Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Malmö IP

"...fyra tydliga läktare, .som tillsammans omsluter planen, men samtidigt inte kväver den för fotboll så viktiga utomhuskänslan..."


Klubb:LB07

Match:LB07 - Sirius 1-1 sön 19/10 -08 (ej beskådad)
Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01
Avstånd:682 km


Malmö IP's fina originalläktare i trä bredvid en av de moderna ståplatsläktarna.

Hur är det att vara på arenan?
Jag har ännu inte haft möjlighet att se någon match på Malmö IP – tyvärr, eftersom det är en av mina absoluta favoritarenor inom landet. Frågan är varför inte fler idrottsplatser har byggts på det här sättet i Sverige; fyra tydliga läktare, var och en med en egen karaktär, som tillsammans omsluter planen, men samtidigt inte kväver den för fotboll så viktiga utomhuskänslan. Den enda mig veterligen jämförbara arenan i Sverige är Domnarvsvallen i Borlänge – men den är inte lika snyggt genomförd. På Malmö IP får man till och med fem läckra läktare att välja mellan, för på den norra långsidan står två läktare skuldra vid skuldra; här står vad som uppenbarligen var den ursprungliga huvudläktaren, ett vackert bygge i gult trä, med träbänkar, brutet tak och vitmålade fönsterspröjs på gavlarna, och bredvid denna har man klämt in en jämnstor ståplatsläktare. Längs med hela den södra långsidan sträcker sig den nuvarande, moderna huvudläktaren, nio bänkrader hög med gråa plaststolar. Och på de båda kortsidorna står två rejäla ståplatsläktare med tak, klassiska betongtrappor med avskiljarräcken. Som bonus har man dessutom en prima utsikt över stadens höghus och torn från läktarplats. Läget är nästan oslagbart bra; Malmö IP ligger i den trevliga och gröna Pildammsparken, och på krypavstånd från det sjudande Möllevången med falafelbarer, folkliv och festplatser. Malmö IP invigdes redan på 1800-talet, 1896 närmare bestämt, och var Malmös främsta fotbollsarena fram till 1958 då Malmö Stadion invigdes. Malmö IP fick sitt nuvarande utseende i slutet av 90-talet, då den renoverades från topp till tå för att bereda plats för Malmö FF som tyckte att Stadion för stor och ödslig. MFF blev dock bara kvar i en halvsäsong innan flyttlasset gick tillbaka igen. Idag är Malmö IP hemmaplan för damfotbollens flaggskepp, FC Rosengård


Skymning över Malmö - utsikt över S:t Johanneskyrkan och Malmö Konsthall.


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Malmö IP ligger alldeles runt hörnet från tågstationen Triangeln, där samtliga Pågatåg och Øresundståg stannar – reser man till Malmö med SJ byter man tåg på Malmö central. Från Triangeln har man 5 minuters promenad till Malmö IP. Ta den södra utgången (längs bort från centrum) ut på Smedjegatan, och följ den åt höger. Korsa Rådmansgatan och fortsätt rakt fram längs med Carl Gustafs väg som kommer från vänster. Korsa Pildammsvägen i den större korsningen, och följ Pildammsvägen åt höger fram till IP.
E6 från Helsingborg/E22 från Lund: Kör mot Malmö C (avfarten efter Arlöv från Helsingborg, eller bara rakt fram från Lund), och kör Burlövsbron och Stockholmsvägen rakt fram i drygt 5 km in mot Malmö. Ta till höger i T-korsningen mot centrum/hamnen, till Hornsgatan, och fortsätt rakt fram mot centrum i nästa korsning, till Drottninggatan. Kör rakt fram på Drottninggatan och Regementsgatan bredvid kanalen i 2 km, ta sedan vänster mot Rådmansvången till Fersens väg. Kör rakt fram in på Pildammsvägen och förbi operahuset så ligger Malmö IP strax till höger, parkering finns bl.a. på nästa väg till höger, Carl Gustafs väg.
E65 från Ystad: Kör bara rakt fram, förbi avfarter mot Göteborg och Anderslöv, in mot centrum längs Ystadvägen. Fortsätt rakt fram förbi Nobeltorget, till John Ericssons väg, ytterligare 500 m, ta sedan till höger i rondellen mot centrum till Pildammsvägen. Ta första till vänster på Carl Gustafs väg så ligger IP och parkeringsplatser till höger.
E6/E22 från Trelleborg/E6 från Köpenhamn: Kör rakt fram in mot Malmö (från Trelleborg) eller ta den första avfarten mot Malmö från Köpenhamn, och följ Trelleborgsvägen in mot centrum. Passera c-ring, och ta sedan nästa till vänster mot centrum till Dalaplan/John Ericssons väg. Kör 500 m, ta sedan till höger i rondellen mot centrum till Pildammsvägen. Ta första till vänster på Carl Gustafs väg så ligger IP och parkeringsplatser till höger.


Var kan man ta en öl?
Det är mindre än 10 minuters promenad till det myllrande Möllevångstorget med mängder av barer och restauranger. Ett av dessa är Vegan Bar, med billig öl och politiskt korrekt mat.
Tillbaka till toppen