Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Örebro SK Ungdom - Behrn Arena

"...klassisk fotbollsmark, som under decennier gradvis har uppgraderats till en modern fotbollsarena..."


Klubb: Örebro SK Ungdom
Dräkt: Vita tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1988
Meriter: 1 säsong i tredjedivisionen. 11:e plats -05 (=91:a lag i Sverige)
Matcher: ÖSK Ungdom – Sirius 1-2 sön 24/4 -05
Avstånd: 175 km
Hemsida:http://www.oskungdom.nu


Hur är det att vara på arenan?
Som oerfaren och grön division 2-supporter var det en upplevelse att komma till Behrn Arena till seriepremiären 2005. Kändes nästan som Allsvenskan – fast Sirius mötte ÖSK’s farmarlag, och det var 186 istället för 18 600 åskådare. Arenan – Eyravallen som den egentligen heter – är klassisk fotbollsmark, som under decennier gradvis har uppgraderats till en modern fotbollsarena då läktare har rivits, uppförts och byggts till. Den äldsta läktaren idag är den södra långsideläktaren, en betongkonstruktion som uppfördes 1974. Nästan 30 år senare, 2003, demolerades den gamla fina träläktaren till förmån för den nya huvudläktaren, med bl.a. affärslokaler och hamburgerrestaurang i gatuplanet. Och de kommande åren byggdes så Kubanernas ståplatsläktare på den östra sidan, och en kombinerad sitt/ståläktare på den västra. Tillsammans utgör de fyra läktarna en riktigt skön fotbollsarena, vars enda egentliga nackdel är den blekgröna plastmattan som legat där sedan renoveringen 2003 – Eyravallen blev då landets andra elitfotbollsarena, efter Norrporten i Sundsvall, med plastmatta. Färgsättningen på arenan är röd-svart, någorlunda i linje med hemmaklubbens färger, och läget är prima, alldeles i utkanten av Örebros stadskärna. Granne med fotbollarenan ligger en hockeyhall med namnet Behrn Arena, samt en bandylada som heter – rätt gissat – Behrn Arena. Detta fadda och trista namn kommer från stadens fastighetsbolag Behrn AB, varifrån det tidigare, mer poetiska namnet Eyravallen kommer är däremot något oklart, men namnet kan troligen härledas till en förvrängning av namnet Örebro. Eyravallen var 1958 spelplats för en VM-match, då Raymond Kopa och skyttekungen Juste Fontaine hjälpte sitt Frankrike till seger över Skottland.


Den södra långsideläktaren till vänster, och den västra kortsidan, där bortasupportrar hamnar, till höger.

Stämning/klack
Möjligen en och annan Kuban på läktaren, i bästa fall.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Örebro tar man sig enkelt med tåg, staden ligger på SJ’s Intercitylinje mellan Stockholm och Göteborg och på Bergslagstågens sträcka mellan Gävle och Mjölby. Den kortaste promenaden får man sedan om man stiger av vid Örebro Södra, man har då 15 minuter till Behrnområdet. Gå ut på sidan med stationshuset, korsa Östra Bangatan, och fortsätt längs Änggatan. Följ denna i 600 m, fram till Sveaparken, och sväng där till vänster. Gå längs med parken i 500 m fram till Rudbecksgatan, följ sedan gångvägen längs med denna åt höger i 400 m fram till bandyhallen.
E18-E20 från Arboga/RV 50 från Lindesberg: Följ E18 förbi avfart mot Myrö, och ta sedan av på nästa avfart mot centrum och Falun vid trafikplats Norrplan, och direkt till höger i rondellen mot centrum/norr, till Östra Bangatan (från Lindesbergshållet fortsätter man bara rakt fram i rondellen mot centrum/norr till Östra Bangatan). Följ denna i 3 km genom Örebro centrum, och ta sedan vänster på Rudbecksgatan mot Behrn Arena och Stortorget, direkt efter bron över Svartån. Följ Rudbecksgatan i 1,5 km förbi fotbollsarenan och bandyhallen, och ta nästa höger till Restalundsgatan. Fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.
E18 från Karlskoga/E20 från Mariestad:
Passera avfarten mot Adolfsberg, och ta sedan av på nästa avfart mot Centrum/Söder.  Följ Södra Infartsleden in mot centrum i 1,5 km, håll därefter åt höger mot Adolfsberg och Södermalm, och kör sedan rakt fram i rondellen mot Södermalm. Följ Kungsgatan och Borgmästargatan rakt fram mot sjukhuset i 1 km, och håll vänster till Trädgårdsgatan mot sjukhuset. Ta sedan direkt till höger på Rudbecksgatan mot Norrköping och Wadköping. Kör förbi fotbollsarenan och bandyhallen, och ta nästa höger till Restalundsgatan. Fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.
Rv 51 från Norrköping:
Passera avfarten mot Adolfsberg, fortsätt på Norrköpingsvägen, och ta till höger i nästa Tybblerondell mot centrum. Kör Sörbyängsvägen till Universitetsrondellen och ta till vänster mot centrum. Fortsätt rakt fram på Norrköpingsvägen och Rudbecksgatan i knappt 2 km, ta sedan vänster på Restalundsgatan mot Behrn Arena, och fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.


