Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Kvarnsvedens IK - Kvarnsvedens IP

"...en mjuk, dijonsenapsgul färg med oxblodsröda detaljer..."Klubb:Kvarnsvedens IK

Dräkt:Mörkblå tröjor, mörkblå byxor
Bildad:
1962
Meriter:
5 säsonger i tredjedivisionen. 9:e plats -90 (=73:e lag i Sverige). Semifinal i Svenska cupen -87.
Mötte Sirius:1990, Division 2 Norra
Avstånd:169 km
Hemsida:https://www.laget.se/KvarnsvedensIK

De två mindre läktarna som uppfördes när Kvarnsvedens damer nådde Allsvenskan.

Hur är det att vara på arenan?
Färgsättningen är en viktig ingrediens hos en idrottsplats, och i den grenen triumferar Kvarnsvedens IP. Trots närheten till gruvstaden så har man här inte valt falurött, utan samtliga byggnader på idrottsplatsen – läktare, spelarbås, sporthall och det eleganta speakertornet – går i en mjuk, dijonsenapsgul färg med oxblodsröda detaljer. Lägg därtill det trevliga läget på en tallhed i utkanten av samhället, så blir resultatet en riktigt trevlig fotbollsupplevelse, där röken från det närliggande pappersmassabruket dessutom bidrar med lite lokalkänsla. Idrottsplatsen består av två fotbollsplaner, en med naturgräs och en med konstgräs; den senare har i praktiken tagit över huvudrollen och kallas ofta för ”Ljungbergsplan” (efter E.J. Ljungberg, disponent vid massafabriken i slutet av 1800-talet). När damlaget 2016 flyttades upp till Allsvenskan började läktarna byggas ut, och idrottsplatsen fick först två fina mindre läktare skuldra vid skuldra på ena långsidan, och sedan en redig huvudläktare på den andra långsidan – men då hade Kvarnsvedens damer redan åkt ur Allsvenskan. På idrottsplatsen ligger även fotbolls- och mässhallen BSM-hallen, vilket inte är en förkortning för någon sexuell böjelse utan står för Bergkvists Svets & Mek. Kvarnsvedens IP är även hemmaplan för friidrottsklubben Kvarnsvedens GoIF, hemmaklubb för bl.a. stavhopperskan Kirsten Belin.


Ett elegant designat speakertorn. 

Stämning/klack
Damlaget har en viss publik som varande Borlänges representant i elitfotbollen. Herrarna har det däremot inte.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Borlänge kommer man enkelt med tåg, SJ trafikerar linjer från Stockholm, Falun och Mora, och Tåg i Bergslagen kör ifrån Gävle och Mjölby. Det tar nästan en timme att gå från Borlänge central till Kvarnsvedens IP, så buss rekommenderas. Ta buss 3 från Vasaparken direkt utanför stationen, och åk till ändhållplatsen Kvarnsvedens IP. Bussen går var 20:e minut på vardagar, och en gång i timmen på helger. Man kan även gå till busshållplatsen på andra sidan vägen och ta buss 151 mot Kvarnsvedens pappersbruk. Gå då av på Ringargatan, korsa vägen och följ Ringargatan uppåt i 700 m, ta sedan vänster på Fabriksgatan så ligger entrén strax till höger.
Rv 70 från Säter: Följ rv 70 fram till rondellen med avfarter mot Falun och Mora, och kör där rakt fram mot Borlänge centrum, till Siljansvägen. Kör rakt fram även i nästa rondell och fortsätt 1 km på Siljansvägen, fortsätt sedan vidare rakt fram mot Kvarnsveden på Kvarnsvedsvägen. Kör drygt 3 km, rakt fram i en liten rondell, håll sedan svagt höger i nästa rondell, mot pappersbruket. Fortsätt i 600 m, ta sedan vänster i nästa rondell mot E16, till Fabriksgatan. Kör rakt fram i rondellen och fortsätt i ytterligare 800 m så ligger idrottsplatsen på höger sida, med parkeringar strax bakom.
E16 från Leksand: Kör över Dalälven och ta sedan vänster mot Kvarnsveden i rondellen, till Morbyggevägen. Kör rakt fram på Morbyggevägen/Fabriksgatan i knappt 1,5 km, ta sedan vänster på Mellstavägen strax innan idrottsplatsen för parkering. 
Rv 50 från Ludvika: Kör in mot centrum, förbi Kupolen, och ta sedan vänster i rondellen mot Oslo/Mora, till E16. Kör drygt 3 km, rakt fram genom tre rondeller, och ta sedan höger i nästa rondell mot Kvarnsveden, till Morbyggevägen. Kör rakt fram på Morbyggevägen/Fabriksgatan i knappt 1,5 km, ta sedan vänster på Mellstavägen strax innan idrottsplatsen för parkering. 
Lv 293 från Falun: Från Falun gör man bäst i att ta av på 293:an mot Leksand, precis norr om rondellen vid gruvan. Kör 13 km, passera skylt mot Vallmora/Rexbo, och ta sedan vänster mot Borlänge, till Högsvedsvägen. Följ Högsvedsvägen/Kvarnsvedsvägen i 3,5 km, över Dalälven och förbi pappersbruket, ta sedan höger i rondellen till Fabriksgatan. Kör rakt fram i rondellen och fortsätt i ytterligare 800 m så ligger idrottsplatsen på höger sida, med parkeringar strax bakom.

