Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Nyköpings BIS - Rosvalla


Klubb: Nyköpings BIS
Dräkt: Röda tröjor, Blå byxor
Bildad: 1966
Meriter: 11 säsonger i div 1. 3:dje plats -78.
60:de plats i maratontabellen för div 1
Matcher: Nyköping-Sirius 3-2 sö 8/8 -04
Avstånd: 170 km
Hemsida:http://www.bissarna.com


Hur är det att vara på arenan?
En arena ska alltid bedömas efter nivån på den fotboll som är tänkt att utövas på den, och här träffar Rosvalla helt rätt. Detta är en idrottsplats alldeles lagom för den publik som kan tänkas besöka en match i tredje-fjärdedivisionen i en mellanstor svensk stad. Det som är bra på Rosvalla är dess sympatiska huvudläktare, lite som en miniatyr av en allsvensk läktare. Det är en låg och långsträckt skapelse som sträcker sig längs hela långsidan, med stolar i lagets röd-blå färger och ståplats på flankerna. Desto tråkigare är läget, visserligen är omgivningarna i linje med namnet gröna och blomstrande, men Rosvalla ligger långt ut i Nyköpings periferi, mer än 2 km från centrum. Sedan är det alltid ganska ocharmigt med stora komplex av idrottsanläggningar, och på Rosvalla Eventcenter finns förutom fotbollsanläggningen inte mindre än fem ytterligare legoklossliknande idrottshallar, för hockey, tennis, friidrott, bowling, skytte, m.m. Störst är PEAB Arena, hemmaplan för Nyköpings hockey och melodifestivalvärd 2012. Så även om Rosvalla är lite småtrevlig arena så bleknar den i jämförelse med Bissarnas tidigare hemmaplan, Folkungavallen mitt i stan, med sin pittoreska entré och nästan smärtsamt vackra läktare. Men därifrån flyttade man redan 1973.


Rosvallas huvudläktare med hockeyladan PEAB arena i bakgrunden.


Stämning/klack
Nej, i Nyköping regerar hockeykulturen över fotbollskulturen. Bissarnas publiksiffror är ganska så skrala.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Nyköping ligger vid sidan om stambanan, men har med tåg direktförbindelser med Stockholm, Norrköping och Linköping. Det är även lätt gjort att ta sig hit med Swebus, från t.ex. Stockholm, Göteborg och Malmö. Från stationen har man dock en bit att gå till arenan, runt 40 minuter. Man kan ta buss nr 3 från bussterminalen, för att komma dit från stationen tar man den högersta vägen, Järnvägssgatan, och följer den i 800 m parallellt med spåren. Vill man gå tar man rakt fram på den mittersta gatan från stationen, Borgargatan. Följ denna genom vänsterkurvan, och ta tredje till höger, till Bagargatan. Följ denna förbi gågatepartiet, ta sedan andra till vänster, till Vattugränd. Ta sedan höger på Brunnsgatan i T-korsningen och följ den ned till rondellen, och vik där av åt vänster på gångvägen längs Hamnvägen, mot silon. Gå längs med Hamngatan/Lennings väg i drygt 1,5 km, och förbi rondellen till Rosvalla. Passera Rosvalla på höger sida, och ta sedan gångvägen åt höger för att komma in på arenaområdet, fotbollsplanen ligger sedan till höger.
E4:an från Södertälje: Ta av på första avfarten mot Nyköping Ö/Rosvalla, och ta direkt till vänster i rondellen till Lennings väg. Kör rakt fram i rondellen mot Studsvik/Rosvalla och fortsätt på Lennings väg mot Rosvalla i ytterligare 2 km. Ta sedan till vänster i rondellen mot Rosvalla till Brandholmsvägen, och direkt till vänster i nästa rondell till Idrottsvägen så ligger parkeringen på höger sida.
E4:an från Norrköping/rv 53 från Oxelösund: Ta av på första avfarten mot Nyköping V/Oxelösund, och kör rakt fram i rondellen mot Oxelösund/centrum. Ta sedan rakt fram även i nästa rondell mot centrum, till Västerleden (från Oxelösund kör man rakt fram i den lilla rondellen vid Idbäcken, sedan höger i rondellen mot centrum). Fortsätt in mot centrum, över järnvägsbron, och ta till vänster mot centrum till Västra Tullgatan, och sedan direkt vänster mot Rosvalla, till Järnvägsgatan. Följ sedan Järnvägsgatan/Hamngatan/Lennings väg rakt fram genom tre rondeller mot Rosvalla, sammanlagt 2,5 km. Ta sedan till höger i nästa rondell till Brandholmsvägen, och direkt till vänster i nästa rondell till Idrottsvägen så ligger parkeringen på höger sida.
Rv 52 från Katrineholm/rv 53 från Eskilstuna: Från Katrineholm kör man rakt fram mot centrum i den första rondellen, från Eskilstuna passerar man först rondellen vid Oppeby, och tar sedan vänster i nästa rondell mot centrum. Följ Brunnsgatan under E4:an och in mot centrum i 1,5 km, rakt fram igenom en rondell. Ta sedan till vänster i nästa rondell mot Rosvalla, till Repslagaregatan. Följ denna och sedan Östra Rundvägen rakt fram i 2 km, genom två mindre rondeller, och ta sedan till höger mot Studsvik/Rosvalla i T-korsningen, till Lennings väg. Kör 1 km, ta sedan till vänster i rondellen mot Rosvalla till Brandholmsvägen, och direkt till vänster i nästa rondell till Idrottsvägen så ligger parkeringen på höger sida.


