Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Qviding FIF - Valhalla


Klubb: Qviding FIF
Dräkt: Vinröda tröjor, vita byxor
Bildad: 1987
Meriter: 2 säsonger i andradivisionen. 10:e plats -08 (=26:e lag i Sverige).
172:a plats i maratontabellen för div I.
Matcher: Qviding – Sirius 2-0 sön 25/5 -08
Avstånd: 454 km
Hemsida:http://www.qviding.se


Hur är det att vara på arenan?
Qviding är efter att ha övergivit sin gamla hemmaplan Torpavallen en aning husvilla, för närvarande återfinns man på Valhalla IP i centrala Götet, men var man hamnar i framtiden är mera ovisst. Då Valhalla finns presenterad på annan plats i bortaguiden bjuds här istället på en liten expose över Qvidings dåtid, nutid och framtid. Qvidings dåtid utgörs av den enormt sunkiga Torpavallen, som gav Väsbys ruckel Vilundavallen en hård match i kampen om elitfotbollens sämsta arena. Liksom Vilundavallen låg Torpavallen precis invid motorvägen, faktiskt ännu närmare då avståndet mellan avbytarbåsen och E20 uppgick till sisådär 10 meter. Torpavallens läktare var ett litet fjuttigt bygge i plåt, betong och flagnande grönmålat trä, inte mer än fem bänkrader hög. Eländemetern ger dock ändå inte riktigt lika högt utslag som på Vilundavallen, dels eftersom Torpavallen saknade löparbanor, plus att omgivningarna inte är lika massivt förortstrista som i Väsby. Hursomhelst, år 2007 insåg Göteborgs stad att det kanske inte var så hälsosamt att spela fotboll insvept i ett avgasmoln, och man beslutade att Torpavallen skulle rivas. Nästa anhalt för Qviding blev då trevliga Valhalla mitt i stan, granne med Liseberg, Nya och nygamla Ullevi och Scandinavium. Valhalla är en alldeles utmärkt arena för Superettanboll, för Qviding är dock nackdelen att man här spelar långt ifrån sin (visserligen obefintliga) supporterbas i östra Göteborg. Snart kan man dock vara tillbaka i sin ursprungsmiljö, då Qvidings framtid stavas Härlanda Park. Ute vid det gamla fängelset som nu omvandlats till kulturhus är planen att uppföra en fotbollsanläggning med klubbhus, träningsplaner, och en matcharena med plats för 1000-talet åskådare. Detta låter dock vänta på sig några år, och huruvida Qvidings a-lag kommer att få spela på Härlanda Park beror lite på hur framgångsrika man är. Anläggningen kommer nämligen att vara godkänd för division 1-spel som bäst.


Qvidings hemmaplaner igår, idag och imorgon. Överst: Torpavallens lilla plåtskjul till huvudläktare. Nederst t.v: Härlanda Parks fotbollsplaner som de ser ut idag. Nederst t.h: Valhallas ståplatsläktare.


Stämning/klack
Qviding har fyllt upp luckan som Västra Frölunda lämnade och har tagit över som Göteborgs femtelag. Det säger sig självt att det inte är någon tacksam position, och Qviding dras med riktigt dåliga publiksiffror. De flesta platserna på Valhalla gapade tomma, och på dem som inte gjorde det satt det övervägande medelålders män i Qviding-overaller. En liten barnklack stod för de känsloyttringar som hördes.


Bra uppslutning i Qvidingklacken vid detta fototillfälle. Medelåldern är dock inte särskilt hög. Foto: Roger Lindberg.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Göteborg tar man sig enkelt med både tåg, buss och flyg, och vad man än väljer hamnar man på tågstationen eller den intilliggande Nils Ericson-terminalen. Därifrån kan man enkelt gå till Valhalla på drygt 15 minuter. Gå ut till vänster från tågen till Drottningtorget, gå rakt fram över torget och spårvagnsstationen, och korsa den lilla gångbron över kanalen. Följ Slussgatan åt vänster över en till liten bro, och ta till höger i nästa korsning längs med Nya Allén. Ta sedan nästa till vänster, och följ Sten Sturegatan förbi Heden, över Engelbrektsgatan och fram till korsningen med Skånegatan och Scandinavium. Korsa Skånegatan, och följ Valhallagatan till vänster om Scandinavium, Valhalla ligger ett par hundra m längre fram till vänster. Orkar man inte gå kan man hoppa på en spårvagn vid Drottningtorget, linje 2 mot Mölndal eller linje 13 mot Sahlgenska, och hoppa av vid Scandinavium.
E6 från Uddevalla: Kör genom Tingstadstunneln och håll sedan åt vänster för att fortsätta på E6 mot Malmö. Håll sedan åt höger och ta av på avfarten mot centrum vid Ullevimotet. Fortsätt sedan rakt fram mot centrum på Ullevigatan förbi Nya Ullevi, och ta sedan till vänster på Skånegatan mot Liseberg. Följ denna i 800 m, kör in i rondellen vid Scandinavium, gör där en 180 graders vänstersväng mot Scandinavium, och direkt till höger mot Valhalla. Parkeringen ligger till vänster efter 250 m.
E45 från Trollhättan: Passera först avfarten mot E20 och Alingsås, kör sedan förbi avfarten mot Oslo, och ta därefter ta av mot E6:an och Malmö. Fortsätt mot Malmö och centrum förbi avfarter mot Stockholm och Olskroken, håll sedan åt höger och ta av på avfarten mot centrum vid Ullevimotet. Följ sedan anvisningarna ovan.
E20 från Alingsås: Passera först avfarten mot Oslo, och håll strax därefter till höger på avfarten mot Odinsplatsen vid skylt mot Malmö. Kör rakt fram på Friggagatan fram till Odinsplatsen, ta där höger och kör runt slingan kring Odinsplatsen, och ta tredje till höger på Skånegatan mot E6. Kör rakt fram på Skånegatan vid Nya Ullevi mot Liseberg i 800 m, kör in i rondellen vid Scandinavium, gör där en 180 graders vänstersväng mot Scandinavium, och direkt till höger mot Valhalla. Parkeringen ligger till vänster efter 250 m.
E6/E20 från Halmstad/lv 40 från Borås: Följ E6 mot Oslo fram till avfarten mot Örgryte/Gårda. Ta av där, kör rakt fram mot Gårda, över bron och ned på Örgrytevägen. Ta till höger under bron, och kör rakt fram mot centrum. Passera Liseberg, och håll sedan höger mot centrum till Skånegatan. Ta sedan nästa till höger på Valhallagatan, parkeringen ligger till vänster efter 250 m.


