Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Karlstad BK - Tingvalla


Klubb: Karlstad BK
Dräkt: Blåa tröjor, vita byxor
Bildad: 1923
Meriter: 33 säsonger i andradivisionen. 2:a plats -48, -52 (= 14:e lag i Sverige). 31:a plats i maratontabellen för näst högsta serien.
Matcher: Karlstad – Sirius 0-3 lör 28/5 -11
Avstånd: 283 km
Hemsida: http://www.karlstadbk.nu


Hur är det att vara på arenan? 
Tingvalla IP delar namn med Karlstads bandyarena, men skiljs åt från densamma av motortrafikleden E18. Och det är ingen tvekan om att det är fotbollsanläggningen som ligger på den rätta sidan vägen. Ty där Tingvalla Isstadion ligger i en gråtrist asfaltsöken ligger fotbollsnamnen på Karlstads gräddhylla, invid villor och äppelträd, men ändå bara ett stenkast från centrum. Arenan i sig är typisk för en mellanstor svensk stad. Här finns inget som sticker ut, men däremot ett gemyt som saknas i den nya arenagenerationens överdimensionerade skrytbyggen. Huvudläktaren är av vitmålad betong och uppiffad med lite röda träpaneler, här kan dryga 1100 åskådare sitta på röda plaststolar. Utöver detta finns enklare taklösa träläktare på andra kortsidan och i kurvorna. Liksom på de flesta arenor av den här typen får man stå ut med löparbanor, men så är också Tingvalla från början uppförd som friidrottsarena. Det var år 1918 som IF Göta fått i uppdrag att arrangera friidrotts-SM. Idrottsplats saknades dock, så den driftige ordföranden Oscar Starck tog tag i saken, fick loss en tomt från kommunen, och drog ihop ett arbetslag. Sedan dess har Tingvalla varit hemmabana för värmländska friidrottsess som bl.a. häcklöperskan Ann-Louise Skoglund och spjutkastaren Patrik Bodén. Och konkurrensen om Tingvalla är hård även i övrigt – liksom på Studenternas springs gräsmattan sönder av ett amerikanskt fotbollslag med jämna mellanrum, i det här fallet heter de Carlstad Crusaders. Vidare spelar Qvinnornas Bollklubb – QBIK – fotboll här, medan rivalerna inom herrfotbollen, Karlstad BK och Carlstad United, får slåss om de sista tuvorna. KBK’s egentliga hemmaplan är Våxnäs IP, 1,5 km från Tingvalla, men när KBK och United 2010 bytte serier med varandra sparkade bollklubben ut konglomeratlaget från finplanen. 


Tingvallas huvudläktare, med några av Karlstads dyrare villor i bakgrunden. 

Stämning/klack
Karlstadfotbollen har aldrig rönt några större framgångar, och följaktligen går det också trögt att etablera någon fotbollskultur här. Ingen klack alltså, och tyvärr imponerar inte publiksiffrorna heller.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Karlstad trafikeras av SJ från Stockholm och Göteborg, och Tågkompaniet kör ifrån Oslo. Värmlandstrafiken kör lokaltåg från Kristinehamn, Torsby och Arvika. Vidare kan man flyga hit med NextJet från Arlanda och Köpenhamn, samt åka Swebus från Stockholm, Göteborg, Falun eller Jönköping. Från stationen går man sedan till Tingvalla på bara 10 minuter. Gå ut från stationshuset och fortsätt rakt fram på Järnvägsgatan. Korsa gågatan, fortsätt ned till Klarälven och rakt fram över bron. Fortsätt rakt fram på Sandbäcksgatan längs älvstranden och ta fjärde till vänster på Regementsgatan, Tingvalla ligger sedan drygt 100 m längre fram på gatan.
E18 från Örebro/Rv 63 från Filipstad: Följ E18 västerut mot Oslo, förbi avfarten till Färjestad. Ta sedan av mot Skåre precis efter bron över Klarälven, och ta sedan till höger i rondellen mot centrum, till Sandbäcksgatan. Följ denna i 2 km, under E18 och sedan parallellt med E18 och älvstranden. Ta sedan höger på Regementsgatan precis vid de första lägenhetshusen, Tingvalla ligger sedan på höger hand och parkeringsplatser strax därbakom.
E18 från Grums/Rv 61 från Arvika: Följ E18 österut mot Stockholm, förbi avfarten till Våxnäs, och ta av på nästa avfart mot centrum vid Klaramotet. Håll höger mot centrum till Karl IX’s gata, och sedan första till vänster mot Klara, till Våxnäsgatan. Följ denna till T-korsningen med Sandbäcksgatan och ta vänster, ta sedan tredje till vänster på Regementsgatan. Tingvalla ligger sedan på höger hand och parkeringsplatser strax därbakom.

Var kan man ta en öl?
Karlstad är krogtätt, och på Kungsgatan, vid Stora Torget mellan stationen och Tingvalla, ligger de på rad. Här finns franchiseklassiker som Pitcher’s, Harrys och Bishop’s Arms, bara att välja och vraka. Ska man tipsa om något så varför inte Score, en sportbar av lite mer lokalt snitt.

