Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Kalmar FF - Guldfågeln Arena

Klubb:
Kalmar FF

Dräkt:
Röda tröjor, vita byxor
Bildad:
1907
Meriter:
30 säsonger i Allsvenskan. 1 SM-guld, 2008. 14:e plats i maratontabellen. 3 guld i Svenska Cupen, 1981, -87, -07. Final i Europacupen -79. Kvartsfinaler i Cupvinnarcupen -75, -87. Deltagit 1 gånger i Mästarcupen/Champions league, 5 gånger i UEFA-cupen, 3 gånger i Cupvinnarcupen.
Matcher:
Kalmar-Sirius 4-1 sön 27/8 -17
Kalmar-Sirius 1-0 mån 14/4 -18
Avstånd:
472 km
Hemsida:

Mitt i köpstadens gråa tristess ligger Guldfågeln Arena.

Hur är det att vara på arenan?
Hur kör man en matchupplevelse i botten? Fråga Kalmar FF, vars Guldfågeln Arena har förstört hela charmen med att se fotboll i den vackra småländska kuststaden. Från ett Fredriksskans med ett oslagbart vackert läge invid Kalmarsund har man nu flyttat ut till det sorgliga handelsområdet Hansa City, ”sydöstra Sveriges största”, mellan E22 och en platt ödemark. Där, en halvmil från den underbart pittoreska stadskärnan, ligger Guldfågeln, bedrövligt ful ifrån utsidan, kantig som en skokartong och klädd i någon sorts grågenomskinligt plastmaterial. Men den största stämningsdödaren på Guldfågeln är ändå den hemska ljudbilden – man har allsvenskans gapigaste speaker, och en DJ som öser på med musik på högsta volym vid vartenda litet speluppehåll. Det ska dock sägas att byggnaden inifrån sett är det inget fel på. Guldfågeln är en modern och karaktärslös tvålkopp, men välbyggd och tajt även om den lider av den svenska etagessjukan – det behövs faktiskt inte två etage för en arena med 12 000 i publikkapacitet. Arenan är korrekt färgsatt med röda plaststolar som matchar hemmalagets färger, och har ståplatssektioner på de undre etagen på de båda kortsidorna – en väldigt snålt tilltagen sektion för hemmafansen på södra kortsidan dock. Från början ägdes arenan av Kalmar FF, men efter att kostnaderna försatt föreningen i en ekonomisk kris så köpte istället Kalmar kommun Guldfågeln för 250 miljoner kronor. Ekonomiskt sett blev alltså Guldfågeln snarast till en gökunge för Kalmars skattebetalare. Södra kortsidan med den ynkligt lilla sektionen för hemmaklacken, samt västra långsidan.


Lite om Kalmar FF
Något godtyckligt brukar 1910 anges som årtalet för Kalmar FF’s grundande; året då föregångaren IF Göta bildades. Men man hade lika gärna kunnat välja 1904, då en annan föregångare i IFK Kalmar bildades. Eller 1918, året då IF Gothia (som IF Göta bytte namn till 1912) slogs ihop med nyss nämnda IFK Kalmar för att bilda Kalmar IS. Eller kanske allra mest korrekt: 1928. Det var nämligen då Kalmar IS om/nybildades, detta efter att man fått ett sent besked om avancemang till andradivisionen. För att få ihop till ett slagkraftigt lag diskuterades ett samgående mellan de båda konkurrenterna Kalmar IS och Kalmar AIK, men det slutade istället med att Kalmar AIK släppte sina fem bästa spelare, på villkor att ett ny förening bildades – Kalmar FF. I skrivande stund är KFF en självklar del av fotbollsallsvenskan, och har så varit sedan man senast tog steget upp år 2003. Men historiskt sett så har man snarare hört till andradivisionen, och ibland har man funnits längre ned än så. Kalmar gjorde några första trevande försök i Allsvenskan i början av 50-talet, men åkte ur 1954 och kom inte tillbaka på 20 år. När man väl gjorde det råkade man ut för en av allsvenskans mest spektakulära förluster i historien när man fick däng av seriens andra nykomling IFK Sundsvall med 2-9. Trots detta hängde Kalmar kvar, och under den blivande danske förbundskaptenen Bosse Johansson nådde man en fin tredjeplats i allsvenskan 1977, följt av en nästan lika fin fjärdeplats -78. Karaktärsspelaren under den här Kalmareran hette Johnny ”Kostaexpressen” Erlandsson, och gjorde sammanlagt 254 mål på otroliga 753 matcher för de röda smålänningarna. Kalmar åkte ur Allsvenskan 1982, och på detta följde två decennier av underpresterande och harvande i division 1. Men i början av 00-talet träffade man rätt igen då den klurige tränaren Nanne Bergstrand återvände till Kalmar och gjorde KFF till ett lag det pratades om. Ingredienserna var lika delar importerad joga bonito från Brasilien, med spelare som Déde, Fabio Augusto och Cesar Santín, och lokala färgstarka förmågor som snackpåsen Henrik Rydström och de tre bröderna David, Viktor och Rasmus Elm från Broakulla. Med detta recept blev Kalmar till ett pålitligt topplag, och framgångarna kröntes med föreningens första SM-guld 2008. Man har sedan dess aldrig nått tillbaka till samma nivåer, men den allsvenska statusen har ändå aldrig varit hotad – vilket är ett gott betyg för en klubb av Kalmars storlek. Kalmars naturliga och enda rivaler är Öster, Kalmar var solklar lillebror fram till början av 00-talet då Öster gick från stabila allsvenskar till jojolag, och rollerna blev de omvända.

Utan brassar - inget Kalmar FF. 2018 heter de Romario, Hiago och Nixon.Tillbaka till toppen