Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Malmö City FC (som Kirseberg IF) - Kirsebergs IP


Klubb: Kirseberg IF
Dräkt: Gula tröjor, svarta byxor
Bildad: 1937, uppgick 2008 i Malmö City FC
Meriter: 18 säsonger i tredjedivisionen. 1:a plats -85 och kval till div I (=41:a lag i Sverige).
Matcher: Kirseberg – Sirius 1-4 mån 1/5 -08
Avstånd: 679 km
Hemsida:http://www.mcfc.se


Hur är det att vara på idrottsplatsen?
Den här skribenten har under Sirius många år i de lägre divisionerna fått sin beskärda del av kvartersplaner i Stockholms inner- och ytterområden. Tack vare Svenska Cupen fick jag nu möjlighet att besöka en av Malmös motsvarigheter, Kirsebergs IP. Och denna idrottsplats är en riktigt trevlig representant för sin genre. Kirsebergs IP ligger mellan Bulltofta och Segevång i stadsdelen Kirseberg, med ett radhusområde, ett gammalt järnvägsspår, och gamla Östra Sjukhuset som närmaste grannar. Omgivningarna är gröna, frodiga och lugna, och idrottsplatsen är inramad av blommande träd. Den största nackdelen är bristen på regnskydd, idrottsplatsens enda läktare saknar tak, det är en 6 bänkrader hög trappa i betong som sträcker sig längs med hela ena långsidan. Eftersom det trevligt nog saknas löparbanor kommer man riktigt nära planen. Denna läktare är det enda stället att se matchen ifrån, vid den ena kortsidan står en ishall, vid den andra finns en grusplan, och den andra långsidan, mellan spelarbåsen och järnvägen, är helt avspärrad för publik. Så kommer vi till det bästa, och som så ofta i Skåne handlar det om maten. Grillspetten som serverades på Kirsebergs IP var inget mindre än spektakulära. Om man som upphovsmannen till dessa rader är vegetarian kan man istället pröva det underliga bakverket Maglarpsbullen, en slags boll av puffat ris med kladdigt innanmäte. Även om Kirsebergs IP är ett ganska småtrevligt ställe så sörjer många att klubben spelar här. Fram till 2002 höll man nämligen till på Dalhems IP, bredvid fängelset uppe i Kirsebergsstaden, vilket lär ha varit en extra charmig hemvist.


Regn och grå betong på Kirsebergs IP. Det är dock trevligare än det ser ut.


Stämning/klack
Trots finfrämmande i form av Sirius så uteblev de flesta kirsebergarna från matchen. Publiksiffran blev med nöd och näppe tresiffrig, och i seriespelet är det minst lika glest på läktaren.


Hur tar man sig till idrottsplatsen?
Kollektivt/Till fots: Från Malmö central kan man välja mellan buss 31 mot Jägersro/Bulltofta och buss 4 mot Stora Bernstorp. Den förra tar lite längre tid på sig, men stannar precis vid Kirsebergs IP, stig av vid Vattenverksvägen. Tar man buss 4 hoppar man av vid Östra Fäladen och följer Östra Fäladsgatan åt höger (motsatt färdriktingen) i 500 m så ligger idrottsplatsen i korsningen med Vattenverksvägen.
E6 från Landskrona/E22 från Lund: Från Landskronahållet passerar man avfarten mot Arlöv, och tar strax därefter av mot Malmö C, till Burlövsbron och Stockholmsvägen (från Lundahållet fortsätter man bara in mot Malmö vid avfarten mot Köpenhamn/Trelleborg). Följ vägen i 3 km, ta sedan första avfarten mot Limhamn, och håll vänster i rondellen till Inre Ringvägen. Ta sedan första avfarten mot Bulltofta och håll direkt till vänster, till Segemöllagatan. Ta sedan direkt till höger på Vattenverksvägen och kör 300 m, idrottsplaten ligger sedan till höger. 
E65 från Ystad: Passera den första avfarten mot Köpenhamn/Trelleborg, och ta av på nästa mot Göteborg/Kalmar till Inre Ringvägen. Följ denna i 5 km, förbi avfarten mot Staffanstorp, och ta av på nästa mot Bulltofta vid trafikplats Valdemarsro. Håll direkt till höger på Vattenverksvägen och kör 400 m, idrottsplaten ligger sedan till höger. 
E6 från Trelleborg/E20 från Danmark: Passera första avfarten mot Limhamn/Malmö V, och ta av på nästa mot Malmö C, håll direkt vänster mot Malmö C under bron och därefter upp på Trelleborgsvägen (eller fortsätt rakt fram mot Malmö vid avfart mot Köpenhamn från Trelleborgshållet). Ta första avfarten mot Hamnen och motorvägarna, och håll direkt till höger i rondellen till Inre Ringvägen. Följ denna i 8 km, förbi avfarten mot Staffanstorp, och ta av på nästa mot Bulltofta vid trafikplats Valdemarsro. Håll direkt till höger på Vattenverksvägen och kör 400 m, idrottsplaten ligger sedan till höger.   


