Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Spårvägens FF - Skarpnäcks Sportfält

...ordet ”sportfält” frammanar bilder av en fotbollsplan på en kal, blåsig och ogästvänlig slätt, vilket dessvärre också är en ganska bra beskrivning av Skarpnäcks sportfält


Klubb: Spårvägens FF
Dräkt: Långrandiga blå-vita tröjor, blå byxor
Bildad: 1919
Meriter: 9 säsonger i andradivisionen. 3:e plats -96. 84:e plats i maratontabellen för andradivisionen.
Matcher:
Spårvägen-Sirius 1-0 tis 7/9 -99
Spårvägen-Sirius 1-0 tis 7/9 -99 (Kristinebergs IP)
Spårvägen-Sirius 1-0 tis 7/9 -99
Spårvägen-Sirius 3-2 lör 17/6 -00 (Farsta IP)
Spårvägen-Sirius 0-0 lör 1/6 -02 (Farsta IP)
Spårvägen-Sirius 3-1 mån 12/4 -04 (Stora Mossens IP, Svenska cupen)
Avstånd: 83 km
Hemsida: http://www.sparvagensff.com


Hur är det att vara på arenan?
”It’s good to touch the green green plastgräs of home”. Efter att under många år varit ett lag på luffen, då man spelat bl.a. på härliga Kristineberg på Kungsholmen, trötta Farsta IP, och ännu tröttare Kärrtorps IP, kunde Spårvägen 2007 äntligen flytta hem till Skarpnäck och nyupprustade Skarpnäcks sportfält. Men för att vara ärlig så är nog detta en anläggning som endast ett hemmalag kan älska. Ordet ”sportfält” frammanar bilder av en fotbollsplan på en kal, blåsig och ogästvänlig slätt. Vilket dessvärre också är en ganska bra beskrivning av Skarpnäcks sportfält. Hela stället präglas av en dysterhet där det ligger i utkanten av Skarpnäck, en halvkilometer från förortscentret och tunnelbanestationen. Här finns gråa baracker, en stor grå sporthall, asfalt och grus, och planer av olika slag utslängda här och där. En av dessa är alltså Spårets hemmaplan, omgärdad av ett fult grått stängsel. Anläggningen är av allra simplaste slag, men saknar totalt mysfaktor. Läktaren är usel, en femradig betongtrappa på en liten jordvall, utan tak, från vilken man blickar ned på en blekgrön plastmatta. Förortsfotboll när den är som sämst. Skarpnäcksfältet har dock en historia som är intressantare än dess fotbollsplan, det har bl.a. agerat flygfält för segelplan, motorsportsbana, lägerplats för ungsocialister 1950, lägerplats för hippies under Stockholms miljökonferens 1972, samt plats för Sveriges första drive-in-gudstjänst 1957.  Idag finns här förutom en trist fotbollsplan bl.a. hundkapplöpningsbana och basebollplan, hemmaplan för flerfaldiga svenska mästarna Stockholms BSK.

farsta_läktare
Den måttligt upphetsande utsikten från läktaren på Skarpnäcks Sportfält.


Stämning/klack
Spåret hade ganska sorgliga publiksiffror redan på division 1-tiden, och de har inte blivit bättre när laget rasat genom divisionerna. 2007 uppstod en supportergruppering med namnet Passagerarna, men de försvann tyvärr lika plötsligt.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots: Ta gröna linjen mot Skarpnäck, och följ med ända till slutstationen, varifrån man har mindre än 10 minuter till Sportfältet. Gå upp på Skarpnäcks Allé, och följ denna åt höger i 600 m, sportfältet ligger rakt fram. 
E4 från Uppsala/E4/E20 från Södertälje/E18 från Enköping/E18 från Norrtälje: Ta av mot Nynäshamn/Årsta strax efter Essingebroarna (norrifrån) eller Södermalmsavfarten (söderifrån), och fortsätt rakt fram mot Nynäshamn till Hammarbytunneln. Kör 2,5 km, förbi avfarten mot Gullmarsplan, håll sedan höger och ta avfarten mot Nynäshamn/Globen. Håll vänster mot Nynäshamn och kör upp på Nynäsvägen. Följ denna i drygt 2,5 km, ta sedan av på avfarten mot Tyresö/Huddinge. Håll sedan först till vänster, sedan höger mot Tyresö/Skarpnäck, till Örbyleden. Följ denna i drygt 1 km, ta sedan av mot Skarpnäck, håll direkt till höger till Flatenvägen, och höger igen mot Skarpnäck, till Gamla Tyresövägen under viadukten. Fortsätt rakt fram mot Kärrtorp, och ytterligare 500 m. Ta sedan första till höger till Horisontvägen, och därefter första till vänster på Vinggatan, så ligger Sportfältet strax på vänster sida.
Rv 72 från Nynäshamn: Passera avfarten mot Farsta, och ta av på nästa avfart mot Tyresö/Sköndal, upp på Örbyleden. Följ denna i drygt 1 km, ta sedan av mot Skarpnäck, håll direkt till höger till Flatenvägen, och höger igen mot Skarpnäck, till Gamla Tyresövägen under viadukten. Fortsätt rakt fram mot Kärrtorp, och ytterligare 500 m. Ta sedan första till höger till Horisontvägen, och därefter första till vänster på Vinggatan, så ligger Sportfältet strax på vänster sida.


