Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Malmö FF - Stadion

Klubb:
Malmö FF

Dräkt:
Ljusblå tröjor, vita byxor
Bildad:
1910
Meriter:
83 säsonger i Allsvenskan. 20 SM-guld, 1944, -49-51, -53, -65, -67, -70-71, -74-75, -77, -86, -88, 2004, -10, -13-14, -16-17. 1:a plats i maratontabellen. 14 guld i Svenska Cupen, 1944, -46-47, -51, -53, -67, -73-75, -7, -80, -84, -86, -89. Final i Europacupen -79. Kvartsfinaler i Cupvinnarcupen -75, -87. Deltagit 16 gånger i Mästarcupen/Champions league, 14 gånger i UEFA-cupen, 5 gånger i Cupvinnarcupen.
Match:
Malmö-Sirius 3-3 lör 15/7 -17
Avstånd:
682 km
Hemsida:


Stadion - futuristisk och en aning hotfull utifrån.

Hur är det att vara på arenan?
Efter två års byggande och en slutfaktura på 700 miljoner stod Stadion klar i april 2009 – och det var nog värt besväret eftersom det blev den bästa och populäraste fotbollsarenan i Sverige när man frågar supportrarna. Bortaguiden stämmer inte riktigt in i lovsången – visst är Stadion en modern och bra arena på många sätt, men från insidan är den förvillande lik den hälften så dyra och mindre populära Gamla Ullevi. Stadion är alltså en tvålkopp med plats för 24 000 åskådare, byggd i två läktaretage som sträcker sig runt hela planen, förutom hemmaklackens kortsida som består av ett ensamt och större etage. Även färgsättningen är likadan som på Gamla Ullevi, d.v.s. ljusblått, vilket dock passar bättre här i ljusblåa Malmö. Som bortasupporter finns det dock en avgörande nackdel med Stadion, här får man nämligen finna sig i att trängas med osköna plaststolar, eftersom bortasektionen består av sittplatser. Betraktat utifrån är dock Stadion en klar vinnare; kolsvart, hotfull, rymdskeppslik och snygg. Stadion ligger invid Pildammsparken i södra Malmö, och på ett rimligt gångavstånd från Möllevångens folkliv och barer. Sedan måste man ju klaga på det fantasilösa namnet, Stadion har för närvarande inget mer informativt namn än just Stadion efter att sponsoravtalet med Swedbank gått ut – den får inte ens heta Malmö Stadion eftersom det namnet redan är upptaget av den äldre och större kollegan strax bredvid.


Hemmafansens ståplatsläktare till vänster, östra sittplatsläktaren till höger.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Malmö tar man sig med fjärrtåg från Stockholm eller Göteborg, med Öresundståg från städer som Halmstad, Växjö och Kalmar, eller med Pågatåget från övriga Skåne. Dessutom kan man flyga till Sturup med SAS eller Norwegian från Arlanda eller BRA från Bromma, eller åka buss med Swebus och Nettbuss. Från Malmö station har man två alternativ att ta sig till Stadion. Antingen tar man ringlinjen, buss 3 via Erikslust, direkt till Stadion. Eller också tar man tåget vidare till station Triangeln, varifrån man har knappt 20 minuter att gå. Ta främre utgången (från Malmö C), gå ut och rakt fram på Smedjegatan, och vik till vänster på Rådmansgatan ut till Carl Gustafs väg. Gå till höger ut till Plidammsvägen, korsa denna och följ den åt vänster. Vik in i parken och gå längs med Pildammen, följ dammkanten åt höger och fortsätt sedan rakt fram över fältet med sikte på vägen och höghusen. Gå ut på John Ericsson väg, följ den åt höger. Korsa vägen och ta första till vänster på Eric Perssons väg in på Stadionområdet. Gå längs med läktarna vid gamla Stadion fram till den nya Stadion, den bortre läktaren är för bortasupportrar.
E6 från Helsingborg/E22 från Lund:
Kör förbi avfarten mot Arlöv, och ta av på nästa avfart mot Malmö C (eller fortsätt bara rakt fram mot Malmö ifrån Lund-hållet). Följ Stockholmsvägen i knappt 6 km, förbi avfarten mot Limhamn, och ta sedan vänster mot Värnhemstorget/Stadion till Hornsgatan. Kör rakt fram i första korsningen och ta höger i rondellen mot Nobeltorget/Stadion, till Nobelvägen. Kör knappt 2,5 km, fortsätt rakt fram mot Trelleborg/Köpenhamn till Trelleborgsvägen i 500 m till, och ta sedan höger mot Stadion på Stadiongatan. Kör 1 km, och ta höger i rondellen till Eric Perssons väg så kommer man rakt på parkeringshuset.