Var kan man ta en öl?
Helenas Restaurang heter det anspråkslösa haket på Kvarnforsplan, där man serverar kebab, falafel, pizza och inte minst öl.

Lite om Kvarnsvedens IK
Det är inte alltid lätt att starta en livskraftig idrottsklubb – Kvarnsvedens IK föddes så sent som 1962 och var då det tredje försöket att starta en fotbollsförening på orten: Kvarnsvedens GoIF var först ut 1907 och fick se Kvarnsvedens IP invigas 1923, innan man 1935 lade ned verksamheten. Övermora IS bildades i Övermora strax norr om Kvarnsveden året därpå. 1941 flyttade man in på Kvarnsvedens IP och bytte namn till Kvarnsvedens BK, men där blev man inte långvariga utan tog ned skylten 1946. Nu tog det 16 år innan nästa försök gjordes, och då tog man rygg på arbetar- och nykterhetsrörelsen när BTK Verdandi bildades 1962. Den här gången slog plantan rot, och laget klättrade långsamt uppåt i divisionerna. 1974 blev namnet Kvarnsvedens IK, och nu antog man också de franskinspirerade klubbfärgerna blå-vitt-rött. Klubben nådde sina största framgångar i slutet av 80-talet då man var uppe i tredjedivisionen under några säsonger – men som största prestation brukar ändå semifinalen i Svenska cupen 1987 nämnas; man åkte där ut mot division 1-laget Kalmar FF, efter att på vägen ha besegrat bl.a. Brommapojkarna, Västra Frölunda, Gefle och Degerfors. Kvarnsvedens herrar sjönk så småningom ned till en mer lagom nivå på fjärde- eller femtedivisionen, men istället steg klubbens damer mot skyarna: Sedan 2008 har man varit Dalarnas överlägset starkaste damlag, och 2015 blev det uppflyttning till Allsvenskan där man hängde kvar den första säsongen men blev nedskickade den andra. Klubbens största spelarprofiler genom historien hittar man också i damsektionen: den målfarliga malawiskan Tabitha Chawinga som hade en stor del i det allsvenska äventyret, landslagskvinnan Julia Roddar som slog igenom i Kvarnsveden, samt unga Lee Winroth som förutom att spela fotboll gjorde sig ett namn som världsrekordhållare i marklyft.

Rött och blått är de traditionella färgerna, på senare år har man spelat helt och hållet i mörkblått - här herrlaget som vann division 3 2018.


Lite om Kvarnsveden
Bruksort eller förstad? Kvarnsveden är någonting mitt emellan dessa två – det är en självklar del av Borlänge med ett typiskt sömnigt förortstorg i centrum, men fortfarande står pappersbruket som Kvarnsveden en gång i tiden växte upp kring kvar invid Dalälven. Det var kring förra sekelskiftet, runt 1900 alltså, som Stora Kopparberg på initiativ av disponenten Erik Johan Ljungberg uppförde pappersfabriken, som några år senare kompletterades med en sulfitfabrik. Idag ägs fabriken av Stora Enso, och när den senaste pappersmaskinen PM12 invigdes 2005 slog den snabbt världsrekord i pappersproduktion med en hastighet på nära 2 km producerat papper per minut. Idag bor det c:a 5000 invånare i Kvarnsveden, övervägande i mindre villor och småhus. Kvarnsveden är en rik musikalisk mylla; Flera av musikerna i rockklustret kring Mando Diao och Sugarplum Fairy kommer härifrån, och de sistnämndas skrivande och för tidigt bortgångne trummis Kristian Gidlund missade aldrig chansen att nämna sin hemort. Inte riktigt lika rock’n’roll är pianisten Lars Roos med sitt ”Örongodis”, uppvuxen i Kvarnsveden, och så är även operasångaren Sven Erik Vikström och schlagerpinglan Lily Berglund.

Infarten till bruket.


Tillbaka till toppen