Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Malmö FF - Stadion

"...kolsvart, hotfull, rymdskeppslik och snygg..."

Klubb:
Malmö FF

Dräkt:
Ljusblå tröjor, vita byxor
Bildad:
1910
Meriter:
83 säsonger i Allsvenskan. 20 SM-guld, 1944, -49-51, -53, -65, -67, -70-71, -74-75, -77, -86, -88, 2004, -10, -13-14, -16-17. 1:a plats i maratontabellen. 14 guld i Svenska Cupen, 1944, -46-47, -51, -53, -67, -73-75, -7, -80, -84, -86, -89. Final i Europacupen -79. Kvartsfinaler i Cupvinnarcupen -75, -87. Deltagit 16 gånger i Mästarcupen/Champions league, 14 gånger i UEFA-cupen, 5 gånger i Cupvinnarcupen.
Match:
Malmö-Sirius 3-3 lör 15/7 -17
Avstånd:
682 km
Hemsida:


Stadion - futuristisk och en aning hotfull utifrån.

Hur är det att vara på arenan?
Efter två års byggande och en slutfaktura på 700 miljoner stod Stadion klar i april 2009 – och det var nog värt besväret eftersom det blev den bästa och populäraste fotbollsarenan i Sverige när man frågar supportrarna. Bortaguiden stämmer inte riktigt in i lovsången – visst är Stadion en modern och bra arena på många sätt, men från insidan är den förvillande lik den hälften så dyra och mindre populära Gamla Ullevi. Stadion är alltså en tvålkopp med plats för 24 000 åskådare, byggd i två läktaretage som sträcker sig runt hela planen, förutom hemmaklackens kortsida som består av ett ensamt och större etage. Även färgsättningen är likadan som på Gamla Ullevi, d.v.s. ljusblått, vilket dock passar bättre här i ljusblåa Malmö. Som bortasupporter finns det dock en avgörande nackdel med Stadion, här får man nämligen finna sig i att trängas med osköna plaststolar, eftersom bortasektionen består av sittplatser. Betraktat utifrån är dock Stadion en klar vinnare; kolsvart, hotfull, rymdskeppslik och snygg. Stadion ligger invid Pildammsparken i södra Malmö, och på ett rimligt gångavstånd från Möllevångens folkliv och barer. Sedan måste man ju klaga på det fantasilösa namnet, Stadion har för närvarande inget mer informativt namn än just Stadion efter att sponsoravtalet med Swedbank gått ut – den får inte ens heta Malmö Stadion eftersom det namnet redan är upptaget av den äldre och större kollegan strax bredvid.


Hemmafansens ståplatsläktare till vänster, östra sittplatsläktaren till höger.


Stämning/klack
MFF är en av de fem stora publikklubbarna i Sverige. Från ett publikmässigt torftigt 80- och 90-tal lyfte man till enorma höjder efter Zlatanåren: 2004 spräckte man 20 000-talsvallen och tog hem publikligan i överlägsen stil. MFF är helt ensamma i staden och har således hela Malmö bakom sig. Malmöklacken heter helt enkelt MFF Support och är vokalt och visuellt förstås en av landets bästa.

Ljusblått och vitt - och så lite gulrött för Skåne - när MFF Support flaggar. Foto: www.mff.se


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Malmö tar man sig med fjärrtåg från Stockholm eller Göteborg, med Öresundståg från städer som Halmstad, Växjö och Kalmar, eller med Pågatåget från övriga Skåne. Dessutom kan man flyga till Sturup med SAS eller Norwegian från Arlanda eller BRA från Bromma, eller åka buss med Swebus och Nettbuss. Från Malmö station har man två alternativ att ta sig till Stadion. Antingen tar man ringlinjen, buss 3 via Erikslust, direkt till Stadion. Eller också tar man tåget vidare till station Triangeln, varifrån man har knappt 20 minuter att gå. Ta främre utgången (från Malmö C), gå ut och rakt fram på Smedjegatan, och vik till vänster på Rådmansgatan ut till Carl Gustafs väg. Gå till höger ut till Plidammsvägen, korsa denna och följ den åt vänster. Vik in i parken och gå längs med Pildammen, följ dammkanten åt höger och fortsätt sedan rakt fram över fältet med sikte på vägen och höghusen. Gå ut på John Ericsson väg, följ den åt höger. Korsa vägen och ta första till vänster på Eric Perssons väg in på Stadionområdet. Gå längs med läktarna vid gamla Stadion fram till den nya Stadion, den bortre läktaren är för bortasupportrar.
E6 från Helsingborg/E22 från Lund:
Kör förbi avfarten mot Arlöv, och ta av på nästa avfart mot Malmö C (eller fortsätt bara rakt fram mot Malmö ifrån Lund-hållet). Följ Stockholmsvägen i knappt 6 km, förbi avfarten mot Limhamn, och ta sedan vänster mot Värnhemstorget/Stadion till Hornsgatan. Kör rakt fram i första korsningen och ta höger i rondellen mot Nobeltorget/Stadion, till Nobelvägen. Kör knappt 2,5 km, fortsätt rakt fram mot Trelleborg/Köpenhamn till Trelleborgsvägen i 500 m till, och ta sedan höger mot Stadion på Stadiongatan. Kör 1 km, och ta höger i rondellen till Eric Perssons väg så kommer man rakt på parkeringshuset.
E6 från Trelleborg: Fortsätt rakt fram mot Malmö på Trelleborgsvägen vid avfarten mot Göteborg/Köpenhamn, och fortsätt rakt fram mot centrum vid nästa avfart mot Limhamn. Fortsätt 1,5 km, och ta sedan nästa till vänster mot C-ring/Stadion, till Stadionvägen. Kör 1 km, och ta höger i rondellen till Eric Perssons väg så kommer man rakt på parkeringshuset.
E20 från Köpenhamn: Ta första avfarten efter bron mot Malmö V/Limhamn till Lorensborgsvägen och kör rakt fram mot centrum i de fem första rondellerna. Ta sedan höger i den sjätte rondellen mot C-ring/E6, till Stadionvägen. Ta vänster i nästa rondell, till Eric Perssons väg, så kommer man rakt på parkeringshuset.


