Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Runhällens BoIS - Runavallen

"...Huvudläktaren är tjock, knubbig och nästan kubisk, och gör sitt bästa för att imitera en svensk sommarstuga..."


Klubb:Runhällens BoIS
Dräkt: Långrandiga röd-svarta tröjor, svarta byxor
Bildad: 1936
Meriter: 3 säsonger i fjärdedivisionen. 5:e plats 1959 (=328:e lag i Sverige)
Matcher: Runhällen-Sirius 3-6 ons 18/5 -05 (Upplandscupen)
Avstånd: 60 km
Hemsida:http://www.laget.se/RBOIS


Hur är det att vara på arenan?
I Heby kommun kan man det här med fotbollsanläggningar. I centralorten Heby ligger härliga Tegelvallen, men frågan är ändå om inte pittoreska Runavallen i den lilla byn Runhällen är en ännu bättre upplevelse. Runhällen ligger vid sidan av vägen mellan Heby och Tärnsjö, och själva Runavallen ligger i änden av en tvärgata till landsvägen genom byn – d.v.s. ungefär mitt i ingenstans. Runavallen är en dröm i frodigt gräs, dekorerad med Falu rödfärg och vita knutar, och omgiven av blomsterängar och gula fält. Huvudläktaren på Runavallen är i formen något av en motsats till kommunkollegan Tegelvallens anorektiska läktare; den är tjock, knubbig och nästan kubisk, och gör sitt bästa för att imitera en svensk sommarstuga. Denna läktare har sex väl tilltagna bänkrader och ger kanske inte världens bästa planöversikt på grund av takstolparna, men det är en petitess i sammanhanget. Till på köpet har man en av Upplands bästa gräsmattor. Här spelas för närvarande division VII-fotboll, men Runavallen skulle stå sig väl i betydligt högre serier än så. På arenan finns även klubbstuga med tillhörande utmärkt café, en lekpark, två mindre fotbollsplaner, samt en månskensrink för hockey.


Runavallens läktare är knubbig och faluröd.

Stämning/klack
Matchen i Runhällen var Upplandscupen när den var som allra bäst, och en ansenlig andel av Runhällenborna hade letat sig ner till fotbollsplanen i hopp om en cupskräll. Man hade till och med två stora flaggor, förvirrande nog närmast blå-svarta till färgen.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Enda sättet att ta sig med kollektivtrafiken till Runhällen är med buss 865 från Heby eller Östervåla, fem turer om dagen på helgen. Från busshållplatsen fortsätter man förbi butiken och tar sedan första till höger på Skiffervägen upp till Runavallen.
Rv 72 från Uppsala/Lv 254 från Enköping/Rv 56/72 från Sala: Följ skyltarna mot Gävle, från Uppsalahållet tar man av till höger efter Heby, från Salahållet tar man av till vänster innan Heby. Följ rv 56 i 8 km, förbi avfarten mot Jugansbo. Ta sedan av till vänster mot Runhällen och följ vägen i knappt 2 km genom byn, förbi Runhällens Maskin, och ta sedan höger direkt efter affären till Skiffervägen, och kör upp till Runavallen.
Rv 56/72 från Tärnsjö: Passera avfarter mot Enåker, Mårtsbo och Hedensberg, och ta sedan nästa till höger mot Runhällen. Håll till höger i nästa korsning in till byn och fortsätt i 800 m förbi Runhällens Maskin. Ta sedan höger direkt efter affären till Skiffervägen, och kör upp till Runavallen.


Var kan man ta en öl?
I Runhällen kan man som bäst få en kaffe på hembygdsgården. Vill man ha starkvaror får man åka till Heby, till exempel till kinapanget Träffpunkten i centrum.


Lite om Runhällens BoIS
Runhällens BoIS bildades strax innan andra världskrigets utbrott, 1936, och klubben nådde sin topp ungefär samtidigt som samhället Runhällen gjorde det; i slutet av 50-talet gjorde man tre säsonger i fjärdedivisionen, division IV Uppland. 1958 var man faktiskt bara tre poäng från att placera sig över Sirius i tabellen, och året efter, 1959, kunde man kalla sig det sjätte bästa laget i Uppland. Det är dock inte särskilt trångt i pokalskåpet hos Runhällen, även om dess yngre pojklag blev Västupplands-mästare år 1968. Det har därefter gått utför med Runhällenfotbollen i takt med landsbygdens avfolkning, idag spelar man sin fotboll i lägsta divisionen (nr VII), och tycks ha allt svårare att få ihop spelare till sitt representationslag. Runhällens verklige trotjänare är materialaren Helmer Andersson, med över 40 års bärande och tvättande bakom sig. Tidigare var föreningens verkliga stolthet bordtennissektionen, men denna har nu slagits samman med grannen Heby.


Runhällens division VII-lag 2013 hade en viss rondör.


Lite om Runhällen
För sådär runt 60 år sedan var Runhällen en livfull liten järnvägsknut med över 500 invånare och egen butik, mejeri, slakteri, snickeri och café. Idag finns butiken kvar, samt en liten mekanisk verkstad, men inte mycket mer. Rälsen är sedan länge uppriven, mer än varannan invånare försvunnen, och Runhällen har blivit en by i bakvattnet. Som man kan gissa från namnet är byns sevärdhet en runsten, denna står strax utanför byn, och restes på 1000-talet av en person med namnet Ärnlöd. I socknens hembygdsgård finns även ett runstensmuseum inrymt. Runhällens tid som stationssamhälle startade 1901 då spåren drogs mellan Sala och Gävle, och 1906 öppnade också linjen till Enköping. Dessa järnvägar, i synnerhet den sistnämnda, tillhörde landets minst lönsamma järnvägslinjer, men trots detta fortsatte tågen att gå till Runhällen ända till 1964. Den mest spännande episoden i Runhällens historia är Salaligans härjningar i trakten. Den beryktade rånarligan genomförde 1933 ett dubbelmord på schaktmästare Kjellberg och hans hushållerska Karin Holmberg i grannbyn Kölfors. Runhällens ende kändis är Eric Enlund, jordbruksminister i Ola Ullstens regering 1978-1979.På hembygdsgården kan man dricka kaffe tillsammans med traktens pensionärer och titta på runstenar.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.02761254983471
16.827468037736253
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.