Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

KVBS - Backavallen


Klubb: Katrineholms Värmbol BS (sammanslagning av Katrineholms SK och Värmbols GoIF)
Färger: Långrandiga blå-röda tröjor, blå byxor
Bildad: 2007
Meriter:Som KVBS: En säsong i högsta serien. 14:e plats 2010.
KSK:
3 SM-guld, -69, -70, -72. 53 säsonger i högsta serien. 14:e plats i maratontabellen.
Värmbol:
7 säsonger i högsta serien. 6:e plats division I södra, -74, -75. 33:e plats i marationtabellen.
Matcher: KSK-Sirius 4-5 ons 25/1 -00
KSK-Sirius 5-2 sön 5/1 -02
KSK-Sirius 7-1 fre 6/1 -06
KVBS-Sirius 2-7 sön 14/2 -10
Avstånd: 160 km
Hemsida:http://www.kvbs.se


Hur är det att vara på arenan?
Backavallen med sin plåtläktare har aldrig hört till gräddan av landets bandyarenor. Den är dock väldigt mycket bandy, och i takt med att bandyhallarna ploppar upp som svampar ur jorden så börjar Backavallen framstå som alltmer genuin och trevlig. Plåt är som sagt det som karaktäriserar huvudläktaren, denna består av en reguljär, ganska låg träläktare undangömd i ett plåtskjul som sträcker sig längs ena långsidan. Där får man dessutom solen i ögonen och har stolpar i vägen, så om vädret tillåter bör man undvika denna och istället ställa sig på läktaren på andra sidan. Denna består helt enkelt av en betongtrappa gjuten direkt på en stor vall, men läktaren är hög och rymlig och erbjuder en utmärkt planöversikt. Plus får man också för trevliga matchfunktionärer. Minus får man däremot för musikvalet, tysk rockabilly kan aldrig ursäktas. Omgivningarna är precis som Katrineholm lugna men sövande tråkiga, Backavallen ligger i ett villaområde i utkanten av staden, en och en halv km från centrum. Även om Backavallens bandyanläggning är relativt ful så saknas inte helt sinne för estetik i Katrineholm vilket syns på den spejsigt utformade fotbollsläktaren bredvid bandyplanen. Förutom detta kan man även hitta tennishall, sporthall, sporthotell samt en gymnasieskola på Backavallen.


Backavallen sunkiga huvudläktare sedd ifrån den mycket luftigare friluftsläktaren på andra sidan.


Stämning/klack
De båda beståndsdelarna i KVBS; KSK och Värmbol, hade varsin liten supporterskara. I KSK’s fall kallade de sig ”Red Butchers”, som trots det töntiga namnet var en riktigt bra liten klack, med bra vokalt stöd till sitt lag. Även Värmbol hade en liten klack med namnet BlåGult. Ingen av dessa överlevde såklart sammanslagningen, men KVBS hade trots detta en liten masochistisk klack vid besökstillfället. Imponerande, då KVBS vid besökstillfället hade spelat in en poäng på 24 matcher.


Den förra KSK-klacken Red Butchers eldar på med bengaler, året är 2004.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Katrineholm är extremt vältrafikerat med tåg då ju staden är en järnvägsknut. X2000-tågen Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö stannar här, liksom tågen mellan Stockholm-Karlstad och Sala-Norrköping. Från tågstationen har man sedan knappt 20 minuter att gå till Backavallen. Gå ned i tunneln under spåren och gå upp till vänster mot centrum. Gå över Stortorget, följ Köpmangatan åt höger, och ta första tilol vänster på Drottninggatan. Gå sedan bara rakt fram, först längs Drottninggatan, sedan förbi en rondell till Läroverksgatan, och sist längs Dalagatan, i 1,3 km, så kommer man rakt på Backavallen.
Rv 55/56 från Norrköping: Passera avfarten mot Hävla, och ta sedan av till vänster mot Södra industriområde och Sportcentrum, till Vasavägen. Följ denna i 1 km, ta sedan vänster mot Sportcentrum på Prins Bertils gata, Backavallen ligger sedan på vänster hand. 
Rv 52 från Kumla: Följ Vingåkersvägen genom Katrineholm mot Nyköping, rakt fram genom en rondell, förbi avfarten mot Kerstinboda och över järnvägsbron. Ta sedan höger mot Södra industriområde och Sportcentrum, till Västgötagatan. Följ denna fram till en rondell, och ta där till vänster mot Backavallen, till Prins Bertils gata. Backavallen ligger sedan på höger hand. 
Rv 56 från Kungsör: Ta till höger i den första rondellen innan Katrineholm, mot Örebro och Katrineholm V, till Mejerigatan. Följ denna i 2,5 km, rakt fram genom en rondell, och ta sedan till vänster mot Nyköping, till Vingåkersvägen. Följ denna i 500 m, ta sedan höger mot Södra industriområde och Sportcentrum, till Västgötagatan. Följ denna fram till en rondell, och ta där till vänster mot Backavallen, till Prins Bertils gata. Backavallen ligger sedan på höger hand. 
Rv 55/57 från Flen: Kör rakt fram i de två första rondellerna mot Norrköping och Katrineholms centrum, längs Stockholmsvägen. Håll höger mot centrum innan järnvägsstationen, till Vasavägen, och fortsätt rakt fram på denna, längs riksvägarna 52/55/56. Håll sedan två gånger till höger mot Rv 52 mot Örebro och mot Sportcentrum, till Oppundavägen. Ta sedan andra till höger på Vasavägen vid macken, följ denna 500 m, och ta fjärde till höger på Prins Bertils gata, Backavallen ligger sedan på vänster hand. 
Rv 52 från Norrköping: Följ Eriksbergsvägen in mot Katrineholm, och ta där först till vänster, och sedan direkt till höger mot Rv 52 mot Örebro och mot Sportcentrum, till Oppundavägen. Ta sedan andra till höger på Vasavägen vid macken, följ denna 500 m, och ta fjärde till höger på Prins Bertils gata, Backavallen ligger sedan på vänster hand. 


