Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Robertsfors IK - Stantorsvallen


Klubb: Robertsfors IK
Dräkt: Långrandiga röd-svarta tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1907
Meriter: 7 säsonger i tredjedivisionen. 3:e plats -02, -03, -05 (= 43:e lag i Sverige).
Matcher: Robertsfors-Sirius 2-0 lör 14/6 - 03
Robertsfors-Sirius 2-1 lör 20/5 -06
Avstånd: 633 km
Hemsida:http://www.rikfotboll.se


Hur är det att vara på arenan?
Det är lätt hänt att man får en liten tår i ögonvrån vid ett besök på Stantorsvallen. Och då beror det inte nödvändigtvis på matchresultatet (även om dessa också kan framkalla denna reaktion), utan på att Stantorsvallen är så bruksromantisk, gärsgårdsmysig och norrlandsvemodig som det någonsin blir. Denna gemytliga lilla landsortsarena hittar man mellan sågverket och barrskogsbältet, vid foten av Stantorsberget i utkanten av lilla Robertsfors. Läget är alltså perifert, men i en ort av Robertsfors storlek innebär det ändå mindre än en kilometer till parkeringen vid Grillhörnan som utgör centrum. Läktarna är perfekt anpassade för det hundratalet robertsforsare som vanligtvis utgör publiken, det finns två identiska små ståplatsläktare, relativt branta och höga med tak, på varsin sida om speakerbåset. De gröna omgivningarna och rödmålade husen kring anläggningen bidrar till trevnaden, och man kan nästan känna doften av kokkorv och liniment i näsborrarna även när det är långt till nästa match. Det enda som bryter illusionen av tidsresa är gräsmattan, som liksom de flesta norrländska fotbollsmattor nuförtiden är gjord av plast. Granne med anläggningen finns även en månskensrink och en skidbacke med en ihoprostad gammal liftanläggning. Namnet har arenan naturligtvis fått av Stantorsberget, men vem eller vad Stantor var förtäljer inte historien.


Ingen tvekan om vilka som spelar här - de två små tvillingläktarna är perfekta för ett lag på Robertsfors-nivå.

Stämning/klack
Robertsfors drar måttligt med publik, men stämningen är familjär med spelarfruar, spelarungar och spelarfarbröder på läktarna, och engemanget är åtminstone snäppet bättre än hos många av de övriga norrlandslagen.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Robertsfors tar man sig med kustbussen som går mellan Umeå och Haparanda. Kommer man söderifrån åker man med fördel till Umeå, varifrån man kommer till Robertsfors på en timme. Vissa bussar stannar endast i Sikeå vid E4:an fyra km från Robertsfors, då kan man få nöjet att åka i länstrafikens taxibuss in till byn. Från busstationen går man till Stantorsvallen på mindre än 15 minuter. Gå upp på Storgatan och följ denna åt höger ända tills bebyggelsen börjar ta slut. Ta där vänster på Yttre Ringvägen, och sedan första till höger på Hantverkargränd, och följ denna fram till Stantorsvallen.
E4 från Umeå: Ta av till vänster mot Robertsfors vid Sikeå. Följ vägen knappt 4 km till Robertsfors, ta där första till höger på Idrottsvägen upp till Stantorsvallen.
E4 från Skellefteå: Passera Ånäset, fortsätt 5 km, och ta nästa till höger mot Robertsfors. Följ vägen 1 mil in till Robertfors, ta sedan vänster mot Sikeå i T-korsningen med Storgatan. Följ denna i 1,5 km, förbi de sista husen, ta sedan till vänster på Idrottsvägen mot vattentornet på Stantorsberget, och följ denna upp till Stantorsvallen.


Var kan man ta en öl?
Robertsfors är inte Las Vegas precis. Bästa tipset är att titta in på Ceylon Café, som namnet till trots är en restaurang, en asiatisk sådan. Ceylon ligger på Storgatan mellan busstationen och Stantorssvallen. .