Var kan man ta en öl?
Det finns flera ställen uppe på Vattenverksvägen i Kirsebergsstaden, en dryg kilometer från idrottsplatsen. Mässingshornet är en charmig pub med dansk husmanskost och musikunderhållning.Lite om Kirseberg IF
Hösten 2008 gick Kirseberg IF ihop med grannen Rörsjöstadens IF och bildade klubben med det tämligen fåniga namnet Malmö City FC. Därmed blir denna text ett minnesord över en anrik Malmöklubb. Klubben bildades 1937 som BK Vargo. Namnet var dock redan upptaget av en Landskronaklubb, och man bytte snart namn till Kirseberg IF (den extrema besserwissern kan notera frånvaron av genetivform i klubbnamnet). Man har som bäst spelat i tredjedivisionen, där har man å andra sidan gjort hela 18 säsonger, varav 15 av dessa kom i obruten följd under åren 1976-1990. Allra bäst gick det 1985 då man vann serien, men det blev då respass i kvalet mot Karlstad BK på färre gjorda bortamål. Klubben var länge granne med internerna på Kirsebergsanstalten på Dalhems IP, men flyttade 2002 till den nya Kirsebergs IP. Det finns tre välkända fotbollsprofiler som kan förknippas med Kirseberg. Den förste är Roy Andersson, den legendariske mittbacken i MFFoch landslaget, samt anfader i fotbollsfamiljen Andersson, som är såväl uppväxt som fotbollsfostrad i Kirseberg. Den andre är Robert Prytz, den målfarlige nomaden vars långa fotbollskarriär började i Kirseberg och slutade någonstans i de skotska högländerna. Den tredje är Tom Prahl, den klurige tränaren med kinesögonen. Prahl kom som ungt och lovande tränarämne till Kirseberg 1982, och stannade ända till 1989 då han flyttade vidare till större uppgifter.


Kirseberg öppnar skumpan för att fira sitt avancemang till division II 2005.


Lite om Kirseberg
Stadsdelen Kirseberg (som helst bör uttalas med tje-ljud) utgör det nordöstra hörnet av Malmö, och har runt 14 000 invånare. Området är idag övervägande medelklassigt, bebyggt med radhus, villor och egnahemshus. Den intressantaste arkitekturen hittar man i själva kärnområdet, Kirsebergsstaden, med en hel del bevarade flerfamiljshus från första världskriget. Och Kirseberg var definitivt inte medelklassigt i början av 1900-talet då det började bebyggas, tvärtom var det här stadens fattigaste bodde, de flesta inflyttade från landsbygden. Vissa av hyreshusen var beryktade i hela stan, t.ex. ”Gula Faran” på Östergård (där Robert Prytz sedermera växte upp), som var fullt av busar och bråkstakar. Kirseberg kallas i folkmun för ”Backarna”, då området med Malmömått mätt är ganska kuperat. Namnet tros komma från de körsbärsträd som växte på backarna innan de bebyggdes. Här ligger den slutna anstalten Kirsebergsfängelset, med vilket Kirseberg IF länge var grannar. Tidigare låg här Malmös flygplats, Bulltofta, som idag är trafikövningsplats, och här utspelades den första och enda flygplanskapningen i Sverige. Det var tre terrorister kopplade till kroatiska Ustaše som kapade ett SAS-plan på väg från Göteborg till Stockholm. Planet landade på Bulltofta med 86 passagerare som gisslan. Passagerarna släpptes i utbyte mot sju kroatiska fångar och en halv miljon kronor, och planet med terroristerna flögs till Madrid. Mer kriminalhistoria från Kirseberg är morden på Malmö Östra sjukhus. Det var en ung vårdare som 1978 förgiftade 27 åldringar på långvårdsavdelningen. Med åtminstone 16 dödsoffer kan detta räknas till det värsta seriemordet i Sveriges historia (när nu Thomas Quick tycks vara detroniserad). Kirseberg har ett hyggligt framgångsrikt hockeylag i IK Pantern, men det är framförallt fruktbar mark för fotbollsspelare. Vid sidan av redan nämnda Roy Andersson och Robert Prytz så är även MFF-legenden Bo Larsson från Kirseberg, denne gick dock direkt till ”di blåe” utan att spela för kvarterslaget. En annan berömd kirsebergare är skådespelerskan, modellen och superdivan Anita Ekberg.


I Kirsebergsstaden står alla möjliga olika slags hus sida vis sida.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
55.609517407611875
13.056907653808594
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.