Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Syrianska IF Kerburan - Swedbank Park


Klubb: Syrianska IF Kerburan
Dräkt: Röda tröjor med gul mönstring, röda byxor
Bildad: 1977
Meriter: 3 säsonger i tredjedivisionen. 3:e plats 2010.
Matcher: Syrianska Kerburan–Sirius 0-2 sön 15/8 -10
Avstånd: 80 km
Hemsida:http://www.syrianskaif.com


Hur är det att vara på arenan?
När Kerburan-syrianerna flyttades upp till division 1 2009 övergav man sin ordinarie hemmaplan Wenströmska IP och flyttade till stadens nya arena, Swedbank Park. Denna finns redan presenterad på annan plats i bortaguiden, men kan lite kort beskrivas som en modern och funktionell arena, men samtidigt väldigt trist till läge och arkitektur. Och då Kerburan sällan drar ett fyrsiffrigt antal åskådare blir det extra ödsligt på Swedbankbetongen. Ett minus får Kerburan även för ett surt och otrevligt bemötande i entrén av motståndarlagets ackrediterade matchrapportörer (d.v.s. denne skribent). På Kerburans ordinarie hemmaplan, Wenströmska IP i Vallby 2,5 km längs med E18 från Swedbank Park, spelar fortfarande klubbens ungdomslag kvar. Denna lilla idrottsplats invid motorvägen inger en ganska märklig ”efter katastrofen”-känsla efter att ha övergivits av sitt lag. Det man först slås av är hur idrottsplatsen är innesluten i en oval av planterade träd, som om det vore en urtida offerlund eller skådeplats för magiska riter. Vidare är idrottsplatsen sliten och vanskött, i stängslet som omger planen finns ett stort hål att kliva igenom, och gräsmattorna kring konstgräsplanen är oklippta och uttorkade av den brännande solen. Läktaren är mycket basic, en tio-raders simpel träläktare utan tak. Idrottsplatsens lite underliga namn kommer från dess granne, Wenströmska gymnasiet, som ligger precis invid.


På Wenströmskas läktare är det numera tomt och tyst sedan Syrianska flyttat till Swedbank Park.


Stämning/klack
Kerburanklacken kallar sig för Gerger Fanz, där Gerger är namnet på en del av byn Kerburan, där föreningen har sitt ursprung (mer om detta nedan). Gerger Fanz bjuder ofta upp till ganska så god stämning, efter Gefe Fans i Södertälje är man solklar tvåa bland de olika syrianska klackarna. Tack vare derbyna mot VSK har man dessutom placerat sig i toppen på publikligan under sina båda år i division 1.


När det vankas Västeråsderby är det bra fart på Gerger Fanz. Foto: Svenska Fans.


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västerås tar man sig enkelt med tåg, dels med SJ’s två linjer mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Linköping och Sala, dels med Tåg i Bergslagen från Ludvika och Fagersta. Från stationen är det sedan c:a 25 minuter att gå till Rocklunda. Gå rakt fram ut från stationhuset över Södra Ringvägen, och följ Kopparbergsvägen rakt fram i 700 m, förbi Skrapan och genom den svaga högerkurvan. Ta sedan till vänster på Knutsgatan, följ denna i 200 m, och ta första till vänster på Brahegatan. Följ denna i 300, och fortsätt sedan rakt fram på gångvägen genom tunneln. Fortsätt rakt fram längs med Vasagatan i drygt 1 km, över E18, och genom tunneln under Vasagatan, så kommer man rakt på bandyhallen.
E18 från Stockholm: Följ E18 genom staden, passera Skallbergsmotet och avfarten mot Gävle, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Ta till vänster på Vasagatan, så ligger arenaområdet direkt till vänster.
E18 från Örebro: Följ E18 genom staden, passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 66 från Fagersta: Kör rakt fram i alla rondeller fram till E18, ta där av till E18 mot Stockholm. Passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 67 från Sala: Ta till höger i rondellen mot Skultuna och Rocklunda, till Norrleden. Kör rakt fram i rondellen, och ta sedan nästa till vänster mot Rocklunda, till Vasagatan. Kör knappt 1 km, så ligger sedan arenaområdet till höger.