Lite om Malmö FF
MFF mot IFK Göteborg – Allsvenskan har så gott som alltid präglats av striden mellan svensk fotbolls två verkliga giganter. Men efter ett 90-tal där blåvitt var herrar på täppan blev det istället ”di blåe” som på 2000-talet, fullpumpade av Zlatan- och Champions League-pengar, tog över som den största maktfaktorn. Till skillnad från de andra svenska storklubbarna så var MFF inte riktigt med i starten. Klubben bildades officiellt 1910 efter att först ha brutit sig in i IFK Malmö och sedan brutit sig ut därifrån igen – arbetargrabbarna hos MFF trivdes inte i överklassmiljön hos IFK. Men klubben rönte aldrig några framgångar i de pre-allsvenska mästerskapen, och man debuterade inte i Allsvenskan förrän 1931, sju år efter att serien skapats. Och tre år senare fick man lämna serien igen, detta efter att ha blivit tvångsnedflyttade av förbundet för brott mot amatörbestämmelserna, enligt rykten efter tips från den gula lokalrivalen och tidigare samarbetsklubben IFK Malmö. Men kanske var det revanschlustan över denna förnedring som skapade storklubben MFF. 1937 tog Erik ”Hövdingen” Persson över som ordförande, och uppfylld av hat mot Malmökamraterna, och till och med mot färgen gult, byggde han upp ett nära oslagbart fotbollslag. MFF tog hem sitt första guld 1944, och sedan blev det tre raka titlar 1949-51, då man inte förlorade en enda match på över två år, och satte det ännu gällande rekordet på 49 matcher i rad utan förlust. Några bärande spelare i detta lag var högerinnern Calle Palmér, måltjuven Egon ”Hemlige” Jönsson och de tre bröderna Sven, Arne och Kjell Hjertsson. 70-talet skulle komma att bli MFF’s nästa stora era, under två utländska tränare: spanjoren Antonio Durán, och britten Bob Houghton, som kom att prägla svensk fotboll för decennier framöver med sitt 4-4-2-system och zonförsvar. 70-talet toppades med Malmös största bedrift genom tiderna: Europacupfinalen 1979 mot Nottingham i München där MFF föll med 0-1, innan ett något sämre 80- och framförallt 90-tal följde, som slutade med att klubben 1999 för första gången i historien degraderades på sportsliga meriter. Med en viss Zlatan Ibrahimovic i laget tog man sig snabbt tillbaka, och en 80 miljonersförsäljning till Ajax senare var MFF landets rikaste klubb och kunde bygga upp en ny storhetstid. Och den kom på 2010-talet, när MFF ledda av den typiskt Malmödryga hemvändaren Markus Rosenberg radade upp fem guldmedaljer på åtta år. Traditionellt är det IFK Malmö som är MFF’s största rivaler, men då lagen har inte mötts i seriespel sedan 1962 har rivaliteten falnat betydligt. Istället är det Skånederbyna mot Helsingborg som får känslorna att koka i Malmö, samt ”Mesta mästarmötet” med IFK Göteborg.


2015 års Malmö FF tog sig ända till gruppspelet i Champions League - ikonen Markus Rosenberg stående till höger.


Tillbaka till toppen