Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Slottsbrons IF - Strandvallen

"...där tomtarna är blå och det alltid spelas Sven-Ingvars i högtalarna..."


Klubb:
Slottsbrons IF

Dräkt:
Blå tröjor, blå byxor
Bildad:
1918
Meriter:
4 SM-guld, -34, -36, -38, -41. 31 säsonger i högsta serien. 24:e plats i maratontabellen. 
Besökt match:
Slottsbron – Blåsut U 7-4 lör 9/1 -16
Avstånd:
308 km
Hemsida:


Strandvallens skeva men vackra huvudläktare, i bakgrunden syns danspaviljongen.


Hur är det att vara på arenan?
Kliv in i den magiska garderoben, och kliv ut på den andra sidan i ett värmländskt sagoland, där tomtarna är blå och det alltid spelas Sven-Ingvars i högtalarna. Strandvallen ligger inte särskilt nära någon strand, namnet kommer sig istället från det ursprungliga namnet på orten Slottsbron. Istället ligger Strandvallen på ett gärde, lite nedanför samhället, och därför syns den blänkande isen och brinnande elljusen på långt håll när man närmar sig, antingen till fots, eller på Slottsbrons små villagator. Läktaren på Strandvallen har maskerat sig till en klassiskt svensk röd stuga med vita knutar. Det är ett litet bygge med ganska dålig sikt på grund av låg höjd och många takstolpar, men den är bedårande söt, lite sned och vind med sex bänkrader i trä. I det motsatta hörnet finner vi klubbstugan, kanske inte lika vacker på utsidan som de andra byggnaderna, men på insidan finner man ett café med värmande drycker och fin memorabilia på väggarna. I det motsatta hörnet står någonting helt annat: En musikpaviljong, som uppfördes av Slottsbrons musikkår på 50-talet, och senare flyttades hit till Strandvallen. Och så var det det här med Sven-Ingvars då: På Strandvallen spelas – bara och alltid – Sven-Ingvars i högtalarna. Det klassiska dansbandet kommer nämligen ifrån Slottsbron, gjorde några av sina tidigaste spelningar just på Strandvallen, och sångaren Sven-Erik Magnusson var dessutom bandyspelare i Slottsbron. Sven-Ingvars engagerade sig dessutom i att rädda den konstfrusna isen på Strandvallen, en kamp som dessvärre förlorades: 2014 gick kylaggregaten sönder, och snåljåparna i Grums kommun ville inte investera i nya, så nuförtiden finns bara naturis på Strandvallen, och vid blidväder spelas hemmamatcherna på Tingvalla


Klubbstugan, med varmt och ombonat café på övervåningen.

Stämning/klack
Det var några decennier sedan som matcherna mellan Slottsbron och Göta kunde locka 7000 åskådare till Strandvallen. Idag kommer det kanske 70 åskådare – men ändå inte illa för division 2-bandy.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Närmast är att ta bussen. Resenären från norr eller öster tar tåget till Karlstad, och fortsätter sedan med buss mot Säffle, Åmål eller Töcksfors, resenären från västsverige tar tåg till Säffle, och hoppar på bussen mot Karlstad. Bussar går ungefär var tredje timme på helger. Hoppa av vid hållplats Slottsbron E45 Åstorpsvägen så är det knappt 10 minuter att gå. Gå ned på gångvägen som går i gångtunneln under vägen och följ denna åt vänster (genom tunneln ifrån Säfflehållet), upp på Solbergsgatan, och följ den rakt fram. Ta till höger i T-korsningen till Strandgatan, och ta första till vänster på Skolgatan, vid skolan. Fortsätt förbi vändplanen så syns snart Strandvallen nere till vänster, ta nästa vänster, och vänster igen på Herrgårdsgatan för att komma dit. Det är även fullt möjligt att gå från Grums station, detta kräver dock en saftigare promenad på 45 minuter.
E18 från Karlstad: Passera Grums och Slottsbrosundet, och ta sedan första höger mot Slottsbron och Idrottsplatsen, till Strandvägen. Kör uppför backen och ta första till höger på Herrgårdsgatan. Ta direkt vänster, fortfarande på Herrgårdsgatan. Håll först vänster när vägen delar sig, sedan höger när vägen delar sig igen, följ högersvängen och ta sedan till vänster, följ Herrgårdsgatan ned till Strandvallen.
E45 från Säffle/E18 från Oslo: Passera avfarten mot Kangerud till höger, och ta direkt nästa vänster mot centrum vid macken. Ta andra höger till Strandvägen, kör 300 m, och ta vänster på Oxbråtsvägen. Kör upp för backen och ta höger i T-korsningen till Gamla vägen, följ denna rakt fram och genom vänsterkurvan till Vallgatan, och följ denna till Strandvallen.


Var kan man ta en öl?
Casa Rosa heter det mest publiknande etablissemanget i Grums, trots namnet i ett väldigt grönt hus. Tidigare var detta en pizzeria, numera är det en Thairestaurang, men namnet består. Casa Rosa hittas på Grums pulsåder Sveavägen, en bit på vägen mot Slottsbron.


