Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Söderfors GoIF - Bruksvallen


Klubb: Söderfors GoIF
Färger: Orange tröjor, svarta byxor
Bildad: 1904
Meriter: 3 ggr kval till allsvenskan -50, -51, -99
Matcher: Söderfors-Sirius 3-9 ti 1/3 -99
Söderfors-Sirius 5-12 lö 7/12 -02
Avstånd: 74 km
Hemsida:www.svenskalag.se/sgoif-bandy


Hur är det att vara på arenan?
Bruksvallen är en plats för nostalgiker. Här tas man tillbaka till en bättre tid för både Söderfors och bandyn, en tid när bruken blomstrade och ordet bandyhall var okänt. Det får dock erkännas att Bruksvallens största tillgång ligger i affektionsvärdet, för mycket till arena är det inte. Det finns två mycket rangliga och små taklösa träläktare, placerade ungefär diagonalt mitt emot varandra på varsin långsida, med plats för kanske 100 åskådare var. Längs med ena långsidan finns dessutom några murkna stockar arrangerade i en trappformation som med lite god vilja skulle kunna kallas för läktare, även om dessa är så gott som ett med humuslagret. På Bruksvallen finns även en fotbollsanläggning, och hela området påminner om en övergiven gammal folkpark där den ligger i utkanten av samhället, djupt inbäddad bland höga furor. I synnerhet är entrén vacker, med sin romerska båge i sten och vackra järnsmiden av Söderfors klubbmärke. Bruksvallen, och hela Söderfors för den delen, ligger minst sagt isolerat, här finns inget annat än höga barrträd inom en en och enhalv mils-radie. Arenan och större delen av Söderfors ligger faktiskt på en ö i Dalälven, Jörsön, men man får knappast någon ö-känsla här. Däremot bjuds man på en oslagbar bandykänsla, så skynda hit medan tid är. Brukslag och bandyarenor med känsla är tyvärr företeelser på utdöende.


Det är knappast läktarna som gör Bruksvallen till en så härlig upplevelse. Här syns vad som måste betraktas som huvudläktaren.

Stämning/klack
Vad ska en Söderfors-klack heta om inte Bruksklacken? Och en trevligare klack har nog aldrig besökt Studenternas. Stor uppslutning, gott humör, och när matchen var körd för Söderfors del så sjöng klackarna tillsammans "Alla vi som älskar bandy klappar nu". Klacken bestod av folk i alla åldrar och hade med sig mycket lustiga attiraljer, såsom vägskyltar och polissirener. Det ska dock sägas att detta ägde rum under det allsvenska kvalet 1999, och till vardags på Bruksvallen är det långt ifrån samma party.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Vägen till Söderfors går via Tierp, dit man kan ta sig med lokal- eller fjärrtåg. Därifrån tar man sedan buss 516 till Söderfors, vilken går ungefär var 30:e-60:e minut. Stig av vid Skogsgårdarna och fortsätt rakt fram längs Claes Grills väg så är det bara ett par minuters promenad till Bruksvallen.
E4 från Uppsala: Passera Månkarbo, och ta sedan av på avfarten mot Tierp/Söderfors, och ta direkt vänster i rondellen mot Söderfors. Följ vägen 1,5 mil in till Söderfors, kör längs med Tierpsvägen över bron över Dalälven, och fortsätt rakt fram på Claes Grills väg genom samhället. Bruksvallen ligger vid vägens slut på höger sida.
E4 från Gävle: Ta av mot Söderfors strax efter Dragon Gate och håll direkt åt höger. Följ vägen 12 km fram till Söderfors, ta sedan till höger på väg 292 mot Herrgården. Kör längs med Tierpsvägen över bron över Dalälven, och fortsätt rakt fram på Claes Grills väg genom samhället. Bruksvallen ligger vid vägens slut på höger sida.


Var kan man ta en öl?
Restaurang Robbans är epicentrat för Söderfors nöjesliv, här finns pizza, öl och Jack Vegas-maskin. Robbans hittar man i en av barackerna som utgör Söderfors centrum, fem minuter ifrån Bruksvallen.