Var kan man ta en öl?
Man passerar ett antal ställen på vägen från centrum ut till Rocklunda. Ett av de trevligare ställena är italienaren Piazza di Spagna, i hörnet mellan Vasagatan och Domkyrkoesplanaden.

Vill man insupa lite lokalfärg är det dock inte särskilt långt till Vallby och pizzeria San Remo i det stora centrumhuset i Vallby centrum.


Lite om Syrianska IF Kerburan
Syrianska Kerburan från förorten Vallby i Västerås har ungefär samma historia som de flesta andra syrianska klubbar; man började 1977 som en kulturförening, man började kicka lite boll i Korpen på kul, och man startade snart upp ett lag som deltog i seriefotboll. Efter många år av oansenliga resultat började man klättra i slutet av 90-talet, och mellan 1999 och 2008 blev man uppflyttade hela fem serienivåer, och idag är det fotbollen som har den självklara huvudrollen i föreningen. På köpet distanserade man också klassiska och mindre klassiska lokalkonkurrenter som Skiljebo, Västerås IK och IFK Västerås i slaget om positionen som andralag i gurkstaden. Väl i division 1 blev det heta möten med ärkegurkorna VSK, en rivalitet som späddes på av att VSK’s ordförande Anders Carlsson gick ut och anklagade Kerburan för att betala svarta löner. Sett till sin korta historia i de högre divisionerna finns inte särskilt många kända namn i Kerburans historia, störst avtryck har nog målfarlige Mattias Mete gjort, talangen som varit runt i de flesta syrianska föreningarna, men som gjorde sig ett namn först i Kerburan. En annan talang hittar man i Jonny Rödlund, som tränade upp Kerburan i division 1, bara för att sedan få foten som tack. Namnet då? Jo, Kerburan är det syrianska namnet på den lilla provins i sydöstra Turkiet som de flesta syrianska västeråsarna härstammar ifrån.


Syrianska Kerburan har de traditionella röd-gula syrianska färgerna. Dock med betydligt mer rött än gult i dräkterna.


Lite om Vallby
Syrianska Kerburan bildades och hade länge sin hemmaplan i Vallby, en liten förort i nordvästra Västerås med knappt 5000 invånare. Vallby kan uppdelas i Södra och Norra Vallby, där den södra delen består av trevånings hyreshus från miljonprogramseran, medan norra delen består av kedjehus och villor. Det som sticker ut i Vallby är dock det 17 våningar höga centrumhuset, ett stycke storslagen sovjetisk arkitektur mitt i den annars oansenliga förorten. Den största attraktionen i Vallby är annars Vallby Friluftsmuseum, ett hembygdsmuseum som är Västerås svar på Skansen. Här uppförs också den årliga Vallbyrevyn, där bl.a. Västerås revydrottning Asta Holm firade stora triumfer.


Det pampiga centrumhuset är Vallbys landmärke.


Lite om Kerburan
På en västerländsk karta hittar man inget Kerburan, istället får man leta efter Dargeçit, vilket är det turkiska namnet på denna stad och distrikt. I staden Kerburan bor det runt 16,000 personer, medan hela distriktet har runt 26,000 invånare. Kerburan ligger i sydöstra Turkiet, i Turabdin-området som brukar räknas som assyrierna/syrianernas kärnområde, men samtidigt också inom gränsen för det område som brukar räknas till Kurdistan. Syrianer, eller deras förfäder araméerna tros ha bott i området i över 2000 år, men livet har inte varit lätt alla gånger. Redan på 1300-talet råkade man illa ut då mongolhövdingen Timur Lenk anlände och skövlade byar och kloster. Än värre blev det under första världskriget då det stora folkmordet på syrianerna, ”Seyfo”, ägde rum. Sammanlagt tros åtminstone 270 000 assyrier/syrianer ha blivit mördade av ottomanska trupper. I hela Tur Abdin finns idag c:a 3000 syrianer kvar, men själva Kerburan är tomt på syrianer. De sista syrianerna som fanns kvar i Kerburan flydde 1979 efter att den syrianske borgmästaren blivit mördad, och idag är befolkningen övervägande kurdisk.


Så här ser Kerburan ut idag.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.617128861209245
16.498525142669678
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.