Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Spånga IS - Spånga IP
Klubb:
Spånga IS


Dräkt:
Långrandiga blå-vita tröjor, blå byxor

Bildad:
1927

Meriter:
5 och en halv säsonger i näst högsta serien. 10:e plats -93 (=33:e plats i Sverige). 121:a plats i maratontabellen för näst högsta serien.

Mötte Sirius:
1993, Division 1 Norra

Avstånd:
66 km

Hemsida:
http://www.spangafotboll.se

Hur är det att vara på arenan?
Se Spånga IP under Topkapi IK.

Lite om Spånga IS
Spånga IS är klubben som förenar det småstadslika villasamhället Spånga med det ruffiga miljonområdet Tensta, där hemmaplanen Spånga IP ligger som en brygga mitt emellan. När klubben bildades under mellankrigstiden så var det dock 40 år innan Tensta ens existerade, och klubbens hemmaplan var då folkparkstrevliga Gläntan mitt bland Spångavillorna. Här var danskvällarna minst lika viktiga som fotbollen, och stora artister som Zarah Leander, Povel Ramel och Thore Skogman kom hit och underhöll Spångaborna. Sportligt gick det sakta men säkert framåt för klubben, som så småningom stabiliserades klubben på tredjedivisionsnivån, där man spelade i stort sett hela 70- och 80-talen. 1978 flyttade man in på Spånga IP som var en något mer funktionell idrottsplats än Gläntan, även om klubbstugan stannade kvar. I inledningen av 90-talet kom så klubbens storhetstid, när man 1992 tog sig upp till den s.k. ”höstettan”, och höll sig kvar under påföljande säsong, innan man 1994 sa tack och farväl till elitfotbollen – möjligen för gott. Bland kända Spångaprofiler sticker far och son Sandberg ut: Far – Gösta ”Knivsta” Sandberg, djurgårdsikonen som spelade hockey för Spånga och även avrundade sin fotbollskarriär här. Och son – Lars Sandberg, som spelade fem säsonger i Spånga, och sedan tränade klubben i tre olika omgångar. Även den mysige f.d. förbundskaptenen Tommy Söderberg har tränat Spånga, och den mediale tränaren Hasse Backe har spelat här. Men den överlägset namnkunnigaste spelaren som dragit på sig Spångatröjan är Mohamed Kallon, sierra leonianiern spelade som 16-åring i Spånga innan han blev italienproffs, och köpte en klubb i hemlandet som han blygsamt döpte efter sig själv - FC Kallon. Spånga IS var tidigare en flersektionsförening, idag har sektionerna bildat självständiga föreningar, som Spånga Hockey, Spånga Handbollsklubb, och Spånga/Bromstens bandyklubb.

Spånga IS är ingen kamratförening men kör ändå på klassiskt kamratblåvittrandigt.

Lite om Spånga
Spånga hittas c:a 11 km nordväst om Stockholm city, längs med Mälarbanan, och utgörs av områdena Solhem, Bromsten, Flysta, Sundby och industriområdet Lunda. Här bor medelklassen i sina radhus och villor, delvis undantaget Bromsten som har en del flerbostadshus. Ändå blandas Spånga ofta ihop med sina värstinggrannar Tensta och Rinkeby, av flera anledningar. Bland annat bildar Spånga stadsdelsområde tillsammans med Tensta, postadressen Spånga täcker in Tensta-Rinkeby, Spånga kyrka ligger i Tensta, och den alternativa politikveckan Järvaveckan – som riktar sig mot de invandrartäta förorterna – arrangeras egentligen i det medelklassiga Spånga. Ovan nämnda Spånga kyrka, och Spånga socken, har anor från åtminstone 1300-talet, men Spånga var inte mer än en oansenlig by fram till slutet av 1800-talet då järnvägen byggdes. Spånga station byggdes vid Värsta gård, men namnet Värsta ansågs inte gångbart när marken skulle styckas och säljas, så området döptes om till Solhem. Här uppfördes sedan egnahemshus för arbetarna inne i staden, och under de kommande decennierna växte också grannstadsdelarna fram, som tillsammans bildade Spånga. Bromsten är känt för sin graffitimålning ”Fascinate” av Circle och Tarik Saleh, som när den målades 1989 var norra Europas största, och som idag har fått status som k-märkt. I Lunda ligger Spånga studios, en TV-studio där bl.a. Big Brother och Idol har spelats in. Några kändisar från Spånga är actionskådisen Dolph Lundgren, ex-statsministern Fredrik Reinfeldt, skidåkaren och paralympicsguldmedaljören Helene Ripa och rapparen Erik Lundin. Det brottsbekämpande statsrådet ”Statsrådet” i Bo Balderssons komiska deckare är bosatt i Spånga.


Höghuset i Spånga centrum och det lilla småstadstorget strax intill.


Tillbaka till toppen