när alla vännerna gått hem..."


Klubb: IK Tellus
Färger: Gula tröjor, blå byxor
Bildad: 1921
Meriter: 2 säsonger i högstadivisionen. 13:e plats 2016. 57:e plats i maratontabellen.
Matcher: Tellus-Sirius 3-6 lör 20/11 -04
Tellus-Sirius 2-4 tor 5/1 -17
Tellus-Sirius 5-5 fre 27/10 -17
Tellus-Sirius 4-8 tis 12/2 -19
Avstånd: 74 km
Hemsida:http://www.iktellus.se


Hur är det att vara på arenan?
Utmärkta läktare, unikt läge bland husen på Södermalm, till och med fräscha toaletter – ja, Zinkensdamm står sig som landets bästa bandyarena, och det gäller ju såklart även när Tellus spelar här. Men man får ändå medge att en Tellusmatch inte riktigt är samma upplevelse som en Hammarbydito. Om ”Just idag är jag stark” är soundtracket när Bajen spelar så skulle ”När alla vännerna gått hem” passa bra när gänget från Midsommarkransen har hemmamatch. För det känns verkligen som dagen efter, läktarna gapar tomma, och de enda spår som finns av någon stämning är de drivor av Hammarbys gamla matchprogram som skräpar ned arenan. Tellus har aldrig haft någon egen hemmaplan i bandy, undantaget i begynnelsen då man spelade på Mälarens is vid Örnsberg. Därefter har man spelat på Söderstadion, och sedan 1990 är det Zinken som gäller.


Zinken är antagligen landets enda bandyplan med löparbanor, trots detta är den antagligen landets bästa. Här syns den mindre långsideläktaren på Ringvägen-sidan. 

Stämning/klack

Nej, Tellus kämpar i motvind när det gäller att locka publik. Klacken kallas Tellus Ultraz och består av två barn och en trumma. Annars är det ödsligt.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/till fots: Zinkensdamm når man enkelt med tunnelbanan. Ta röda linjen mot Fruängen/Norsborg och kliv av vid Zinkensdamm, varifrån man bara har någon minut att gå. Gå upp och fortsätt sedan rakt fram längs Ringvägen, korsa Hornsgatan så ligger Zinken strax till höger.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping/E18 från Norrtälje: Följ Essingeleden söderut till Kungsholmen, och ta avfarten mot Vällingby. Ta till höger i första korsningen till Lindhagensgatan, fortfarande mot Vällingby. Ta sedan den andra avfarten i den stora rondellen till Rålambshovsleden, och håll direkt höger mot Södermalm till Gjörwellsgatan. Håll sedan till vänster mot Södermalm till Rålambsvägen, och fortsätt rakt fram på Långholmsgatan över Västerbron. Fortsätt rakt fram mot Hornstull, och ta sedan nästa till vänster på Hornsgatan efter tunnelbanestationen. Ta sedan andra till höger på Ringvägen och lycka till med att hitta en parkeringsplats. 
E4/E20 från Södertälje: Ta av mot Södermalm vid trafikplats Västberga, och håll vänster mot Södermalm. Fortsätt rakt fram på Södertäljevägen och över liljeholmsbron, och ta sedan höger mot Skanstull till Hornsgatan. Ta sedan andra till höger på Ringvägen och lycka till med att hitta en parkeringsplats. 
Rv 73 från Nynäshamn: Sväng av mot Hammarby Sjöstad jämte Globen. Kör rakt fram längs Hammarbybacken mot Södermalm, kör rakt fram i rondellen under Skanstullsbron, och följ Skansbron över Hammarbykanalen. Håll sedan höger under Skanstullsbron, och sedan vänster mot Skanstull upp på Ringvägen. Ta vänster, följ vägen i 1,5 km till Zinkensdamm, och lycka till med att hitta en parkeringsplats. 


Var kan man ta en öl?
Det är bara att välja och vraka, det finns massor av krogar nära Zinken. Är plånboken tunn så är ölen förstås allra billigast på Dovas.

