Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Nacka FF - Nacka IP

...det isolerade läget, de tomma skolgårdarna intill, de överdimensionerade, tomma och slitna läktarna, och barrskogsomgivningarna..."


Klubb: Nacka FF
Dräkt: Vita tröjor, vita byxor
Bildad: 2012 (nybildning sedan konkurs 2001)
Meriter: 2 säsonger i fjärdedivisionen. 12:e plats 2012 (=127:e lag i Sverige)
Matcher: Nacka-Sirius 2-0 sö 19/9 -99
Nacka-Sirius 1-2 må 25/6 -01
Avstånd: 85 km
Hemsida: http://www.nackaff.se


Hur är det att vara på arenan?
Nacka IP ger på något vis en ny betydelse åt ordet ödslighet. Allting samverkar; det isolerade läget, de tomma skolgårdarna intill, de överdimensionerade, tomma och slitna läktarna, och barrskogsomgivningarna. Nacka IP ligger alldeles intill Nacka gymnasium, och är egentligen ingenting annat än en väldigt stor skolgårdsplan. Planen och skolan – ett av landets största gymnasier – ligger på en tallskogsbeklädd höjd i Järla, inklämd mellan de två stora motortrafiklederna som leder ut på Nackahalvön. Själva idrottsplatsen ligger i en mindre grop, och längs den ena långsidan löper en stor grusvall med en jätteläktare i form av tio långa rader med murkna träbänkar i räta led. På en liten bergknalle på den andra långsidan finns en mindre, taklös träläktare, ganska korkat placerad vid ena änden av planen mitt bakom en stor belysningsstolpe. Löparbanorna gör heller inte denna idrottsplats attraktivare. På Nacka IP finns även en hiskeligt ful ishall (som OS-bombaren Mats Hinze försökte bränna ner 1997), ett antal sporthallar för diverse bollsporter, samt en skateboardpark. Nacka IP var också den sista utomhusrinken som det spelades ishockey i högsta divisionen på (frånräknat dagens utomhusjippomatcher), då Nacka SK hade sin hemmaplan här utan tak och väggar så sent som säsongen 1971/72. Dagens Nacka FF har flyttat till de yttre kommundelarna och återfinns nu på Boovallen ute i Saltsjö-Boo.


Det är sannerligen inte trångt på Nacka IP's läktare.

Stämning/klack
Nackas publiksiffror är ingenting annat än usla. Att komma näst sist i publikligan i division III trots överlägsen serieseger säger det mesta. Den ödsliga idrottsplatsen hjälper heller förstås inte till.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Åker man kollektivt börjar man med att ta sig till Slussen, förslagsvis med tunnelbanan. Därifrån kan man välja på att ta Saltsjöbanan till Järla station, eller buss 471 mot Västra Orminge till Nacka Forum. Från Järla station är det knappt 15 minuter att gå. Ta trappan upp till Järlaleden, och fortsätter sedan rakt fram över bron över Värmdöleden. Ta sedan första till vänster mot Järla skola på Birkavägen, och direkt till höger uppför backen på Järla skolväg mot Järla skola. Vik sedan av på gångvägen åt vänster mot Nacka Gymnasium/Sportcentrum upp till en större gångväg, och håll vänster. Vik sedan av till höger på Ungdomsvägen upp till vändplanen. Vik av snett åt höger, under gångbron mellan två hus, följ sedan gångvägen åt höger fram till idrottsplatsen. Om man tar bussen till Nacka Forum har man mindre än 10 minuter till idrottsplatsen. Vänd emot köpcentret tar man då åt vänster upp mot rondellen, och följer sedan gångvägen åt höger längs med Vikdalsvägen.  Korsa vägen vid övergångsstälet efter 150 m, och fortsätt rakt fram på gångvägen parallell med Griffelvägen. Fortsätt på denna, över parkeringsplatserna och genom skogsdungen, fram till idrottsplatsen.
E4 från Uppsala/E18 från Västerås/E18 från Norrtälje: Följ E4 söderut förbi Karolinska och genom Eugeniatunneln, ta därefter av mot Södermalm till Pampaslänken. Håll höger mot Södermalm, och kör längs Klarastrandsleden och över Centralbron. Håll till höger mot Nacka ner i tunneln, följ U-svängen åt vänster ner till Stadsgårdsleden, och ta där till höger mot Nacka. Följ Stadsgårdsleden/Folkungagatan/Värmdöleden mot Nacka/Gustavsberg i 5,5 km, håll sedan höger till avfarten mot Nacka C. Håll sedan direkt till höger i rondellen mot Sportcentrum till Vikdalsvägen, och igen direkt till höger mot Järlahöjden, till Griffelvägen. Ta sedan av till vänster mot den andra parkeringen efter 600 m.
E4/E20 från Södertälje: Följ motorvägen fram till Västberga, och ta där av på Nybodakopplet mot Årsta och Nynäshamn. Följ sedan Södra Länken rakt fram mot Gustavsberg i 7 km, genom Hammarbytunneln och Nackatunneln, ut på Värmdöleden. Följ denna i ytterligare drygt 1,5 km, håll sedan höger till avfarten mot Nacka C. Håll sedan direkt till höger i rondellen mot Sportcentrum till Vikdalsvägen, och igen direkt till höger mot Järlahöjden, till Griffelvägen. Ta sedan av till vänster mot den andra parkeringen efter 600 m.
Rv 73 från Nynäshamn: Passera avfarterna mot Tyresö och Bagarmossen, håll till höger och passera även avfarten mot Kärrtorp, ta sedan av mot E4/E20/Lv 222 ner i tunneln. Håll höger mot Gustavsberg och följ Södra Länken genom Hammarbytunneln och Nackatunneln i 3 km, ut på Värmdöleden. Följ denna i ytterligare drygt 1,5 km, håll sedan höger till avfarten mot Nacka C. Håll sedan direkt till höger i rondellen mot Sportcentrum till Vikdalsvägen, och igen direkt till höger mot Järlahöjden, till Griffelvägen. Ta sedan av till vänster mot den andra parkeringen efter 600 m.