Lite om Robertsfors IK
I hemmapubliken var det troligen inte många som tänkte på det. Men för bortalaget var matchen mellan Sirius och Robertsfors på Studenternas den 23/8 -03 en milstolpe. Detta var nämligen den första seriematch någonsin Robertsfors spelade söder om Dalälven. Hela Robertsfors tidiga 00-tal var, sett till föreningens historia, anmärkningsvärt framgångsrikt. "Robban", som klubben ofta kallas till vardags, bildades 1907 som Robertsfors IF. 1930 bytte man IF mot IK, och 1940 ingick man ett kort äktenskap med grannklubben Sikeå, som kom att vara sex år innan separationen var ett faktum. Därefter följde många säsonger i Västerbottens lokalserier där man fick mäta sina krafter mot lag från orter med karga namn som Hjoggböle, Flurkmark och Blattnicksele. Det nya millenniet inleddes dock på ett imponerande sätt, år 2000 tog man dock klivet upp till division II, och under säsongerna 2001 till 2005 slutade man aldrig sämre än femma i serien, med ett lag som till stor del bestod av insocknes spelare. Några av dessa var Jan-Olof Hemmervall, Lars Sandström, Joel Gradin, Jesper Larsson och Johan Larsson, en rutinerad kvintett som sammanlagt kom upp i nära 1800 matcher för klubben. Man var dessutom extremt starka hemma på Stantorsvallen - från 4/7 -01 till 27/9 -03 spelade man 27 raka seriematcher på hemmaplan utan att förlora.Under den första säsongen i den nya division 1 2006 vände dock lyckan. Jätteförlusten mot Sirius på Studenternas med 0-8 blev extra ödesdiger då man i sluttabellen blev degraderade på målskillnad – sju mål sämre än Östersund. Fotbollssektionen är den klarast lysande inom klubben, men man sysslar även med ishockey, orientering, skidåkning, badminton och bordtennis.


Robertsfors gömmer sig bakom en stor sponsorskylt efter cupsegern i Electrolux Home Cup 2011, men de milanesiskt röd-svartrandiga tröjorna kan ändå skymtas.

Lite om Robertsfors
Den lilla bruksorten Robertsfors med dess 2000 invånare finner man ganska precis mitt emellan Umeå och Skellefteå, c:a 7 kilometer inåt landet från Västerbottenskusten. På 1750-talet bodde här fem bondefamiljer i byn Edsfastmark, då två irländare, John Jennings och Robert Finlay kom och vände allt på ända. Dessa var två förmögna herrar med brukserfarenhet från mellansverige, t.ex. Gimo, och de ville nu expandera norrut. Robert Finlay fick dessutom privilegiet att ge namn till det nya bruket, som sedan även adopterades av det framväxande samhället. Liksom de flesta bruken så dog Robertsfors så småningom ut, och järnhanteringen upphörde i slutet av 1800-talet. Därefter försökte man sig på att driva sågverk, sprittillverkning och pappersmassafabrik, innan till slut ASEA tog över ruljansen och startade upp tillverkning av industridiamanter. Idag drivs fabriken av Element Six och har 50 anställda. Minnen av det gamla bruket finns idag kvar i form av Bruksmuséet och det årliga jippot "Brukets dag" (som denne skribent hade turen att få besöka, huvudattraktionen var ett gäng surmulna raggare som dansade line-dance på parkeringsplatsen i det strilande regnet). Andra attraktioner i Robertsfors är golfbanan och det fina laxfisket i Rickleån. Sett till sin lilla sorlek så är antalet kändisar som förknippas med Robertsfors stort. Främst i ledet står rockkvartetten Sahara Hotnights som slagit både inom- och utomlands. En annan musikalisk dam från orten är Frida Hyvönen. F.d. ministern och centerledaren Maud Olofsson förknippas också med Robertsfors, även om hon är från en annan del av kommunen, och det var ju även i hennes badtunna i Högfors som den nu regerande Alliansen föddes. Den mest berömde mannen från Robertsfors är påhittad: Fejkstekaren JW i Jens Lapidus böcker är robertsforsare till börden.


Bruket - här föddes en gång Robertsfors, idag ryms det endast museum i byggnaderna.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
64.1879961342046
20.867650508880615
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.