Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Karlsbyhedens IK - Hedvallen

"...Naturis! Handmålade linjer! Ismaskin från 40-talet!..."


Klubb: Karlsbyhedens IK
Färger: Svarta dräkter med gul mönstring
Bildad: 1939
Meriter: Tre säsonger i andradivisionen. 6:a i playoff -05 (=25:e lag i Sverige)
Matcher: Karlsbyheden-Sirius 2-10 lör 26/2 - 05
Falu BS - Sirius 3-5 tor 26/2 -15
Avstånd: 171 km
Hemsida:http://www.karlsbyhedenbandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Frusna åkerlappar, granskogshöjder, några enstaka hus och gårdar, och en glänsande isparkett. Ja, det är Karlsbyhedens hemmaplan Hedvallen som sätter krydda på landskapsmosaiken i Falubygden. Hedvallens förtjänster ligger helt och hållet i dess genuinitet. Bara glädjen över att få beskåda bandy i en pytteliten by räcker långt, och sen kommer glädjechockerna i rad: Naturis! (fram till 2006, då Hedvallen blev konstfrusen) Handmålade linjer! Ismaskin från 40-talet! Anläggningen i sig är knappast fantastisk, men den har en hemsnickrad charm. Det finns två små läktare på vardera långsidan, med runt åtta meters bredd och nio bänkrader. Dessa har uppenbarligen ganska många årtionden på nacken, tak saknas och den röda falufärgen har till största delen fallit av. Byggnaderna på Hedvallen är däremot bättre underhållna med utseende av den svenska stugan – allt är rött med vita knutar. Hedvallen omringas av en kuliss av tallskog, men annars befinner vi här oss i en urdalsk kulturbygd med gårdar och jordbruk. Kan man kan man ha överseende med bekvämlighetsbristerna så är Hedvallen en stor bandyupplevelse, även om en väldigt rabiat matchfunktionär som var överdrivet beskyddande över matchbollarna gjorde sitt bästa för att förstöra den.


En av Hedvallens två läktare - en bandyplan av den gamla skolan.


Stämning/klack
Karlsbyheden har aldrig haft någon organiserad klack, men stämningen på Hedvallen var ändå relativt hög, trots att matchen var betydelselös för hemmalagets del.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Åker man kollektivt utgår man ifrån Falun. Bussarna till Karlsbyheden utgår från Östra Hamngatan, c:a 5-6 stycken om dagen på helgdagar. Har man tur så går buss 237, ringlinje till Sundborn och Svärdsjö, hållplats Folkets Hus Karlsbyheden är då precis utanför bandybanan. Annars kan man också ta buss 235 mot Linghed som går något tätare. Hoppa då av vid Storsveden Karlsbyheden, och följ korsvägen till höger (i bussens färdriktning) in mot Karlsbyheden. Gå 300 m upp till korsningen, ta höger mot krukmakeriet, och gå ytterligare 300 m så ligger sedan Hedvallen till höger.
E16 från Falun: Kör österut mot Gävle, förbi Dalregementet, och ta sedan av på avfarten mot Sundborn/Svärdsjö. Följ denna väg i c:a en mil, förbi Danholn och Blixbo, och ta sedan till höger mot Karlsbyheden. Kör igenom byn i 1 km, så ligger sedan Hedvallen till vänster.
E16 från Sandviken: Kör västerut mot Falun, och ta av i Hosjö mot Svärdsjö/Sundborn. Kör ner till T-korsningen och ta vänster mot Sundborn. Kör 3 km, och ta sedan höger i korsningen mot Svärdsjö. Kör 4 km, förbi Blixbo, och ta sedan till höger mot Karlsbyheden. Kör igenom byn i 1 km, så ligger sedan Hedvallen till vänster.
Rv 50 från Edsbyn: Följ vägen till Toftbyn, och ta där av till vänster mot Svärdsjö/Sundborn till Ramsnäsvägen, och håll direkt till höger mot Sundborn. Följ vägen i 9 km, fortsätt genom Sundborn och rakt fram längs Vitsandsvägen i ytterligare 1 km. För en säkrare färd, fortsätt rakt fram istället för att svänga av åt höger mot Karlsbyheden, fortsätt 2 km, och ta höger mot Falun i korsningen med en större väg. Kör knappt 2 km, förbi den första avfarten till Karlsbyheden, sväng sedan vänster på nästa avfart mot Karlsbyheden/Korsån, och sedan höger i korsningen efter 300 m så ligger sedan Hedvallen till höger.


Var kan man ta en öl?
Det blir svårt i Karlsbyheden - om man inte är bekant med någon av byborna då. Man gör bäst i att söka lyckan inne i Falun istället där det sedvanliga utbudet finns. Kings Arms ligger bra till på Falugatan två kvarter från busshållplatsen och har bra öppettider.


Lite om Karlsbyhedens IK
Det var nog inte många som hade koll på denna pytteklubb när de 2005 kom från ingenstans, och plötsligt skulle slåss med giganter som Sirius och Ljusdal om allsvenska platser. Karlsbyheden hade varken någon historia eller ambitioner som elitlag, men med ett lag till stor del bestående av gamla Falu BS-veteraner som Kenneth Spångberg, Tomas Jansson och Mattias Andersson tog man sig som nykomlingar i division 1 direkt till playoff. I laget fanns även den egna produkten Jonas Henninger, som Sirius också stött på i fotbollssammanhang som spelare i Slätta. 2006 fick Karlsbyheden konstfruset hemma på Hedvallen, men trots detta blev klubben inte mer än ett irrbloss i toppbandyn, och 2007 var man åter tillbaka i division 2. Karlsbyhedens damlag tog därefter kortvarigt över fanan då man spelade en säsong i Damallsvenskan 07/08, men där hade man inte mycket att hämta, utan man lämnade den högsta serien med 14 raka förluster. Karlsbyheden är en vinterns och skogens förening, och dess andra aktiva sektion ägnar sig åt orientering. Tillsammans med Korsnäs OK arrangerar man varje år Daladubbeln, Sveriges största ungdomsorienteringstävling. Dessutom har klubben något så pittoreskt som ett kyrkbåtsroddlag.


Glada Karlsbyhedenspelare firar en storseger mot Heros i division 2 2009. Foto: Patric Groth, www.karlsbyhedenbandy.se


Lite om Karlsbyheden
Är du inte bandygalen eller bosatt i Falu kommun har du nog knappast hört talas om Karlsbyheden. Någon annat skäl att ha gjort det finns knappast. Karlsbyheden är en by c:a två mil nordost om Falun, och är litet med litet l. Tillsammans med grannbyarna Karlsbyn och Finngärdet utgör Karlsbyheden en s.k. småort, med sammanlagt knappt 100 invånare. Nog är Hedvallen en mysig liten plan, men Karlsbyhedens förnämsta idrottsarena heter Tele2 Arena och ligger strax söder om Söder – all betonghålsten till skrytbygget levererades nämligen av Blixbo Cement i Karlsbyheden. Betydligt mindre föremål än fotbollsarenor, till exempel fat, koppar och vinkaraffer tillverkas på Karlsbyhedens krukmakeri. Byn har även givit namn åt Karlsbyhedens fäbodar 6 km väster om byn där man kan fira supertraditionell midsommar med både stång och spelmän.

Vy över en del av Karlsbyheden - men så värst mycket större än så är det inte.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.639329843404106
15.842615604924504
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.