Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Landskrona BoIS - Landskrona IP

...den är varken en utgången antikvitet eller en betongklump med elefantsjuka, utan har precis det en fotbollsarena behöver...


Klubb: Landskrona BoIS
Dräkt: Långrandiga svart-vita tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1915
Meriter: 34 säsonger i allsvenskan. 3:e plats -38. 14:e plats i maratontabellen för allsvenskan. Seger i sv. Cupen -72.
Matcher: Landskrona-Sirius 2-1 tor 20/9 -07
Landskrona-Sirius 3-0 sön 19/4 -09
Avstånd: 642 km
Hemsida:http://www.landskronabois.com


Hur är det att vara på arenan?
I ett fotbollssverige där många av arenorna är antingen gamla, slitna och trötta, eller också moderna, överdimenionerade och själlösa fyller Landskrona IP ett tomrum. Den är varken en utgången antikvitet eller en betongklump med elefantsjuka, utan har precis det en fotbollsarena behöver för att passa svenska förhållanden. Klassisk, trivsam och välkomnande helt enkelt. Huvudläktaren är en stilren skapelse som sträcker sig längs hela ena långsidan. Taket är bågformat, och läktaren består av sittplatser som går i grått, svart och vitt. De övriga tre sidorna inramas av betongläktare i sektioner. Sympatiskt nog består dessa helt och hållet av ståplatser, mindre bra är dock att de saknar tak, vilket väl är arenans enda egentliga nackdel. Frånsett då det smått eländiga läget i den slitna förstaden Karlslund (vilket också förklarar det alternativa namn på arenan man ibland hör, Karlslunds IP). Det är en trist promenad från järnvägsstationen till arenan, kantad av spruckna fasader och gråa industribyggnader. På arenaområdet bedrivs en hel del andra verksamheter vid sidan om fotboll, bland annat finns en bana för hundkapplöpning. Läktaren inrymmer också en simhall som stundom sveper in läktaren i en härlig arom av klor. Utanpå huskroppen löper tillhörande vattenrutschbanor i glada färger, vilket ger lite lösa associationer till Paris futuristiska Centre Pompidou. På det hela taget är Landskrona IP en mycket trevlig upplevelse, varning utfärdas dock för den folkilskne funktionären som försökte avtvinga dubbel betalning av en Siriussupporter som förirrat sig in på fel sektion.


Huvudläktaren på Landskrona IP i kvällssol.


Stämning/klack
BoIS har en säker plats i Landskroniternas hjärta, och publiksiffrorna brukar vara goda sett till stadens blygsamma storlek. Vid besökstillfällena var BoIS’s klack uppdelad i en mängd olika fraktioner. Huvudföreningen heter Black & White, till denna hör också en inofficiell fraktion som kallar sig Engelska. Därtill finns det en utbrytargrupp med yngre supportrar som kallar sig och står på Västra Läktaren, samt ett husband som kallas Rude BoIS. Vid besökstillfället hade BoIS gått kräftgång en längre tid, och de desillusionerade supporterfraktionerna hade nog tjänat på att enas på samma läktare.


Black & White håller upp halsdukarna under skånederbyt mot Helsingborg 2003. ©Black & White.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots: Till Landskrona tar man sig enkelt med Öresundståget, som trafikerar sträckan Göteborg-Malmö, eller Pågatåget. Man hamnar då på Landskrona station, som ligger i utkanten av staden, och c:a 20 minuters promenad från idrottsplatsen. Gå ut från stationen, korsa stationsplan, och följ gångvägen till höger längs med Ringvägen. När den tar slut efter 1 km, följ då Pilängsrundeln, fortfarande längs Ringvägen. Ta sedan höger vid rondellen på gångvägen längs med Pilåkersgatan. Följ gatan när den svänger vänster, och arenan ligger sedan på höger hand.
E6/E20 från Helsingborg: Ta av vid första avfarten mot Landskrona och Vallåkraavfarten mot Vallåkra, och håll till höger mot Landskrona N. Följ Hälsingborgsvägen 4 km in till Landskrona, ta sedan till vänster i den första rondellen till Ringvägen, och omedelbart vänster igen Karlslundsvägen. Följ Idrottsvägen till höger efter 300 m, där ligger parkeringen.
E6/E20 från Malmö/Rv 17 från Eslöv: Ta av på första avfarten mot Landskrona C, håll direkt till vänster parallellt med motorvägen och under bron. Håll sedan höger upp på bron, och ta höger på Österleden mot Landskrona C (kommer man från Eslövshållet är det bata att fortsätta rakt på över E6/E20 in mot Landskrona C). Följ denna i 2 km, ta sedan höger i rondellen mot Sjukhuset, till Ringvägen. Följ Österleden i 2,5 km, rakt fram genom fyra rondeller. Ta första till höger efter den fjärde, till Karlslundsvägen. Följ Idrottsvägen till höger efter 300 m, där ligger parkeringen.


Var kan man ta en öl?
Karlslunds pizzeria ligger precis intill idrottsplatsen, och är ett ställe med en lite högre ambitionsnivå än den vanliga kvarterssyltan. Här kan man hitta BoIS-supportrar innan matcherna.

Tar man sig ner till centrum kan man besöka Speaker’s Corner på Rådhustorget, där den legendariska 6-2-segern över Helsingborg år 2002 firades vilt.