Var kan man ta en öl?
På somrarna ska man ta sig ned till hamnen där klubblivet är hetast, t.ex på ställen som Lotsens Bar, hamnen passerar man om man följer den första vägbeskrivningen, längs Hamnvägen.

Annars finns det ett utbud av mer traditionella pubar längs Östra och Västra Storgatan i centrum. Oliver Twist nära busstorget är en av dessa, med storbilds-TV och hyfsade ölpriser.


Lite om Nyköpings BIS
Nyköpings BIS, Bissarna i folkmun, agerade lite av trendsättare när man 1966 bildades genom en sammanslagning av de båda anrika föreningarna och ärkerivalerna Nyköpings SK och Nyköpings AIK. Precis som nutida bröllopspar bytte man nämligen ut de båda efternamnen mot något helt nytt och unikt; akronymen BIS – Boll och IdrottsSällskap. Bissarna blev också en ganska lyckad bastard, då man 1970 gick upp till andradivisionen. Där höll man sig sedan kvar i hela 10 säsonger, med en tredjeplats 1978 som höjdpunkt, och tog därigenom Nyköpingsfotbollen till en nivå den aldrig varit på vare sig tidigare eller senare. Vid sidan om ett kort återbesök 1984 har man sedan dess skvalpat mellan tredje- och fjärdedivisionerna. Bissarnas kändaste namn är sannolikt Peter ”Cantona” Berggren, hjälte i Hammarby och senare mest känd för Siriusfans som surgubbe i ESK. I Nyköpingstrakten anses dock Roger Landström vara den största talangen som spelat i BIS-tröjan, det var denne som 1970 sköt upp Bissarna i division 1 genom att göra otroliga sju mål i en match mot Motala AIF. Vid sidan om fotboll utövar Bissarna även friidrott, men de flesta idrottsföreningarna i Nyköping är plantor från samma frön. Nyköpings Hockey t.ex, startade som NH90 genom en avknoppning från Bissarna och påföljande sammanslagning. Speedwaylaget Griparna är representationslag för Nyköpings SK’s motorcykel- och snöskotersektion. Likaså är stadens orienteringsklubb Nyköpings OK sprungen ur Nyköpings SK.


Bissarna anno 2005. Längst ned till vänster Christopher Lundin, blivande vindsnabb reservforward i Sirius.


Lite om Nyköping
Nyköping är residensstad i Södermanlands län och har drygt 30 000 invånare. Namnet är missvisande, det handlar nämligen om en mycket gammal köping. Här fanns en handelsplats redan på 1200-talet, och när slottet Nyköpingshus byggdes blev Nyköping en av rikets viktigaste städer. På 1300-talet utspelades här Nyköpings gästabud (finns även i musikalform) då kung Birger låste in sina bröder Erik och Valdemar i slottets fängelsehåla, där de dog en plågsam svältdöd (det ska dock sägas att det var Erik och Valdemar som började, se Håtunaleken). På 1500-talet huserade Karl IX i Nyköpingshus, och Nyköping var en av landets största städer. Sedan branden 1665 är slottet Nyköpingshus förfallet, men Nyköping är en blomstrande och mysig liten stad. Strax utanför Nyköping ligger lågprisflygplatsen Skavsta, varifrån man kan flyga billigt till Europa, samt pionjärkärnkraftanläggningen Studsvik. Nyköping är känt som en kanotstad, klubben heter Nyköpings KK och har fostrat OS-guld-rekordmannen Gert Fredriksson, och även den färskare guldmedaljören Henrik Nilsson. Här finns även ett kanotgymnasium. Andra kända personer är barockarkitekten Nicodemus Tessin, skribenten och feministen Elin Wägner, mångmiljonären och talmannen Per Westerberg, visdiktaren Ulf Peder Olrog, balettkoreografen Birgit Cullberg, rocksångaren Staffan Hellstrand, de bruntonade vikingarockarna i Ultima Thule, och Anna Lindh med maken och landshövdingen Bo Holmberg, som var bosatta i staden.


Vy från Kråkberget över Väster i Nyköping.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
58.749180897218466
17.037885189056396
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.