Var kan man ta en öl?
Från stationen till Backavallen passerar man förbi Katrineholms nöjesstråk Drottninggatan, med ett flertal ställen att välja mellan. T.ex. Lilla Krog, med restaurang, bar och musik.

På Sportbar-sidan finns Harrys etablerade i Katrineholm, det ligger i själva stationshuset, på andra sidan om spåren från centrum sett.


Lite om KVBS
Katrineholm-Värmbol BS bildades så sent som 2007, men har under sin korta existens hunnit göra avtryck i historieböckerna. Inte på något smickrande sätt dock, med sin 2-22-förlust mot SAIK så är man det lag som förlorat med störst siffror i den högsta serien genom bandyns historia. Med endast en (1) inspelad poäng på 26 matcher i Elitserien 09/10 är man dessutom ett av de sämsta lagen i den högsta serien någonsin. Går man tillbaka på klubbens båda beståndsdelar så finns det mera glänsande meriter att skryta med. Katrineholms SK’s storhetstid var kort men intensiv, den inleddes 1969 då man slog Broberg i finalen med 5-1. Tre år senare hade man inkasserat ytterligare två guld, och 1974 spelade man sin sista final, som man förlorade mot Bempa och resten av Falu BS. Tongivande spelare på denna tiden var skyttekungen Håkan Ohlsson, bröderna Henry och Eddy Fransson, samt en spelare med det fantastiska namnet Roddy Tvedberg. Bandyn var sannerligen stekhet i Katrineholm på 70-talet, för det var även då Värmbols GoIF gjorde sex av sina sju säsonger. Därefter gick det utför med katrineholmsbandyn. Värmbol agerade visserligen framstående plantskola, men elitsatsande KSK misslyckades gång på gång att återetablera sig, och mellan 1982 och 2006 åkte man ur allsvenskan hela sju gånger, med en otrevlig vana att ständigt underprestera och tappa till synes säkra segrar i slutminuterna. 2007 slogs så de båda klubbarna samman i hopp om att höja nivån på Katrineholmsbandyn, men i skrivande stund låter succén vänta på sig. Siriuslegendaren Niklas ”Hellboy” Hellqvist värvades från Värmbol, och ett par dugliga fotbollsspelare med Katrineholmsbakgrund är Stefan Bärlin (från KSK) och Mattias Gravem (från Värmbol).


KVBS tog sina röda färger från KSK och sina blåa färger från Värmbol.


Lite om Katrineholm
Katrineholm finns till tack vare järnvägen, och är till sin karaktär en typisk järnvägsknut, d.v.s. en stad som inte direkt utmärks av vare sig skönhet eller nöjes- och kulturliv. Idag bor det 21 000 personer i Katrineholm, men för bara 150 år sedan fanns här knappt någonting. Detta ändrades på 1860-talet när järnvägarna genom Sverige anlades, och där den östra och västra stambanan sammanstrålade skulle Katrineholm komma att växa fram. Ursprunget till namnet Katrineholm finner man på en liten gård ett par kilometer från staden. Denna hette ursprungligen Fulbonäs men bytte namn på 1600-talet till det mer välklingande Cathrineholm efter ägarens hustru Catharina Gyllenhorn, och namnet lånades sedan till stationen som uppfördes vid järnvägen, och så småningom även den framväxande staden. Katrineholm fick stadsrättigheter 1917, och så småningom hittade även industrierna till staden, de största företagen SKF och Ericsson finns fortfarande kvar, även om varsel och nedskärningar har reducerat Katrineholms prägel som industristad. Sevärdheter finns det ont om, det mest spännande besöksmålet är nog VVS-muséet, Sveriges enda i sitt slag. I Katrineholm ligger Karsuddens sjukhus, ett mentalsjukhus där många mördare och andra läbbiga typer har vårdats. Trots stadens litenhet finns det gott om färgstarka profiler härifrån, den största är förstås den f.d. statsministern Göran Persson, som började sin politiska karriär i Katrineholms kommunstyrelse, för att sedan dra sig tillbaka som godsherre i närbelägna Hyltinge. Vidare kommer författarinnan Kerstin Ekman härifrån, och hon har också skildrat staden i sin romankvartett ”Kvinnorna och staden”. Några andra är författaren Ragnar Thoursie, underhållaren Klasse "Banarne" Möllberg, kanotisten Susanne Gunnarsson, hippieduon Charlie & Esdor och sångaren Erik Hassle. Därtill är komikern Robert Gustafsson, skådespelaren John Harrysson, författaren PC Jersild samt förbundskaptenen Lars Lagerbäck födda i Katrineholm.


Katrineholms pulsåder, järnvägen, skär rakt igenom centrum.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
58.982487293649804
16.198911666870117
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.