Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Kalix BF - Kalix IP

"...istället har man valt att lägga idrottsplatsen där Kalix är som fulast..."


Klubb: Kalix BF
Färger: Röda tröjor med blå-vit mönstring, röda byxor
Bildad: 1990
Meriter: Kvartsfinal 1994. 17 säsonger i högsta serien.
24:e plats i maratontabellen.
Matcher: Kalix/Nyborg - Sirius 4-0 tis 26/12 -00
Kalix - Sirius 4-3 fre 12/2 -16
Avstånd: 912 km
Hemsida:http://www.kalixbandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Kalix kan i alla fall inte skylla på dåliga förutsättningar. Orten är nog en av Sveriges vackrast belägna där den klättrar upp på ömse sidor av Kalixälvens strandvallar. Kalix IP hade alltså kunnat ligga vidunderligt vackert med utsikt över en snötäckt norrländsk bygd, men istället har man valt att lägga idrottsplatsen där Kalix är som fulast. Anläggningen ligger i utkanten av samhället, och omgivningarna består av ett ruffigt industriområde fullt av skrotfirmor och bistra timmerlager uppblandade med magra tallhedar. För att komma till idrottsplatsen från Kalix centrum får man streta upp för långa sega backar genom dessa dystra landskap. Väl inne på Kalix IP kan man i alla fall glädja sig åt att det är en ganska fin och gemytlig anläggning. Huvudläktaren på den norra långsidan är en standardbandyläktare av den trevligare sorten – ganska kortsträckt, men relativt hög och öppen med bra planöversikt. Den är dessutom byggd huvudsakligen i trä, vilket alltid är ett plus. På den andra långsidan finns mindre taklösa läktare, till synes spontant ihopsnickrade när humöret har fallit på, dessa är ihopbyggda med de trevligt faluröda klubbstugorna bakom planen. Kylan och mörkret är annars lätt det som lämnar de starkaste intrycken vid ett besök på Kalix IP. Vid besökstillfället bjöds det på temperaturer nedåt – 20 grader, och vid avslaget kl 13.15 hade solen redan försvunnit nedanför horisonten.


Snön och isen börjar försvinna ifrån Kalix IP när det står april i kalendern.


Stämning/klack
Nja… Kalix är inte något prima publiklag, och klacken North Vikings är dessutom numera nedlagd. Ska man uppleva någon stämning på Kalix IP får man försöka passa på om de möter någon av kommunrivalerna Karlsborg eller Nyborg, eller gränslaget HaparandaTornio.


Klack och klack... Men Kalix hade i alla fall ett visst publikstöd när man 2011 tog sig upp till elitserien på Ekvallen.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Åker man kollektivt kan tar man sig först till Luleå med antingen nattåg från Stockholm/Göteborg, eller flyg, med SAS eller Norwegian från Arlanda. Väl i Luleå tar man buss 20/100 till Kalix, vilket tar 1½ timme.  Vissa bussar stannar vid Kalix sjukhus efter busstationen, vilket förkortar promenaden till bandyplanen. Annars har man drygt 20 minuters promenad att avverka. Gå ut på Nygatan (mittemot Gallerian), och följ denna uppåt åt vänster. Gå rakt fram förbi rondellen och kommunhuset, korsa Centrumvägen och fortsätt rakt fram på gångvägen till Floragatan. Följ denna åt höger, och ta första till vänster på Rammelbergsvägen. Följ denna uppåt till högersvängen där den byter namn till Furuhedsvägen. Följ denna så långt det går, c:a 1 km, ta sedan till höger på Stationsgatan i T-korsningen. Ta sedan direkt till vänster på Vintervägen, och Kalix IP ligger på vänster sida.
E4 från Luleå: Korsa Kalixälven, kör förbi kyrkan, och ta vänster in på Nygatan mot Kalix centrum. Kör rakt fram i den lilla rondellen vid kommunhuset, och ta sedan till höger på Centrumvägen mot Björkfors. Följ denna, kör rakt fram i rondellen vid sjukhuset och ta vänster i nästa korsning med Flygfältsvägen. Följ denna genom högersvängen, och ta sedan direkt vänster på Stationsgatan. Följ denna rakt fram genom en liten rondell, och ta därefter tredje till höger på Vintervägen, Kalix IP ligger sedan på vänster sida.
E4 från Haparanda: Passera Risögrund, och ta sedan av till höger mot Björkfors och Vitvattnet, till Björkforsvägen. Kör rakt fram på denna förbi avfarten mot centrum och 1 km till, och ta sedan vänster på Järnvägsgatan mot Vitvattnet. Ta vänster på Hangargatan efter en knapp kilometer, och omedelbart till höger på Vintervägen, Kalix IP ligger sedan till höger.  


