Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Strömvallen

"...Baksidan av huvudläktaren sträcker ut sig längs med Kungsbäcksvägen som ett grekiskt tempel..."

Klubb:Gefle IF

Matcher:Gefle-Sirius 1-0 tis 2/6 -98
Gefle-Sirius 0-1 sön 30/5 -99
Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01
Avstånd:107 km

Hur är det att vara på arenan?
Strömvallen är ett litet guldkorn bland svenska idrottsplatser, som på samma sätt som exempelvis Kopparvallen och Stadsparksvallen är något av en anakronism i dessa tider av kommersiella och moderna arenabyggen. På Strömvallen kan man inte jäsa i en VIP-loge, och man får välja mellan att sitta under bar himmel och att ha en stolpe ivägen för synen. Men vem bryr sig? Strömvallen har både karaktär och skönhet, och det är sällsynta egenskaper bland svenska fotbollsarenor. Om man som denne skribent är en sucker för snygga entréer får man inte missa Strömvallen, för den gör sig allra bäst från utsidan. Baksidan av huvudläktaren sträcker ut sig längs med Kungsbäcksvägen som ett grekiskt tempel. Läktaren, som byggdes 1923, är byggd i vitmenat tegel, med både fönster och valvbågar kring entréerna, och utanför arenan står Gunder Hägg staty i bara mässingen. Väl inne är Strömvallen mer ordinär, huvudläktarens interiör består av klassiska gamla träbänkar, och har gott om stolpar ivägen för sikten. På de andra tre kortsidorna finns endast taklösa träläktare. Positivt är dock att det saknas löparbanor, och läktarna står riktigt nära planen. Som en sista bonus så är läget superbt. Strömvallen ligger knappt två kilometer ifrån centrum i ett idylliskt villaområde invid Gavleåns strand, mitt emot Boulognerskogen. Arenan har dessutom  klassats som riksidrottsminne, där den beskrivs som en ”borgerlig idrottsplats”, lite som en fattigmansvariant av Stockholm Stadion. Strömvallen levde farligt när det för några år sedan diskuterades att riva huvudläktaren och bygga en ny, modern och själlös arena på platsen. Länsstyrelsen satte dock P för detta, men en ny, modern och själlös arena ser det ut att bli i alla fall. Det planeras nämligen för en ny fotbollsarena vid Läkerol Arena i utkanten av staden dit Gefle hoppas kunna flytta till 2015. Så Strömvallen lär få stå kvar, men då får den fortsätta sina dagar som en tom och övergiven arena - men ack så vacker!

En av de nästan smärtsamt vackra entréerna på läktarens baksida.Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Gävle går massvis av tåg: Här stannar SJ’s tåg mellan Stockholm och Sundsvall/Östersund, och man har även en direktförbindelse med Linköping. Sedan kan man åka med Tåg i Bergslagen från bl.a. Borlänge, Örebro och Mjölby, eller med X-trafik från bl.a. Ljusdal och Hudiksvall, samt med UL från Uppsala. Till Strömvallen promenerar man på 15 minuter från stationen. Gå ut från stationen, korsa Centralplan, och fortsätt framåt på Drottninggatan (gågatan). Följ denna till slutet, och följ gångvägen till vänster över Gavleån efter Helga Trefaldighetskyrkan. Ta direkt till höger på gångvägen genom tunneln och följ denna till Strömvallen.
E4 från Uppsala: Ta av mot Gävle vid södra infarten (mot Gävle S), och följ Spängereleden i 2,5 km, rakt fram genom tre rondeller. Ta till vänster i T-korsningen till Parkvägen mot sjukhuset och följ denna i knappt 2 km fram till konserthuset. Ta där till vänster på Kungsbäcksvägen mot Villastaden så ligger Strömvallen strax till höger.
E4 från Söderhamn: Passera infarten till Gävle Norra, och ta sedan av in mot Gävle C vid nästa avfart vid trafikplats Gävle Västra. Följ Västra vägen i 2 km, förbi sjukhuset, och ta sedan till höger mot Villastaden på Kungsbäcksvägen direkt efter bron över Gavleån, så ligger Strömvallen omedelbart till höger.
Rv 68/80 från Sandviken: Följ vägen förbi E4:an in mot Gävle. Fortsätt på Västra vägen i 2 km, förbi sjukhuset, och ta sedan till höger mot Villastaden på Kungsbäcksvägen direkt efter bron över Gavleån, så ligger Strömvallen omedelbart till höger.
Tillbaka till toppen