Vill man utforska Tellus rötter är det bara att ta tunnelbanan tre stationer bort. I Midsommarkransen finns många trevliga hak, t.ex. mysiga puben Tre vänner strax utanför tunnelbaneuppgången.Lite om IK Tellus
IK Tellus låter på namnet som lite av en syskonklubb till IK Sirius då båda tagit sitt namn efter himlakroppar. I fallet Tellus finns det dock inga astronomiska kopplingar bakom namnvalet, förklaringen är nämligen geografisk. Tellus bildades som Tellusborgs IF, just i området Tellusborg, en del av den nuvarande hippa förstaden Midsommarkransen. Området Tellusborg tog i sin tur sitt namn från de båda byggföretagen AB Tellus och Nyborgs AB, det förra bildat av Karl Sanfrid Johansson, ost- och fruktgrossist från Falun. Klubbnamnet kortades ett par år senare till det nuvarande IK Tellus efter ett möte som, något lyteskomiskt, hölls på ”Dövas café”. Tellus kom så småningom att fungera som ett slags brukslag, där bruket utgjordes av telefonbolaget LM Ericsson, med centrum i Midsommarkransen. När det gäller bandyn har Tellus aldrig haft en egen landbana, man började att spela på Mälarisen vid Örnsberg, därefter har man omväxlande hållit till på Söderstadion och Zinkensdamm. Tellus hade spelat drygt 20 säsonger i andradivisionen när mörkret 2006 lade sig över klubben. P.g.a. en kraftig generationsväxling tvingades man dra sig ur seriespel i division 1 och lägga a-laget i malpåse, men exakt 10 år senare gjorde man istället sensationell debut i Elitserien – laget halkade mer eller mindre upp på ett bananskal, sedan Kungälv nekats elitlicens på grund av sin trassliga ekonomi. Sällan har ett lag varit så nederlagstippat som Tellus ihopskrap till lag av slocknade talanger som lockats av Söders storstadspuls, men man stod upp överraskande bra under sin första säsong, där höjdpunkten var en oavgjord match mot Hammarby inför drygt 2500 åskådare, samt en knapp förlust i annandagsderbyt mot samma motståndare inför över 6000 i publiken.Inom Tellus bedrivs även fotboll, som spelas på Mälarhöjdens IP, samt handboll, där damlaget spelade allsvenskt på 50-talet. För att hitta klubbens enda nationella titel får man gå ännu längre tillbaka i tiden, till 1936, då Solveig Lindstedt kastade hem ett diskusguld till Tellus.Här poserar Tellus som förväntansfulla nykomlingar i allsvenskan inför säsongen 2011/12. Det skulle komma att gå riktigt bra.

Lite om Midsommarkransen
Historien upprepar sig – Midsommarkransen uppfördes en gång i början på 1900-talet för att husera trångbodda arbetare från Söder, och i början av 2000-talet utgörs inflyttningsströmmen av trångbodda hipsters från Söder. Och Midsommarkransen har också gjort en rejäl klassresa de senaste decennierna. På 60-talet hörde området till Stockholms allra sämsta delar, med nedgångna hus, sociala problem och dåligt rykte. Idag, när gentrifieringen förvandlat Södermalm till ett höginkomsttagarrereservat, är det i stadsdelar som Midsommarkransen och grannen Aspudden man hittar Stockholms konstnärer, kulturarbetare och bohemer. Midsommarkransen uppfördes alltså i början av 1900-talet, det somriga namnet tog man från en krog som tidigare låg på platsen. ”Kransen” fungerade till en början som en tidig pendlarförort, men man fick snart en egen betydande industri i form av telefonfabrikören LM Ericsson som slog sig ned i området på 30-talet. Med detta byggdes även ett helt nytt och modernt bostadsområde för arbetarna på fabriken, LM-staden vid Telefonplan. Idag har Ericsson flyttat härifrån, istället återfinns konsthögskolan Konstfack i de gamla fabriksbyggnaderna. I Midsommarkransen föddes även den svenska  macken, det var nämligen här herrarna Matthiason, Andersson, Collin och Key startade upp AB Mack, där man tillverkade bensinpumpar. Idag är Midsommarkransen som sagt populärt bland kändisar och halvkändisar, men en äkta midsommarkransing till ursprunget är författaren Kjell Johansson, vars trassliga uppväxt i området skildras i ”Huset vid Flon”. Även punklegenden Johnny Thunders var bosatt här under en period på 80-talet. Själva Tellusborg hittar man inte på några nutida kartor, men namnet syftar i regel på några av kvarteren mitt i Kransen, med några av de finaste sekelskifteshusen. Namnet Tellusborg lever idag kvar som en bostadsrättsförening, och har även gett namn åt kvarters- och kulturbiografen Tellus.


På Vattenledningsvägen i det ursprungliga Tellusborg hittar man kulturbiografen Tellus.

Lite om Tellus
Tellus är det latinska namnet på planeten Jorden, en s.k. stenplanet som är den tredje i ordningen från Solen. Jorden väger lite knappt sex triljoner ton och har en diameter på drygt 12 700 km. Den består av en hård jordskorpa som är runt 50 km tjock och består av stelnade bergarter. Under denna finns manteln, bestående av halvsmälta, glödande bergarter, och innerst finns en flytande yttre och en fast inre kärna, mestadels bestående av järn. Runt planeten finns en atmosfär, bestående av övervägande kväv- och syrgas. Jorden kallas även ”den blå planeten” då drygt 70 % av ytan täcks av vatten. Tellus Mater är vidare namnet på den romerska gudinna som personifierade jorden (Moder Jord på svenska), samt på en vetenskaplig tidskrift. Tellus var även namnet på en atensk stadsman, som på sin tid ansåg vara världens lyckligaste människa någonsin. 


Västra och östra hemisfären sedda ifrån rymden, NASA har fotograferat och satt samman bilderna.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.30891708614356
17.982215881347656
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.