Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Rasbo IK

Rasbo IP
Klubb: Rasbo IK
Dräkt: Vinröda tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1928
Meriter: Har som bäst spelat i div IV
Matcher: Rasbo-Sirius 3-9 ons 19/5 -04 (Upplandscupen)
Publikkapacitet:
Avstånd: 21 km
Hemsida:http://www.rasboik.se


Hur är det att vara på arenan?
Rasbo IP är en synnerligen genuin landsortsanläggning belägen mitt bland potatisåkrarna strax nordost om Uppsala. Anläggningen är välskött, gräset frodigt, och man får känslan av att Rasbo IP är betydelsefull för bygden. Rasbo IP ligger alltså mitt i spenaten, c:a 4 km från Rasbos största ”tätort” Gåvsta. Det finns inga läktare, de sittplatser som erbjuds är i form av några cafébord och ett par parkbänkar. En mysig klubbstuga står intill planen, och anläggningen är omgärdad av skogsdungar.

Stämning/klack
Någon sådant fanns inte (och Rasbos insats i matchen uppmuntrade kanske inte heller). Vi fick sällskap med ett Rasbo-fjortisgäng som var där för att spana in de snygga Siriusspelarna.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt är det lite knepigt. Eftersom anläggningen ligger så otillgängligt blir en promenad på 3 km oundviklig. Man tar bussen från Uppsala (busstationen vid centralen). Buss nr 811 mot Öregrund går åtminstone en gång i timmen, andra som fungerar är nr 805, 816 och 886. Stig av i Örby, och gå till höger mot Frötuna. Följ vägen i 3 km, Rasbo IP ligger till höger i den tredje vägkorsningen.
Kommer man med bil på E4:an så tar man av på lv 288 mot Alunda/Östhammar. Kommer man norrifrån är det tredje avfarten till vänster efter rondellen, kommer man från söder är det fjärde till höger efter att man passerat vattentornet. Ta sedan av till höger mot Frötuna efter 12 km, följ vägen rakt fram 3 km så ligger Rasbo IP till höger.
Kommer man från Enköpings/Dalarna-hållet följer man Bärbyleden runt Uppsala mot E4:an, ta sedan E4:an mot Stockholm, och ta lv 288 som är tredje till vänster, sedan enligt ovan.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Strax utanför Gåvsta, i Rasbo Prästgård vid 288:an ligger Rasbo Grill & Pizza. Jag är dock osäker på hur det står till med utskänkningen där. Annars får man väl dricka burköl på åkern.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
Rasbo IK bildades 1928 då greven på Frötuna, Carl Bernadotte, upplät en markplätt att spela boll på. Fotboll, skidåkning och orientering har varit de röda trådarna genom klubbens historia, idag bedrivs även innebandy, och tidigare har det utövats friidrott, cykel, bandy, bordtennis och ishockey. För fotbollen gick det bäst på 60- och 70-talen då man låg i div IV 13 säsonger på raken. Rasbo IK är en typisk landsortsförening med all möjlig social verksamhet vid sidan om idrotten. På 40-talet drev man en dansbana där Calle Jularbo drog storpublik 1949. Två år senare såldes dock dansbanan för 250 kr som ved.

Rasboär en socken och kommundel strax nordost om Uppsala med knappt 4000 invånare och Gåvsta som största tätort. I Rasbokil ligger en kyrka från 1400-talet som räknas till en av Upplands mer sevärda. Rasbo har faktiskt en plats i världslitteraturen, i Ira Levins klassiker ”Pojkarna från Brasilien” (samt även ifilmenmed samma namn) bor postmästare Bertil Hayden med sin mini-Hitler till son i Rasbo. Idrottsligt är det annars mest motorsport som gäller i Rasbo, i form avRasbo MK. En Rasbo-kändis är historikern och författarenPeter Englundsom är bosatt i Rasbo.


Tillbaka till toppen