Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Kalix IP - Nyborgs SK

"...det lilla blåmålade tornet för matchsekretariatet, två stycken avbytarbänkar, en resultattavla samt några belysningsstolpar utan belysning..."


Klubb: Nyborgs SK
Dräkt:Blå tröjor med vit mönstring, blå byxor
Bildad: 1946
Meriter: 5 gånger kval till högsta serien, -65, -69, -76, -79, -82.
Besökt match: Nyborg-Karlsborg 7-2 tis 6/1 -15 (Kalix IP)
Avstånd: 913 km
Hemsida:http://www.laget.se/nyborg_sk_

Hur är det att vara på arenan?
Visst är det sorgligt att den idylliska naturisbanan Nyborgsvallen sällat sig till den växande skaran av nedlagda bandyplaner. Men 2012 övergav Nyborgs SK sin lilla hemby vid Kalixälvens västra strand, och flyttade in till centralorten och Kalix IP för gott. För att understryka att flytten var permanent så demolerades sedan Nyborgsvallens söta lilla läktare året därpå. Idag spolas planen fortfarande upp under vintern – och plogas stundtals – för motionsåkning för byborna och skridskoskola för knattar, men i övrigt återstår här endast reliker från bandytiden; det lilla blåmålade tornet för matchsekretariatet, två stycken avbytarbänkar, en resultattavla samt några belysningsstolpar utan belysning. Nyborgsvallen ligger i den norra delen av byn, Ytterbyn, bakom Missionskyrkan och skolan, i randen av skogsbrynet. Planen omges av ett antal rödmålade materialbodar med vita knutar, och eternitfasaderna på husen runtomkring bidrar också till den norrländska retrokänslan. Vid sidan om bandy har Nyborgsvallen stundtals använts till en annan vintrig sport – skotercross.


Snön ligger tung över det som en gång var en levande bandybana. Idag återstår endast reliker av Nyborgsvallen - här matchsekretariatet och bortalagets bås.

Stämning/klack
Nej, till skillnad från rivalen Karlsborg har Nyborg inte samlat någon egentlig supporterskara. Under derbymatcherna hörs visserligen både arga och glada tillrop från läktaren av folk med Nyborgsympatier, men mer än så blir det inte.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Åker man kollektivt kan tar man sig först till Luleå med antingen nattåg från Stockholm/Göteborg, eller flyg, med SAS eller Norwegian från Arlanda. Väl i Luleå tar man buss 20/100 till Kalix, vilket tar 1½ timme.  Vissa bussar stannar vid Kalix sjukhus efter busstationen, vilket förkortar promenaden till bandyplanen. Annars har man drygt 20 minuters promenad att avverka. Gå ut på Nygatan (mittemot Gallerian), och följ denna uppåt åt vänster. Gå rakt fram förbi rondellen och kommunhuset, korsa Centrumvägen och fortsätt rakt fram på gångvägen till Floragatan. Följ denna åt höger, och ta första till vänster på Rammelbergsvägen. Följ denna uppåt till högersvängen där den byter namn till Furuhedsvägen. Följ denna så långt det går, c:a 1 km, ta sedan till höger på Stationsgatan i T-korsningen. Ta sedan direkt till vänster på Vintervägen, och Kalix IP ligger på vänster sida.
E4 från Luleå: Korsa Kalixälven, kör förbi kyrkan, och ta vänster in på Nygatan mot Kalix centrum. Kör rakt fram i den lilla rondellen vid kommunhuset, och ta sedan till höger på Centrumvägen mot Björkfors. Följ denna, kör rakt fram i rondellen vid sjukhuset och ta vänster i nästa korsning med Flygfältsvägen. Följ denna genom högersvängen, och ta sedan direkt vänster på Stationsgatan. Följ denna rakt fram genom en liten rondell, och ta därefter tredje till höger på Vintervägen, Kalix IP ligger sedan på vänster sida.
E4 från Haparanda: Passera Risögrund, och ta sedan av till höger mot Björkfors och Vitvattnet, till Björkforsvägen. Kör rakt fram på denna förbi avfarten mot centrum och 1 km till, och ta sedan vänster på Järnvägsgatan mot Vitvattnet. Ta vänster på Hangargatan efter en knapp kilometer, och omedelbart till höger på Vintervägen, Kalix IP ligger sedan till höger.  