Var kan man ta en öl?
Det klassiska bortasupporterterritoriet i Malmö är Lilla torg där det finns hur många pubar som helst att välja på. En populär sådan är Victors
MFF’arna hänger allra mest omkring Möllevångstorget – det mest klassiska haket är Ölkaféet på Södra Skolgatan – men visa inte färgerna här.
För en lite mindre klack passar trevliga och familjära Family pub på Nobelgatan alldeles utmärkt. 

Lite om Malmö FF
MFF mot IFK Göteborg – Allsvenskan har så gott som alltid präglats av striden mellan svensk fotbolls två verkliga giganter. Men efter ett 90-tal där blåvitt var herrar på täppan blev det istället ”di blåe” som på 2000-talet, fullpumpade av Zlatan- och Champions League-pengar, tog över som den största maktfaktorn. Till skillnad från de andra svenska storklubbarna så var MFF inte riktigt med i starten. Klubben bildades officiellt 1910 efter att först ha brutit sig in i IFK Malmö och sedan brutit sig ut därifrån igen – arbetargrabbarna hos MFF trivdes inte i överklassmiljön hos IFK. Men klubben rönte aldrig några framgångar i de pre-allsvenska mästerskapen, och man debuterade inte i Allsvenskan förrän 1931, sju år efter att serien skapats. Och tre år senare fick man lämna serien igen, detta efter att ha blivit tvångsnedflyttade av förbundet för brott mot amatörbestämmelserna, enligt rykten efter tips från den gula lokalrivalen och tidigare samarbetsklubben IFK Malmö. Men kanske var det revanschlustan över denna förnedring som skapade storklubben MFF. 1937 tog Erik ”Hövdingen” Persson över som ordförande, och uppfylld av hat mot Malmökamraterna, och till och med mot färgen gult, byggde han upp ett nära oslagbart fotbollslag. MFF tog hem sitt första guld 1944, och sedan blev det tre raka titlar 1949-51, då man inte förlorade en enda match på över två år, och satte det ännu gällande rekordet på 49 matcher i rad utan förlust. Några bärande spelare i detta lag var högerinnern Calle Palmér, måltjuven Egon ”Hemlige” Jönsson och de tre bröderna Sven, Arne och Kjell Hjertsson. 70-talet skulle komma att bli MFF’s nästa stora era, under två utländska tränare: först spanjoren Antonio Durán, och sedan britten Bob Houghton, vars 4-4-2-system och zonförsvar kom att prägla svensk fotboll för decennier framöver. 70-talet levererade hela 5 SM-guld till Malmö, och toppades med Malmös största bedrift genom tiderna: Man nådde hela vägen fram till Europacupfinalen mot Nottingham i München, där man dock föll med 0-1. 70-talets MFF-hjältar var framför allt den enigmatiske Bosse Larsson, den råe backen Krister Kristensson, och den duktige Staffan ”Tappan Straffer” Tapper, som dessvärre blev mest ihågkommen för en straffmiss mot Polen i VM -74. Ett sämre 80- och framförallt 90-tal följde, som slutade med att klubben 1999 för första gången i historien degraderades på sportsliga meriter. Med en viss Zlatan Ibrahimovic i laget tog man sig snabbt tillbaka, och en 80 miljonersförsäljning till Ajax senare var MFF landets rikaste klubb och kunde bygga upp en ny storhetstid. Och den kom på 2010-talet, när MFF ledda av den typiskt Malmödryga hemvändaren Markus Rosenberg radade upp fem guldmedaljer på åtta år. Traditionellt är det IFK Malmö som är MFF’s största rivaler, men då lagen har inte mötts i seriespel sedan 1962 har rivaliteten falnat betydligt. Istället är det Skånederbyna mot Helsingborg som får känslorna att koka i Malmö, samt ”Mesta mästarmötet” med IFK Göteborg.