Var kan man ta en öl?
För att hitta till Skarpnäcks lilla krogstråk ska man ta till vänster när man kommer upp från tunnelbanan. Det första man kommer till är asiaten/fyllhaket Hot or Not.


Lite om Spårvägens FF
”Lokomotiv Stockholm” hade Spårvägen kanske hetat om Sverige varit en sovjetisk delrepublik när klubben bildades 1919. Lite som en nutida korpenförening bildades Spåret som en idrottsförening för de anställda inom AB Stockholms Spårvägar, då under namnet ”Stockholms Spårvägars Gymnastik och Idrottsförening”. Det var dock uteslutande s.k. ”allmän idrott”, d.v.s. friidrott som gällde, och det dröjde hela 50 år innan fotbollen togs upp på programmet. Under ledning av en ung ”Flott-Bosse” Pettersson marscherade man snabbt uppåt genom seriesystemet i början av 70-talet. 1985 skaffade sig den tidigare rotlösa klubben en geografisk förankring genom att etablera sig i den nybyggda förorten Skarpnäck. 90-talet skulle bli Spårets mest spännande decennium, som nästan helt och hållet tillbringades i division I. År 1996 kom man på en fin tredjeplacering, fem pinnar från allsvenskt kval. Året efter var man sedan inblandade i en av de rörigaste protestcirkusarna i svensk fotbolls historia. När serien var slutspelad befann sig Spåret på nedflyttningsplats, men då redan nedflyttade Vasalund hade använt sig av för många utländska spelare lyckades Spårvägen protestera sig kvar på både Enköpings och Lira Luleås bekostnad. Spårvägen byter namn, hemmaplan och dräkter lika frekvent som andra klubbar normalt byter tränare. Sedan mitten av 80-talet har man spelat under namnen ”Stockholms Spårvägars GoIF”, ”Spårvägens GoIF”, ”Mälarvik Spårvägens FF” och det nuvarande ”Spårvägens FF”. Som hemmaplan har man använt Skarpnäcks Sportfält, Söderstadion, Kristineberg, Kärrtorps IP, Farsta IP och Stora Mossens IP.  Som om man inte hade nog problem med klubbidentiteten så har man bytt från tvärrandiga tröjor, via helblå, till de nuvarande långrandiga. Några framgångsrika spelare som fostrats i klubben är Anders Limpar, Joel Riddez, Michael Borgqvist och förbundskaptenen Thomas Dennerby. Fotbollen är dock långtifrån den framgångsrikaste sektionen inom Spårvägen, många av Sveriges berömdaste idrottsstjärnor har tävlat för klubben inom andra grenar. Exempel på Spårets stjärnparad är brottningssektionen (Martin och Jimmy Lidberg, Ara Abrahamian och Jimmy Samuelsson), bordtennissektionen (J-O Waldner och Mikael ”Äpplet” Appelgren), simningssektionen (Anders Holmertz och Emma Igelström) och friidrottssektionen (Malin Ewerlöf, Anders Szalkai, Niklas Arrhenius och Moa Hjelmer).


Thomas Carlsson
Spårvägen är blåvita, men dräktmönstren har varierat genom åren. För tillfället är det långrandigt som gäller.


Lite om Skarpnäck/Pungpinan
Skarpnäck är en kommundel som utgör den sydöstra delen av Stockholms kommun, men i dagligt tal menar man stadsdelen Skarpnäcksfältet, längst ut på en av gröna linjens södra grenar, när man talar om Skarpnäck. ”Tegelstaden på fältet” som Skarpnäck kallas är en lite ovanlig Stockholmsförort. Hela stadsdelen uppfördes i ett slag som Stockholms största byggprojekt på 80-talet, och hela Skarpnäck är byggt som en liten ministad med vartenda hus i rött tegel. Vardagen i Skarpnäck skildras i Jonas Gardells och Susanne Biers film ”Livet är en schlager”. Skarpnäck är även känt för sitt koloniområde, Europas största med 194 000 kvadratmeter odlad mark. Här kan man även spana in Star Trek-nördar på Stockholm Trekkers årliga event i Skarpnäcks Folkets hus. Till området kan även räknas det lilla småhusområdet Pungpinan. Namnet må ge associationer till en blåsvart pung, men namnet syftar istället på penningpung och kommer sig av en 1700-tals-krog med förmodat hög prisnivå. Några halvkändisar från Skarpnäck är vänsterpolitikern Hanna ”Ronja Rövardotter” Zetterberg, fotbollsspelaren Haris Laitinen och skådespelaren Tom Ljungman. 

