Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Slätta SK - Slättaplan

"...vill man ha någon som helst planöversikt är man hänvisad till den lilla tippmassekullen bakom kortsidan..."


Klubb: Slätta SK
Dräkt: Gula tröjor, svarta byxor
Bildad: 1976
Meriter: 5 säsonger i tredjedivisionen. 4:de plats -00 (= 49:e lag i Sverige)
Matcher: Slätta-Sirius 1-3 sön 8/10 -00 (Dalavallen)
Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01
Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01 (Kopparvallen)
Slätta-Sirius 3-3 lör 27/7 -02 (Dalavallen)
Slätta-Sirius 1-5 lör 20/8 -05 (Dalavallen)
Avstånd: 169 km
Hemsida:http://www.laget.se/slattask


Hur är det att vara på arenan?
Under de år i slutet av 90- och början av 00-talet då Slätta var Faluns bästa fotbollslag höll man till på regementets gamla idrottsplats, Dalavallen, på andra sidan Falun från Slätta sett. När Dalavallen badar i sol, vilket den gjort vid alla mina besökstillfällen, är den en enkel men synnerligen idyllisk liten anläggning. Läktarna är enkla, en rad trätrappor på en vall utan tak, men med sina fikabord och lummiga lövträd är den lika mycket berså som idrottsplats. 2006 lade Slätta ner sitt a-lag och satsade istället på samarbetsklubben Falu FK, och när man återuppstod igen 2009 gjorde man det som ett kvarterslag i division VI, med hemmaplanen återigen ute i radhusland. Man spelar numera på Slättaplan, som egentligen är två planer, en med konstgräs och en med äkta gräs (där Slätta normalt sett spelar). Gemensamt för de båda Slättaplanerna är att det helt saknas läktare eller ens något vettigt åskådarutrymme, förutom en tremeters remsa av gräs i nivå med planhöjden vid naturgräsplanen. Vill man ha någon som helst planöversikt är man hänvisad till den lilla tippmassekullen bakom kortsidan av naturgräsplanen. Där står man åtminstone några meter ovanför planhöjden, även om man har ett stort rönnträd i vägen för utsikten. Slättaplanerna ligger undangömda bakom Slätta centrum, granne med en skola, parklekar, parkeringsplatser och allt annat som hör radhussverige till. 


Utsikt över naturgräs-Slättaplanen från kortsidekullen.

Stämning/klack
I Faluderbyna kan det i bästa fall bli lite drag. Men Falun är ingen fotbollsstad, och Slätta drog inte mycket folk ens på division II-tiden - och än mindre nu.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det är lätt att ta sig till Falun med kollektivtrafiken, SJ trafikerar från Stockholm och Tåg i Bergslagen trafikerar från Motala och Gävle. Man kan även åka från Stockholm med Swebus. Till Slätta tar man sig sedan lämpligen med buss. För att hitta till busshållplatsen går man förbi stationshuset och följer vägen längs parkeringens högra sida. Vid parkeringens slut, vik av på gångvägen till vänster och följ den genom vänstersvängen längs Tullkammargatan, korsa infarten till parkeringen och fortsätt rakt fram till en T-korsning. Ta höger genom gångtunneln, ta sedan direkt vänster, och följ sedan gångvägen åt höger längs med parkeringen, fram till torget. Gå förbi Åhléns, och sväng sedan till vänster mot rondellen och ån. Vik av till höger till Östra Hamngatan innan ån, och hoppa där på buss 701 mot Slätta, en resa som tar 8 minuter. Hoppa av vid Slätta centrum, gå upp på gångbron över vägen, och följ den rakt fram (åt höger från bussens färdriktning). Följ gångvägen i 250 m så ligger Slättaplanerna till höger.
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora: Följ Rv 80 in mot Falun, förbi avfarterna mot Falu centrum och Sundborn/Svärdsjö. Fortsätt rakt fram längs Lugnetleden förbi Lugnet, och fortsätt rakt fram mot Rättvik i ytterligare 2,5 km. Håll sedan till vänster i rondellen mot Borlänge/centrum, till Hanröleden. Ta sedan första till höger mot Slätta efter 1 km, till Stångtjärnsvägen, och kör 1 km fram till Slätta centrum. Parkera där, Slättaplan kommer man sedan till genom att följa gångvägen till höger om centrumet.
Rv 50 från Borlänge: Kör rakt fram mot Söderhamn i de två första rondellerna med avfarter mot gruvan och centrum, till Hanröleden. Fortsätt 2 km förbi avfart mot Leksand, ta sedan vänster mot Slätta till Stångtjärnsvägen. Kör 1 km fram till Slätta centrum och parkera där, Slättaplan kommer man sedan till genom att följa gångvägen till höger om centrumet.
Rv 80 från Rättvik/Rv 50 från Bollnäs: Från Bollnäs tar man till höger mot Örebro/centrum till Lugnetleden, och tar sedan vänster i nästa rondell mot Örebro/centrum, till Hanröleden (från Rättvikshållet kör man rakt fram i den första rondellen mot Örebro/centrum, till Hanröleden). Ta sedan första till höger mot Slätta efter 1 km, till Stångtjärnsvägen, och kör 1 km fram till Slätta centrum. Parkera där, Slättaplan kommer man sedan till genom att följa gångvägen till höger om centrumet.