Var kan man ta en öl?
I själva Nyborg finns ingenting – om man nu skulle få för sig att åka ut dit, trots att laget inte längre spelar där. I centralorten finns ett antal ställen, populärast är Hotell Valhall intill busstationen, med tillhörande restaurang och pub.


Lite om Nyborgs SK
För den allmänt bandyintresserade är namnet Nyborg mest associerat med konglomeratet Kalix/Nyborg – laget som tog Allsvenskan med storm som nykomlingar 1993/94 och skakade VSK i en klassisk kvartsfinalserie. Men det är faktiskt lite orättvist, för Nyborg har väldigt fina meriter på egen hand, särskilt för en liten byaförening som man faktiskt är. År 1961 klev Nyborg upp i andradivisionen för första gången, fyra år senare kvalade man för första gången upp till den högsta serien, och man fortsatte med att under 70-talet ta ledartröjan som Norrbottens bästa bandylag i konkurrens med grannarna IFK Kalix och Karlsborg, och gränslaget Haparanda SKT. Med jämna mellanrum kvalades det också upp till Allsvenskan, dock utan någon större framgång. I sitt senaste och hittills sista kval, 1982, kom man dock riktigt nära; efter den sista drabbningen i kvalserien var det endast sju måls målskillnad som skiljde Nyborg och Bollnäs åt. Närmare spel i den högsta serien än denna målskillnadsaffär skulle Nyborg aldrig komma, istället gick IFK Kalix under 80-talet om Nyborg som ortens bästa bandylag, men inte heller Kalixkamraterna räckte till när det skulle kvalas. För att få upp ett kalixlag i högsta serien slogs så de båda klubbarna ihop, medan den tredje kalixrivalen Karlsborg valde att stå utanför. Äktenskapet blev lyckat, Kalix/Nyborg gick mycket riktigt upp 1993 och gjorde bra ifrån sig, men vid sidan om startade Nyborg upp ett nytt a-lag. År 2001 hade så Nyborg klättrat tillbaka till division 1, och när Kalix/Nyborg samtidigt åkte år skulle de båda lagen spela i samma serie. Det gick naturligtvis inte för sig, och skilsmässan var ett faktum. Kalix-Nyborg blev Kalix BF, medan Nyborg levde vidare på en något blygsammare nivå, mestadels i tredjedivisionen där älvderbyna med Karlsborg utgör de årliga höjdpunkterna. Nyborg är moderklubb till många av Kalix framstående bandyspelare, exempelvis Niklas Gälman i SAIK, eller Daniel Åhl med ett blåsvart gästspel på meritlistan. Vid sidan om bandyn har Nyborg även en sektion i en diametralt motsatt idrott, nämligen boule, samt en ungdomssektion i fotboll.


Blått är färgen som gäller i Nyborg - här den framgångsrika truppen från 2011/12 som spelade upp laget i Allsvenskan.

Lite om Nyborg
Nyborg är med sina 800 invånare en av de största byarna i Kalix kommun. Det är dock inte riktigt korrekt att kalla Nyborg för en by, det är egentligen ett pärlband av flera olika byar: Holmen, Innanlandet, Målsön, Holmgärdan, Jyssen, och så den största av dem, Ytterbyn. Nyborg är från början namnet på ett sågverk som blev namnet på dessa byars gemensamma postort. Som hörs på vissa av byanamnen så är det här ett skärgårdsland; byarna låg på öar och holmar vid Kalixälvens utlopp, men idag, efter landhöjningen, ligger hela Nyborg på torra land. Tillsammans med byarna Storön och Ryssbält bildar Nyborg dessutom Kustringen – en kedja av byar på halvön sydväst om Kalix. Här har det bott människor ända sedan medeltiden, och sett till byarnas läge var levebrödet naturligt: fiske, och när skogsnäringen kom igång startades också sågverk, då ju timmer fraktades på Kalixälven. Det var i Nyborg den så kallade ”Kalixhärvan” rullades upp; en historia som började med en stöld av en silverräv och slutade i en gigantisk tjuvjakts- och vapenhärva med poliskorruption och rättsröta som extra krydda, och som även kom att utgöra bakgrund till thrillern Jägarna. Någon större kändis har aldrig fostrats i Nyborg, men den politiska kommentatorn K-G Bergström är från grannbyn Ryssbält.


Fiskestugor i Nyborgs hamn.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
65.79509188124408
23.172981329262257
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.