Lite om Landskrona BoIS
BoIS föddes år 1915 genom en sammanslagning av IFK Landskrona och Diana BK, den senare klubben med rötter i ungsocialist- och nykterhetsrörelserna. I början av 20-talet uppfördes den nya idrottsplatsen i Karlslund som ett kommunalt projekt för att sysselsätta arbetslösa. Tack vare detta fick man en plats i historiens första allsvenska 1924, en plats som på sportsliga meriter egentligen skulle tillfallit göteborgska Fässbergs IF (vilka ju som allmänt bekant slagit Sirius i den föregående SM-finalen). BoIS har sedan dess så gott som alltid (samtliga säsonger utom fyra närmare bestämt) spelat i någon av de två högsta serierna, och år 2007 tog man över förstaplatsen i maratontabellen för näst högsta serien. BoISarnas två guldåldrar inföll dels i slutet av 30-talet, då man -38 och -39 hamnade man på medaljplats, dels på 70-talet då man upprepade denna prestation. Rivaliteten med grannen i norr, Helsingborgs IF, präglar BoIS som klubb. Redan 1922 svallade känslorna, bröderna Albin och Hacke Dahl värvades då till HIF från BoIS med löften om arbete. Sedan dess har ingenting varit viktigare i Landskrona än att slå de röd-blå. Vilket man bl.a. gjorde i 2002 med siffrorna 6-2, en match som blivit en modern klassiker i BoIS-historien. Några av de största stjärnorna i BoIS genom tiderna har varit bolltrollaren Hasse Persson på 50-talet, skyttekungen Sonny ”Kung Sune” Johansson och riksbusen Classe Cronqvist (flest utvisningar i allsvenskan genom tiderna) på 70-talet, samt bröderna Farnerud på 00-talet. Fotbollshistorikern Torbjörn Andersson har utnämnt Landskrona till ”Sveriges starkaste fotbollsfäste”, vilket motiveras bl.a. med hur intimt förknippade klubben BoIS och staden Landskrona har varit. Med Landskronas utsatta läge mitt emellan två storklubbar (HIF och MFF) har man lockat få utsocknes till matcherna, och man har därför alltid behövt förlita sig på landskroniternas stöd. Ett exempel på symbiosen mellan staden och laget var när spelarna innan den allsvenska premiären mot IFK Göteborg 1978 vecklade ut en banderoll med texten ”Rädda varven” – vilket brukar anses vara den hittills enda politiska manifestationen av ett svenskt elitfotbollslag.


Lanskrona årgång 2011 tränades av legendaren Henke Larsson - men så värst bra gick det inte ändå.


Lite om Landskrona
Landskrona, eller ”staden i vinden”, ligger på Skånes västkust mellan Malmö och Helsingborg, har c:a 29 000 invånare, och är med detta Skånes femte största stad. Staden grundades år 1413 av unionskungen Erik av Pommern. Staden hamnade snabbt i skottgluggen mellan Danmark och Sverige. Citadellet, eller Landskrona slott, uppfördes av den danske kungen Kristian III, men det var under svenskt styre som det byggdes ut till Nordens modernaste fästning. Landskrona gjorde sig efter industrialiseringen känd som varvsstad, Öresundsvarvet etablerades 1915, och sysselsatte en ansenlig del av stadens befolkning. 1982 lades varvet ned, och i ett slag förlorade 1900 personer jobben i den största uppsägningen i Sveriges historia. Över natten mellan den 17:e och 18:e september 2006 placerade sig Landskrona på Sverigekartan av en annan mindre smickrande anledning. Det var nämligen här som Sverigedemokraterna på allvar lyckades etablera sig som politisk kraft, och när valresultatet 2006 offentliggjordes hade Sverigedemokraterna fått häpnadsväckande 22 % av rösterna i Landskronas kommunval. Bakgrunden är att det i Landskrona skett en ”white flight” från innerstaden, ett vanligt fenomen i USA, men det första exemplet i Sverige.Efter varvskrisen flyttade många från staden, och i de tomma lägenheterna inhystes socialt underprivilegierade grupper, bl.a många flyktingar från ex-Jugoslavien. Missnöjet mot politikerna växte med de spänningar och konflikter som uppstod, underblåsta av skriverier i lokalblaskan Landskronaposten, och Sverigedemokraterna lyckades utnyttja läget. Det imponerande citadellet är idag den klart största sevärdheten i en i övrigt ganska grådaskig industristad. Landskronaturisten lämnar nog annars gärna staden med färjan ut till den pittoreska ön Ven där man bl.a kan besöka Tycho Brahe-muséet. Bland berömda landskroniter hittar man idrottsledaren Hans Chrunak, programledaren Jesper Aspegren, vinkännaren Bengt Frithiofsson, sångfågeln Siw Malmkvist och reggaegruppen Svenska Akademien. En annan som associeras med Svenska Akademien, fast den riktiga då, är ledamoten Jesper Svenbro. En landskrona-merit är också att Selma Lagerlöf varit verksam i staden, här skrev hon bl.a. debutromanen Gösta Berlings saga.


Landskrona visar sig från sin bästa sida när man närmar sig från havet.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
55.88996392471837
12.837481498718262
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.