Var kan man ta en öl?
På annandagens morgon sökte vi oss till Hotell Valhall precis vid busstationen där man serverade frukost, öl och var allmänt hjälpsamma. Glöggen värmde de också.

Det lilla kinahaket Elegant ligger på samma gata lite närmare älven till och håller lite lägre priser.


Lite om Kalix BF
Kalix är utan tvekan en av orterna med allra högst bandydensitet i landet; I kommunen hittar man hela tre självständiga föreningar relativt högt upp i seriesystemet. Bredden är alltså bred, men samtidigt har spetsen oftast varit ganska slö. När 90-talet påbörjades hade Kalix ännu aldrig haft ett lag i högsta serien, vilket man försökte råda bot på genom en sammanslagning av två av de lokala förmågorna: IFK Kalix och Nyborgs SK. Den tredje tilltänkta parten, Karlsborgs BK, valde dock att stå utanför, och därmed blev Kalix/Nyborg namnet på Kalixbandyns flaggskepp. Den nyfödda föreningen fick en pangstart, under sin tredje säsong tog man steget upp till allsvenskan, och redan under debutsäsongen uppnådde man också sin hittills största framgång med en kvartsfinalserie mot Västerås SK. Därefter följde långsam stagnation, även om duktiga spelare som ryssen Konstantin Zalataev fick Kalix att blixtra till ibland. 2001 åkte Kalix/Nyborg ur högsta serien, och i division 1 ställdes man sedan mot moderklubben Nyborg som då fungerade som farmarlag. Detta gick ju inte för sig, och därför reformerades föreningen om till det nuvarande Kalix BF, och ett nytt samarbetsavtal tecknades med Nyborgs SK under något mindre integrerade former. Kalix har sedan dess blivit något av ett jojo-lag mellan högsta och näst högsta serien, men de har vunnit respekt i bandysverige av andra orsaker; Kalix är nämligen en plantskola av rang, och många är de Kalixprodukter man hittar i andra lag ute i landet; målsprutan Patrik ”Palle” Rönnkvist, försvarsklippan Olov Englund och burvaktaren Jonas ”Skorven” Persson. Även Sirius har hittat några av sina mest uppskattade isprofiler i Kalix, t.ex. Tobbe Forss och målmaskinen Urban Förare.


Kalix firar ett av många mål mot Västanfors i Allsvenskan. Foto: Peter Wikström


Lite om Kalix
Kalix är vackert beläget på ömse sidor av den outbyggda Kalixälvens sluttande stränder, och denna lilla norrländska ort förknippas kanske, vid sidan om bandy, mest med delikatessen kalixlöjrommen som produceras av den lilla siklöjan som lever längst upp i Bottenviken. Kalixbygden befolkades ursprungligen av, utifrån ett svealändskt perspektiv, olika exotiska folkgrupper som samer, kväner och finnar. Namnet Kalix kan härledas till det samiska namnet på Kalixälven, Kalasätno, ”den kalla älven”, vilket sedermera latiniserades senare från kyrkligt håll till det nuvarande Kalix. Så småningom försvenskades Kalix, och den svensk/finska språkgränsen kom att skära rakt igenom Kalix kommun, vid byn Sangis. Kalix låg alltså i en orolig gränsbygd, och svenskar och ryssar har många gånger drabbat samma här, bl.a. under finska kriget 1808-09, som slutade med svenskarnas kapitulation i Kalix och Sveriges förlust av Finland. I bygden levde man på fiske, skeppsbygge och sågverksindustri, men själva centralorten Kalix tog tid på sig att växa till. Från början låg här bara en liten by centrerad kring den vackra kyrkan, på 1800-talet började hantverkare och köpmän flytta in, men det var inte förrän på 1930-talet Kalix började likna någonting. Idag bor det c:a 8400 personer i tätorten (inkluderat Rolfs på andra sidan älven), vilket gör den till Norrbottens fjärde största. Kalix främste profil är kanske författaren och reseskildraren Folke Isaksson, men även den politiske kommentatorn KG Bergström (från Ryssbält) och det miljöpartistiska språkröret Peter Eriksson (bosatt i Morjärv) förknippas med bygden. Många fler kändisar har dock varit bosatta i Kalix, här ligger nämligen Kalix folkhögskola där man kan lära sig att prata i radio och TV, vilket bl.a. Olle Palmlöf, Hanna Hellquist och Artur Ringart har gjort. I Kalix utspelades på 80-talet Kalixhärvan, en vapen- och tjuvjaktshärva som senare kom att inspirera norrlandsthrillern Jägarna. En annan Kalixfilm är vampyrrullen Frostbiten, som både in- och utspelades i Kalix.


Kalix vackra kyrka sedd över den frusna Kalixälven.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
65.85486066309261
23.17866325378418
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.