Lite om Slottsbrons IF
Slottsbron är inte stort, men det har ändå funnits en tid då Slottbrons IF, eller ”Blåtomtarna”, var det ledande laget i svensk bandy som alla ville slå. Slottsbrodynastin utgörs av mellankrigs- och beredskapstiden mellan 1934 och 1941, då Slottsbron tog hem fyra SM-guld på åtta år, med ett lag så gott som uteslutande byggt på arbetare på sulfitfabriken. Och under denna storhetstid lyckades Slottsbron dessutom att initiera två företeelser som i mångt och mycket definierat bandyn sedan dess: Dels blev klubbens framgångar startskottet för den s.k. brukseran i svensk bandy – tidigare hade klubbar från storstäderna, som IFK Uppsala, VSK och ”Stockholms-Göta”, dominerat i toppen, och dels startade man traditionen med annandagsbandyn, då man på denna dag alltid mötte Värmlandsrivalerna IF Göta (a.k.a. Rödtomtarna) i en het träningsmatch, ”den stora tomtedansen”. Slottsbron bildades 1918 ur spillrorna av det tidigare värmlandsmästarna från Liljedals glasbruk, någon mil söderut från Slottsbron. 1931 tog Slottsbron sig till den högsta serien efter kvalseger mot Motala. Bandyförbundet var dock inte begeistrade att få upp ett så oansenligt lag, och det dröjde till några månader innan seriestarten innan Slottsbron fick grönt ljus – men väl där tystade man tvivlarna. Redan under sin tredje säsong nådde man SM-finalen, där man efter att ha spelat oavgjort i den första matchen krossade de regerande mästarna IFK Uppsala i omspelet på Sandbäckstjärnen i Karlstad med 6-0 – en chock som Uppsalakamraterna aldrig återhämtade sig ifrån då detta blev deras sista final. Och sedan dominerade fabriksarbetare som bröderna Klarqvist och centerhalven Kalle Funke – känd för att bära bandysveriges största keps – under de kommande sju säsongerna; Slottsbron spelade fyra finaler och vann samtliga. 1945 värvade Slottsbron in sin första utsocknes spelare någonsin, Gunnar Öhqvist från Åmål, vilket resulterade i en femte final som förlorades mot SAIK. Men sedan var storhetstiden slut. Slottsbron höll sig dock kvar i högsta serien, där man mestadels spelade fram till 1965, då man åkte ur – högst troligt för gott då man numera är utan isanläggning på hemmaplanen Strandvallen. Slottsbron spelar även fotboll, men på gräs har man aldrig nått några högre nivåer, vare sig nu eller då.


Ett Slottsbron avspänt klädda i matchtröjor och jeans på en regnig parkering. Foto: NWT

Lite om Slottsbron
Slottsbron är statistiskt sett en egen tätort med c:a 1000 invånare, men i praktiken en del av kommunens centralort Grums – det enda som skiljer orterna åt är Slottsbrosundet som förbinder Grumsfjorden med Vänern. Namnet Slottsbron är fullt logiskt; här finns en bro, och här fanns ett slott: Edsholms slott, som på medeltiden var hemvist för den kunglige fogden i Värmland. Slottet förstördes dock av de lokala bönderna under Engelbrektsupproret och återuppbyggdes aldrig, men man kan fortfarande titta på ruinen vid brofästet. Därefter hände inte mycket kring Slottsbrosundet på många decennier. Närliggande Borgvik var traktens centralort, och hade dessutom kunnat få stadsprivilegier om inte Karl XII hunnit stupa i Norge innan planerna sattes i verket, men vid industrialiseringen i slutet av 1800-talet levde Slottsbron åter upp. 1897 startade Slottsbrons sulfitfabrik upp på södra sidan sundet, och byn som tidigare hetat Strand bytte namn till Slottsbron. På 20-talet startades det dessutom en spritfabrik som en biverksamhet till sulfittillverkningen som gav en meningsfull fritid åt Slottsbrons arbetare – iallafall den delen som inte platsade i bandylaget. År 1931 startade Billerud, som redan köpt sulfitfabriken, upp det mycket större Gruvöns bruk på Grumssidan av sundet, och därmed utvecklades också Grums till centralort i kommunen – en kommun som f.ö. haft det motigt på senare år då den 2013 blev utsedd till Sveriges sämsta, och dessutom totalt svartmålad i ett tendentiöst Uppdrag Granskning-reportage. I Slottsbron går dock livet sin stilla gång; sulfitfabriken slog igen på 70-talet, och Slottsbron är sedan dess en sömnig villastad där inte mycket längre händer. Slottsbrons stora och kanske enda kändisar är – som redan nämnts i denna text - dansbandet Sven-Ingvars med sångaren Sven-Erik Magnusson i spetsen.


Röken stiger från Gruvöns bruk på andra sidan Slottsbrosundet.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.32384893747768
13.098060451447964
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.