Var kan man ta en öl?
I närheten av Valhalla finns många ställen att välja på, man befinner sig ett stenkast från Avenyn. Ett originellt, flådigt och nära alternativ är Heaven 23, en Skybar på 23:e våningen uppe i Gothia West Tower kring hörnet från Valhalla.

Om man vill botanisera bland kroglivet i Qvidings hemmakvarter så kan man besöka den mysiga kvarterskrogen Michelangelo, i Kålltorp, 500 m från Qvidings kommande högkvarter på Härlanda Park.


Lite om Qviding FIF
”Vad i hela friden är Qviding?”, har nog mången supporter till Superettan-lag frågat sig de senaste säsongerna. Via en fantastisk härledning på klubbens hemsida får vi reda på att klubbnamnet egentligen betyder ”Maggropens FIF”. Det ligger till som så att BK Qviding grundades på Qvidingsgatan i Kålltorp. Denna gata hade fått sitt namn från Lars Quiding, en körsnär som bodde på Fräntorps herrgård på 1700-talet. Herr Quiding hade i sin tur tagit sitt namn från födelseorten Kvidinge i Skåne. Kvidinge kan härledas till det danska ordet ”kvith”, som betyder just maggrop, och troligen beskriver hur terrängen såg ut vid Söderåsen. (Vad en maggrop egentligen är framgår dock inte, kan det vara navel?) Kvar återstår dock att förklara det första f:et i akronymet FIF. Detta står för Fräntorp, då den nuvarande föreningen är en frukt av den sammanslagning av de båda division 4-lagen BK Qviding och Fräntorps IF som gjordes 1987. Qviding av idag är i mycket Göteborgs svar på Brommapojkarna. Liksom Brommaklubben så kommer man från ett medelklassområde i en närförort, och liksom BP är man i medlemmar räknat en enormt stor förening, med fokus först och främst på ungdomsfotbollen. Och inte minst: Precis som stockholmskollegan så har man ett a-lag på stadig frammarch, men mycket svårt att locka någon publik till föreningens flaggskepp. I övrigt måste Qviding sägas vara en ganska anonym klubb, det är en stabil men ospännande resa man haft från division 4 upp till Superettan. En höjdpunkt var dock när man massakrerade storebror GAIS med 6-2 på Torpavallen 1998. Genom framgångsrikt kval mot Syrianska nådde man för första gången Superettan 2006. Där åkte man ur med råge, men gjorde snabb comeback, och lyckades 2008 hänga kvar i den näst högsta serien. Trots den stora ungdomsverksamheten har man så här långt inte levererat några storspelare till svensk fotboll, det namn man främst förknippar med föreningen är nog istället mästartränaren Zoran Lukic som tränade Qviding i drygt två säsonger. Andra kanske minns att landslagsstrikern Dan Corneliusson varvade ned i Qviding i början av 90-talet.


Qviding må vara ett anonymt lag, men man har iallafall stilrena vinröda tröjor.


Lite om Härlanda
Härlanda kommundel utgör den östligaste utposten av Göteborgs kommun, här bor runt 20 000 invånare i stadsdelarna Fräntorp, Kålltorp, Torpa, Björkekärr och Vidkärr. Här bor göteborgare främst ur medelklassen, i sina radhus, egnahemsvillor och landshövdingehus. Härlanda ligger på bördig mark och var tidigt en välmående socken. De katolska prästerna kom dock i bråk med Gustav Vasa, som bestraffade Härlanda med att riva kyrkan och inkorporera området i Örgryte socken. Tiden gick sedan sin gilla gång i Härlanda bland torp och herrgårdar, till Göteborg började tränga sig på. I början av 1900-talet bredde stadsbebyggelsen ut sig, och 1922 blev Härlanda en del av Göteborgs stad. Här låg det beryktade Vidkärrs barnhem, på senare tid omskrivet för pennalism och övergrepp, där bl.a. trubaduren Bengt Sändh tillbringade en del av sin barndom. Många av Härlandas kändisar är döda, som poeten Karin Boye, författaren Viktor Rydberg och jazzsångerskan Sonya Hedenbratt. Dessa ligger nämligen begravda på Göteborgs Östra kyrkogård som ligger inom Härlandas gränser. Här ligger även Härlanda tjärn, en omtyckt badsjö hos Göteborgs barnfamiljer. Några kända personer från området är (s)-ministrarna Leif Pagrotsky och Jan Eliasson, programledaren Harald Treutiger och rockmonstret Freddie Wadling.


Exakt här, på Qvidingsgatan i Kålltorp, bildades BK Qviding en gång i tiden.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
57.72461730185386
12.030951976776123
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.