Lite om Karlstad BK
Karlstad BK’s historia är en av sammanslagningar. Sedan bildandet 1923 – genom en sammanslagning av Karlstads IK och IF Göta respektive fotbollssektioner – har klubben likt någon sorts organism kapabel till både sexuell och asexuell förökning växt ut och slagit sig samman i ett intrikat grenverk. Det tog inte mer än 13 år innan KBK slog ihop sig med vad som återstod av KIK i en korsbefruktning och bildade KBIK, Kubik populärt kallade. 1951 bröt sig en falang ur klubben och bildade Karlstad FF, som 1963 återigen korsbefruktades med sin moderklubb, som därmed återtog namnet KBK. Därefter släppte klubben ifrån sig sina sporer, i form av farmarklubbarna Sommarro IF och Kroppkärrs IF (numera KBK Ungdom), och några år senare lösgjorde sig även damsektionen under namnet QBIK (Qvinnornas Bollklubb). Ironiskt nog så ställde sig sedan KBK utanför den största sammanslagningen av alla, när i stort sett vartenda brögäng i Karlstad (inklusive KBK-avkomlingen Sommarro) 1999 gick ihop under gemensam flagg under namnet Carlstad United. Det skulle visa sig ha varit ett listigt drag, för trots att KBK så sent som 2007 spelade hela tre divisioner under United så sprang man snart om, och 2011 var man tillbaka på Karlstads fotbollstron. Ty även om KBK sällan har varit bra så har man åtminstone nästan alltid varit bäst i Karlstad, ända till Hertzöga BK gick om i början av 90-talet. KBK har annars mest rört sig mellan andra- och tredjedivisionerna. Närmast att nå högre var man 1948 då man med bl.a. Olof Mellbergs gammelfarbror Bror Mellberg i laget ledde division II Nordöstra inför sista omgången. Dock gick ÖSK gick om på sluttampen och knep den allsvenska platsen. KBK har inte fostrat några storspelare, däremot har man gjort motsatsen om man nu kan säga så – Karlstad BK var nämligen slutstationen för svensk fotbolls kanske allra störste genom tiderna, Gunnar Nordahl. När Il Cannoniere 1959 kom hem från Italien skrev han på som spelande tränare för Karlstadlaget, och sin allra sista match som spelare gjorde han i KBK-tröjan som 39-åring 1961, på Stockholms Stadion mot Djurgården. Dessutom har den guldbehängde hockeytränaren Conny Evensson representerat KBK i fotboll i slutet av 60-talet.   


Karlstad BK på en brygga i Klarälven en gråmulen vårdag. 

Lite om Karlstad
Karlstad ligger på Sveriges enda delta värt namnet, staden är byggd på de många olika små öarna som bildats där Klarälven rinner ut i Vänern. Detta Sveriges New Orleans är residensstad i Värmlands län, och är med sina 59 000 invånare landets sjuttonde största stad. Karlstads stora gimmick är ”sola i Karlstad”, och Karlstad har faktiskt lite på fötterna när det gäller soligheten – med 1800 årliga soltimmar i snitt är det en av de soligare städerna i Sverige. Fast nu syftar egentligen uttrycket på något helt annan, nämligen den glada och trevliga servitrisen Eva Lisa Holtz som drev ett gästgiveri i Karlstad i början av 1800-talet, och gick under just smeknamnet Sola i Karlstad. Karlstads historia börjar med Tingvalla handelsplats som legat här sedan 1200-talet. På denna plats grundades Karlstad av Värmlands hertig, den blivande Karl IX, som också fick privilegiet att ge staden dess namn. Karlstad blev snart Värmlands residensstad, och med tiden kom också andra institutioner hit; i och med uppförandet av domkyrkan blev Karlstad stiftsstad, och 1999 blev man även begåvade med universitet. Annars är det hamnen och handeln som har fått Karlstad att blomstra, särskilt fick man ett uppsving på 1800-talet då Trollhätte kanal öppnades. Det finns däremot inga jätteindustrier i Karlstad, det största varumärket är kanske kafferosteriet Löfbergs Lila. Detta leder även tankarna till landets rikaste idrottsklubb och bästa ishockeyklubb Färjestad, som länge spelade i Löfbergs lila färger. I Karlstad föredrar man nämligen badkarsvarianten av bandy, trots Boltics exempellösa framgångar. Från staden kommer även idrottare i andra grenar, så som höjdhopparen Stefan Holm, handbollsspelaren Per Carlén, friidrottskaptenen Ulf Karlsson, och rallyföraren Janne ”Flash” Nilsson. Värmland är dansbandens och skaldernas landskap, vilket självklart också smittat av sig på dess största stad. Bland författarna så kommer giganterna Eric Gustaf Geijer, Gustaf Fröding och Nils Ferlin kom samtliga från Karlstad med omnejd och gick även i skolan här. På dansbandssidan så kommer Mr. Svensktoppen, Kent Finell från Karlstad, och på det klassiska etablissemanget Sandgrund har dansbandsgiganterna Sven-Ingvars och Vikingarna startat upp sina karriärer. Andra kända Karlstadsprofiler inkluderar naziprimadonnan Zarah Leander, superrevisorn Inga-Britt Ahlenius, skådespelaren Richard Wolff, systrarna Demirbag (skribenten Dilsa, songwritern Dilba och dansösen Dee), Reinfeldt-favoriterna Da Buzz, programledaren Bengt Alsterlind, radiopratarna Hanna Hellquist och Adam Alsing samt polisvåldsoffret Osmo Vallo.


Stora Torget i Karlstad med Fredmonumentet, i folkmun kallad "Elna med klappträt", en staty upprest till minne av unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. Bakom syns Karlstad rådhus.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.38574738126856
13.49271297454834
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.