Skarpnäck koloniområde
Regnvåt asfalt på Skarpnäcks Allé.  


Lite om Stockholms Spårvägar
I början av 1900-talet sköttes Stockholms spårvagnssystem av två separata bolag: Stockholms Nya Spårvägsaktiebolag norr om Slussen och Stockholms Södra Spåvägsaktiebolag söder om Slussen. Då man insåg att trafiken skulle flyta smidigare om den organiserades under ett bolag (en visdom som så här 100 år senare tycks ha gått förlorad) bildades 1915 det stadsägda Stockholms Spårvägar. Detta bolag drev sedan spårvagnsstrafiken i Stockholm i drygt 50 år, men då spårvägarna mer och mer kom att ersättas med tunnelbana uppgick bolaget 1967 i AB Storstockholms Lokaltrafik, mer känt som SL. Sedan 1991 finns dock ett annat företag med namnet Stockholms Spårvägar, som ansvarar för spårvagnstrafiken på Djurgårdslinjen.


Stockholms spårvagnar slogs nästan helt ut av tunnelbanan på 60-talet. Här väntar ett C20-tåg på Johannelunds perrong.


Kristinebergs IP
Klubb: Spårvägens FF
Match: Spårvägen-Sirius 3-2 lör 17/6 -00
Avstånd: 71 km

Hur är det att vara på arenan?
Kristineberg är en av mina absoluta favoritarenor, mycket tack vare den magnifika läktaren. Huvudläktaren är väldigt hög utan att vara för stor, hela läktaren befinner sig liksom "en våning upp". På de nedersta bänkraderna befinner man sig kanske tre meter över marken, och överblicken blir suverän. En trappa på baksidan leder upp till läktaren. Läktaren är till och med listad i Staffan Bengtssons och Göran Willis "k-märkt"-böcker. Eftersom läktaren är byggd i trä så råder här rökförbud, till mångas missnöje. Arenan har löparbanor, men det gör inte så mycket när läktaren är så hög. Kristineberg ligger relativt centralt i Stockholm på västra Kungsholmen knappt 3 km från centralstationen. Omgivningarna är ändå delvis ganska ruffiga eftersom arenan ligger mellan E4:an och SL:s dieselstinkande fordonsdepå. Desstom finns här en utmärkt servering där det säljs både smörgåsar och kakor. Idag spelas det bara division 5-fotboll på "Krillan" - både FC Stockholm Internazionale och Vasastans BK spelar sina hemmamatcher här.  


Krillans läktare är en av de absolut finaste i landet.


Farsta IP
Klubb: Spårvägens FF
Match: Spårvägen-Sirius 0-0 lör 1/6 -02
Avstånd: 86 km

Hur är det att vara på arenan? Farsta IP är ännu en i den långa raden charmlösa förortsarenor som har besökts, denna räddas dock upp något av sitt hyfsat natursköna läge vid sjön Magelungen. Farsta IP är möjligen ritad av samma fantasilösa arkitekt som Nacka IP, de båda idrottsplatserna liknar varandra i mycket. Längst ena långsidan är en relativt stor och folktom läktare utan tak placerad på en vall. Breda löparbanor finns mellan läktaren och planen. Det finns ett klubbhus med bra fik på arenan i anslutning till ishallen. Det absolut bästa på Farsta IP har varit Spårvägens speaker som skapat en familjär stämning genom att bland annat samtala med publiken genom högtalarsystemet. Kringarrangemangen verkar inte alltid vara de bästa, eller som speakern uttryckte det: ”Vi beklagar att vi inte har någon fungerande matchklocka till den här matchen…heller.” Spårvägen höll till på Farsta IP 2000-2002, sedan blev det Kristineberg, och år 2007 fick man äntligen återvända till den egentliga hemmaplanen, i Skarpnäck. Det bästa lag som idag återfinns på Farsta IP är FoC Farsta i division IV.

farsta_läktare
Läktaren på Farsta IP med förortsbetong i bakgrunden.

 
Stora Mossens IP
Klubb: Spårvägens FF
Match: Spårvägen-Sirius 3-1 mån 12/4 -04 (Svenska cupen)
Avstånd: 73 km

Hur är det att vara på arenan? 
Spårvägens FF, Sveriges husvillaste lag, har även spelat cupmatch på den usla konstgräsplanen Stora Mossens IP. Anläggningen ligger vid Bromma Gymnasium i Stora Mossen och är alldeles bedrövlig ur ett åskådarperspektiv. Läktare saknas, enda sättet att få någon översikt av planen är att stå på en betongkaj i ena änden av långsidan, eller från en trappa till ett hus som står bredvid planen. På platsen ligger även en något publikvänligare ishall där man kan få sig en fika. Det bästa laget med Stora Mossen som hemmaplan har precis som Spårvägen ett spårtrafikrelaterat namn: Lokomotiv Blackeberg i division V.
Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.27011325971022
18.122939988970757
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.