2015 års Malmö FF tog sig ända till gruppspelet i Champions League - ikonen Markus Rosenberg stående till höger.


Lite om Malmö
Malmö är rikets tredje största stad, med ett ofta svartmålat rykte. Det talas om antisemitism; att judar inte går trygga på gatorna, om seriemördare – den högerextreme Peter Mangs satte 2010 staden i skräck, om våldtäkter; den brittiske populisten Nigel Farage utnämnde Malmö till ”rape capital of Europe”, och om gängkrig och skjutningar som gör Malmö till en krigszon. Men det finns en motbild också. Malmö har exempelvis blivit utnämnd till världens fjärde mest innovativa stad av OECD, samt till världens sjätte mest cykelvänliga stad. Malmö kommun har även Sveriges 8:e lägsta medelålder, hyrorna är relativt låga, här finns unikt god och billig falafel - och det där med våldtäkterna är f.ö. ett tvättäkta fall av ’fake news’. Malmös rötter går tillbaka till 1100-talet, och då fanns det faktiskt två Malmö – ett Övre Malmö, som var en liten kyrkby ungefär vid dagens Triangeln, och ett nedre Malmö vid hamnen, grundat av dåvarande ärkebiskopen Jacob Erlandsen i Lund. Namnet Malmö har f.ö. ingenting med någon ö att göra, det betyder istället ungefär ’sandhög’, där några bokstäver från efterledet ’-hög’ fallit bort. Övre Malmö försvann snart, men det nedre Malmö blomstrade med sillfisket i Öresund och var på medeltiden Danmarks andra stad. I och med freden i Roskilde 1658 blev Malmö svenskt, vilket inte gynnade staden. De tunga befästningarna kring Malmöhus påverkade handeln, staden belägrades tidvis av danskarna och härjades av pesten. I slutet av 1700-talet fick Malmö en riktig hamn, samtidigt som befästningarna revs, och staden började återigen växa och må bra. På 1860-talet blev Malmö landets tredje största stad, en position som behållits sedan dess. Snart etablerade sig också några av de industrier som skulle bli viktiga för staden: Kockums Mekaniska Werkstad, som blev Kockumsvarvet, och Skånska Cementgjuteriet, som blev Skanska. Men industrierna som skapade Malmö skulle också dra med sig staden i fallet. Just när 70-talets miljonprogramsområden som Rosengård och Lindängen stod färdigbyggda så slog industrikrisen till, arbetslösheten sköt i höjden, och Malmö förlorade var sjätte invånare under en tjugoårsperiod. På 90-talet vände trenden, de tomma lägenheterna fylldes till stor del av invandrare som gjorde Malmö till en internationell stad – idag har 36% av befolkningen utländsk bakgrund. Sedan dippen har Malmö lyckats förvandla sig från industri- till kunskapsstad, något som stadens dåvarande starke man Ilmar Reepalu brukar få mycket cred för: Öresundsbron, Citytunneln för tågtrafiken, skyskrapan Turning Torso och bostadsområdet Västra hamnen, samt Malmö universitet är några av byggnaderna och projekten som kommit Malmö till gagn på senare år. En annan stark man i Malmö är byggherren och entreprenören Percy Nilsson, som under sitt ordförandeskap i Malmö IF/Redhawks pumpade in miljoner och gjorde fotbollstaden till en hockeystad under tidigt 90-tal. Några andra kända Malmöpågar och töser är: den glamourösa skådespelerskan Anita Ekberg, entertainern Jan Malmsjö, statsministern och folkhemsbyggaren Per Albin Hansson, filmregissören Bo Widerberg vars ”Kvarteret Korpen” skildrar 30-talets arbetarmalmö, revyartisten Nils Poppe och dennes arvtagare Eva Rydberg, primadonnan Git Gay, skådespelaren Johannes Brost, superadvokaten Leif Silbersky, rockern Nisse Hellberg med resten av Wilmer X, den uttrycksfulle författaren Björn Ranelid, komikern Edvard Persson, den yngre komikern Sven Melander, och den ännu yngre komikern Kristoffer Appelquist, de tre malmöskildrande författarna Torbjörn Flygt, Fredrik Ekelund och Kristian Lundberg, ”Fem myror”-skådespelerskan Eva Remaeus samt äventyrerskan Renata Chlumska.

Malmös skyline från ett höghus i Rosengård. Från vänster till höger syns bl.a.Södervärnstornet, Kronprinsen och Turning Torso.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
55.58383356018282
12.987523916813416
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.