Var kan man ta en öl?
Stortorget är Örebros hjärta, och däromkring finns ett antal ställen att välja mellan. På O’Learys, på Drottninggatan ett ynkligt stenkast från Stortorget, kan Kubanerna ibland återfinnas.

Eller välj bandyklacken Svampens charmiga sylta Kungen, en pizzeria som ligger på Rudbecksgatan, en knapp kilometer från Behrn Arena.


Lite om ÖSK Ungdom
ÖSK Ungdom gjorde debut i förbundsserierna 2001, och 2005 var man uppe i division II – bara en division under moderklubben Örebro SK. Ett lurigt läge, då farmarlag enligt reglerna inte tilläts spela högre än division V, men ÖSK Ungdom var formellt sett inget farmarlag, trots att man delade klubbmärke, matchdräkt och hemmaplan med moderföreningen, och att lagets enda syfte med att spela så högt upp i seriesystemet var att slussa spelare till vuxen-ÖSK. ÖSK Ungdom bildades 1988 då Örebro SK splittrades upp i olika sektioner, och all ungdomsverksamhet samlades då under ÖSK Ungdom-paraplyet; fotboll, bandy, handboll och innebandy. I fotboll spelade ÖSK Ungdom i förbundsserierna (≥ division 3) mellan 2001 och 2011. Då åkte laget ur tvåan, och samtidigt täpptes farmarlags-kryphålet igen av SvFF. När snabba övergångar mellan moder-och farmarlag ej längre var möjliga lades ÖSK Ungdoms seniorlag ned – och därmed slapp seriösa division 2-klubbar i fortsättningen ofoget att behöva möta b-lag i viktiga seriematcher.


Unga, men inte riktigt så här unga, var ÖSK Ungdom när Sirius mötte dem i division 2 år 2005. Idag finns endast barn- och ungdomslag inom föreningen - här P06-laget. Foto: www.oskungdom.se

Lite om Örebro
Örebro har 95 000 invånare, och med 125 000 invånare i kommunen så är det Närkes största stad, Sveriges sjunde största, och residensstad i Örebro län. Staden är belägen på den bördiga Närkeslätten vid rikets fjärde största sjö, Hjälmaren, och har anor från 1200-talet. Då uppfördes den fästning som med tiden utvecklades till Örebro slott, som än idag är stadens medelpunkt. På 1500-talet renoverades slottet av Gustav Vasa, och Örebro fick ett ordentligt uppsving som administrations- och handelsstad. På slottet har ett antal riksdagar hållits, till exempel så var det här Jean Baptiste Bernadotte valdes till Sveriges tronföljare år 1810. Två varor har tidigare varit framträdande i Örebros historia: skor och kex. Kexen tillverkades på Örebro kex, skorna i ett stort antal mindre fabriker; kring mitten av 1900-talet låg hälften av landets skofabriker i Örebro län. Idag finns inget av detta kvar, däremot har man fått ett universitet. Två klassiska svenska läskedrycker har också sett också dagens ljus i Örebro, både Julmust och Champis uppfanns av läskfabrikanten Roberts AB. Inom finkulturen är Örebro representerat genom författaren Hjalmar Bergman och hans Wadköping, inom fulkulturen är det sitcomen "Svensson Svensson" som utspelas i Örebroförorten Vivalla. Wadköping har även givit namn åt den lilla muséestaden vid Svartån, med gamla trägårdar från tidigare sekel. Bland övriga berömda byggnader finns det ovan nämnda slottet, men den kändaste konstruktionen i staden är vattentornet Svampen, som uppfördes på 50-talet, och bland annat har fått en exakt kopia i Saudiarabiens huvudstad, Riyadh. Kända Örebroprofiler är reformatorn Olaus Petri, journalisten Torsten Ehrenmark, kockarna Cajsa Warg och Carl Jan Granqvist, skatepunkgruppen Millencolin, grindcorebandet Nasum, postpunkarna Lolita Pop, entertainern Martin Stenmarck, regissören Josef Fares och hans bror Fares Fares, konstären Linn Fernström, den litterära pojkspolingen Sune, fartfantomerna Ronnie Peterson (formel 1) och Stig Blomqvist (rally), programledarna Pernilla Månsson-Colt och Claes Runheim, Bondbruden Mary Stavin, serietecknaren Gunnar Persson, nazistbankrånaren Tony Olsson, ”kubasvensken” Mehdi Ghezali samt revyartisten och Siriussupportern Peter Flack.


Örebros landmärke, vattentornet Svampen, vakar över husen på Bergslagsgatan.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.26619645753607
15.223686285316944
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.