Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Säters IF

Kvarnsvedens IP - konstgräsplanen
Klubb: Säters IF
Dräkt: Långrandiga blå-vita tröjor, Blå byxor
Bildad: 1907
Meriter: 12 säsonger i div II. 3:e plats -57
Matcher: Säter-Sirius 0-4 lö 1/4 -06 (Svenska cupen)
Publikkapacitet:
Avstånd: 166 km
Hemsida:http://www.laget.se/satersif


Hur är det att vara på planen?
Denna cupmatch under vår-vintern 2006 spelades på Kvarnsvedens IP, Säters närmaste konstgräsplan. Och för åskådaren är Kvarnsvedens IP ungefär så illa det kan bli. Alla former av läktare saknas helt, och planen är omgärdad av höga staket, vilket lämnar ungefär 2 meters utrymme att klämma in sig på mellan sidlinjen och planket. Dessutom hade ingen bemödat sig om att röja bort snön runt planen, så man fick pulsa sig fram, för att sedan stå med fötterna i en snödriva – garanterat förkylningsframkallande! Även läget är helkasst, 6 långa km norr om Borlänge i förstaden Kvarnsveden. Som tur är så är Kvarnsvedens IP inte Säters ordinarie spelplan, när inte snön ligger tung på taken håller man till på Säters IP, en mycket trevligare småklubbsarena mitt i Säter.

Stämning/klack
Säterfansen hade vallfärdat i tusental till ett kokande Kvarnsvedens IP! Eller inte… 98 åskådare lockade denna cupmatch, mest gymnasiekids som var måttligt engagerade i matchen.

Hur tar man sig till planen?
Det är en bra bit att gå från Borlänge station, drygt 6 km. Enklast är att gå ut på baksidan av stationen, ta gångtunneln över spåren, och följ Jussi Björlings väg åt höger. Ta sedan Hagavägen, första till vänster, och sedan Röda vägen, femte till höger. Gå rakt fram och följ vägen i vänstersvängen runt det U-formade huset, fortsätt sedan rakt fram på cykelvägen som går längs med Kvarnsvedsvägen. Följ denna i 3 km, gå sedan rakt fram i rondellen efter järnvägsspåren på Sveaborgsvägen. Ta till höger på Ringargatan efter 700 m. Idrottsplatsen ligger sedan på andra sidan Fabriksgatan efter 500 m. Kanske dock ingen dum idé att ta bussen, nr 601 och 605 går till Kvarnsveden ungefär 1 gång i halvtimmen.
Kommer man med bil söderifrån följer man rv 70 mot Leksand till vänster i den andra Borlängerondellen, sedan rakt fram i fyra rondeller. Sedan tar man till höger i Mellstarondellen mot Kvarnsveden, och rakt fram på Morbyggevägen/Fabriksgatan. Idrottsplatsen ligger sedan till vänster.
Kommer man med bil från Leksandshållet på rv 70 tar man till vänster i den första rondellen (Mellstarondellen), och rakt fram på Morbyggevägen/Fabriksgatan. Idrottsplatsen ligger sedan till vänster.
Kommer man med bil från Ludvikahållet på rv 50 så tar man till vänster vid Kupolen i den första rondellen på rv 70 mot Leksand. Sedan kör man rakt fram i två rondeller, och till höger i Mellstarondellen mot Kvarnsveden, och rakt fram på Morbyggevägen/Fabriksgatan. Idrottsplatsen ligger sedan till vänster.
Kommer man från Falun tar man lv 293 som utgår från Hanröleden väster om staden. Ta sedan av till vänster mot Borlänge efter Brusbo. Följ Kvarnsvedsvägen till i höger- och vänstersvängarna. Ta sedan vänster i Kvarnsvedsrondellen, och följ Fabriksgatan till idrottsplatsen.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Var kan man ta en öl?
Kvarnsvedens krog heter det lokala vattenhålet. Följer man Ringargatan söderut och in till vänster på Sveaborgsvägen så kommer man rätt.
Bild: http://www.hitta.se/images/mapbutton.gif

Lite om klubben/orten
Säters IF är årsbarn med Sirius, d.v.s bildad 1907, men klubben har framlevt sina 100 år i relativ anonymitet. Fotbollssektionen har sammanlagt tillbringat 12 säsonger i fotbollens tredje högsta serie. Bästa året var 1957 då man nådde en tredjeplats, men någon som helst stabilitet har man aldrig uppnått då det aldrig blivit mer än tre raka säsonger. Klubben håller sig även med sektioner i bågskytte, friidrott, konståkning, tennis, volleyboll,ishockey,skidor, samt vad som måste betecknas som klubbens kronjuvel –triathlonsektionen. Man anordnar årliga triathlontävlingar i Säter, och har arrangerat VM i långlopp två gånger. Klubbens största profil är dock ishockeyspelare: Lars-Eric Esbjörs, med 10 framgångsrika säsonger iFrölunda(vars söner Joacim och Jonas också visat framfötterna).

Säter ligger i Bergslagen i södra Dalarna och har c:a 6000 invånare, Säter fick stadsprivilegier på 1600-talet, och utvecklades till en liten industriort, med myntprägling och smideshyttor. 1912 anladesSäters mentalsjukhus, och det är detta Säter är mest berömt för än idag. Här har beryktade personer som Lars-Inge Svartenbrandt, Tomas Quick och Sigvard Nilsson Thurneman (Salaligans ledare) blivit vårdade. På pluskontot kan Säter anföra den vackra trähusbebyggelsen i staden, tack vare att staden aldrig brunnit gäller fortfarande stadsplanen från 1624. Utanför staden, i Ljusteråns dalgång, ligger den natursköna Säterdalen med dess branta raviner, och här ligger ävenSäterdalens Folkpark.

Tillbaka till toppen