Lite om Söderfors GoIF
Om Söderfors hade klarat av sina kvaldrabbningar 1951 och -52 hade man kanske varit en bruksklassiker i paritet med Lesjöfors och Hälleforsnäs. Nu blev det däng båda gångerna, och därmed missade Söderfors chansen att få spela allsvensk bandy. Söderfors var tidiga ute, man startade upp redan 1904, och bandyn togs upp på programmet 1922. Från början spelade man på Dalälvens is på diverse platser runtom Söderfors, men det var när man fick tillgång till Bruksvallen i början av 50-talet som framgångarna kom. Under säsongerna 50/51 och 51/52 vann man samtliga seriematcher (vilket kanske inte är så imponerande som det låter då det handlade om enkelserier med sex lag, d.v.s. sammanlagt tio matcher på två år), men i kvalen till allsvenskan tog det alltså stopp, första året mot den norduppländska rivalen Skutskär, och andra året mot Broberg. Lite plåster på såren fick man dock då man iallafall tog hem DM-guldet 1951. Hela 50-talet slogs man i andradivisionen, där man bl.a. lyckades ställa till det för Sirius ett par gånger, innan man (självmant) flyttades ner 1962. De närmaste 35 åren tillbringades mestadels i tredjedivisionen, men 1996 var man tillbaka. Tre år senare, 1999, halkade man dessutom på ett bananskal in i ett nytt allsvenskt kval, där man på nytt ställdes mot samma Upplandsantagonister som på 50-talet: Sirius och Skutskär. Där avfärdades man dock lätt av de mer namnkunniga konkurrenterna, och Söderfors sjönk därefter nedåt, så småningom ända till fjärdedivisionen. Söderfors är för de flesta troligen mest känt som moderklubb till en av våra allra främsta bandyspelare, målsprutan och rysslandsproffset Patrik Nilsson, samt SAIK’s supertalang Erik Pettersson, som av många förväntas bli en av morgondagens främsta bandyspelare. Söderfors har vid sidan om bandyn även sektioner i fotboll och skidor.


Söderfors bandylag av årgång 2011/12 poserar på ett snöigt Bruksvallen.

Lite om Söderfors
Likt en bedagad dokusåpakändis har Söderfors fått känna på allmänhetens fascination för förfall. Under 00-talet var ortens främsta turistattraktion det övergivna och sönderfallande bostadsområdet Hästhagen, som lockade horder av chockturister och urban explorers till Söderfors. När Hästhagen nu sedan 2008 är jämnat med marken ligger Söderfors största attraktion i den välbevarade bruksmiljön. Halva Söderfors är sedan 1985 förklarat som byggnadsminne, faktiskt Sveriges till ytan största, vilket inkluderar bl.a. brukslängorna, herrgården samt den engelska trädgården med det märkliga grekiska templet. Söderfors ligger i Tierps kommun vid Dalälven – eller till största delen snarare i Dalälven, på Jörsön. Orten ligger därmed faktiskt mitt på gränsen mellan Uppland och Gästrikland, även om den hör till Uppsala län och normalt sett räknas som Uppländsk. Idag bor här 1600 invånare, vilket innebär att nästan varannan invånare har försvunnit sedan Söderfors var som störst på 60-talet. Söderfors bruk är förstås hjärtat på orten, och det ganska unika med bruket är att det faktiskt varit igång oavbrutet från 1600-talet till idag – fast idag ser det förstås lite annorlunda ut än då det grundades. Då var det ett s.k. vallonbruk som anlades av bergmästare Claes Dempken med syfte att smida ankare åt flottan (varvid Dempken senare blev adlad till namnet Anckarström, ett namn som drogs i smutsen av senare mordlystna ättlingar). Idag talas det visserligen fortfarande franska av de söderforsska brukspatronerna, då ”bruket” numera ägs av franska Erasteel, men istället för hederliga gamla ankare är man specialiserade på ”gasatomiserat pulvermetallurgistål”. Det är inte lätt att vara bruksromantiker nu för tiden.


Gamla bruksbyggnader i förgrunden och nya bruksbyggnader i bakgrunden.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.3934836714433
17.235231399536133
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.