Var kan man ta en öl?
I Slätta finns pizzeria, men ingen öl att dricka. Bättre då att dricka någonstans i stan. Kings Arms ligger strax nedanför torget vid Kristine kyrka.

Traskar man över Faluån till Hälsingetorget kommer man istället till O´Learys.


Lite om Slätta SK
Slätta började byggas 1975, och redan året efter hade man fått en sportklubb. Då ett antal nyinflyttade Slättabor spelade fotboll i Aspeboda SK, en liten by mellan Falun och Borlänge, blev den första klubben en sorts hopslagning med namnet Aspeboda-Slätta, men redan efter ett år särade klubbarna på sig, och Slätta SK blev till. Klubben var redan 1979 uppe i Dalafyran där man etablerade sig som Faluns tredjelag bakom Falu BS och Korsnäs. På 90-talet började det bära uppåt i divisionerna, år 1999 nådde man för första gången division II, och under perioden 1998-2002 var man dessutom bästa laget i staden. Men 2003 kom Falu BS ikapp igen, och 2006 ingick de båda konkurrenterna äktenskap, där avkomman blev Falu FK, medan Slätta som en god förälder avvecklade sin egen verksamhet på seniorsidan. Tre år senare startade så några gamla Slättaspelare upp klubben igen, nu återigen baserade i den lilla förstad där man en gång startade. Och historien upprepar sig, för precis som på 70-talet gick man snabbt upp till Dalafyran och blev Faluns tredjelag bakom Falu FK och Korsnäs. Slättas utan konkurrens största namn genom tiderna är Patrik Englund, mittback och mycket kortvarig tränare i AIK. Även Thomas "Slätta" Eriksson, snabb anfallare i Sirius och diverse andra Upplandsklubbar, kommer såklart härifrån.


Slätta SK har inga större elitambitioner nuförtiden.

Lite om Slätta
Slätta är ett bostadsområde ungefär 2 km nordväst om Falu centrum – eller egentligen fyra bostadsområden: villaområdena Stenslund och Varggården i söder, själva Slätta med sina rad- och kedjehus i mitten, och Herrhagen med flerbostadshus i norr. Sammanlagt bor här runt 4000 personer. Större delen av området härrör från den sena miljonprogrameran, d.v.s. mitten av 70-talet, och husen blev också lidande av det tidstypiska slarvbyggandet – på 80-talet visade det sig nämligen att många av Slättahusen var svårt drabbade av mögel. Sportsligt är det nuförtiden squash som står högst i kurs, då Slätta Squash nosat på Elitserien i några år. Här finns dessutom en mountainbikeklubb. Programledaren Gry Forssell är delvis uppväxt i Slätta då hennes pappa, proggmusikern Tomas Forssell var bosatt här.


Typiska Slättahus, nu förhoppningsvis fria från mögel.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.62273950763979
15.599485159182223
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.