Var kan man ta en öl?
För att göra det enkelt för sig: O’Learys i Nacka Forum är nära, bra och pålitligt.

För att pröva ett mer lokalt koncept: Järla pizzeria ligger precis vid Saltsjöbanans station Järla, en turkisk pizzeria som mest liknar en amerikansk sylta.


Lite om Nacka FF
Den 18 juli 2001 försattes Nacka FF i konkurs vid Nacka tingsrätt, och drog sig samtidigt ur seriespelet i division II Östra Svealand. Lagets resultat raderades ur serietabellen, och de flesta trodde nog att vi sett det sista av detta Nackakonglomerat. Det ursprungliga Nacka FF bildades 1990 genom ett samarbete mellan Järla IF, Boo FF och Saltsjöbadens IF, där Nacka FF utgjorde de tre klubbarnas representationslag. 1996 gjorde man debut och succé i division 1 Norra, då man länge var med och slogs i tabelltoppen, men till slut fick nöja sig med en hedrande sjätteplats. Framträdande på den här tiden var den blivande landslagsmålvakten Rami Shaaban och den gamle Hammarbyhjälten Magnus Lefvert, tränaren Sören ”Snuffe” Åkeby, samt Mona Sahlin, styrelseledamot i föreningen. Ekonomiskt bar sig dock inte klubben, och sedan man missat att kvalificera sig till Superettan ledde vägen rakt mot ovan nämnda konkurs. Men år 2012 grävdes liket upp och putsades till, återigen med en tung sosseprofil i spetsen. Med den f.d. justitieministern Thomas Bodström som ny ordförande ställdes ett nytt Nacka FF på benen i division II. Detta möjliggjordes genom att Bajens farmarlag, Hammarby TFF, gick ihop med Boo FF, en av moderföreningarna till det ursprungliga Nacka FF. Efter att ha förkastat namnförslaget Hammarboo valde man att istället återuppliva Nacka FF-konceptet. Under debutsäsongen åkte man ur tvåan, men tog sig 2013 tillbaka genom en förkrossande seriesegeri division III Södra Svealand, där man endast tappade två pinnar på hela säsongen.


Den allra första upplagan av nygamla Nacka FF från 2012, som åkte ur serien.


Lite om Nacka
Nacka är en kommun strax sydost om Stockholm med 77 000 invånare, och därmed den fjärde största kommunen i Stockholms län. Kommunen bildades 1971 på ett liknande sätt som Nacka FF, nämligen genom en sammanslagning av Nacka stad, Saltsjöbadens köping och Boo landskommun, och består av fyra kommundelar: Sicklaön (egentliga Nacka), Boo, Fisksätra/Saltsjöbaden och Älta. Namnet Nacka betyder bergsrygg, och den bergiga och klippiga naturen kan man bland annat njuta av i Nackareservatet. Nacka är en typisk förortskommun som långsamt har koloniserats av den svällande huvudstaden. Det började i mitten av 1500-talet, då Gustav Vasa anlade Danvikens hospital, ett sjukhus för s.k. fattighjon, d.v.s. gamla, fattiga, sinnessjuka, syfiliter och föräldralösa. Därnäst kom industrierna till Nacka, främst illaluktande fabriker som man inte ville ha inne i staden, tillverkande produkter som krut, svavelsyra och konstgödning. Även Finnboda varv, ett av landets största, etablerade sig här, och Nacka blev till ett av Sveriges största industrisamhällen. År 1893 invigdes Saltsjöbanan, och i samband med detta började överklassen flytta ut till Nacka, till fashionabla badorter som Saltsjöbaden och Solsidan. I dagens Nacka bor överklassen kvar på Solsidan, vilket också skildras i sit-comen med samma namn. Det finns även mindre bemedlade områden i Nacka, som Fisksätra och Orminge, men mest av allt brukar Nacka få symbolisera den svenska medelklassen. Exempelvis bygger socialdemokraternas valstrategi numera på att politiken måste attrahera ”radhusägarna i Nacka”. Den mest kände Nackaprofilen bär till och med kommunens namn, men Lennart ”Nacka” Skoglund kom inte alls från Nacka, smeknamnet kommer sig från att han som barn brukade följa med sin bror till fotbollsträningar hit. Några kändisar som däremot faktiskt kommer från Nacka är toppsossen Mona Sahlin, rockikonen Ulf Lundell, barnfavoriterna Magnus Uggla och Markoolio, Hep Stars-sångaren Svenne Hedlund, basrösten och Family Four-medlemmen Pierre Isacsson, popgruppen Those Dancing Days, saxofonisten Jonas Kullhammar, grimeartisten Max Peezay, skådespelaren Gösta Krantz, skådespelerskorna Josephine Bornebusch och Sanna Bråding, sportjournalisten Putte Kock och Djurgårdslegenden Jensa Öhling. Sportsligt sett är det knappast Nacka FF som är den stora stoltheten, utan istället handbollslaget Skuru IK, vars damlag är flerfaldiga svenska mästare. Nacka är även känt för Docklands, den ökända och kontroversiella rejvklubben i Finnboda varv som slog igen 2002 efter sju års verksamhet, samt de 300 m höga Nackamasterna.


Järla och Värmdövägen från Jarlahöjden.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.31041823330091
18.156733274427097
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.